Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

SONDAJ. Care sunt mulțumirile și nemulțumirile timișorenilor privind orașul

Publicat

pe

65,7% dintre timișoreni consideră că Timișoara se îndreaptă într-o direcție bună, arată Barometrul privind calitatea vieții în Municipiul Timișoara 2022, realizat de Universitatea de Vest din Timișoara în colaborare cu Primăria Municipiului Timișoara.

În ceea ce privește programul Capitalei Europene a Culturii, 82,5% consideră că acesta contribuie la creșterea calității vieții în oraș și este un eveniment cu care Timișoara se poate mândri.

Sondajul măsoară gradul de satisfacție al timișorenilor privind infrastructura și serviciile publice,  problemele de mediu, Programul Timișoara 2023, gradul de mulțumire privind cartierul în care locuiesc, dar și date privind avantajele și dezavantajele orașului sau direcția în care se îndreaptă Timișoara, România și Europa.

Dacă majoritatea timișorenilor sunt mulțumiți cu direcția în care se îndreaptă orașul lor, doar 36,7% cred că România se îndreaptă într-o direcție bună. De asemenea, 50% din timișoreni cred că Europa se îndreaptă într-o direcție bună.

Principala nemulțumire a timișorenilor rămâne traficul auto din oraș, aproape jumătate (47%) îl consideră o problemă. Datele arată o evoluție pozitivă față de anul trecut când 57,3% erau nemulțumiți de traficul din Timișoara.

Un salt spectaculos s-a înregistrat la gradul de mulțumire privind curățenia stradală: de la 26,8% mulțumiți în 2021, la 55,8% în prezent, cifra actuală atingând cel mai ridicat grad de mulțumire din 2016 încoace.

„Înregistrăm o creștere a mulțumirii timișorenilor în aproape toate domeniile cercetate. Majoritatea timișorenilor e mulțumită de direcția în care se îndreaptă orașul și asta este încurajator pentru noi ca administrație. La fel de încurajator este și faptul că peste 80% din timișoreni cred că implicarea lor în comunitate poate contribui la bunăstarea orașului. Problemele cronice ale Timișoarei rămân traficul auto și lipsa locurilor de parcare, unde lucrăm la soluții. E un semnal foarte bun faptul că timișorenii se îndreaptă tot mai mult spre transportul în comun și sper că această dinamică crescătoare să se intensifice odată cu modernizarea flotei de transport. La fel de optimist sunt și că noile proiecte de regenerare a zonelor Traian și Mocioni vor răspunde nevoii de mai mult spațiu pentru oameni pe care o vedem destul de pregnant în răspunsurile primite”, a spus primarul Dominic Fritz.

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Gabriel Pirtea: „Suntem o comunitate în care obiectivele comune primează, iar datele Barometrului calității vieții, un studiu multianual realizat de echipa de cercetători din UVT, măsoară indicatori relevanți despre opiniile timișorenilor în legătură cu evoluția vieții urbane. Evoluția în timp este deosebit de relevantă, atât pentru administrație, cât și pentru mediul universitar sau pentru cel de business. Noile date atrag atenția asupra faptului că nemulțumirile se mențin față de câteva domenii sensibile – precum traficul urban sau calitatea aerului – dincolo de faptul că mulți dintre indicatori cunosc evoluții bune.”

Comparativ cu anul trecut, se înregistrează o scădere a utilizării mașinii personale de la 68% anul trecut la 56,5% în prezent și o creștere atât a utilizării transportului public de la 31% la 47%, cât și a bicicletei de la 15% la 21%.

De remarcat că, cei care utilizează transportul public sunt mai mulțumiți decât cei care nu îl folosesc: 66% din cei care folosesc transportul public se declară mulțumiți, față 58,6% respondenți cu părere bună din rândul celor care au declarat că nu utilizează transportul public.

Majoritatea datelor au fost culese în perioada premergătoare weekendului de Deschidere al Capitalei Culturale (17-19 februarie 2023), ceea ce explică faptul că circa jumătate din respondenți nu au reușit să participe la evenimentele din Capitală. Cu toate acestea, 80% din respondenți au încredere că oferta culturală din Timișoara (concerte, spectacole, expoziții) este una de calitate.

Datele au fost colectate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, pe un eșantion format din 2192 persoane intervievate față în față și online cu  marjă de eroare ± 2,1% pentru un nivel de încredere de 95%, distribuite la nivelul celor 36 de cartiere din Timișoara în funcție de densitatea populației.

Echipa de cercetare de la UVT este formată din: coordonator proiect: conf. univ. dr.  Marius Matichescu, membrii echipei: lector univ. dr. Alexandru Drăgan, prof. univ. dr. Delia Vârgă,  conf. univ. dr. Daniel Lucheș, lector univ. dr. Silvia Fierăscu, conf. univ. dr. Claudiu Boțoc, asist. cercetare Adelina Tuță, asist. cercetare Jessica Lozsa,   asist. cercetare Raluca Răducanu.

Barometrul privind calitatea vieții în Municipiul Timișoara are o tradiție de șapte ani, cu utilizarea actualei metodologii, în fiecare an, Universitatea de Vest prin Departamentul de Sociologie al Facultății de Sociologie și Psihologie măsurând gradul de mulțumire al timișorenilor.

Materialul poate fi consultat la următorul link :

https://beta.primariatm.ro/stiri/2023/barometrul-calitatii-vietii-2022

Locale

Patru puncte de prim ajutor în perioada caniculei, la Timișoara

Publicat

pe

Începând de joi, 20 iunie, în oraș vor funcționa patru puncte de prim ajutor pentru perioada de caniculă. Primăria Municipiului Timișoara asigură aprovizionarea cu apă îmbuteliată, iar Direcția de Sănătate Publică pune la dispoziție personalul sanitar.

Punctele de prim ajutor sunt amplasate în interiorul următoarelor locații:

Oficiul Poștal nr. 1, Timișoara – Bv. Revoluției din 1989 nr. 2

Opera Română Timișoara – Agenda de Bilete – Str. Mărășești. nr. 2

Oficiul Poștal nr. 5, Ghișeul nr. l, Timișoara – Str. 1 Decembrie, nr. 90;

Piața Agroalimentară Iosefin Timisoara.

Punctele funcționează zilnic, între orele 10:00 – 18:00, în spații climatizate.

Primăria Municipiului Timișoara cooperează cu Direcția de Sănătate Publică Timiș și Societatea Română de Cruce Roșie – Filiala Timiș pentru stabilirea modalităților de intervenție în caz de caniculă. Pe lângă distribuirea apei potabile, în  perioadele de cod portocaliu și roșu se asigură, la nevoie, și asistență medicală.

În peste 90 de locuri din Timișoara, respectiv parcuri, bulevarde și piețe publice există fântâni forate. Lista completă este disponibilă aici.

În plus, societatea Aquatim a montat 9 cișmele noi în această primăvară pentru timișoreni și animalele acestora de companie.  Ele se află în Parcul Copiilor, Parcul Civic, Parcul Central, Parcul Alpinet, Parcul Catedralei și Parcul Adolescenței.

Pe timpul caniculei, se recomandă adoptarea unor măsuri cu caracter preventiv:

Efectuați deplasările în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spații publice);

Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00- 18.00;

Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);

Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;

Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;

Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

Nu consumaţi alcool (inclusiv bere) pentru că vă deshidratează;

Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;

Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;

Creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

Dacă suferiți de diferite afecţiunii, continuați tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să vă consultați medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;

Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă, se va reduce intensitatea și ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult

Locale

ATENȚIE! Amenzi pentru gălăgie pe un șantier de construire a unui bloc, la Timișoara

Publicat

pe

Polițiștii locali au intervenit, zilele trecute, la o sesizare telefonică din partea cetățenilor exasperați de zgomotul produs într-o clădire în construcții de pe Str. Grigore T. Popa nr. 28.

Locuitorii din zonă au solicitat sprijinul Poliției Locale în jurul orei 00.00.

Deși inițial au încercat să păcălească echipajul sosit la fața locului, oprind utilajele, imediat cum s-au îndepărtat polițiștii locali au început să facă din nou o gălăgie infernală.

Polițiștii locali au revenit imediat și au depistat persoanele care executau lucrări în interiorul blocului în construcție folosind utilaje de finisat betoane care produceau zgomote foarte mari ce se auzeau în toată zona.

Cei în cauză au fost sancționați fiecare cu sancțiuni maxime de câte 1.000 de lei la Legea 61/1991 republicată pentru că au tulburat liniștea locuitorilor pe timp de noapte.

De menționat că firmele care construiesc în locația respectivă, Noua Casa Locuințe și Panoramic Greencity, au mai fost sancționate anul acesta cu amenzi de 5.000 de lei conform HCL 320/2022, pentru că nu au luat măsuri de curățare a roților utilajelor care părăsesc organizarea de șantier, producând praf, și pentru necolectarea în containere speciale a deșeurilor provenite de la lucrările de construcții.

Poliția Locală atrage atenția că astfel de fapte nu sunt tolerate și sfătuiește cetățenii să solicite sprijin telefonic pentru a interveni cât mai rapid posibil în luarea de măsuri împotriva celor care nu respectă legislația și nici pe locuitorii orașului.

Foto: DGPL Timișoara

Citeste mai mult

Locale

Parcări pe locul garajelor, în zona Lipovei din Timișoara

Publicat

pe

Primăria Timișoara a finalizat și ultimele locuri de parcare din zona Lipovei, în cadrul primei etape de amenajare de locuri de parcare în locul fostelor garaje din cartiere.

Este vorba de Intrarea Sunetului, unde au fost demolate 35 de garaje, care au fost înlocuite de 44 de locuri de parcare.

Pe strada Silistra, la intersecția cu strada Verde, după demolarea vechilor construcții au fost amenajate 32 de locuri de parcare, iar pe strada Verde pe locul fostelor garaje sunt acum 77 de locuri pentru mașini.

Pe aceste spații, pe lângă locurile de parcare se amenajează și zone verzi, cu iarbă, plante perene și arbori, pentru a asigura umbră și răcoare și a reduce poluarea.

Primăria Municipiului Timișoara vizează demolarea a sute de garaje sau clădiri provizorii vechi, majoritatea degradate, iar într-o primă etapă sunt derulate lucrări în zonele Lipovei, Aradului, Modern, Șagului și Martirilor.

Revitalizarea respectivelor zone se va face prin amenajarea de noi spații verzi pe locul acestor garaje precum și căi de acces, trotuare și locuri de joacă pentru copii, acolo unde spațiul o permite.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite