Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Reguli noi pentru amplasarea teraselor în Timișoara

Publicat

pe

În urma consultărilor avute cu specialiști ai domeniului Horeca și urbaniști, Primăria Municipiului Timișoara propune mai multe modificări ale Regulamentului pentru avizarea teraselor din Municipiul Timișoara. Noul regulament a fost publicat pe portalul www.primariatm.ro, urmând să fie supus aprobării Consiliului Local Timișoara.

„Continuăm reglementările de bun simț care să ajute prin claritate atât timișorenii, cât și afacerile care prestează servicii în domeniul ospitalității, în special în centru și în zonele istorice. Regulile noi nu aduc schimbări radicale, dar vor permite patrimoniului arhitectural să fie mai bine scos în evidență și cetățenilor să se bucure de un spațiu public organizat și decent. Împreună cu toate măsurile pe care le-am luat, investițiile pe care le facem pentru modernizarea spațiilor publice și finanțarea pe care o dăm pentru acțiuni culturale, acest regulament va ajuta Timișoara să devină un oraș mai atractiv din punct de vedere turistic”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Principalele schimbări sunt amplasarea teraselor direct pe trotuar și eliminarea oricărui fel de platformă pentru ele, eliminarea oricărei delimitări fizice a terasei de domeniul public, precum jardinierele, reguli clare pentru materialul mobilierului urban, culorile și reclamele de pe umbrele, și extinderea zonelor cu reglementări specifice.

Va exista un set de reguli generale, aplicabile la nivelul întregului municipiu și reguli suplimentare pentru zonele istorice și malul Canalului Bega. Vor exista, de asemenea, planuri de amplasare explicite sau reguli de amplasare puțin diferite pentru un set de locații importante.

Amplasare:

● Pe strada Alba Iulia, terasele pot fi amplasate de-a lungul fațadelor, la maximum 3m de clădire, în așa fel încât să existe 2 metri liberi pentru autospeciale. Va fi interzisă amplasarea umbrelelor.

● Pe strada Florimund Mercy, terasele pot fi amplasate de-a lungul fațadelor, la maximum 2m de clădire, în așa fel încât să existe 2m liberi pentru autospeciale. Va fi interzisă amplasarea umbrelelor.

● În Piața Libertății, terasele pot fi amplasate de-a lungul fațadelor, la maxim 10 m de clădire și cu spațiu de acces pentru pietoni, între terasă și clădire, de 3m. Va fi interzisă amplasarea teraselor pe zona marcată a fostelor băi turcești și a fântânii.

● Pe malurile Canalului Bega, terasele pot fi amplasate doar în proximitatea punctului de lucru și fără să afecteze culoarul pietonal sau velo. Va fi permis mobilier stil „beer garden”.

● Planurile de amplasare pentru Piața Unirii, Piața Victoriei, Piața Traian sunt disponibile în anexele proiectului. La ele se adaugă planul de amplasare pentru Piața Sfântul Gheorghe.

● Reglementările generale de amplasare rămân la fel.

Umbrele și mobilier urban:

Terasele pot fi acoperite cu umbrele sau copertine. În interiorul zonei istorice, acestea vor putea fi doar culoarea bej/crem și nu vor putea avea inscripții. Mărimile maximale ale acestora sunt în anexele proiectului de hotărâre. Vor fi permise jardinierele doar în colțurile teraselor. Mobilierul va fi doar din metal sau lemn, va fi în concordanță cu arhitectura frontului stradal și nu vor fi permise culorile stridente sau combinații de culori contrastante (alb-negru). Doar pe scaune și pe mese vor putea fi puse inscripții cu numele comerciantului. Singurele tipuri de mobilier permise vor fi scaune, mese, încălzitoare și pupitre de prezentare a meniurilor.

În afara zonei istorice, umbrelele și copertinele vor putea avea reclame pe părțile laterale, de mărimi mici și în culori monocromatice. Umbrelele și copertinele vor putea fi doar în nonculori (negru, alb sau nuanțe de gri). Mobilierul urban va putea fi realizat doar din lemn, ratan, metal sau propilenă, nefiind permise alte tipuri de plastic.

O reglementare nouă, care să ușureze procesul de avizare, este ca terasele care sunt lipite de fațada clădirii, care se extind maximum 1 metru și includ doar mese și scaune să nu necesite un plan de amenajare al terasei. Pentru ele va fi necesar doar un plan de situație și forma mobilierului.

Prioritatea accesului pentru amenajare terasă:

Vor avea acces pentru amplasarea teraselor doar comercianții care operează în fața frontului stradal al clădirii, iar terasa va fi limitată de frontul stradal care aparține comerciantului respectiv. Prioritatea pentru amplasare o va avea comerciantul de la nivelul parterului, apoi al demisolului și, în final, al subsolului clădirii. În cazul în care firma de la parter își dă acordul pentru amplasarea terasei către comerciantul care își desfășoară activitatea la demisol sau subsol, acesta va putea obține acordul pentru amplasarea terasei.

Orar și evenimente:

Terasele din zonele Piața Unirii, Piața Victoriei, Complexul Studențesc vor fi deschise până la 24:00, de duminică până joi, și până la 1:00 în zilele de vineri și sâmbătă. Pentru restul orașului, terasele vor putea funcționa zilnic până la ora 22:00.

Concertele de muzică live, punctuale, vor necesita un aviz din partea comisiei pentru adunări publice. Doar terasele amplasate în curțile din interiorul imobilelor vor putea avea muzică live oricând, însă cu acordul scris al locatarilor.

Sancțiuni:

Contravențiile pentru nerespectarea regulamentului vor crește la 1000-2500 de lei și vor putea fi constatate de Poliția Locală și de persoanele împuternicite de primar din cadrul aparatului tehnic al primăriei. Sunt propuse câteva sancțiuni suplimentare: revocarea autorizației după 3 abateri, desființarea tuturor amenajărilor și eliberarea amplasamentului. În cazul neconformării, vor putea fi desființate pe cale administrativă. Dacă o terasă este amplasată fără să fi parcurs procedura de avizare, va fi amendată. În cazul în care terasa îndeplinește condițiile de avizare, va fi avizată după achitarea contravenției.

Proiectul de hotărâre: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=817E570B2FE87C63C225883100487772

sursa foto: www. blog.wikoti.com

Locale

Ceartă între vecini. Au aruncat centrala termică pe geam

Publicat

pe

Doi bărbați sunt cercetați de polițiști după ce s-au certat și unul dintre ei a aruncat centrala termică pe mașina celuilalt iar apoi și-a provocat răni.

Cei doi sunt vecini și s-au certat marți seara, conform polițiștilor.

„Astăzi, în jurul orei 19:40, poliţiştii Secţiei 3 Timişoara au fost sesizaţi cu privire la faptul că, pe strada Bujorilor din Timişoara, a avut loc un conflict spontan între doi bărbaţi, în urma căruia un bărbat, în vârstă de 50 de ani, ar fi fost lovit de un altul, în vârstă de 38 de ani. De asemenea, bărbatul de 38 de ani ar fi aruncat pe autoturismul ce aparţine celuilalt bărbat cu un obiect, provocând pagube materiale”, a transmis IPJ Timiş.

Potrivit anchetatorilor, obiectul aruncat de bărbat era o centrală termică.

Vecinii au sunat la numărul de urgenţe 112, iar acolo a ajuns un echipaj de Poliţie.

„Bărbatul de 38 de ani a fost încătuşat, iar în momentul în care a fost urcat în autospecială pentru a fi condus la sediul poliţiei, acesta s-ar fi lovit intenţionat cu capul de sistemele din interiorul acesteia, provocându-şi răni”, se precizează într-un comunicat al IPJ Timiş.

A fost solicitată o ambulanţă, care l-a transportat pe bărbat la spital, în vederea acordării îngrijirilor medicale.

Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a tuturor cauzelor şi împrejurărilor producerii evenimentului

Citeste mai mult

Locale

ATENȚIE! Cum au fost înșelați mai mulți bătrâni de un escroc care le promitea plata facturilor

Publicat

pe

Un bărbat de 38 de ani este cercetat penal pentru înșelătorie în formă continuatpă după ce a înșelat mai mulți bătrâni pe care i-a păcălit că le plătește facturile însă le-a furat bani.

Conform unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara în data de 14 februarie, anul trecut, bărbatul  găsit prima victimă căreia i-a promis că o va ajuta să îşi plătească facturile.

„În data de 14.02.2023, în timp ce persoana vătămată se afla la casieria unei societăţi din municipiul Timişoara, judeţul Timiş, pentru a plăti factura de energie, a fost abordată de inculpat care s-a oferit să o ajute. În aceste condiţii, persoana vătămată a luat un taxi şi s-a deplasat, împreună cu inculpatul, la un complex comercial, unde inculpatul i-a spus persoanei vătămate să ia loc pe bancă şi să îl aştepte, întrucât se va duce el să plătească factura şi s-a recomandat a fi angajat al societăţii de furnizare energie electrică (aspect neadevărat), motiv pentru care i-a cerut suma de 2.100 lei. Persoana vătămată i-a dat inculpatului suma de 2.200 lei, acesta din urmă spunându-i că în 3 minute se va întoarce, însă nu a mai revenit”, se menționează în comunicat.

Alte două persoane au fost înşelate de bărbat, în luna septembrie a anului 2023.

„În data de 13.09.2023, în timp ce persoana vătămată se afla la o societate bancară dintr-un centru comercial din mun. Timişoara, jud. Timiş, pentru a scoate pensia de pe cardul bancar şi a merge la farmacie să cumpere medicamente, inculpatul a abordat-o şi a întrebat-o dacă doreşte să o ajute să cumpere medicamentele de la farmacie, întrucât cunoaşte pe cineva acolo. Persoana vătămată i-a dat inculpatului suma de 700 lei şi 100 euro, însă autorul nu s-a mai întors şi nu i-a mai remis medicamentele. În data de 27.09.2023, în timp ce persoana vătămată se deplasa pe bld. Cetăţii din mun. Timişoara, jud. Timiş, a fost abordată de către inculpat, care a pretins că ar fi fiul directorului adjunct de la Oficiul de pensii şi a întrebat-o dacă nu doreşte să achiziţioneze două bilete de tratament la Băile Felix. Persoana vătămată a fost de acord, astfel că s-a deplasat la o societate bancară din Timişoara de unde a retras suma de 2.000 lei pe care i-a remis-o inculpatului pentru plata biletelor, dar acesta din urmă, nu s-a mai prezentat pentru a-i remite biletele pentru tratament”, se mai arata in comunicat.

Cea de-a patra persoană a fost înşelată în 20 noiembrie 2023. Aceasta i-a dat bărbatului 3.200 de lei.

„În data de 20.11.2023, în timp ce persoana vătămată se afla la domiciliul său din mun. Timişoara, jud. Timiş, mama acesteia a intrat în casă cu inculpatul, care a pretins că este un fost coleg de clasă al fiului persoanei vătămate. Inculpatul a spus că trebuie să lase nişte materiale de construcţii fiului persoanei vătămate, întrucât a vorbit cu acesta la telefon şi a pretins suma de 5.000 de lei. Persoana vătămată i-a remis, în aceste condiţii inculpatului suma de 3.200 lei, iar acesta din urmă a plecat, spunând că va aduce materialele de construcţii, lucru care nu s-a mai întâmplat”, se mai arată în comunicat.

Potrivit anchetatorilor, ar putea exista mai multe victime în acest caz. Poliţiştii fac cercetări, în continuare.

În urma unei propuneri a procurorului de caz, magistraţii de la Judecătoria Timişoara au luat măsura arestării preventive a acestuia, pe o perioadă de 30 de zile.

Citeste mai mult

Locale

Începe măturatul și spălatul străzilor, la Timișoara. Unde să nu parcați mașinile

Publicat

pe

Primăria Timișoara a anunțat începerea operațiunilor de măturat mecanic și spălat manual/mecanic pe străzi. Pentru a elimina eficient praful de pe străzi, este necesar să se poată interveni pe întreaga lățime a drumului până la bordură.

Astfel, locuitorii de pe strada MACILOR sunt rugați să elibereze carosabilul conform următorului program:

  • în ziua de 29 februarie 2024, în intervalul orar 9.30 – 11.00, partea stângă a carosabilului, în sensul dinspre Calea Bogdăneștilor spre strada Cloșca;
  • în ziua de 1 martie 2024, în intervalul orar 9.30 – 11.00, partea dreaptă a carosabilului, în sensul dinspre Calea Bogdăneștilor spre strada Cloșca.

„Mulțumim anticipat locuitorilor pentru sprijinul acordat în facilitarea operațiunii de curățenie. Derularea activităților în condiții optime va avea rezultate benefice pentru întreaga comunitate”, au transmis reprezentanții Primăriei Timișoara.

Pentru informații suplimentare puteți să contactați Serviciul Managementul Deșeurilor și Salubrizare din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara la numărul de telefon 0373.172.676.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite