Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

SONDAJ. Care sunt mulțumirile și nemulțumirile timișorenilor privind orașul

Publicat

pe

65,7% dintre timișoreni consideră că Timișoara se îndreaptă într-o direcție bună, arată Barometrul privind calitatea vieții în Municipiul Timișoara 2022, realizat de Universitatea de Vest din Timișoara în colaborare cu Primăria Municipiului Timișoara.

În ceea ce privește programul Capitalei Europene a Culturii, 82,5% consideră că acesta contribuie la creșterea calității vieții în oraș și este un eveniment cu care Timișoara se poate mândri.

Sondajul măsoară gradul de satisfacție al timișorenilor privind infrastructura și serviciile publice,  problemele de mediu, Programul Timișoara 2023, gradul de mulțumire privind cartierul în care locuiesc, dar și date privind avantajele și dezavantajele orașului sau direcția în care se îndreaptă Timișoara, România și Europa.

Dacă majoritatea timișorenilor sunt mulțumiți cu direcția în care se îndreaptă orașul lor, doar 36,7% cred că România se îndreaptă într-o direcție bună. De asemenea, 50% din timișoreni cred că Europa se îndreaptă într-o direcție bună.

Principala nemulțumire a timișorenilor rămâne traficul auto din oraș, aproape jumătate (47%) îl consideră o problemă. Datele arată o evoluție pozitivă față de anul trecut când 57,3% erau nemulțumiți de traficul din Timișoara.

Un salt spectaculos s-a înregistrat la gradul de mulțumire privind curățenia stradală: de la 26,8% mulțumiți în 2021, la 55,8% în prezent, cifra actuală atingând cel mai ridicat grad de mulțumire din 2016 încoace.

„Înregistrăm o creștere a mulțumirii timișorenilor în aproape toate domeniile cercetate. Majoritatea timișorenilor e mulțumită de direcția în care se îndreaptă orașul și asta este încurajator pentru noi ca administrație. La fel de încurajator este și faptul că peste 80% din timișoreni cred că implicarea lor în comunitate poate contribui la bunăstarea orașului. Problemele cronice ale Timișoarei rămân traficul auto și lipsa locurilor de parcare, unde lucrăm la soluții. E un semnal foarte bun faptul că timișorenii se îndreaptă tot mai mult spre transportul în comun și sper că această dinamică crescătoare să se intensifice odată cu modernizarea flotei de transport. La fel de optimist sunt și că noile proiecte de regenerare a zonelor Traian și Mocioni vor răspunde nevoii de mai mult spațiu pentru oameni pe care o vedem destul de pregnant în răspunsurile primite”, a spus primarul Dominic Fritz.

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Gabriel Pirtea: „Suntem o comunitate în care obiectivele comune primează, iar datele Barometrului calității vieții, un studiu multianual realizat de echipa de cercetători din UVT, măsoară indicatori relevanți despre opiniile timișorenilor în legătură cu evoluția vieții urbane. Evoluția în timp este deosebit de relevantă, atât pentru administrație, cât și pentru mediul universitar sau pentru cel de business. Noile date atrag atenția asupra faptului că nemulțumirile se mențin față de câteva domenii sensibile – precum traficul urban sau calitatea aerului – dincolo de faptul că mulți dintre indicatori cunosc evoluții bune.”

Comparativ cu anul trecut, se înregistrează o scădere a utilizării mașinii personale de la 68% anul trecut la 56,5% în prezent și o creștere atât a utilizării transportului public de la 31% la 47%, cât și a bicicletei de la 15% la 21%.

De remarcat că, cei care utilizează transportul public sunt mai mulțumiți decât cei care nu îl folosesc: 66% din cei care folosesc transportul public se declară mulțumiți, față 58,6% respondenți cu părere bună din rândul celor care au declarat că nu utilizează transportul public.

Majoritatea datelor au fost culese în perioada premergătoare weekendului de Deschidere al Capitalei Culturale (17-19 februarie 2023), ceea ce explică faptul că circa jumătate din respondenți nu au reușit să participe la evenimentele din Capitală. Cu toate acestea, 80% din respondenți au încredere că oferta culturală din Timișoara (concerte, spectacole, expoziții) este una de calitate.

Datele au fost colectate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, pe un eșantion format din 2192 persoane intervievate față în față și online cu  marjă de eroare ± 2,1% pentru un nivel de încredere de 95%, distribuite la nivelul celor 36 de cartiere din Timișoara în funcție de densitatea populației.

Echipa de cercetare de la UVT este formată din: coordonator proiect: conf. univ. dr.  Marius Matichescu, membrii echipei: lector univ. dr. Alexandru Drăgan, prof. univ. dr. Delia Vârgă,  conf. univ. dr. Daniel Lucheș, lector univ. dr. Silvia Fierăscu, conf. univ. dr. Claudiu Boțoc, asist. cercetare Adelina Tuță, asist. cercetare Jessica Lozsa,   asist. cercetare Raluca Răducanu.

Barometrul privind calitatea vieții în Municipiul Timișoara are o tradiție de șapte ani, cu utilizarea actualei metodologii, în fiecare an, Universitatea de Vest prin Departamentul de Sociologie al Facultății de Sociologie și Psihologie măsurând gradul de mulțumire al timișorenilor.

Materialul poate fi consultat la următorul link :

https://beta.primariatm.ro/stiri/2023/barometrul-calitatii-vietii-2022

Locale

Transport gratuit în centru și restricții de circulație pentru evenimentul „Timișoara la nesfârșit“

Publicat

pe

Mai sunt doar câteva zile până la întâlnirea cu unii dintre cei mai în vogă artiști ai momentului: Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma și José González. „Timișoara 2023 la nesfârșit” ne aduce împreună în zona centrală a orașului între 7 și 10 decembrie.

Pentru buna organizare și desfășurare a evenimentelor s-au luat mai multe măsuri:

a fost inițiată o Hotărâre de Consiliu Local pentru ca transportul public să fie gratuit în perioada 8 decembrie 2023 – 10 decembrie 2023, pentru a facilita accesul către zona centrală;

în perioada 8 decembrie 2023 – 9 decembrie 2023 (între orele 18:00 – 01:00), respectiv 9 decembrie 2023 – 10 decembrie 2023 (între orele 18:00 – 01:00), se închide traficul rutier pe str. Oituz;

în perioada 7 decembrie 2023 (ora 17:00) – 10 decembrie 2023 (ora 10:00) se restricționează traficul rutier pe străzile: Palanca, George Coșbuc, Paul Chinezu, Matei Corvin, Regimentul 5 Vânători, Sergent Constantin Mușat, respectiv breteaua existentă în Piața Mărăști în spatele stației S.T.P.T., Piața Țepeș Vodă, strada General Traian Doda, Episcop Augustin Pacha, Eugeniu de Savoya, Florimund Mercy, Vasile Alecsandri, Emanoil Ungureanu, Gheorghe Lazăr (Zona Cetate) și strada General Eremia Grigorescu;

se închide circulația rutieră în perioada 8 decembrie 2023 – 9 decembrie 2023 (între orele 18:00 – 01:00), precum și în perioada 9 decembrie 2023 – 10 decembrie 2023 (între orele 18:00 – 01:00) pentru toate străzile menționate anterior;

se vor rezerva locurile de parcare existente în Piața Mărăști, respectiv pe strada Popa Șapcă (adiacent Penitenciarului Timișoara) precum și parcările publice existente în Piața Ţepeş Vodă și pe str. Nicolaus Lenau, în perioada 7 decembrie 2023 (începând cu ora 07:00) – 10 decembrie 2023 (până la ora 23:00);

pentru desfășurarea în siguranță a evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”, s-a hotărât ridicarea teraselor din zona Cetate, inclusiv Piața Libertății și str. Alba Iulia, în perioada 6 decembrie 2023 -10 decembrie 2023.

„Timișoara 2023 la nesfârșit“. Concerte cu Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González

 

 

Citeste mai mult

Locale

Revelion 2024 la Colosseum Timișoara. Meniu internațional, muzică și focuri de artificii

Publicat

pe

Restaurantul Colosseum Timișoara organizează, și în acest an, petrecerea de Revelion cu multă muzică bună, un meniu rafinat și focuri de artificii la miezul nopții.

Pe lângă bucatele alese pregătite de un chef de renume şi barul bine garnisit cu băuturi fine, vă vor încânta cu un program artistic Vanesa Jarja, Cosmin Popa, Adrian Ostafie şi formația.

DJ Ally by ESD va întreține atmosfera pe ritmuri moderne.

Meniul serii este:

STARTER „MAGIA SERII“ 

Mouse de foie gras cu infuzie de trufe, biscuite crocant, dulceață de ceapă roșie și germeni de praz 

Terină din brâzeturi fine cu infuzie de busuioc 

Tartină cu avocado, somon fume, rucola și roșii chery 

Terină de căprioară cu fructe confiate 

Terină din piept de curcan cu migdale și glazură de vin Porto,  

Raffaello din carne de mistreţ în crustă de seminţe și sos sweet chilli 

File de ton în crusta de mac, jeleu de sfeclă roșie și sos Calypso 

Piept de curcan cu sos Oyster și germeni de ridiche 

Măsline multicolore 

Pastramă de purcel cu sos de hrean 

MERIENDA CALIENTE (Gustarea caldă) 

O călătorie culinara pe meleagurile Spaniei unde întâlnim gustul preparatelor din pește, gătite după o reţetă autentică din zona insulelor spaniole. 

Medalion de rechin în crustă de panko, verdeţuri aromate, sos de creveţi și apio. 

MAINE COURSE (Fel principal) – French Kiss 

Destinația noastă este Franţa unde reţeta de vita Burguignon încă face furori prin aromele sale extraordinare înăbușite cu un vin roșu nobil direct de pe meleagurile franţuzești.  

Vită Burguignon, piure din cartofi dulci cu infuzie de trufe și steak de curcan și sos de șampanie 

Desertul serii va fi deliciosul Tort Colosseum.  

Biletele costă 398 lei/persoană și pot fi achiziționate sunând la numărul de telefon 0741.684.595.

Vă aşteptăm să petrecem împreună și să păşim în noul an cu noroc şi voie bună!

Citeste mai mult

Locale

Restricții de circulație cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Naționale, la Timișoara

Publicat

pe

La Timișoara, organizarea ceremoniilor militare și religioase prilejuite de celebrarea Zilei Naționale au intrat în linie dreaptă.

Pentru a asigura derularea manifestărilor în cele mai bune condiții, Comisia de Circulație a avizat traseul pe care se vor desfășura atât repetițiile, cât și parada militară pentru care sunt necesare restricționări temporare ale traficului, în intervalele orare menționate.

În data de 29 noiembrie 2023, repetiția generală începe la ora 19:00, pe bulevardul C.D. Loga, în fața Catedralei Mitropolitane, iar deplasarea tehnicii MApN se va realiza pe următorul traseu:

– DUS – strada Chișodei – strada Bujorilor – strada Émile Zola – bd. Constantin Brâncoveanu – bd. General Ion Dragalina – bd. Regele Mihai I – bd. Regele Ferdinand I – bd. C.D. Loga (Catedrala Mitropolitană Ortodoxă);

– ÎNTORS – bd. C.D. Loga (Catedrala Mitropolitană Ortodoxă) – str. 20 Decembrie 1989 – bd. Mihai Viteazu – Piața Nicolae Bălcescu – strada Ciprian Porumbescu – bd. Constantin Brâncoveanu – strada Émile Zola – strada Bujorilor – strada Chișodei.

Pentru data de 1 Decembrie 2023, programul militar-religios se va desfășura în următoarele locații și pe următoarele trasee:

08:30 – ceremonial la Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 – Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei;

10:30 – desfășurarea ceremonialului militar și religios pe bd. C.D. Loga, în fața Catedralei Mitropolitane Ortodoxe;

11:50 – 13:30 desfășurarea paradei militare pe traseul: bd. Regele Mihai I – bd. Regele Ferdinand I – bd. C.D. Loga – strada 20 Decembrie 1989 – bd. Mihai Viteazu

17:45 – 19:45 desfășurarea unui marș cu torțe pe traseul: bd. Regele Mihai I – bd. Regele Ferdinand I – bd. C.D. Loga (Catedrala Mitropolitană, Primăria Municipiului Timișoara, Mitropolia Banatului) – bd. Revoluției din 1989 (Instituția Prefectului) – Piața Sf. Gheorghe – strada 9 Mai – Piața Libertății – strada Alba Iulia – Piața Victoriei – strada Mărășești.

Menționăm, de asemenea, că, pentru data de 1 Decembrie 2023, deplasarea tehnicii MApN pe raza municipiului Timișoara, se va realiza pe următorul traseu:

– DUS – strada Chișodei – strada Bujorilor – strada Émile Zola – bd. Constantin Brâncoveanu – bd. General Ion Dragalina – bd. Regele Mihai I – bd. Regele Ferdinand I – bd. C.D. Loga (Catedrala Mitropolitană Ortodoxă);

– ÎNTORS – bd. C.D. Loga (Catedrala Mitropolitană Ortodoxă) – strada 20 Decembrie 1989 – bd. Mihai Viteazu – Piața Nicolae Bălcescu – strada Ciprian Porumbescu – bd. Constantin Brâncoveanu – strada Émile Zola – strada Bujorilor – strada Chișodei.

Staționarea voluntară a autovehiculelor va fi interzisă pe străzile adiacente traseului ceremonialului militar și pe spl. Nicolae Titulescu, spațiu destinat mijloacelor prevăzute să transporte detașamentele de onoare. Aceste măsuri sunt necesare pentru buna organizare a evenimentului, având în vedere desfășurarea masivă de cadre și autovehicule militare, zona mare de acoperire a traseului militar și numărul mare de spectatori așteptați.

Foto: arhivă

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite