Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Spectacole de acrobație, dans și muzică, în cartierul Fabric

Publicat

pe

Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Institutul Francez din Timișoara organizează în perioada 1-6 octombrie 2019, în Parcul Regina Maria (fostul Parcul Poporului), evenimentul Impuls Fabric.

Acesta aduce în prim-plan spectacole de acrobație și dans cu artiști din Franța, Germania și România, precum și două seri cu muzică de excepție: jazz manouche – cu formația franco-iraniană Manushan și un recital extraordinar de muzică lăutărească – Taraf de Caliu.

Gândit ca o serie de evenimente de dans și spectacole de stradă desfășurate în fiecare dintre cartierele orașului, IMPULS ajunge în luna octombrie în cartierul istoric Fabric. Primele zile (1-4 octombrie) sunt dedicate atelierelor de mișcare și dans destinate vârstnicilor, copiilor cu deficiențe de vedere, tinerilor cu dizabilități, dar și elevilor de la școlile din cartierul Fabric și profesioniștilor din următoarele domenii: dans, teatru, circ, sport. Atelierele sunt coordonate de artiștii companiei franceze Un Loup Pour L’homme și se desfășoară în colaborare cu: Direcția de Asistență Socială, Primăria Municipiului Timișoara, Liceul Teoretic Iris Timisoara, Asociația CevaDeSpus și Liceul Teoretic „William Shakespeare”

Sâmbătă și duminică (5-6 octombrie), Parcul Regina Maria (fostul Parcul Poporului) se transformă în loc de întâlnire, zonă de spectacole și acrobații pentru publicul larg. Protagoniștii vor fi trupa Un Loup pour l’Homme (Franța), artista Jennifer François (Franța), trupa Duo Sirena (Germania) și Școala de circ din Timișoara. Publicul va putea participa la ateliere de mișcare și echilibru, hip-hop, mers pe sârmă și jonglerie. Ziua de sâmbătă se încheie pe acordurile de jazz, flamenco și world music ale formației Manushan, iar seara de duminică aduce unul dintre cele mai cunoscute tarafuri lăutărești din România – Taraf de Caliu. Accesul la toate activitățile este gratuit.

„Prin această primă ediție Impuls în Fabric, Institutul Francez continuă colaborarea cu Timișoara 2021 pentru promovarea artelor stradale și punerea în valoare a zonelor situate în afara centrului, în acest caz, fascinantul cartier Fabric. Programul este deopotrivă artistic și social, căci în afară de spectacolele prevăzute în weekend, numeroase ateliere sunt organizate în fiecare zi cu asociații și școli partenere. Trupa „Un Loup pour l’homme”, una dintre cele mai curajoase trupe de circ contemporan de astăzi, va avea ocazia să lucreze cu diferite categorii de public, în colaborare cu Școala de Circ din Timișoara, înainte de a prezenta trei spectacole de mare calitate la finalul săptămânii (Face Nord, Rare Birds și One Day). Mă bucur, de asemenea, că și muzica are un loc bine definit în program, prin participarea formației franco-iraniane Manushan și a faimosului Taraf de Caliu în închiderea evenimentului de duminică seara. Vive Fabric!” – Cyrille Fierobe, directorul Institutului Francez din Timișoara.

„Impuls Fabric este una din colaborările noastre cu Institutul Francez din Timișoara, un proiect planificat de Asociația Timișoara 2021 și inclus în dosarul de candidatură. Cu această ocazie transformăm spațiile publice din cartier în zone creative și de dialog și implicăm mai multe tipuri de public, copii, vârstnici, profesioniști, dar și grupuri vulerabile. Impuls Fabric nu e doar un simplu spectacol, este un eveniment complex la care ne dorim să participe activ oamenii obișnuiți de toate vârstele și de toate categoriile sociale.” – Simona Neumann, directorul executiv Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeanpă a Culturii.

Evenimentul este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Institutul Francez din Timișoara cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

Turnul de Apă din Timișoara va deveni centru cultural. Lucrările sunt realizate în proporție de 65 la sută

Publicat

pe

Lucrările de transformare a Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural sunt realizate în proporție de 65%.

Investiția Primăriei Municipiului Timișoara se află în prezent în etapa de realizare a finisajelor interioare și exterioare, de montare a structurii metalice din interior și a refacerii învelitoarei acoperișului.

Procesul de restaurare a tâmplăriei exterioare a fost finalizat, iar elementele au fost remontate, respectând aspectul original al clădirii. În prezent, constructorul execută lucrări de consolidare a zidurilor interioare, de refacere a acoperișului, precum și finisaje interioare și exterioare. Totodată, este în curs de montare o structură metalică specială, care va permite vizitatorilor să exploreze fostul rezervor de apă. Acesta va deveni un spațiu cultural care va putea găzdui mici evenimente și expoziții la înălțime.

Proiectul de refuncționalizare a Turnului de Apă Iosefin va oferi comunității un spațiu dedicat evenimentelor culturale, expozițiilor și activităților artistice, punând în valoare patrimoniul istoric al orașului. Unul dintre principalele puncte de atracție va fi un punct de belvedere la 45 de metri înălțime, de unde vizitatorii vor putea admira o panoramă spectaculoasă asupra cartierului istoric Iosefin și a canalului Bega.

După ce, în toamna anului 2023, Primăria Timișoara a reziliat contractul pentru întârzieri majore și o execuție de doar 30%, lucrările au fost atribuite, în urma licitației, firmei  ALEX-DIA CONSTRUCT S.R.L. Contractul în valoare de 9.153.404,86 lei (TVA inclus) are termen de finalizare luna mai 2025.

Foto: Primăria Timișoara

Turnul de apă „Iosefin“ din Timișoara, transformat în centrul cultural

Citeste mai mult

Locale

Termenul de eliberare a cărților de identitate, modificat

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara modifică termenul de eliberare a cărților de identitate ca urmare a unei informări a Direcției Generale de Evidență a Persoanelor (D.G.E.P.) din cadrul M.A.I. cu privire la termenul de producție (tipărire) a cărților de identitate.

Astfel, în urma deciziei Direcției Generale de Evidență a Persoanelor din cadrul M.A.I., termenul de eliberare se modifică după cum urmează:

din 19.02.2025 – 6 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 24.02.2025 – 7 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 27.02.2025 – 8 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 03.03.2025 – 9 zile de la prelucrarea cererii în sistem.

Cărțile de identitate sunt tipărite de către Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date pentru Evidența Persoanelor Timiș – instituție care asigură tipărirea cărților de identitate pentru tot județul Timiș.

Termenele efective de eliberare a cărților de identitate se comunică la data depunerii cererii de către solicitant.

Timișorenii pot solicita eliberarea cărții de identitate în regim de urgență în cazul în care au nevoie și dacă plătesc o taxă de 150 de lei. Termenul este de maximum 2 zile lucrătoare.

Termenele pentru stabilirea reședinței și eliberarea cărții de identitate provizorie rămân neschimbate, respectiv 3 zile de la data depunerii.

Termenul legal pentru eliberarea actelor de identitate este de 30 de zile și poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful SPCLEP, dacă sunt necesare verificări suplimentare, conform art. 15 alin. (5) din OUG nr. 97/2005 și a Dispoziției nr. 3.382.622/2023 a D.G.E.P. – M.A.I.

Direcția municipalității prelucrează lunar, în medie, 3017 cereri pentru emiterea sau schimbarea cărții de identitate, iar din toamna anului trecut a menținut un termen de 2-3 zile lucrătoare pentru eliberarea documentului.

Citeste mai mult

Locale

OPINIA CITITORULUI. Pregătire militară obligatorie

Publicat

pe

Pe adresa de email redactie@timispress.ro am primit următoarea opinie de la un cititor pe care o redăm integral:

„Încă din cele mai vechi timpuri în țara noastră s-a făcut pre-militărie. Aceasta avea ca scop pregătirea tinerilor recruți pentru a le fi mai ușor când vor fi încorporați. În zilele noastre, unii tineri apți din punct de vedere medical ar putea fi cât de cât instruiți pentru a putea să intervină în cazul unor agresiuni asupra țării. Acum când nu se mai face armată cred că este necesar să se facă o pregătire militară obligatorie. Avem ofițeri și subofițeri, generali care au ieșit la pensie după Revoluție. Aceștia ar putea să-i instruiască pe cei doritori în zilele libere, sâmbăta și duminica iar la finalul unui stagiu, tinerii ar putea să primească un livret provizoriu. Ne simțim amenințați de războiul din Ucraina și nu putem decât să ne întrebăm cum vom riposta, ferească Dumnezeu, în cazul în care am fi în locul ucrainienilor“.

Pavel B., Arad

Cititorii care se confruntă cu diverse probleme fie locale, fie naționale, au opinii pe care doresc să le facă publice ne pot scrie pe adresa de email redactie@timispress.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite