Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Propunere inedită a rectorului UVT. Timișoara 2021- Capitală Culturală Digitală Europeană

Publicat

pe

Rectorul Universităţii de Vest Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, a lansat, luni, noul concept „Timişoara 2021 – Capitală Culturală Digitală Europeană”, pe fondul creşterii temerii de coronavirus pe termen lung, iar aşteptările pentru o largă participare a publicului la spectacole, evenimente şi acţiuni culturale s-au diminuat drastic.

El vede mai multe avantaje concrete ale digitalizării programului cultural „Timişoara 2021″, dincolo de simpla transpunere în online şi digital a spectacolelor şi acţiunilor anului cultural. Între acestea, creşterea adresabilităţii evenimentelor către un public mult mai extins din întreaga Europă şi din lume, inclusiv în rândul Diasporei româneşti; inovarea formatelor de comunicare în evenimentele culturale, prin implicare şi parteneriat local, cu scopul de a transfera cetăţenilor europeni experienţe locale, din Timişoara, Banat şi România, dar şi creşterea sentimentului de unitate europeană, prin adresabilizarea şi accesarea crescută a evenimentelor culturale din programul Capitalei Culturale Digitale Europene 2021.

Proiectul „Timişoara 2021 – Capitală Culturală Digitală Europeană” poate fi chiar răspunsul integrativ pe care Europa îl va avea în faţa provocărilor globale ridicate de criza epidemiologică şi consecinţele sale pe termen lung, afirmă Marilen Pirtea, într-un comunicat de presă.

„Poate că este mai bine să privim cu mai multă atenţie perspectiva, să înţelegem profunzimea acestui proces de reaşezare a societăţii, datorat unei normale reduceri a contactelor sociale nemediate. Unele voci dezbat deja public oportunitatea unei retrageri tactice, prin care să fie amânat programul din 2021 pentru 2022, fără să avem nicio garanţie că regulile de izolare şi limitare drastică a evenimentelor cu participare numeroasă se vor relaxa în acest termen”, spune Marilen Pirtea, în comunicat

Pirtea susţine că Europa are de peste 50 de ani şi o tradiţie a unităţii, la care Timişoara a participat, mai ales atunci când a dat semnalul schimbării politice din România, în Decembrie 1989, unitate pentru care oraşul nostru poate să fie din nou purtător de simboluri, printr-o ediţie a sărbătorii culturale europene Timişoara 2021 în care să vorbim deschis despre o Noua Europă Culturală Digitală.

„Ar fi o premieră de succes pentru comunitatea noastră şi pentru România”, spune rectorul UVT.

În noul context, Marilen Pirtea îndeamnă să privim apropierea anului 2021 ca pe o provocare şi să ne imaginăm cum este posibil să transformăm, în favoarea noastră, posibila percepţie nefavorabilă a condiţiilor pentru 2021.

„Dacă vom găsi resursele de a transfera în digital şi online mare parte din programul Capitalei Culturale Europene din 2021, nu văd de ce ar mai fi necesar să amânăm programul pentru 2022. (…). Cu un centru universitar care grupează aproape 50.000 de studenţi, dascăli, cercetători şi experţi, o resursă magistrală de talente, cu centrele de cercetare-dezvoltare ale marilor companii în care sunt angajaţi mii de profesionişti ai digitalului, avem motive reale de optimism pentru reuşita unei treceri rapide spre comunicarea digitală a producţiilor culturale, aşa încât programul ‘Timişoara 2021’ să devină o premieră absolută, într-o primă ediţie a Capitalei Culturale Europene în format digital”, propune rectorul.

UVT este membru fondator al Asociaţiei care gestionează calendarul pregătitor şi planul de acţiune pentru anul european la Capitalei Culturale Europene 2021, pentru care Timişoara a fost desemnată să joace acest rol, alături de oraşele Novi Sad (Serbia) şi Elefsina (Grecia).

Locale

GHINION. A abandonat deșeuri pe domeniul public și s-a răsturnat cu camionul. Amendă de 45.000 de lei

Publicat

pe

Municipiul Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă.

„În acest an, am înăsprit reglementările locale printr-o hotărâre de consiliu și astfel avem cadrul legal nu doar să îi amendăm pe cei care aruncă gunoiul pe domeniul public, dar să le și confiscăm mașina. E un semnal clar că vom aplica la sânge toate pârghiile legale pe care le avem pentru a stârpi această practică revoltătoare de abandonare a deșeurilor în oraș. E vorba despre sănătatea noastră, a întregii comunități”, spune Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Deținătorul vehiculului a fost identificat și amendat de Poliția Locală cu 45.000 de lei pentru abandonul ilegal de deșeuri, în baza OUG nr. 92/2021. De asemenea, a fost dispusă măsura de confiscare a vehiculului, conform HCL 118/2024.

La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM) pentru a scoate vehiculul abandonat în groapă. Operațiunea a inclus și mobilizarea unei macarale de 18 tone pentru ridicarea camionului, care a fost apoi transportat la depozitul municipalității.

Primăria Timișoara și Poliția Locală continuă să sancționeze persoanele fizice și firmele care abandonează sau care plătesc la negru societăți care nu sunt autorizate pentru transportul deșeurilor. De la începutul anului, polițiștii locali au aplicat 38 de amenzi pentru abandonul/îngroparea de deșeuri și 24 de amenzi pentru transportul prin operatori neautorizați de deșeuri, în valoare totală de 1.662.500 lei.

 

Citeste mai mult

Locale

Colosseum Timișoara Ballroom anunță o seară spectaculoasă de Revelion 2025

Publicat

pe

Timișoara, România – Colosseum Timișoara Ballroom se pregătește să întâmpine Anul Nou cu un eveniment de neuitat pe 31 decembrie 2024.

Invitații vor avea ocazia să se bucure de o seară magică, alături de cunoscuta interpretă Rodica Canțîr și energicul DJ Sorin.

Evenimentul va începe la ora 19:30, cu primirea invitaților, urmată de un aperitiv festiv la 21:00.

Concertul live cu Rodica Canțîr va începe la 21:30, iar atmosfera va fi întreținută de DJ Sorin de la 22:30 până la miezul nopții, când va avea loc un toast de Anul Nou, însoțit de un impresionant foc de artificii.

Meniul va include o varietate de delicii, de la platouri cu aperitive, sărmăluțe bănățene, până la friptură delicioasă și un tort festiv.

De asemenea, invitații se vor putea delecta cu băuturi nelimitate pe parcursul serii.

Locurile sunt limitate, iar organizatorii recomandă rezervările cât mai curând posibil. Pentru detalii și bilete, cei interesați pot suna la 0742.274.120.

Colosseum Timișoara Ballroom promite o seară plină de surprize, muzică bună și distracție garantată.

Nu ratați cel mai spectaculos eveniment al anului!

Pentru detalii și meniul complet accesați link-ul de mai jos:

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1106257258173940&id=100063690294292&rdid=SSjKO3nOTPAdqeRE

Citeste mai mult

Locale

Horia Brenciu va cânta la deschiderea Târgului de Crăciun de la Timișoara

Publicat

pe

Târgul de Crăciun din Timișoara șe va deschide în 30 noiembrie și va fi organizat în trei piețe din centrul orașului: Piața Victoriei, Piața Libertății și Piața Sfântul Gheorghe.
Târgul va fi organizat în perioada 30 noiembrie 2024 – 5 ianuarie 2025.

La evenimentul de deschidere a târgului, de la ora 18.00, va cânta Horia Brenciu &HB Orchestra dar și Sancro Machado.

Odată cu deschiderea târgului, se vor aprinde în oraș și luminițele festive.

Peste 90 de căsuțe vor putea fi vizitate în centrul orașului, unde se pot găsi de la preparate tradiționale făcute în casă (brânzeturi, mezeluri, plăcinte, clătite sau alte mâncăruri) până la cadouri, decorațiuni, haine sau diverse obiecte lucrate manual.

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a anunțat că în fiecare seară, pe parcursul târgului, va avea loc un program artistic.

Foto: Facebook/Târgul de Crăciun Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite