Ne găsiți și pe:

Locale

Restricții noi în județul Timiș. Purtarea măștii, obligatorie în spațiile deschise

Publicat

pe

Prefectul Liliana Oneț a convocat luni ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia s-a aprobat Hotărârea privind instituirea măsurii de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV – la nivelul județului Timiș, având în vedere situația epidemiologică de la nivelul județului Timiș și, respectiv, de la nivelul unor localități unde rata de infectare a depășit 1,5 la mia de locuitori.

Conform acestei Hotărâri:

Art. 1. (1) Pe întreg teritoriul județului Timiș se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, pe toată perioada stării de alertă, în spațiile publice deschise, astfel încât să acopere nasul și gura, respectiv: pe o rază de 100 m în jurul unităților de învățământ, în piețe comerciale, târguri, oboare, piețe de vechituri, piețe agroalimentare, zone de așteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituții și societăți comerciale, stații de transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice și private, evenimente culturale publice și private și manifestări publice, ceremonii religioase, slujbe și rugăciuni colective, în zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităților și falezele (malurile râurilor) din interiorul localităților, parcările și zonele de agrement adiacente centrelor comerciale și mall-uri, în intervalul orar 6,00 – 24,00.  Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

(2) Se instituie în sarcina administratorilor/proprietarilor de spații publice deschise prevăzute la alin 1. afișarea la loc vizibil  a informațiilor privind obligativitatea purtării măștii de protecție în aceste spații.

Art.2. (1) În unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 1,5/1000 de locuitori, începând cu data prezentei, pe o perioadă de 14 zile, se suspendă activitățile cu publicul în interiorul clădirilor a tuturor operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, operatori de tipul restaurantelor, săli de evenimente, cafenelelor. Restaurantele pot funcționa în regim take away (la pachet) și livrare la domiciliu

(2)  Se exceptează de la prevederile alin. (1) activitatea restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare pentru clienții cazați în aceste unități (3) Se suspendă activitatea barurilor, cluburilor și discotecilor din interiorul clădirilor.

Art.3. În unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 1,5/1000 de locuitori se suspendă pe o perioadă de 14 zile activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc inclusiv cazinouri cu excepția agențiilor de pariuri și loto unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanțare și a măsurilor de siguranță sanitară.

Art. 4.  Se suspendă pe o perioadă de 14 zile activitatea din piețele comerciale (cu excepția piețelor agroalimentare) târguri și oboare în unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 1,5/1000 de locuitori.

Art. 5.  Se suspendă activitatea  cinematografelor, activitatea cu publicul a   instituțiilor de spectacole  precum și organizarea de concerte  și evenimente culturale în aer liber pentru o perioadă de 14 zile în unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 1,5/1000 de locuitori. Art.6. (1) Se instituie în sarcina autorităților și instituțiilor competente aplicarea măsurilor necesare pentru intensificarea acțiunilor de control în toate spațiile publice deschise prevăzute la art.1 alin 1.

(2) Respectarea aplicării măsurilor adoptate se va urmări de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, Poliția Locală, Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier  și celelalte instituții cu atribuții de control, conform competențelor legale.

Art. 7. În funcție de situația epidemiologică existentă la nivelul unităților administrativ teritoriale, Comitetele Locale pentru Situații de Urgență  pot institui orice altă măsură suplimentară de siguranță, cu avizul Direcției de Sănătate Publică Timiș și cu respectarea normelor legale în vigoare.

Acestă hotărăre se aplică unui număr de 27 de localități în care rata de infectare la mia de locuitori depășește 1,5: Buziaș – 2,86, Făget – 1,84, Sânnicolau Mare – 2,34, Belinț 1,63, Dudeștii Noi- 3,78, Dudeștii Vechi – 1,6, Dumbrăvița – 2,18, Găvojdia – 2,44, Ghiroda – 2,15, Ghizela – 1,74, Giroc – 2,28, Moșnița Nouă- 2,21, Șag – 1,69, Saravale – 2,34, Teremia Mare – 1,70, Valcani 1,57,  Timișoara – 1,91, Cenei – 1,63, Coșteiu – 1,8,  Foeni – 5,74, Iecea Mare – 2,21, Jamu Mare – 1,66, Jebel – 3,26, Pesac – 2,97,  Pișchia- 1,56, Sânandrei – 1,86, Secaș 2,87.

Locale

Restricții de circulație pe mai multe străzi din Timișoara

Publicat

pe

Pentru perioada 26 septembrie 2022 – 31 octombrie  2022 va fi instituit un set de restricții cu caracter temporar pe un segment scurt de pe strada Surorile Martir Caceu, aflat între sensul giratoriu de la Aleea FC Ripensia – str. Aurel Păunescu-Podeanu și str. Surorile Martir Caceu.

Vehiculele care vin de pe str. Profesor Doctor Aurel Păunescu Podeanu nu se vor mai putea deplasa din giratoriu spre Sala Olimpia, ci vor avea o variantă de ocolire pe str. Bucegi – str. Surorile Martir Caceu. Astfel, sensul unic de pe strada Surorile Martir Caceu va fi inversat.

De asemenea, vehiculele de pe str. Surorile Martir Caceu vor avea obligatoriu la dreapta, pe un viraj amenajat provizoriu pe perioada lucrărilor.

Traficul de pe axa principală Nord-Sud a orașului, pe care circulă troleibuzele 15 și 16, precum și E2, nu va fi afectat.

Setul de restricții a fost stabilit în urma unei analize extinse, astfel încât să fie evitată închiderea arterei FC Ripensia.

În acest segment, proiectul de retehnologizare a rețelei include lucrări complexe de realizare a unui cămin de termoficare, fiind necesară o perioadă extinsă pentru restricții.

Citeste mai mult

Locale

UMB Spedition va construi 10 kilometri din tronsonul de autostradă Lugoj-Deva

Publicat

pe

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat, joi, la Timişoara, că a fost desemnat câştigătorul licitaţiei pentru construirea segmentului de aproximativ 10 kilometri de pe autostrada A1 Lugoj-Deva, între localităţile Margina (judeţul Timiş) şi Holdea (judeţul Hunedoara), acesta fiind firma UMB Spedition.

Contestaţiile se pot depune în termen de zece zile.

„A fost desemnat câştgătorul, este un constructor român care şi-a făcut treaba foarte bine şi care ne dă siguranţa că va finaliza în termenii contractului pe care îl vom semna în perioada următoare, că va termina acest contract în condiţiile pe care şi le asumă de la început. Este constructorul care în acest moment, probabil, e cel mai mare constructor român, cel puţin pe infrastructură rutieră. Este vorba de UMB Spedition, Umbrărescu”, a declarat, la Timişoara, Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a precizat că pot fi depuse contestaţii în următoarele 10 zile.
Grindeanu a menţionat că proiectarea şi execuţia acestui proiect vor dura doi ani.
Nouă bucată de autostradă va avea două „tuneluri pentru urşi”, ce vor măsura, însumat, 2,13 kilometri de tunel forat. Acestea vor fi formate din două galerii unidirecționale cu câte o cale de circulație pe fiecare, cu platforma de 11,25 m.
Finalizarea tronsonului lipsă din Autostrada Lugoj – Deva, de 9,13 kilometri, este una dintre cele mai așteptate lucrări de infrastructură mare pentru vestul ţării, în condițiile în care DN 68A este cel mai tranzitat din zonă, mereu aglomerat, pe care șoferii de TIR-uri şi camioane, respectiv cei de autoturisme îl folosesc deopotrivă în lipsa tronsonului de autostradă.

Citeste mai mult

Locale

Ce se mai cultivă în județul Timiș: cannabis, hașiș și plante halucinogene. Anchetatorii au început cercetările

Publicat

pe

Patru persoane din județul Timiș au fost ridicate de anchetatori în urma mai multor percheziţii într-un dosar de trafic de droguri.

La locaţiile percheziţionate au fost găsite plantaţii de cannabis, muguri de haşiş, saci cu plante pregătite de livrare către dealeri, dar şi un laborator unde plantele erau mărunţite.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, perchezițiile au avut loc în satele Vizma şi Blajova, dar şi la Timişoara, în judeţul Timiş.

Poliţiştii şi procurorii au găsit trei terenuri cultivate cu cannabis, muguri de haşiş, dar şi mai mulţi saci cu plante ce urmau a fi distribuiţi dealerilor. A fost găsit şi un laborator unde plantele erau mărunţite înainte de a fi distribuite pe piaţa din Timişoara sau din alte localităţi din judeţul Timiş.

În urma percheziţiilor, au fost descoperite o cultură indoor de canabis (16 plante ajunse la maturitate) şi un laborator de producere a rezinei de canabis (haşiş) şi a uleiului de canabis prin metoda „Bubble Hash”.

De asemenea, au fost descoperite şi ridicate aproximativ 6 kilograme muguri de canabis, aproximativ 30 kilograme de masă vegetală tocată, 7 turte din haşiş (500 de grame), precum şi mai multe instrumente folosite la fabricarea haşişului (malaxor, site, filtre, presă).

Patru persoane au fost duse la audieri, la sediul DIICOT Timişoara. Liderul grupării a mai fost condamnat, în trecut, la 7 ani de închisoare tot pentru trafic de droguri.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite