Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Spectacole de acrobație, dans și muzică, în cartierul Fabric

Publicat

pe

Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Institutul Francez din Timișoara organizează în perioada 1-6 octombrie 2019, în Parcul Regina Maria (fostul Parcul Poporului), evenimentul Impuls Fabric.

Acesta aduce în prim-plan spectacole de acrobație și dans cu artiști din Franța, Germania și România, precum și două seri cu muzică de excepție: jazz manouche – cu formația franco-iraniană Manushan și un recital extraordinar de muzică lăutărească – Taraf de Caliu.

Gândit ca o serie de evenimente de dans și spectacole de stradă desfășurate în fiecare dintre cartierele orașului, IMPULS ajunge în luna octombrie în cartierul istoric Fabric. Primele zile (1-4 octombrie) sunt dedicate atelierelor de mișcare și dans destinate vârstnicilor, copiilor cu deficiențe de vedere, tinerilor cu dizabilități, dar și elevilor de la școlile din cartierul Fabric și profesioniștilor din următoarele domenii: dans, teatru, circ, sport. Atelierele sunt coordonate de artiștii companiei franceze Un Loup Pour L’homme și se desfășoară în colaborare cu: Direcția de Asistență Socială, Primăria Municipiului Timișoara, Liceul Teoretic Iris Timisoara, Asociația CevaDeSpus și Liceul Teoretic „William Shakespeare”

Sâmbătă și duminică (5-6 octombrie), Parcul Regina Maria (fostul Parcul Poporului) se transformă în loc de întâlnire, zonă de spectacole și acrobații pentru publicul larg. Protagoniștii vor fi trupa Un Loup pour l’Homme (Franța), artista Jennifer François (Franța), trupa Duo Sirena (Germania) și Școala de circ din Timișoara. Publicul va putea participa la ateliere de mișcare și echilibru, hip-hop, mers pe sârmă și jonglerie. Ziua de sâmbătă se încheie pe acordurile de jazz, flamenco și world music ale formației Manushan, iar seara de duminică aduce unul dintre cele mai cunoscute tarafuri lăutărești din România – Taraf de Caliu. Accesul la toate activitățile este gratuit.

„Prin această primă ediție Impuls în Fabric, Institutul Francez continuă colaborarea cu Timișoara 2021 pentru promovarea artelor stradale și punerea în valoare a zonelor situate în afara centrului, în acest caz, fascinantul cartier Fabric. Programul este deopotrivă artistic și social, căci în afară de spectacolele prevăzute în weekend, numeroase ateliere sunt organizate în fiecare zi cu asociații și școli partenere. Trupa „Un Loup pour l’homme”, una dintre cele mai curajoase trupe de circ contemporan de astăzi, va avea ocazia să lucreze cu diferite categorii de public, în colaborare cu Școala de Circ din Timișoara, înainte de a prezenta trei spectacole de mare calitate la finalul săptămânii (Face Nord, Rare Birds și One Day). Mă bucur, de asemenea, că și muzica are un loc bine definit în program, prin participarea formației franco-iraniane Manushan și a faimosului Taraf de Caliu în închiderea evenimentului de duminică seara. Vive Fabric!” – Cyrille Fierobe, directorul Institutului Francez din Timișoara.

„Impuls Fabric este una din colaborările noastre cu Institutul Francez din Timișoara, un proiect planificat de Asociația Timișoara 2021 și inclus în dosarul de candidatură. Cu această ocazie transformăm spațiile publice din cartier în zone creative și de dialog și implicăm mai multe tipuri de public, copii, vârstnici, profesioniști, dar și grupuri vulerabile. Impuls Fabric nu e doar un simplu spectacol, este un eveniment complex la care ne dorim să participe activ oamenii obișnuiți de toate vârstele și de toate categoriile sociale.” – Simona Neumann, directorul executiv Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeanpă a Culturii.

Evenimentul este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Institutul Francez din Timișoara cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

Biserica de lemn de la Topla, mistuită de flăcări, va fi restaurată

Publicat

pe

Biserica de lemn de la Topla, care a ars în curtea Muzeul Satului Bămăţean din Timişoara, va fi restaurată cu bani de la Consiliul Judeţean Timiş.

Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a anunțat că mai multe persoane s-au arătat dispuse să doneze bani pentru acest monument istoric, însă a făcut un apel public pentru sprijinirea cazurilor sociale.

„Biserica de la Topla, din incinta Muzeului Satului Bănăţean, a fost distrusă de flăcări şi mulţi timişeni s-au arătat dispuşi să contribuie la restaurarea monumentului istoric, ceea ce reprezintă un gest de mare nobleţe, unul firesc în zona noastră. Astfel de iniţiative ne arată cum comunitatea se uneşte în momente importante. Am fost contactat de o mulţime de oameni care şi-au manifestat dorinţa să participe cu bani la efortul de a readuce în lumină biserica. Nu vreau să sune a aroganţă, pentru că apreciez mult astfel de gesturi, dar, în cazul de faţă, nu este nevoie de sprijin financiar, pentru că bugetul Consiliului Judeţean Timiş poate suporta această cheltuială, indiferent de suma necesară”, a declarat, joi, Alfred Simonis.

Acesta a mai adăugat că cei care au intenţionat să doneze bani pentru restaurarea lăcaşului de cult ar trebui să îşi îndrepte atenţia și spre cazurile sociale.

„Îi îndemn pe toţi să ni se alăture să sprijinim cazuri sociale care sunt în nevoie, să identificăm oameni sau instituţii pentru care un ajutor financiar ar însemna enorm. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi dorit să ne ajutaţi să restaurăm biserica. Aţi arătat că vă pasă cu adevărat!”, a mai transmis Simonis.

Biserica de lemn de la Topla, din incinta Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara a fost mistuită de flăcări în noaptea de 25 spre 26 martie după ce un incendiu a izbucnit din cauză că un cablu de la instalaţia electrică s-a supraîncălzit.

Biserica din Topla a fost edificată în anul 1746, la Remetea Luncă, fiind apoi donată în 1807 credincioșilor din satul Topla. Lăcașul de cult a fost transportat pe tăvălugi, tras de 24 de perechi de boi și reasamblat și consolidat cu ajutorul credincioșilor.

Considerat cel mai valoros lăcaș de lemn din Banat, biserica se remarcă prin detalii arhitecturale unice, cum ar fi brâul median torsadat, brâul prelungit care înconjoară biserica și portalul apusean, acoperișul din șindrilă și clopotnița separată.

Foto: basilica.ro

Citeste mai mult

Locale

Grădiniță nouă – un proiect european de succes la Peciu Nou

Publicat

pe

Într-o perioadă în care educația timpurie devine tot mai importantă, comuna Peciu Nou din județul Timiș oferă un exemplu de dezvoltare durabilă și investiție inteligentă în viitorul copiilor.

O nouă grădiniță, realizată la cele mai înalte standarde europene, a fost finalizată în această localitate prin accesarea fondurilor europene – un proiect de suflet dus la bun sfârșit de către Primăria Peciu Nou.

Noua unitate de învățământ preșcolar nu este doar o clădire modernă, ci o expresie clară a seriozității cu care echipa Primăriei Peciu Nou tratează educația și dezvoltarea comunității. De la inițierea proiectului și până la finalizarea lucrărilor, primarul Gabriel DRĂGAN s-a implicat activ, asigurând o coordonare eficientă între toate părțile implicate: echipa de implementare din primărie, consultantul de proiect, executantul lucrărilor și, nu în ultimul rând, dirigintele de șantier titular – inginerul Daniel RUSU, alături de partenerii săi.

Dotări la standarde europene pentru un viitor mai bun

După finalizarea tuturor procedurilor de recepție și autorizare, grădinița își va deschide porțile în decursul acestui an pentru copiii din Peciu Nou. Noua instituție este dotată cu toate facilitățile necesare pentru desfășurarea unui act educațional de calitate: sisteme moderne de supraveghere video, instalații anti-incendiu de ultimă generație, încălzire în pardoseală, săli de clasă spațioase și luminoase, grupuri sanitare moderne și un spațiu de joacă generos.

„Este o unitate de învățământ la cele mai înalte standarde, începând de la supraveghere video, anti-incendiu, până la încălzire în pardoseală şi toate facilitățile necesare”, a declarat primarul Gabriel DRĂGAN, subliniind grija față de condițiile oferite micilor locuitori ai comunei.

Un viitor construit cu viziune și muncă

Succesul acestui proiect reflectă nu doar o bună capacitate de atragere și gestionare a fondurilor europene, ci și o mentalitate modernă în administrația locală – o abordare care pune accent pe sustenabilitate, calitate și binele comunității.

Această grădiniță nu este doar o clădire, ci o investiție în viitorul comunei Peciu Nou. Un exemplu elocvent că, prin seriozitate și muncă susținută, se pot realiza lucruri deosebite chiar și în mediul rural din România.

Citeste mai mult

Locale

Campanie terestră de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor și căpușelor, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara demarează campania de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor, căpușelor și a larvelor acestora.

Operațiunile terestre sunt programate în perioada 4 – 15 aprilie, în intervalul orar 21:00 – 06:00.

Pe durata campaniei, municipalitatea recomandă cetățenilor, în special copiilor, persoanelor vârstnice, cardiace, astmatice sau alergice la diverși compuși chimici să evite zonele unde se desfășoară acțiunea și să nu stea în apropierea utilajelor ce pulverizează soluțiile, pentru a preveni eventualele incidente.

De asemenea, proprietarii locuințelor cu ferestre situate la o distanță de maxim 20 de metri față de aliniamentul stradal sunt rugați să țină ferestrele închise în perioada 4 – 15 aprilie, în intervalul orar 21:00 – 06:00.

În plus, recomandăm apicultorilor să ia toate măsurile necesare pentru protejarea albinelor, inclusiv mutarea stupilor în afara zonei de stropire, pe parcursul perioadei menționate.

Substanțele folosite, Cymina și VECTOBAC WG, fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor). Acestea sunt avizate Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii și sigure pentru utilizare în mediul urban. Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător.

În cazul în care condițiile meteorologice vor fi nefavorabile, campania de dezinsecție va fi reprogramată.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite