Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Propunere inedită a rectorului UVT. Timișoara 2021- Capitală Culturală Digitală Europeană

Publicat

pe

Rectorul Universităţii de Vest Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, a lansat, luni, noul concept „Timişoara 2021 – Capitală Culturală Digitală Europeană”, pe fondul creşterii temerii de coronavirus pe termen lung, iar aşteptările pentru o largă participare a publicului la spectacole, evenimente şi acţiuni culturale s-au diminuat drastic.

El vede mai multe avantaje concrete ale digitalizării programului cultural „Timişoara 2021″, dincolo de simpla transpunere în online şi digital a spectacolelor şi acţiunilor anului cultural. Între acestea, creşterea adresabilităţii evenimentelor către un public mult mai extins din întreaga Europă şi din lume, inclusiv în rândul Diasporei româneşti; inovarea formatelor de comunicare în evenimentele culturale, prin implicare şi parteneriat local, cu scopul de a transfera cetăţenilor europeni experienţe locale, din Timişoara, Banat şi România, dar şi creşterea sentimentului de unitate europeană, prin adresabilizarea şi accesarea crescută a evenimentelor culturale din programul Capitalei Culturale Digitale Europene 2021.

Proiectul „Timişoara 2021 – Capitală Culturală Digitală Europeană” poate fi chiar răspunsul integrativ pe care Europa îl va avea în faţa provocărilor globale ridicate de criza epidemiologică şi consecinţele sale pe termen lung, afirmă Marilen Pirtea, într-un comunicat de presă.

„Poate că este mai bine să privim cu mai multă atenţie perspectiva, să înţelegem profunzimea acestui proces de reaşezare a societăţii, datorat unei normale reduceri a contactelor sociale nemediate. Unele voci dezbat deja public oportunitatea unei retrageri tactice, prin care să fie amânat programul din 2021 pentru 2022, fără să avem nicio garanţie că regulile de izolare şi limitare drastică a evenimentelor cu participare numeroasă se vor relaxa în acest termen”, spune Marilen Pirtea, în comunicat

Pirtea susţine că Europa are de peste 50 de ani şi o tradiţie a unităţii, la care Timişoara a participat, mai ales atunci când a dat semnalul schimbării politice din România, în Decembrie 1989, unitate pentru care oraşul nostru poate să fie din nou purtător de simboluri, printr-o ediţie a sărbătorii culturale europene Timişoara 2021 în care să vorbim deschis despre o Noua Europă Culturală Digitală.

„Ar fi o premieră de succes pentru comunitatea noastră şi pentru România”, spune rectorul UVT.

În noul context, Marilen Pirtea îndeamnă să privim apropierea anului 2021 ca pe o provocare şi să ne imaginăm cum este posibil să transformăm, în favoarea noastră, posibila percepţie nefavorabilă a condiţiilor pentru 2021.

„Dacă vom găsi resursele de a transfera în digital şi online mare parte din programul Capitalei Culturale Europene din 2021, nu văd de ce ar mai fi necesar să amânăm programul pentru 2022. (…). Cu un centru universitar care grupează aproape 50.000 de studenţi, dascăli, cercetători şi experţi, o resursă magistrală de talente, cu centrele de cercetare-dezvoltare ale marilor companii în care sunt angajaţi mii de profesionişti ai digitalului, avem motive reale de optimism pentru reuşita unei treceri rapide spre comunicarea digitală a producţiilor culturale, aşa încât programul ‘Timişoara 2021’ să devină o premieră absolută, într-o primă ediţie a Capitalei Culturale Europene în format digital”, propune rectorul.

UVT este membru fondator al Asociaţiei care gestionează calendarul pregătitor şi planul de acţiune pentru anul european la Capitalei Culturale Europene 2021, pentru care Timişoara a fost desemnată să joace acest rol, alături de oraşele Novi Sad (Serbia) şi Elefsina (Grecia).

Locale

Serviciu Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, la Peciu Nou

Publicat

pe

Începând de miercuri, 15 ianuarie 2025, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou își va începe efectiv activitatea.

Astfel, cetățenii care au domiciliul pe raza de competență a comunei Peciu Nou (Peciu Nou, Diniaș și Sânmartinu Sârbesc) se vor adresa Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou începând cu data mai sus menționată.

Serviciul Evidența Persoanei Timișoara deservește în continuare următoarele comune arondate:

1. Com. Becicherecu Mic

2. Com. Bogda

3. Com. Bucovăț

4. Com. Cenei

5. Com. Fibiș

6. Com. Ghiroda

7. Com. Giarmata

8. Com. Giulvăz

9. Com. Mașloc

10. Com. Orțișoara

11. Com. Parța

12. Com. Pișchia

13. Com. Remetea Mare

14. Com. Sânandrei

15. Com. Sânmihaiu Român

16. Com. Șag

Citeste mai mult

Locale

Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara. Cum puteți să vă exprimați părerea

Publicat

pe

„Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara este încă disponibil pentru completare on-line. Sondajul sociologic reflectă calitatea vieții în Timișoara și acoperă toate ariile vieții în oraș iar completarea lui nu durează mai mult de 10 minute.

Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și măsoară gradul de mulțumire față de întreținerea clădirilor istorice, a pistelor de biciclete, starea drumurilor, a iluminatului public sau transportului în comun.

Cel mai recent raport, referitor la datele Barometrului Calității Vieții în Timișoara 2023, a arătat că aproape 70% dintre timișoreni cred că Timișoara se îndreaptă într-o direcție bună, în creștere față de anul 2022 (65,7%) și cea mai ridicată din 2016, când a fost realizat primul raport. Barometrul Calității Vieții are ca scop furnizarea de date empirice relevante pentru administrația publică locală și toți ceilalți actori instituționali implicați în viața orașului privind situația și dinamica socială din comunitatea locală, în scopul orientării politicilor publice și proiectelor strategice locale, în context regional și național.

Barometrul este realizat conform normelor metodologice din domeniu și asigură anonimizarea datelor persoanelor care oferă răspunsuri. Instrumentul de cercetare utilizat în cadrul „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara” este dezvoltat de un grup de cercetători în sociologie, psihologie, științe economice, geografie socială și științe ale comunicării de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Sondajul se poate completa până în data 20 ianuarie 2025, la adresa online: https://e-uvt.questionpro.com/a/TakeSurvey.

Citeste mai mult

Locale

NEMULȚUMIRE. Primăria Timișoara trece serviciile de salubrizare la Societatea Drumuri Municipale

Publicat

pe

Municipalitatea intenționează să preia în regie proprie serviciile de salubrizare stradală. În ultima perioadă calitatea serviciilor de curățenie stradală a fost nesatisfăcătoare, reclamații privind coșuri de gunoi adesea pline, praf pe străzi și trotuare murdare fiind înregistrate în platforma dedicată și la managerii de cartier.

“Chiar dacă în ultimii ani am văzut o îmbunătățirea a curățeniei din Timișoara, recunosc că sunt nemulțumit de cât de curat este orașul. Am decis să propun Consiliului Local să preluăm serviciul de salubrizare înapoi la municipalitate tocmai pentru a avea un mai mare control asupra modului în care se face curățenie în oraș. Pentru banii pe care îi plătim anual din bugetul local, din taxele și impozitele timișorenilor, Timișoara trebuie să arate mai bine”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Ca urmare a feedback-ului negativ al timișorenilor la adresa actualului operator și a unei evaluări detaliate a serviciilor prestate de acesta, Primăria Timișoara a luat constant măsuri, respectiv nu a recepționat toată suprafața planificată pentru curățenie. În aceste condiții, municipalitatea inițiază primul pas pentru asigurarea serviciilor de salubrizare prin intermediul Societății Drumuri Municipale (SDM). Două proiecte de hotărâre vor fi supuse votului în următoarea ședință a Consiliului Local: unul privind studiul de oportunitate și unul privind mandatarea AGA SDM pentru a iniția demersuri pentru noile servicii.

Odată aprobate proiectele de hotărâre, municipalitatea poate parcurge următoarele etape, astfel încât schimbarea operatorului să nu afecteze continuitatea serviciilor după mijlocul lunii martie, când expiră contractul cu societatea Brantner Servicii Ecologice. Ofertele depuse în cadrul procedurii de achiziție publică a municipalității pentru servicii de salubrizare, inclusiv de către Brantner, au fost inadmisibile.

Timișoara nu este singurul municipiu care a decis preluarea serviciilor de salubrizare în regie proprie: recent, Primăria Reșița a anunțat același demers începând cu luna martie a acestui an.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite