Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Reguli noi pentru amplasarea teraselor în Timișoara

Publicat

pe

În urma consultărilor avute cu specialiști ai domeniului Horeca și urbaniști, Primăria Municipiului Timișoara propune mai multe modificări ale Regulamentului pentru avizarea teraselor din Municipiul Timișoara. Noul regulament a fost publicat pe portalul www.primariatm.ro, urmând să fie supus aprobării Consiliului Local Timișoara.

„Continuăm reglementările de bun simț care să ajute prin claritate atât timișorenii, cât și afacerile care prestează servicii în domeniul ospitalității, în special în centru și în zonele istorice. Regulile noi nu aduc schimbări radicale, dar vor permite patrimoniului arhitectural să fie mai bine scos în evidență și cetățenilor să se bucure de un spațiu public organizat și decent. Împreună cu toate măsurile pe care le-am luat, investițiile pe care le facem pentru modernizarea spațiilor publice și finanțarea pe care o dăm pentru acțiuni culturale, acest regulament va ajuta Timișoara să devină un oraș mai atractiv din punct de vedere turistic”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Principalele schimbări sunt amplasarea teraselor direct pe trotuar și eliminarea oricărui fel de platformă pentru ele, eliminarea oricărei delimitări fizice a terasei de domeniul public, precum jardinierele, reguli clare pentru materialul mobilierului urban, culorile și reclamele de pe umbrele, și extinderea zonelor cu reglementări specifice.

Va exista un set de reguli generale, aplicabile la nivelul întregului municipiu și reguli suplimentare pentru zonele istorice și malul Canalului Bega. Vor exista, de asemenea, planuri de amplasare explicite sau reguli de amplasare puțin diferite pentru un set de locații importante.

Amplasare:

● Pe strada Alba Iulia, terasele pot fi amplasate de-a lungul fațadelor, la maximum 3m de clădire, în așa fel încât să existe 2 metri liberi pentru autospeciale. Va fi interzisă amplasarea umbrelelor.

● Pe strada Florimund Mercy, terasele pot fi amplasate de-a lungul fațadelor, la maximum 2m de clădire, în așa fel încât să existe 2m liberi pentru autospeciale. Va fi interzisă amplasarea umbrelelor.

● În Piața Libertății, terasele pot fi amplasate de-a lungul fațadelor, la maxim 10 m de clădire și cu spațiu de acces pentru pietoni, între terasă și clădire, de 3m. Va fi interzisă amplasarea teraselor pe zona marcată a fostelor băi turcești și a fântânii.

● Pe malurile Canalului Bega, terasele pot fi amplasate doar în proximitatea punctului de lucru și fără să afecteze culoarul pietonal sau velo. Va fi permis mobilier stil „beer garden”.

● Planurile de amplasare pentru Piața Unirii, Piața Victoriei, Piața Traian sunt disponibile în anexele proiectului. La ele se adaugă planul de amplasare pentru Piața Sfântul Gheorghe.

● Reglementările generale de amplasare rămân la fel.

Umbrele și mobilier urban:

Terasele pot fi acoperite cu umbrele sau copertine. În interiorul zonei istorice, acestea vor putea fi doar culoarea bej/crem și nu vor putea avea inscripții. Mărimile maximale ale acestora sunt în anexele proiectului de hotărâre. Vor fi permise jardinierele doar în colțurile teraselor. Mobilierul va fi doar din metal sau lemn, va fi în concordanță cu arhitectura frontului stradal și nu vor fi permise culorile stridente sau combinații de culori contrastante (alb-negru). Doar pe scaune și pe mese vor putea fi puse inscripții cu numele comerciantului. Singurele tipuri de mobilier permise vor fi scaune, mese, încălzitoare și pupitre de prezentare a meniurilor.

În afara zonei istorice, umbrelele și copertinele vor putea avea reclame pe părțile laterale, de mărimi mici și în culori monocromatice. Umbrelele și copertinele vor putea fi doar în nonculori (negru, alb sau nuanțe de gri). Mobilierul urban va putea fi realizat doar din lemn, ratan, metal sau propilenă, nefiind permise alte tipuri de plastic.

O reglementare nouă, care să ușureze procesul de avizare, este ca terasele care sunt lipite de fațada clădirii, care se extind maximum 1 metru și includ doar mese și scaune să nu necesite un plan de amenajare al terasei. Pentru ele va fi necesar doar un plan de situație și forma mobilierului.

Prioritatea accesului pentru amenajare terasă:

Vor avea acces pentru amplasarea teraselor doar comercianții care operează în fața frontului stradal al clădirii, iar terasa va fi limitată de frontul stradal care aparține comerciantului respectiv. Prioritatea pentru amplasare o va avea comerciantul de la nivelul parterului, apoi al demisolului și, în final, al subsolului clădirii. În cazul în care firma de la parter își dă acordul pentru amplasarea terasei către comerciantul care își desfășoară activitatea la demisol sau subsol, acesta va putea obține acordul pentru amplasarea terasei.

Orar și evenimente:

Terasele din zonele Piața Unirii, Piața Victoriei, Complexul Studențesc vor fi deschise până la 24:00, de duminică până joi, și până la 1:00 în zilele de vineri și sâmbătă. Pentru restul orașului, terasele vor putea funcționa zilnic până la ora 22:00.

Concertele de muzică live, punctuale, vor necesita un aviz din partea comisiei pentru adunări publice. Doar terasele amplasate în curțile din interiorul imobilelor vor putea avea muzică live oricând, însă cu acordul scris al locatarilor.

Sancțiuni:

Contravențiile pentru nerespectarea regulamentului vor crește la 1000-2500 de lei și vor putea fi constatate de Poliția Locală și de persoanele împuternicite de primar din cadrul aparatului tehnic al primăriei. Sunt propuse câteva sancțiuni suplimentare: revocarea autorizației după 3 abateri, desființarea tuturor amenajărilor și eliberarea amplasamentului. În cazul neconformării, vor putea fi desființate pe cale administrativă. Dacă o terasă este amplasată fără să fi parcurs procedura de avizare, va fi amendată. În cazul în care terasa îndeplinește condițiile de avizare, va fi avizată după achitarea contravenției.

Proiectul de hotărâre: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=817E570B2FE87C63C225883100487772

sursa foto: www. blog.wikoti.com

Locale

SC Martin Electricity SRL – anunț elaborare „PUZ REALIZARE CENTRALA ELECTRICA FOTOVOLTAICA 11MW PE SOL TIMISOARA NORD”

Publicat

pe

S.C MARTIN ELECTRICITY S.R.L, cu sediul social in judetul Timis, Municipiul Timisoara, strada Salcamilor, nr. 8, parter, camera 2 anunţă elaborarea planului urbanistic „P.U.Z – REALIZARE CENTRALA ELECTRICA FOTOVOLTAICA 11MW PE SOL TIMISOARA NORD” amplasat in extravilanul Municipiului Timisoara,  nr. Cad. 419911,  nr. Cad. 403717,  jud. Timis şi declanşarea etapei de încadrare pentru obţinerea avizului de mediu.

Consultarea planului urbanistic PUZ/programului se poate realiza la adresa: localitatea Timisoara, str. Piata Mocioni, nr.2, jud. Timis, in zilele de luni – joi între orele 10.00 – 17.00.

Comentariile şi sugestiile se vor transmite în scris la sediul APM Timiş, str. B-dul Liviu Rebreanu, nr. 18-18A, jud. Timis, în termen de 18 zile calendaristice de la data prezentului anunţ.

Citeste mai mult

Locale

Polițiștii locali au dat 581 de sancțiuni pentru tulburarea a liniștii și consum de alcool pe domeniul public

Publicat

pe

Pn număr tot mai ridicat de timișoreni se declară deranjați de persoanele care, pe timp de seară, chiar noapte, stau până la ore târzii în fața blocurilor de locuințe sau în fața unor magazine, consumând alcool și tulburând liniștea publică prin vorbit tare sau alte zgomote de natură să-i deranjeze pe cei care vor să se odihnească, iar de cele mai multe ori gălăgia este asociată și cu consumul de alcool.

De aici și numărul mare de sesizări la Dispeceratul Poliției Locale, un număr de 181 de persoane apelând în ultima perioadă echipajele de polițiști locali pentru a interveni.

Astfel de cazuri au fost semnalate în zone precum Piatra Craiului, Versului, Vasile Lucaci, Iuliu Maniu, Gheorghe Lazăr, Sudului, C. Brediceanu, Cosminului, Silistra, Moise Nicoară etc.

Spre exemplu, chiar nopțile trecute timișoreni de pe Str. Alexandra Indrieș au semnalat că în fața unui bloc, într-un spațiu amenajat cu mese și bănci, mai multe persoane beau alcool și fac gălăgie.

Mai mulți tineri au fost depistați de polițiștii locali, trei fiind și sancționați, doi dintre aceștia, de 42 și 31 de ani, pentru consum de alcool și tulburarea liniștii, cu câte 300 lei fiecare, și unul, de 26 de ani, cu 100 lei pentru consum de alcool pe domeniul public. Aceștia și-au deranjat vecinii în timp ce beau bere, râdeau, strigau, într-un cuvânt făceau gălăgie după miezul nopții. Din luna mai și până în prezent polițiștii locali au aplicat un număr de 581 de sancțiuni în valoare de 86.350 lei pentru consumul de alcool pe domeniul public, provocare de scandal și tulburarea liniștii publice, inclusiv pe timp de noapte.

Poliția Locală Timișoara atrage atenția că în astfel de cazuri, potrivit Legii 61/1991, sancțiunile sunt de la 100 la 500 lei pentru consumul de alcool pe domeniul public și de la 200 ajungând până la 1500 lei pentru tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă, respectiv tulburarea liniştii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00.

Verificările pe aceste linii continuă și în perioada următoare.

Foto: Poliția Locală Timiș

Citeste mai mult

Locale

COD galben și portocaliu de caniculă, în Banat

Publicat

pe

Meteorologii anunță de luni, de la ora 10.00, până marţi, la aceeaşi oră, intrarea în vigoare a unui Cod galben de căldură, caniculă şi disconfort termic ridicat, în nordul Banatului, Crişana, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei şi sud-vestul Dobrogei.

Este vorba despre judeţele Bihor, Arad, Timiş, Alba, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, municipiul Bucureşti şi parţial judeţul Constanţa.

„Luni, valul de căldură se va extinde în nordul Banatului, Crişana, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei şi în sud-vestul Dobrogei, unde va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 21 de grade, caracterizând local o noapte tropicală”, a anunțat ANM.

Potrivit meteorologilor, până spre sfârşitul săptămânii valul de căldură, canicula şi disconfortul termic vor persista mai ales în jumătatea sudică a ţării.

Cod galben de caniculă, la Timișoara. Unde sunt cele 5 puncte de prim ajutor din oraș

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite