Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Propunere inedită a rectorului UVT. Timișoara 2021- Capitală Culturală Digitală Europeană

Publicat

pe

Rectorul Universităţii de Vest Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, a lansat, luni, noul concept „Timişoara 2021 – Capitală Culturală Digitală Europeană”, pe fondul creşterii temerii de coronavirus pe termen lung, iar aşteptările pentru o largă participare a publicului la spectacole, evenimente şi acţiuni culturale s-au diminuat drastic.

El vede mai multe avantaje concrete ale digitalizării programului cultural „Timişoara 2021″, dincolo de simpla transpunere în online şi digital a spectacolelor şi acţiunilor anului cultural. Între acestea, creşterea adresabilităţii evenimentelor către un public mult mai extins din întreaga Europă şi din lume, inclusiv în rândul Diasporei româneşti; inovarea formatelor de comunicare în evenimentele culturale, prin implicare şi parteneriat local, cu scopul de a transfera cetăţenilor europeni experienţe locale, din Timişoara, Banat şi România, dar şi creşterea sentimentului de unitate europeană, prin adresabilizarea şi accesarea crescută a evenimentelor culturale din programul Capitalei Culturale Digitale Europene 2021.

Proiectul „Timişoara 2021 – Capitală Culturală Digitală Europeană” poate fi chiar răspunsul integrativ pe care Europa îl va avea în faţa provocărilor globale ridicate de criza epidemiologică şi consecinţele sale pe termen lung, afirmă Marilen Pirtea, într-un comunicat de presă.

„Poate că este mai bine să privim cu mai multă atenţie perspectiva, să înţelegem profunzimea acestui proces de reaşezare a societăţii, datorat unei normale reduceri a contactelor sociale nemediate. Unele voci dezbat deja public oportunitatea unei retrageri tactice, prin care să fie amânat programul din 2021 pentru 2022, fără să avem nicio garanţie că regulile de izolare şi limitare drastică a evenimentelor cu participare numeroasă se vor relaxa în acest termen”, spune Marilen Pirtea, în comunicat

Pirtea susţine că Europa are de peste 50 de ani şi o tradiţie a unităţii, la care Timişoara a participat, mai ales atunci când a dat semnalul schimbării politice din România, în Decembrie 1989, unitate pentru care oraşul nostru poate să fie din nou purtător de simboluri, printr-o ediţie a sărbătorii culturale europene Timişoara 2021 în care să vorbim deschis despre o Noua Europă Culturală Digitală.

„Ar fi o premieră de succes pentru comunitatea noastră şi pentru România”, spune rectorul UVT.

În noul context, Marilen Pirtea îndeamnă să privim apropierea anului 2021 ca pe o provocare şi să ne imaginăm cum este posibil să transformăm, în favoarea noastră, posibila percepţie nefavorabilă a condiţiilor pentru 2021.

„Dacă vom găsi resursele de a transfera în digital şi online mare parte din programul Capitalei Culturale Europene din 2021, nu văd de ce ar mai fi necesar să amânăm programul pentru 2022. (…). Cu un centru universitar care grupează aproape 50.000 de studenţi, dascăli, cercetători şi experţi, o resursă magistrală de talente, cu centrele de cercetare-dezvoltare ale marilor companii în care sunt angajaţi mii de profesionişti ai digitalului, avem motive reale de optimism pentru reuşita unei treceri rapide spre comunicarea digitală a producţiilor culturale, aşa încât programul ‘Timişoara 2021’ să devină o premieră absolută, într-o primă ediţie a Capitalei Culturale Europene în format digital”, propune rectorul.

UVT este membru fondator al Asociaţiei care gestionează calendarul pregătitor şi planul de acţiune pentru anul european la Capitalei Culturale Europene 2021, pentru care Timişoara a fost desemnată să joace acest rol, alături de oraşele Novi Sad (Serbia) şi Elefsina (Grecia).

Locale

Trafic închis în centrul Timișoarei pentru evenimentul The Color Run. Restricții și la circulația troleibuzelor și autobuzelor

Publicat

pe

Comisia de Avizare a Adunărilor Publice, Comisia de Circulaţie și Serviciul Rutier al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiș au avizat restricțiile de trafic cu ocazia evenimentului The Color Run care va avea loc sâmbătă, 17 mai 2025, la Timișoara.

Astfel, pentru buna desfășurare a evenimentului, între orele 10 și 17, traficul rutier va fi închis pe întregul traseu al evenimentului:

Piaţa Libertăţii – str. Lucian Blaga  –  str. 20 Decembrie 1989 – pod Mitropolit Andrei Șaguna (sensul din amonte)  – bd. Vasile Pârvan  – prin pasajul Michelangelo  – întoarcere 180 la stânga înainte de ieșirea din pasaj înspre bd. Corneliu Coposu – înapoi prin pasajul Michelangelo – bd. Vasile Pârvan – pod Mitropolit Andrei Șaguna (sensul din amonte) – str. 20 Decembrie 1989 – bd. I.C. Brătianu – întoarcere 180 la stânga înainte de sens giratoriu Michelangelo – bd. I.C. Brătianu – str. Carol Telbisz – str. Dimitrie Cantemir – FINISH (B): Piaţa Libertăţii.

Restricții și la circulația mijloacelor de transport în comun

Societatea de Transport Public Timișoara anunță că, sâmbătă, 17 mai 2025, în intervalul orar 12.00 – 19.00, vor avea loc modificări în circulația mijloacelor de transport public, ca urmare a desfășurării celei de-a 9-a ediții a evenimentului sportiv The Color Run.

Traseele deviate sunt următoarele:

Troleibuzul liniei 16 va circula dus-întors pe traseul liniei 15 între stațiile Poșta Mare și Complexul Studențesc, ca urmare a închiderii bulevardului Vasile Pârvan.
Autobuzul liniei E8 va circula deviat, fără opriri în Pasajul Michelangelo și Piața Bălcescu.
Autobuzele liniei Expres 7:

Traseu dus: strada Traian Grozăvescu – bulevardul Mihai Eminescu – Michelangelo – strada Cluj – bulevardul Victor Babeș – bulevardul Mihai Viteazu – reluarea traseului obișnuit;

Traseu întors: Splaiul Tudor Vladimirescu – bulevardul Mihai Viteazu – bulevardul Victor Babeș – bulevardul Eroilor de la Tisa – Michelangelo – bulevardul I.C. Brătianu – strada Traian Grozăvescu.

Autobuzele liniei Expres 3:

Traseu dus: Aleea FC Ripensia – bulevardul Eroilor de la Tisa – bulevardul Victor Babeș – bulevardul Mihai Viteazu – Splaiul Tudor Vladimirescu – reluarea traseului existent;
Traseu întors: bulevardul Mihai Viteazu – bulevardul Victor Babeș – strada Cluj – reluarea traseului existent.

Mențiune: În cazul în care condițiile meteo nu permit desfășurarea evenimentului în ziua de sâmbătă, modificările vor fi valabile în duminica, 18 mai 2025, în același interval orar.

Citeste mai mult

Locale

Primăria Timișoara se alătură structurii care pune bazele Asociației Club Sportiv Știința Poli Timișoara

Publicat

pe

Consiliul Județean Timiș, Primăria Municipiului Timișoara, Universitatea Politehnică din Timișoara și firma CJT, SC SERVICE CONS PREST SRL, pun bazele Asociației Club Sportiv Știința Poli Timișoara – o structură comună dedicată susținerii actualei echipe reprezentative de fotbal a orașului în competițiile naționale. Echipa activează în momentul de față în Liga a III-a și se luptă la promovare.

Noua Asociație va permite atragerea legală de fonduri publice nerambursabile pentru susținerea clubului atât la nivel de seniori, cât și pentru dezvoltarea sectorului juvenil. Clubul de fotbal va cesiona noii entități drepturile sportive, într-un pas esențial pentru reorganizarea funcțională și financiară a activității.

„E un moment istoric pentru Timișoara. Au fost prea mulți ani de așteptare, frustrare și neputință. Mă bucur că primul nostru proiect comun este tocmai renașterea tradiției fotbalistice timișorene. Timișoara merită o echipă pe măsura istoriei și a ambițiilor sale. Primăria Timișoara e în grafic cu construcția noului stadion al orașului, unde de anul viitor echipa va putea să joace. Din partea mea, aveți garanția că deciziile sportive vor rămâne acolo unde le este locul: în mâinile profesioniștilor, nu ale politicienilor. Este timpul să reconstruim”, spune primarul Dominic Fritz.

În prezent, clubul activează sub forma unei societăți pe acțiuni – structură care, conform legislației, limitează implicarea administrației publice în finanțare. Înființarea Asociației deschide astfel o nouă etapă de sprijin instituțional și financiar a fotbalului timișorean.

„Astăzi facem încă un pas important pentru renașterea fotbalului timișorean. Mă bucur că Primăria Timișoara s-a alăturat oficial proiectului Poli, unul început în urmă cu câteva luni de către Consiliul Județean Timiș împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara. Dincolo de semnificația sportivă, vorbim despre un semnal clar că administrațiile locale pot construi împreună atunci când există viziune, seriozitate și respect. Un asemenea proiect înseamnă mai mult decât o echipă de fotbal, e un simbol al solidarității la nivelul Timișoarei, dar și al responsabilității față de viitorul sportului de aici.Reușita unui asemenea proiect nu poate veni decât dintr-o colaborare onestă, cu obiective clare și asumate. Astăzi punem bazele unei structuri transparente, moderne și eficiente care va permite susținerea echipei atât la nivel de performanță, cât și în formarea unor noi generații de jucători. Timișoara va avea acum resursele financiare pentru a susține o echipă competitivă”, spune Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș

„Mă bucur că și Primăria Timișoara vine alături de Consiliul Județean și, bineînțeles, de Universitatea Politehnica, la consolidarea proiectului celui mai important brand sportiv bănățean, POLI Timișoara, pentru că implicarea ambelor instituții a fost solicitată de către diverși sponsori de-a lungul timpului. Proiectul început acum mai bine 10 ani de către Universitatea Politehnica și Druckeria are astfel șanse nu doar să coaguleze energiile suporterilor din toată regiunea Banatului, ci și să facă performanță, lucru pe care ni l-am dorit mereu. Nu este vorba de un nou început, ci de o consolidare cu ajutorul administrației locale și județene, a unui proiect de suflet pentru întreaga comunitate”, spune conf.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Statutul Asociației a fost aprobat ieri de către Senatul Universității Politehnica din Timișoara. În zilele următoare, primarul Dominic Fritz va înainta Consiliului Local proiectul de hotărâre pentru aprobarea participării municipiului în noua structură.

Timișoara va avea un club de fotbal nou: Club Sportiv Știința Poli Timișoara

Citeste mai mult

Locale

O nouă pizzerie deschisă în sudul Timișoarei promite să cucerească iubitorii de arome italiene: Pizza-ColosseumTimisoara

Publicat

pe

Sudul Timișoarei are un nou motiv de bucurie culinară: recent s-a deschis Pizza-ColosseumTimisoara, un loc care îmbină tradiția italiană autentică cu ingrediente proaspete și servicii rapide.

Situată într-o zonă accesibilă pentru locuitorii din Giroc, Chișoda, Calea Șagului, Calea Girocului și Bălcescu-Braitim, pizzeria promite să devină rapid una dintre favoritele din oraș.

La cârma bucătăriei se află nimeni altul decât Giuseppe Tizzani, cunoscut sub numele de „Pipo”, un bucătar italian cu renume, care aduce cu el pasiunea și măiestria tradițională din inima Italiei.

Sub semnătura sa, fiecare pizza este o experiență – de la clasicul Margherita (29 de lei) până la specialitatea casei, Pizza Colosseum, un deliciu care pornește de la 36 de lei și promite o explozie de gusturi.

Pizza-ColosseumTimisoara oferă momentan doar livrare sau ridicare de la locație, între orele 12:00 și 21:45, de luni până sâmbătă. Clienții pot comanda pizza medie începând cu 29 de lei, iar gama variată acoperă atât preferințele clasice, cât și combinații inovative.

Și veștile bune nu se opresc aici: în curând, meniul se va extinde cu paste proaspete, preparate cu rețete tradiționale italiene, dar și cu specialități românești reinterpretate în stilul unic al lui Pipo.

Dacă ești în căutarea unei pizza autentice, cu blat perfect rumenit, sos de roșii aromat și toppinguri de calitate, Pizza-ColosseumTimisoara e locul de unde trebuie să comanzi.

Gustul Italiei e acum mai aproape ca niciodată – la doar un telefon distanță (0775.11.28.11)

Pentru comenzi rapide și delicioase, sudul Timișoarei are un nou reper: Pizza-ColosseumTimisoara.

Meniul poate fi vazut pe www.pizza-colosseumtimisoara.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite