Ne găsiți și pe:

Locale

RAPORT finalizat. MAI a sancționat patru jandarmi care au intervenit într-un restaurant din Timișoara

Publicat

pe

Corpul de Control al Ministrului Afacerilor Interne a verificat acţiunea Prefecturii Timiş şi a jandarmilor din Timişoara în scandalul legat funcţionarea unui restaurant din oraş în timpul carantinei.

În urma controlului, s-au dispus măsuri care vizează patru jandarmi şi o consilieră a prefectului.

Mai mulţi membri USR sunt acuzaţi că au provocat incidentul, în dorinţa de a demonstra că nu sunt respectate regulile, unii fiind deja sancţionaţi.

„Ca urmare a informaţiilor şi a imaginilor apărute în spaţiul public referitoare la evenimentul produs la data de 20.03.2021 la restaurantul unui hotel din municipiul Timişoara, ce a implicat cadre militare ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Timiş (IJJ Timiş) şi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Timiş, ministrul Afacerilor Interne a dispus Corpului de Control efectuarea unei verificări privind modul de intervenţie”, a transmis, vineri, Minsterul de Interne.

De asemenea, instituţia prezintă „filmul evenimentului”.

„La data de 19.03.2021, un angajat al Prefecturii a rezervat o masă pentru patru persoane la restaurantul unui hotel pentru data de 20.03.2021, ora 18.00, justificând demersul în faţa echipei Corpului de Control prin faptul că dorea să vadă dacă reprezentanţii operatorului economic vor accepta să facă această rezervare, deşi normele legale privind carantina interziceau acest lucru pentru persoanele care nu erau cazate în hotelul respectiv. La data de 20.03.2021, prefectul l-a contactat telefonic pe şeful IJJ Timiş şi i-a cerut să trimită un echipaj la sediul Instituţiei Prefectului întrucât are sesizări cu privire la nerespectarea normelor legale în zona restaurantelor de pe lângă hoteluri, insistând că sesizarea este urgentă, dar fără a oferi alte detalii”, a precizat MAI.

Astfel se explică faptul că şeful IJJ a ordonat unui alt ofiţer trimiterea a doi jandarmi la sediul Instituţiei Prefectului.

„Aceştia s-au deplasat la sediul Instituţiei Prefectului unde au luat legătura cu prefectul care le-a comunicat că pe raza municipiului Timişoara există locaţii cu privire la care are informaţii că nu ar respecta măsurile de protecţie sanitară şi, pe motiv că urma să intre într-o şedinţă, a desemnat două persoane care să îi însoţească şi să le indice locaţia respectivă. Jandarmii au intrat în restaurantul respectiv însoţiţi de una dintre cele două persoane desemnate de prefect (care nu era angajata prefecturii) şi s-au îndreptat către o masă la care se aflau patru persoane. Jandarmii i-au întrebat pe cei prezenţi la masă dacă ei au făcut sesizarea, dar persoana care îi însoţea a precizat că ”sunt colegii ei”. În momentul în care jandarmii au mers să discute cu administratorul operatorului economic, cele patru persoane, inclusiv cea care i-a însoţit în restaurant, au părăsit locaţia, înainte de a le fi stabilită identitatea”, a mai transmis MAI.

Echipajul de jandarmi a aplicat operatorului economic o sancţiune contravenţională sub formă de avertisment.

MAI precizează că au fost indetificate mai multe nereguli în acţiunea jandarmilor, dar şi a prefectului.

„Prefectul a angrenat în această activitate personal din cadrul Instituţiei Prefectului şi al Consiliului Local care nu avea atribuţii pe linia gestionării situaţiilor de urgenţă şi, implicit, nici în ceea ce priveşte intervenţia la evenimente alături de forţele de ordine. Prefectul nu s-a implicat activ în cunoaşterea şi asumarea cadrului normativ în vigoare care reglementează segmentul situaţiilor de urgenţă, astfel că a acţionat în virtutea prerogativelor de putere publică cu care era învestit, fără a respecta întocmai etapele procedurale prevăzute de legislaţia în materie. Prefectul nu şi-a asumat o responsabilitate pe măsura prerogativelor conferite de legislaţia incidentă şi nu a intervenit în momentul când a constatat că angajata prefecturii a luat decizii cu privire la implicarea în evenimentul respective”, a precizat MAI.

În urma controlului s-au dispus mai multe măsuri:

  1. Transmiterea raportului de control către inspectorul general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române pentru a dispune măsuri legale faţă de cei patru jandarmi, în temeiul prevederilor art. 352 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, în raport cu deficienţele constatate.
  2.  Inspectorul General al Jandarmeriei Române va dispune măsurile necesare pentru asigurarea unui cadru procedural adecvat în cazul intervenţiilor la evenimentele sesizate direct, altele decât cele primite prin S.N.U.A.U. 112, în strictă concordanţă cu cadrul normativ incident, astfel încât, pe viitor, să fie eliminate situaţiile similare celei înregistrate în mun. Timişoara.
  3. Dispunerea de către Prefectul Judeţului Timiş de măsuri în consecinţă, raportat la modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către angajata prefecturii, având în vedere implicarea în evenimentul de la restaurant.
  4. Intensificarea/ îmbunătăţirea colaborării între instituţiile M.A.I., cu accent pe responsabilizarea persoanelor cu atribuţii de coordonare, pe modul unitar de intervenţie şi pe cunoaşterea în detaliu a procedurilor de intervenţie la evenimente.

În timp ce Timişoara era în carantină din cauza numărului mare de cazuri COVID-19, consiliera locală a USR Ana Munteanu a transmis în direct pe Facebook cum jandarmii intră în control într-un restaurant din Timişoara care servea clienţii în interior.

Ana Munteanu le-a spus colegilor săi de partid că nu a participat singură la acest flagrant, ulterior dovedindu-se că prefectul de Timiş, Zoltan Nemeth, a solicitat personal şefului Inspectoratului de Jandarmi Timiş să trimită un echipaj la acel restaurant. De asemenea, mai mulţi membri USR, printre care şefa de cabinet a prefectului, Răzvana Popa, se afla sub acoperire în acel restaurant pentru a dovedi că se serveşte mâncare în interior.

Patronul restaurantului a anunţat ulterior că se va adresa instanţei de judecată şi a dezvăluit că membri USR aflaţi sub acoperire nu şi-au mai achitat consumaţia.

În urma acestei întâmplări, Ana Munteanu a fost suspendată din USR Timiş timp de un an, însă şi-a păstrat funcţia de consilier local. Şi Consiliul Local a sancţionat-o pe Munteanu, aceasta urmând să nu îşi încaseze indemnizaţia timp de două luni.

Locale

Traficanți de droguri din Timișoara, arestați

Publicat

pe

Trei persoane din Timișoara vor fi cercetate penal în stare de arest pentru trafic de droguri de risc și mare risc după ce, zilele trecute, la domiciliul lor au fost descoperite droguri.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, au efectuat 3 percheziții domiciliare, în Timișoara, la persoane bănuite de trafic de droguri de risc și mare risc. 3 mandate de aducere au fost puse în executare.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2021 – 2022, persoanele bănuite ar fi distribuit amfetamină, ecstasy și cannabis în Timișoara.

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost ridicate aproximativ 7 grame de amfetamină, mai multe doze de cannabis și 3 grindere.

3 bărbați, cu vârste cuprinse între 23 – 25 de ani, au fost conduși la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, pentru audieri.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

La activități au participat și jandarmi ai Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara.

Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Foto: Poliția Română

Citeste mai mult

Locale

Salubrizare în Piața Romanilor din Timișoara, după sesizările cetățenilor

Publicat

pe

Piața Romanilor – insula de verdeață care se deschide dinspre Bd.3 August 1919 și în imediata vecinătate a Pieței Traian, flancată de clădiri istorice, sub umbra coroanelor bogate de tei, piața în care se înalță turlele impunătoare ale Bisericii Romano-Catolice Millenium, a fost reîmprospătată zilele trecute.

Lucrătorii Brantner au desfășurat o acțiune de curățenie în zona Piețelor Romanilor și Traian și pe străzi învecinate. Echipele au fost trimise în teren la inițiativa Serviciului Protecție Mediu, Management Deșeuri și Salubrizare și Guvernanță Participativă și Management Cartiere, ca răspuns promt la sesizările cetățenilor pentru un loc curat și îngrijit.

Au fost spălate și curățate pavajul Pieței Traian, Str. Dacilor, stațiile de tramvai și stația de taxi din apropiere.

Acțiuni similare, desfășurate tot pentru rezolvarea unor situații sesizate de cetățeni: curățare, spălare, colectare deșeuri au avut loc pe platoul de vizavi de Gara de Nord.

De asemenea, a fost lichidată rampa de gunoi de pe strada Ceferiștilor, aproximativ 20 tone de gunoi fiind ridicat și transportat.

„Vă reamintim adresele de colectare gratuită pentru deșeurile voluminoase, vegetale, din construcții, precum și resturile de polistiren și carton din ambalaje: Calea Torontalului, nr. 94, strada Avram Imbroane, nr. 70, Calea Moșniței, nr. 2-4 și Calea Chișodei, strada Mile Cărpenișan, nr. 3“, informează Primăria Timișoara.

Citeste mai mult

Locale

Culoar de promenadă de lumină și culoare, în centrul Timișoarei

Publicat

pe

Plimbarea pe sub culorile umbrelelor de pe Str. Alba Iulia continuă cu pașii prin culoarul de lumină de pe Alecsandri.

Începând cu ziua Timișoarei, spațiul de promenadă care face legătura între Piața Libertății și Piața Unirii oferă bucuria plimbării pe timp de seară, pe sub ghirlande de lumini calde.

Astfel, puteți petrece timp relaxant la o plimbare dinspre Unirii până în Victoriei, cu decorul de lumini și culoare.

„Punem în valoare spațiul pietonal preferat al celor mai mulți trecători în traversarea Cetății. Ghirlandele de pe Alecsandri vor lumina până în sezonul de iarnă, când vor fi înlocuite cu cele festive, de sărbători“, anunță Primăria Timișoara.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite