Ne găsiți și pe:

Locale

Reguli noi pentru amplasarea teraselor în Timișoara

Publicat

pe

În urma consultărilor avute cu specialiști ai domeniului Horeca și urbaniști, Primăria Municipiului Timișoara propune mai multe modificări ale Regulamentului pentru avizarea teraselor din Municipiul Timișoara. Noul regulament a fost publicat pe portalul www.primariatm.ro, urmând să fie supus aprobării Consiliului Local Timișoara.

„Continuăm reglementările de bun simț care să ajute prin claritate atât timișorenii, cât și afacerile care prestează servicii în domeniul ospitalității, în special în centru și în zonele istorice. Regulile noi nu aduc schimbări radicale, dar vor permite patrimoniului arhitectural să fie mai bine scos în evidență și cetățenilor să se bucure de un spațiu public organizat și decent. Împreună cu toate măsurile pe care le-am luat, investițiile pe care le facem pentru modernizarea spațiilor publice și finanțarea pe care o dăm pentru acțiuni culturale, acest regulament va ajuta Timișoara să devină un oraș mai atractiv din punct de vedere turistic”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Principalele schimbări sunt amplasarea teraselor direct pe trotuar și eliminarea oricărui fel de platformă pentru ele, eliminarea oricărei delimitări fizice a terasei de domeniul public, precum jardinierele, reguli clare pentru materialul mobilierului urban, culorile și reclamele de pe umbrele, și extinderea zonelor cu reglementări specifice.

Va exista un set de reguli generale, aplicabile la nivelul întregului municipiu și reguli suplimentare pentru zonele istorice și malul Canalului Bega. Vor exista, de asemenea, planuri de amplasare explicite sau reguli de amplasare puțin diferite pentru un set de locații importante.

Amplasare:

● Pe strada Alba Iulia, terasele pot fi amplasate de-a lungul fațadelor, la maximum 3m de clădire, în așa fel încât să existe 2 metri liberi pentru autospeciale. Va fi interzisă amplasarea umbrelelor.

● Pe strada Florimund Mercy, terasele pot fi amplasate de-a lungul fațadelor, la maximum 2m de clădire, în așa fel încât să existe 2m liberi pentru autospeciale. Va fi interzisă amplasarea umbrelelor.

● În Piața Libertății, terasele pot fi amplasate de-a lungul fațadelor, la maxim 10 m de clădire și cu spațiu de acces pentru pietoni, între terasă și clădire, de 3m. Va fi interzisă amplasarea teraselor pe zona marcată a fostelor băi turcești și a fântânii.

● Pe malurile Canalului Bega, terasele pot fi amplasate doar în proximitatea punctului de lucru și fără să afecteze culoarul pietonal sau velo. Va fi permis mobilier stil „beer garden”.

● Planurile de amplasare pentru Piața Unirii, Piața Victoriei, Piața Traian sunt disponibile în anexele proiectului. La ele se adaugă planul de amplasare pentru Piața Sfântul Gheorghe.

● Reglementările generale de amplasare rămân la fel.

Umbrele și mobilier urban:

Terasele pot fi acoperite cu umbrele sau copertine. În interiorul zonei istorice, acestea vor putea fi doar culoarea bej/crem și nu vor putea avea inscripții. Mărimile maximale ale acestora sunt în anexele proiectului de hotărâre. Vor fi permise jardinierele doar în colțurile teraselor. Mobilierul va fi doar din metal sau lemn, va fi în concordanță cu arhitectura frontului stradal și nu vor fi permise culorile stridente sau combinații de culori contrastante (alb-negru). Doar pe scaune și pe mese vor putea fi puse inscripții cu numele comerciantului. Singurele tipuri de mobilier permise vor fi scaune, mese, încălzitoare și pupitre de prezentare a meniurilor.

În afara zonei istorice, umbrelele și copertinele vor putea avea reclame pe părțile laterale, de mărimi mici și în culori monocromatice. Umbrelele și copertinele vor putea fi doar în nonculori (negru, alb sau nuanțe de gri). Mobilierul urban va putea fi realizat doar din lemn, ratan, metal sau propilenă, nefiind permise alte tipuri de plastic.

O reglementare nouă, care să ușureze procesul de avizare, este ca terasele care sunt lipite de fațada clădirii, care se extind maximum 1 metru și includ doar mese și scaune să nu necesite un plan de amenajare al terasei. Pentru ele va fi necesar doar un plan de situație și forma mobilierului.

Prioritatea accesului pentru amenajare terasă:

Vor avea acces pentru amplasarea teraselor doar comercianții care operează în fața frontului stradal al clădirii, iar terasa va fi limitată de frontul stradal care aparține comerciantului respectiv. Prioritatea pentru amplasare o va avea comerciantul de la nivelul parterului, apoi al demisolului și, în final, al subsolului clădirii. În cazul în care firma de la parter își dă acordul pentru amplasarea terasei către comerciantul care își desfășoară activitatea la demisol sau subsol, acesta va putea obține acordul pentru amplasarea terasei.

Orar și evenimente:

Terasele din zonele Piața Unirii, Piața Victoriei, Complexul Studențesc vor fi deschise până la 24:00, de duminică până joi, și până la 1:00 în zilele de vineri și sâmbătă. Pentru restul orașului, terasele vor putea funcționa zilnic până la ora 22:00.

Concertele de muzică live, punctuale, vor necesita un aviz din partea comisiei pentru adunări publice. Doar terasele amplasate în curțile din interiorul imobilelor vor putea avea muzică live oricând, însă cu acordul scris al locatarilor.

Sancțiuni:

Contravențiile pentru nerespectarea regulamentului vor crește la 1000-2500 de lei și vor putea fi constatate de Poliția Locală și de persoanele împuternicite de primar din cadrul aparatului tehnic al primăriei. Sunt propuse câteva sancțiuni suplimentare: revocarea autorizației după 3 abateri, desființarea tuturor amenajărilor și eliberarea amplasamentului. În cazul neconformării, vor putea fi desființate pe cale administrativă. Dacă o terasă este amplasată fără să fi parcurs procedura de avizare, va fi amendată. În cazul în care terasa îndeplinește condițiile de avizare, va fi avizată după achitarea contravenției.

Proiectul de hotărâre: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=817E570B2FE87C63C225883100487772

sursa foto: www. blog.wikoti.com

Locale

Polițișt local reținut după ce a fost prins că falsifica amenzi

Publicat

pe

Un poliţist local din localitatea Dumbrăviţa de lângă Timişoara a fost reținut pentru 24 de ore după ce în urma unei percheziţii făcută de IPJ Timiş, a fost acuzat că falsifica amenzi şi în acest fel aduna bani la bugetul local.

Bărbatul întocmea procesele verbale de amendă şi le semna, deşi oamenii nu au încălcat legea.

Agentul de Poliţie Locală Richard Meleşcanu a fost reţinut pentru 24 de ore şi este cercetat pentru abuz în serviciu, fals şi uz de fals, după ce a fost depistat că obişnuia să falsifice amenzi.

Agentul întocmea procese verbale de amendă şi le semna în locul celor pe care îi ”amenda”. La un moment dat, aceştia aflau că au de plătit amenzi. Cei mai mulţi achitau sumele, banii intrând în bugetul local.
Poliţiştii de la IPJ Timiş au făcut, miercuri, o percheziţie la sediul Poliţiei Locale Dumbrăviţa şi au ridicat mai multe documente, dar şi pe poliţistul local. Acesta a fost dus la audieri, apoi a fost reţinut.
Reprezentanţii Primăriei Dumbrăviţa au transmis un comunicat de presă, joi, în care au precizat  că instituţia colaborează cu anchetatorii.
„Miercuri, 28 septembrie 2022, IPJ Timiş, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, a efectuat o percheziţie la sediul Poliţiei Locale Dumbrăviţa, percheziţie care viza ridicarea unor documente. Instituţia colaborează cu organele de urmărire penală în vederea respectării principiului aflării adevărului. Precizăm că pe perioada desfăşurării anchetei nu pot fi divulgate date şi informaţii privitoare la caz, pentru a nu influenţa rezultatul anchetei”, transmite Primăria Dumbrăviţa.

Citeste mai mult

Locale

Wedding Days. Primul târg de nunti al sezonului 2023, la Timişoara

Publicat

pe

În perioada 14 – 16 octombrie 2022, se va desfăşura primul târg de nunți destinat sezonului 2023, Wedding Days.

Gazda evenimentului va fi Colosseum Timişoara Ballroom (Complex Totalco, strada Calea Timișoarei, nr. 6, Giroc ), un complex de 2 săli de evenimente, foarte elegante și foarte bine cunoscute în domeniul organizărilor de evenimente din Timișoara.

Vizitatorii vor putea să vadă ultimele tendințe în materie de nunți şi botezuri şi îşi vor putea alege furnizori din domeniul destinat evenimentelor: flori, decor de vis, invitații, muzică, foto-video etc.

De asemenea, saloanele de rochii de mireasă vor prezenta oferte speciale, fie că va fi vorba de reducerile toamnei fie de cele mai noi tendințe pentru anul 2023.

Punctul forte al evenimentului va fi prezentarea noilor modele de rochii de mireasă care se vor putea achiziționa la prețuri foarte bune numai în perioada târgului. În cadrul târgului va fi organizată și ziua marilor reduceri, White Friday Sale, când unii furnizor de servicii vor prezenta oferte de nerefuzat la prețuri reduse.

De asemenea, printre expozanți se vor regăsi cofetării cu cele mai atractive oferte de torturi, magazine de verighete, cabina foto, servicii de make-up și hair styling.

Programul de vizitare va fi:

Vineri, 14 septembrie 2022, între orele 14.00 – 20.00

Sâmbătă, 15 septembrie 2022, între orele 10.00 – 20.00

Duminică, 16 septembrie 2022, între orele 10.00 – 17.00

Biletul de intrare costă 10 lei/persoană.

Citeste mai mult

Locale

Medic cardiolog reținut pentru luare de mită. Pretindea între 100 și 2.000 de euro de la bolnavi

Publicat

pe

Un medic cardiolog din Timișoara a fost reținut, luni, pentru luare de mită în formă continuată (6 acte materiale), prevăzută de art.289 alin.1 C.pen. raportat la art.6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.35 alin.1 C.pen.

Conform anchetatorilor, în perioada 19 septembrie  – 26 septembrie 2022, Marian Gașpar, în calitate de medic – şef Secţie Cardiologie, în cadrul Institutului de Boli Cardio-Vasculare din municipiul Timișoara, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul ar fi pretins, indirect şi primit, de la șase pacienți sau de la aparținători ai acestora, sume de bani, în lei sau în valută, cuprinse între 100 euro și 2000 euro, în legătură cu activitatea desfăşurarea conform atribuţiilor de serviciu.

Procurorii au dispus, prin ordonanță, reținerea inculpatului pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat cu propunere de arestare preventivă, judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș.

Pe parcursul efectuării actelor de urmărire penală, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș au beneficiat de sprijinul ofițerilor din cadrul D.G.A. – Structura Centrală, S.J.A. Arad, S.J.A. Timiș și a serviciilor de specialitate din cadrul D.G.A..

Cercetările continuă, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor comiterii faptelor.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite