Ne găsiți și pe:

Locale

ROADPOL Safety Days. Polițiștii timișeni au intensificat controalele în trafic

Publicat

pe

Polițiștii timișeni continuă acțiunile pentru combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, precum și pentru depistarea conducătorilor auto aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

Astfel, în perioada 16 – 22 septembrie a.c., Rețeaua Europeană a Polițiilor Rutiere – ROADPOL va realiza Proiectul ROADPOL Safety Days, destinat conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.

Proiectul este susținut de Comisia Europeană și își propune concentrarea eforturilor pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora, astfel ca ziua de 21 septembrie 2022 să devină o zi fără persoane decedate din accidente rutiere, pe drumurile din Europa.

În acest sens, polițiștii timișeni au intensificat controalele în trafic pentru conștientizarea participanților la trafic cu privire la importanța respectării normelor rutiere, în vederea prevenirii și reducerii accidentelor de circulație soldate cu victime omenești, produse pe fondul conducerii sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Șoferi prinși sub inflența alcoolului, la volan

Numai în acest weekend, 17 – 18 septembrie 2022, polițiștii timișeni au depistat 9 conducători auto aflați sub influența băuturilor alcoolice, față de aceștia fiind dispuse măsurile legale corespunzătoare.

„Conducătorilor auto le recomandăm să circule preventiv, adaptând permanent viteza la condițiile meteo și cele rutiere, în special în condiții de carosabil umed sau vizibilitate îngreunată și să nu conducă sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Pietonilor le recomandăm să nu se expună pericolului prin traversări neregulamentare, să se asigure că intenția de a traversa a fost observată, iar conducătorii auto pot opri în condiții de siguranță“, transmit reprezentanții IPJ Timiș.

În 17 septembrie a.c., în în jurul orei 02:30, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au prins un bărbat, de 43 de ani, pe care l-au testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Tot în 17 septembrie a.c., în în jurul orei 07:30, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că pe strada Calea Sever Bocu, din municipiu, s-a produs un accident de circulație soldat cu pagube materiale.

Ajunși la fața locului, polițiștii au constatat că un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a condus un autoturism pe strada Calea Sever Bocu, iar la un moment dat a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a intrat în coliziune cu sensul giractoriu amplasat la intersecția străzilor Calea Sever Bocu și bulevardul Antenei, din Timișoara, în urma impactului rezultând doar pagube materiale.

În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat.

A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”.

Tot în 17 septembrie a.c., în jurul orei 9:34, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că în localitatea Giroc, din județul Timiș, s-a produs un accident de circulație soldat cu pagube materiale.

Ajunși la fața locului, polițiștii au constatat că un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a condus un autoturism pe strada Crinului, iar la intersecția cu strada Narciselor a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat, în vârstă de 25 de ani, în urma impactului rezultând doar pagube materiale.

În urma testării cu aparatul etilotest a celor doi conducători auto, a rezultat o valoare de 1,16 mg/l alcool pur în aerul expirat în cazul tânărului de 25 de ani și valoarea zero pentru bărbatul de 40 de ani.

A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”.

În aceeași zi, în jurul orei 22:30, polițiștii Orașului Făget au oprit pentru control, pe DN 68 în localitatea Dumbrava, din județul Timiș, un autoturism condus de un bărbat, în vârstă de 34 de ani.

În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei, acesta refuzând procedura.

A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”.

În 18 septembrie a.c., în în jurul orei 1.30, polițiștii orașului Sânnicolau Mare au oprit pentru control pe strada Calea lui Traian din oraș, un autoturism condus de un bărbat, în vârstă de 45 de ani.

În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,94 mg/l alcool pur în aerul expirat.

A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”.

De asemene, în 18 septembrie a.c., în în jurul orei 16:45, polițiștii orașului Buziaș au oprit pentru control, pe DC161 între localitatile Nițchidorf și Blajova, din județul Timiș, un autoturism condus de un bărbat, în vârstă de 49 de ani.

În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei, acesta refuzând procedura.

A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”.

Locale

Continuă acțiunea de tăiere a cablurilor ilegale, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara aduce la cunoștința cetățenilor că acțiunea de tăiere și eliminare a cablurilor ilegal amplasate aerian, continuă și vizează, începând cu seara de luni, Calea Sever Bocu din oraș.

Acțiunea primăriei de dezafectare a cablurilor aeriene include dezafectarea colierelor, panourilor publicitare și a fibrei optice și este realizată cu sprijinul STPT.

De la începutul anului s-a intervenit pe Calea Circumvalațiunii (Str. Gheorghe Lazăr – Pasajul Jiul, pe ambele sensuri) și pe Calea Aradului (Piața Consiliul Europei – Str. Grigore Popa, pe un sens și Piața Consiliul Europei – Str. Academician Remus Răduleț, pe sens opus).

Citeste mai mult

Locale

Programări online pentru obținerea actelor de identitate, la Timișoara

Publicat

pe

Obținerea actelor de identitate pentru timișoreni este mai simplă prin utilizarea programării online. Accesând pagina dedicată, https://www.primariatm.ro/acte-de-identitate/, se pot fixa ora și data programării, urmând câșiva pași simpli.

După utilizarea butonului PROGRAMARE ONLINE, este necesar să se introducă numărul de telefon mobil. În cel mult 30 de secunde se primește un sms cu codul de acces de la numărul 1728.

După introducerea codului primit, se completează numele și prenumele solicitantului, apoi se accesează butonul “Creează programare”, urmat de un nou mesaj cu data programării, care se păstrează până la depunerea cererii. De asemenea, se poate efectua și plata taxelor online, ceea ce va reduce timpul petrecut la ghișeu. Respectând ora programării, se evită aglomerarea și crește confortul cetățenilor, prin diminuarea timpilor de așteptare. Pentru ridicarea documentelor nu se fac programări.

Reamintim că  cetățenii au obligația de a solicita eliberarea actului de identitate în următoarele situații:

 • În termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani;
 • În cazul expirării termenului de valabilitate al actului de identitate cu cel mult 180 de zile înainte, dar nu mai puţin de 15 zile;

–     În termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situaţiile enumerate mai jos:

 • dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului, data sau locul naşterii;
 • în cazul schimbării domiciliului;
 • în cazul schimbării denumirii sau a rangului localităţilor şi străzilor, al renumerotării imobilelor

sau rearondării acestora, al înfiinţării localităţilor sau străzilor (cheltuielile pentru producerea şi eliberarea actelor de identitate se suportă de la bugetele unităţilor administrativ-teritoriale);

 • în cazul atribuirii unui nou CNP;
 • în cazul deteriorării actului de identitate;
 • în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;
 • când imaginea facială din actul de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
 • în cazul schimbării sexului;
 • în cazul anulării;

pentru preschimbarea, la cerere, a actelor de identitate care nu se mai emit, dar sunt valabile

În situaţia în care persoana se află în străinătate, un nou act de identitate se poate obţine, fără a mai veni în ţară, prin împuternicit, pe bază de procură specială, autentificată la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale României din statul respectiv.

În vederea evitării unor situaţii neplăcute, se recomandă verificarea datei la care expiră actul de identitate (ziua de naştere), solicitarea eliberării unei noi cărţi de identitate fiind obligatorie. Nerespectarea dispoziţiilor legale constituie contravenţie şi se sancţionează după caz, cu amenzi cuprinse între 40 lei – 80 lei.

Termenul de valabilitate al cărţii de identitate este:
 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 – 18 ani;

 7 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 – 25 ani;

 după împlinirea vârstei de 25 de ani.

Până la data generalizării emiterii cărţii electronice de identitate la nivelul tuturor judeţelor din România, cărţile de identitate (formatul vechi)  emise după împlinirea vârstei de 25 de ani vor avea înscris ca termen de valabilitate data de 3 august 2031.

Eliberarea actului de identitate se face la solicitarea titularului datelor de stare civilă, şi nu din oficiu de către autorităţile române abilitate.

Informații suplimentare despre actele necesare, taxe și procedurile de eliberare a documentelor de identitate se regăsesc la adresa: https://www.primariatm.ro/acte-de-identitate/.

Citeste mai mult

Locale

Parcarea din spatele magazinului Bega revine în domeniul public al municipiului Timișoara

Publicat

pe

Începând de joi dimineață, parcarea din spatele magazinului Bega a revenit în domeniul public al municipiului, după ce Primăria Municipiului Timișoara a câștigat definitiv, la Înalta Curte de Casație și Justiție, procesul pentru acest teren.

În primă fază, parcarea va putea fi folosită în sistem TimPark, aflându-se în zona verde, ulterior urmând ca pe acest teren să construim o parcare multietajată de câteva sute de locuri.

„De astăzi, terenul din spatele magazinului Bega este și de facto în proprietatea orașului. Am apărat interesele timișorenilor până la Înalta Curte de Casație și, în decembrie, am câștigat definitiv procesul. Acum putem demara proiectul pentru a construi aici o parcare multinivel de câteva sute de locuri, pentru a rezolva o parte din problemele pe care le au șoferii care vin în zona centrală a orașului”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

În dimineața zilei de joi, barierele fostei parcări private au fost ridicate, iar angajații TimPark au montat semnele care indică faptul că această parcare face parte din zona verde a municipiului.

Vă reamintim că Primăria Municipiului Timișoara are o strategie complexă de construcție de parcări multietajate, în zonele în care există o lipsă acută de locuri de parcare, cel mai avansat proiect fiind cel al construcției parcării multinivel de 250 de locuri din zona Spitalului de Copii.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite