Ne găsiți și pe:

Locale

Spectacole sincretice la Timișoara. Când și unde

Publicat

pe

Două spectacole sincretice de excepție vor avea loc la Timișoara, în 5 și 7 noiembrie, evenimente ce fac parte din Festivalul Internațional Meridian derulat sub tutela Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, de Secțiunea Națională Română a Societății Internaționale de Muzică Contemporană.

Alături de Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, acest festival este unul dintre cele mai importante și vizibile evenimente de muzică contemporană din România, a cărui misiune particulară este aceea de a reuni artiști excepționali din țările membre ale ISCM (International Society for Contemporary Music) și de a favoriza schimburi culturale semnificative între viața muzicală românească actuală și cea internațională.

Până în acest an festivalul era organizat doar la București, dar acum avem șansa unică de a avea evenimente și la Timișoara – un pas important în contextul pregătirilor pentru anul 2021, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii. Tematica întregului festival este centrată în jurul <Grădinilor sonore>.

Primul concert, susținut de studenți ai Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, va avea loc pe 5 noiembrie în Sala Orpheum  – Piața Libertății nr. 1, de la ora 19. Domeniul artelor teatrale se va întâlni cu cel muzical, improvizația studenților de la Teatru încercând să îmbogățească dramaturgia sonoră pusă în scenă de tinerii muzicieni.   <Grădina culorilor> va fi tematica acestui spectacol în care subtilitatea timbrală a pieselor cântate se va împleti cu ritmul mișcării scenice într-un produs artistic de înaltă ținută.

Cel de-al doilea concert se va încadra în direcția <Grădinii de tip francez>, cuprinzând lucrări datorate unor importanți compozitori români și francezi contemporani. Concertul va avea loc în 7 noiembrie de la ora 19, gazdă fiind frumoasa Aulă a Bibliotecii Centrale “Eugen Todoran” – Bulevardul Vasile Pârvan 4A. Titlul concertului – <C’est un jardin secret…> –  este dat de lucrarea lui Tristan Murail, unul dintre compozitorii a cărui muzică va fi prezentată în programul concertului.

Proiecţia video realizată de Petru Jumanca va cuprinde o serie de imagini (video, foto, grafică 3D) urmând tematica grădinilor în plan vizual, iar actrița Mălina Manovici va recita poeme aparținând unor poeți consacrați, texte care să aibă legătură cu tematica grădinilor. Interpreți vor fi membri ai Ansamblului ATEM, alcătuit din cadre didactice ale Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara. Într-un an în care am sărbătorit întărirea relațiilor culturale în cadrul Sezonului România-Franța, acest proiect interdisciplinar va consolida legăturile dintre cele două țări, făcând

Marți 5.11 -GRĂDINA CULORILOR / COLOR GARDEN, Sala Orpheum, Facultatea de Muzică și Teatru.

Spectacol sincretic muzică – teatru, susținut de studenți ai Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Rebeca Mutașcu (clasa conf. univ. dr. Sorin Dogariu). Makrokosmos I pentru pian de George Crumb: Proteus (Pisces), The Magic Circle of Infinity (Leo), The Abyss of the Time (Virgo) . „Percutissimo” – Amelia Trifu, Patrick Cojerean (clasa cda. drd. Doru Roman), Doru Roman . In memoriam de Laura Manolache . Cvartetul “Rubato” – Simona Mehedinți, Evelina Mehedinți, Theodora Groșanu, Ștefan Daniel Mehedinți (clasa lect. univ. dr. Cristina Mălăncioiu). 4 bagatele pentru cvartet de coarde de Răzvan Metea . „Percutissimo” – Amelia Trifu (clasa cda. drd. Doru Roman), Doru Roman. Il giardino delle strutture de Aurel Stroe, Paul Grosar (conf. univ. dr. Sergiu Cârstea)

4 piese pentru trompetă de Giacinto Scelsi, „Percutissimo” – Amelia Trifu, Patrick Cojerean (clasa cda. drd. Doru Roman), Doru Roman, Shan- Shui de Violeta Dinescu, Regina Czermak (clasa conf. univ. dr. Sorin Dogariu), Makrokosmos II pentru pian de George Crumb: Morning Music (Cancer), Twin Suns (Gemini), Litany of the Galactic Bells (Leo). Participă actorii Oana Elena Antonovici şi Marin Lupanciuc, coordonatori: Gabriel Almași, Cristina Mălăncioiu, Gabriel Mălăncioiu, Silviu-Petru Văcărescu

Joi 7.11 GRĂDINA DE TIP FRANCEZ / FRENCH GARDEN – Aula Bibliotecii Centrale “Eugen Todoran”- “C’est un jardin secret…”, Ansamblul ATEM, [ISCM Collaborative Series].

Interpretează: Cristian Miclea (clarinet), Cristina Mălăncioiu (vioară, violă), Darius Tereu (violoncel), Victor Andrei Părău (pian). Poeme de Charles d’Orléans, Gérard de Nerval, Georg Trakl, Rainer Maria Rilke, Jorge Luis Borges, Mihai Eminescu. Invitați: Petru Jumanca (artist vizual), Mălina Manovici (recitator). Alexandru Sima- of worms and joys pentru clarinet, vioară, violoncel și pian -primă audiție absolută, Charles d’Orléans- Rondel, Tristan Murail -C’est un jardin secret… pentru violă, Rainer Maria Rilke -Cântec de adormit, Isabel Urrutia – Sonos pentru vioară, violoncel și pian, Jorge Luis Borges- Trandafirul, Tiberiu Olah- Sonata pentru clarinet, Alexandru Ștefan Murariu -Le reflet pentru vioară și pian, Mihai Eminescu -Stau în cerdacul tău…, Benjamin Attahir – Après l’ineffable pentru violoncel și pian, Georg Trakl – Reîntoarcere întomnată, Remus Georgescu- Suita a II-a pentru pian, Gérard de Nerval -Avril, Sebastian Rivas – L’ombre D’un Doute pentru clarinet, vioară, violoncel și pian

Locale

Circulație închisă pe o stradă din Timișoara. Se execută lucrări de asfaltare

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara a hotărât închiderea circulației pe o stradă din zona Calea Aradului pentru lucrări de asfaltare.

Astfel, începând de vineri, 3 iulie 2020, de la ora 8.00, până în 4 iulie 2020, la ora 20.00, se va închide circulația pe str. Liege pe tronsonul cuprins între Calea Aradului  și Calea Torontalului.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat conducătorilor auto și recomandăm pe cât posibil evitarea zonei de lucrări“, spun reprezentanții Primăriei.

Autobuzele de pe linia Expres 1 și troleibuzele de pe linia 18 vor circula deviat, în data de 03 iulie 2020, din cauza lucrărilor la carosabilul de pe strada Liege.

Autobuzele de pe linia Expres 1 vor circula pe următorul traseu: Piața Consiliul Europei – Calea Torontalului – strada Miresei – Calea Aradului. La dus, se va folosi stația „Remus Răduleț” de pe Calea Aradului, corespunzătoare liniei 17 troleibuze, echivalentul stației „Miresei”, stație suspendată. La întors, se va folosi stația „Liege”, aferentă  liniei 17 troleibuze. Va fi suspendată stația „Calea Torontalului”.

Troleibuzele de pe linia 18 vor circula pe următorul traseu: Piața Consiliul Europei –  Calea Aradului până la Universitatea de Științe Agricole Banatul, unde vor întoarce – Calea Aradului – strada Miresei – Calea Torontalului – Piața Consiliul Europei. Se vor utiliza stațiile de călători corespunzătoare liniei 17 și va fi suspendată stația „Calea Torontalului”.

Ăn funcție de evoluția vremii, lucrările ar putea fi amânate pentru data de 4 iulie 2020.

Citeste mai mult

Locale

Dan Idolu, directorul Aeroportului Timișoara, înlocuit. Cum comentează un deputat măsura

Publicat

pe

Joi, Consiliul de Administraţie al Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara a decis înlocuirea directorului Dan Idolu cu generalul Dorel Grădinaru, fost şef al Inspectoratului de Aviaţie al Ministerului de Interne. Acesta a fost demis de la Inspectoratul General de Aviaţie la sfârşitul anului 2014, după tragedia de la Siutghiol, atunci când patru oameni au murit în urma prăbuşirii unui elicopter SMURD în lac.

Dan Idolu a fost directorul general al Aeroportului Internaţional Timişoara între anii 2002 – 2009, 2012 – august 2015 şi septembrie 2015 – iulie 2020.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a comentat, într-o postare pe Facebook faptul că „baronul cărăşan Vela impune noul director de la Aeroportul Timişoara” şi susţine că, astfel, primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, care este şi liderul PNL Timiş, „are parte de izolare şi de evitare în propriul partid”.

„Umilinţă pentru primarul-preşedinte Nicolae Robu. Baronul cărăşan Vela impune noul director de la Aeroportul Timişoara. Exact cum anticipam, liderul PNL Timiş este complet în afara deciziilor importante prin care sunt numiţi noi şefi la instituţiile din judeţ. Cel mai competent director de aeroport din România, fără să considerăm Bucureşti – Otopeni, Dan Idolu, a fost schimbat astăzi din funcţie cu un om impus de ministrul Marcel Vela. Mişcarea era clară încă de acum câteva săptămâni, după schimbarea Consiliului de Administraţie al aeroportului făcută cu japca”, a scris Simonis pe Facebook.

Deputatul social-democrat a subliniat şi că Aeroportul Timişoara a îndeplinit cu succes criteriile de performanţă din planul de management.

„Timp de patru ani şi jumătate, Aeroportul Timişoara a îndeplinit cu succes criteriile de performanţă cuprinse în contractul de administrare semnat cu Ministerul Transporturilor şi cu siguranţă avea nevoie de continuitate în partea de management, pentru a putea recupera rapid pierderile grele din perioada pandemiei. Însă nu a fost să fie, pentru că acum contează strict doar acapararea puterii şi orchestrarea preluării societăţii timişorene, peste capul lui Robu”, a susţinut Simonis.

Alfred Simonis a mai spus că „şefii liberali de la Bucureşti preferă oameni giraţi de baronii arădeni şi cărăşeni”.

„Încă odată este clar că şefii liberali de la Bucureşti preferă oameni giraţi de baronii arădeni şi cărăşeni, în locul celor doriţi de şeful PNL Timiş, care este absolut ignorat, după ce a reuşit de câteva ori fie să trezească hohote de râs cu propunerile lui, fie să enerveze lumea. Aşa că ministrul Vela a reuşit să-şi pună omul la Aeroportul Timişoara şi mai are un pas până la îndeplinirea obiectivului final, acela de a fuziona Timişoara cu aeroporturile din Arad şi Caransebeş. Iar în mod clar, confiscarea Aeroportului Traian Vuia ar avea scopul unic de acoperire a <găurilor neagre> din Arad, dar mai ales din Caraş-Severin, unde baronul Vela are controlul total. Trist este că în timp ce Nicolae Robu are parte de izolare şi de evitare în propriul partid, Timişoara pierde un obiectiv esenţial şi totodată o şansă ca scenariul PDL-ist de acum zece ani să nu devină în sfârşit realitate. Oricum, la managementul performant şi meritocrat cu care conduce filiala PNL Timiş şi la modul cum reuşeşte numiri importante de timişoreni în funcţii, Robu poate primi uşor diploma de «ignoratul liberal naţional». Păcat că timişorenii suportă consecinţele!”, a afirmat Simonis.

Recent, Alfred Simonis anunţa că a iniţiat o propunere legislativă prin care acţiunile Ministerului Transporturilor la Aeroportul Timişoara să fie transferate Consiliului Judeţean Timiş şi Primăriei Timişoara. Potrivit proiectului, 55% din acţiuni ar reveni CJ Timiş, 25% – Primăriei Timişoara, iar 20% ar urma să rămână Fondului Proprietatea, însă aceste procente mai pot fi discutate.

Citeste mai mult

Locale

Film cu lucrările la centura ocolitoare Timișoara Sud. Cum avansează lucrările

Publicat

pe

Un membru al Asociației Pro Infrastructură a realizat un film de pe șantierul viitoarei centuri de ocolire Timișoara Sud.

Filmările au fost făcute în ultimele două săptămâni din luna iunie.

Centura de Sud va lega Timișoara de la ieșirea spre Utvin, Sânmihai cu Calea Lugojului, prin Chișoda, Giroc, Moșnița, Ghiroda.

Centura va avea o lungime de aproape 26 de kilometri.

Proiectul și execuția centurii de Sud sunt realizate de firma Tirrena Scavi Spa.

Valoarea contractului depășește 60 de milioane de euro, iar lucrările, care au început în 25 martie 2020, au ca termen de finalizare 24 de luni.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite