Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Timișoara, la un pas de carantinare. Ce strategii are primarul Dominic Fritz

Publicat

pe

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a prezentat marți, 3 noiembrie 2020, strategia timișoreană anti-COVID-19 și proiectul Oxigen, pornind de la proiecțiile pentru Timișoara pe măsurile aplicabile în prezent, când rata oficială de infectare cu Covid-19 este de 5,92 la mia de locuitori în oraș, iar 4,56 în județul Timiș, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică(DSP).

„Suntem la o rată de infecție aici, la Timișoara, de aproape 6 la mia de locuitori, asta înseamnă că intrăm într-un scenariu de creștere exponențială și, din păcate, este puțin probabil că o să putem evita o carantinare a orașului si de fapt a intregii zone periurbane.

Ieri, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin domnul secretar de stat, a dat un comunicat ca localitatile care depasesc rata de infectare de 6 cazuri la mia de locuitori urmând să trimită concluziile privind necesitatea măsurilor de carantină sau justificarea pentru neinițierea carantinării. Asta înseamnă că o să fim confruntați foarte curând cu această decizie.  Pentru mine este exclus să carantinăm doar orașul Timișoara, trebuie să fie o abordare comună, cu zona metropolitană. E o discuție care trebuie dusă în Comitetul Județean de Urgență, cu domnul Alin Nica, cu doamna prefect, în următoarele zile.

Eu nu cred ca cineva poate să ia această decizie ușor dar cred că dacă privim cifrele în față atunci realizăm că, oricum la un moment dat, o să trebuiască să carantinăm zona metropolitană Timișoara și poate e mai bine mai devreme decât mai târziu pentru că, bineînțeles, cu fiecare zi ce cresc infectările este mai greu să le limităm. Cred că scopul principal trebuie să fie să putem, în decembrie, să sărbătorim un Crăciun cât de cât normal și bineînțeles scopul trebuie să fie să salvăm cât mai multe vieți, de aceea trebuie sa dezbatem aceste măsuri”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Dominic Fritz a anunțat că, de astăzi, la Spital Municipal de Urgență: ASCAR vor fi date în folosință 50 de paturi, din care 18 au și prize de oxigen. ˝Toate documente au fost transmise spre avizare către DSP și se va rezolva în cursul zilei de astăzi˝, a declarat  Primarul Timișoarei. Capacitatea de paturi se mai poate extinde cu maximum 20.

Prioritatea este creșterea numărului de paturi cu oxigen, administrarea de oxigen, din timp,  fiind o cale de a preveni încărcarea secțiilor ATI, iar obiectivul este salvarea de vieți. O soluție propusă de grupul de experți cu care lucrez a fost să avem cât mai multe paturi cu oxigen ca să nu ajungă oamenii la ATI. Vom achiziționa sau închiria concentratoare de oxigen. Pacientul va trebui să ia decizia dacă vrea să fie acasă cu oxigen sau pe hol la spital”, a spus Dominic Fritz, exprimându-și speranța că nu se va ajunge într-o astfel de situație.

Primarul Timișoarei a prezentat  și o situație la zi a paturilor ATI și cu oxigen:

Gradul de ocupare ATI:

SPITALUL Victor Babeș  FAZA 1  COVID – 19, fază care include Spitalul VictorBabeș și secția exterioară ASCAR, respectiv clădirea de recuperare de pe bd. C.D.Loga,din 185 de paturi non-ATI sunt ocupate 179, deci gradul de ocupare este de 98%, iar cele 14 paturi ATI COVID sunt ocupate în totalitate.

 –Spitalul Municipal de Urgență – SUPORT COVID, adică la Secția spitalului municipal de pe strada DALIEI există 42 de paturi din care 36 sunt ocupate, iar din cele 42 de paturi, 14 au priză dublă de Oxigen. În consecință, se pot reorganiza saloanele cu încă 14 paturi, rezultând un total de 56 paturi.

– Secția Spitalului municipal ATI-COVID-CLINICILE NOI- unde există și sală de operații, sunt6 paturi existente în prezent, iar într-o săptămână urmează să ajungă încă 6 paturi (printr-un proiect cu fonduri europene) și 6 ventilatoare (prin Ministerul Sănătății)

– TIR-ul mobil – ATI COVID- de la Spitalul Județean va fi trimis la Spitalul Municipal după lucrările de reabilitare/ izolare termică și vor mai rezulta astfel încă 10 paturi ATI.

În acest  moment, Sânnicolau Mare are o rată de infectare de aproape 7 la mia de locuitori, iar pacienții care au nevoie de internare la ATI sunt transferați la Timișoara: “Fac apel la primarul Dănuț Groza să dispună măsurile necesare pentru ca cele 35 de paturi libere de la Spitalul Orășenesc Sânnicolau Mare să fie folosite de către pacientii care au nevoie de internare în spital și să încercăm în acest fel să decongestionăm unitățile medicale și personalul medical din Timișoara˝, a declarat primarul Timișoarei.

Dominic Fritz propune timișorenilor- cetățeni, societate civilă, industrii- un parteneriat pentru a ieși cu bine din această criză.

˝Eu propun timișorenilor un parteneriat care se bazează pe date concludente și comunicare onestă, am făcut un site, covid19.primariatm.ro, aici găsesc informații și centrele de testare, invit lumea să intre pe acest site. Am aflat că la DSP lipsesc telefoane și am intermediate o donație de 25 de telefoane mobile de la Orange pentru call-center-ul lor. Știu că această criză dacă se agravează va avea efecte asupra industriilor creative, HORECA și am cerut aparatului meu să lucreze la un proiect pentru reducerea impozitelor, care va fi cam de 14 milioane de lei. Am primit o scrisoare de la sectorul cultural și o să vedem cum îl putem susține. Nimeni nu câștigă dacă prelungim agonia”, a declarat Dominic Fritz.

Locale

Grupul psaltic „Tronos“, la Mănăstirea Dobrești și la Lugoj

Publicat

pe

Preasfințitul părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, va oficia în Duminica Familiei, 18 mai, Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Dobrești, ctitorie a Patriarhului Daniel în satul natal.

Răspunsurile liturgice vor fi date de Grupul Psaltic Tronos al Patriarhiei Române.

„Îmi exprim mulțumirea, recunoștința și bucuria că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat membrii Grupului Psaltic Tronos să poposească și în Banat. În contextul susținerii concertului «Cântările Învierii» din orașul Lugoj, Grupul Psaltic Tronos va fi prezent și la Mănăstirea Dobrești”, a declarat pentru Basilica.ro protos. Matei Buliga, starețul sfântului așezământ.

Grupul Psaltic Tronos va susține în data de 17 mai și concertul „Cântările Învierii”, care va avea loc în Piața Victoriei din Lugoj, începând cu ora 19.00.

În cadrul aceluiași eveniment, va interpreta muzică religioasă Grupul vocal „Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” din Lugoj, coordonat de preotul Traian Birăescu, și Ancuța Cosovanu care va cânta pricesne.

Ziua Internaţională a Familiei este marcată anual în lume în data de 15 mai, iar Biserica Ortodoxă Română sărbătorește, în duminica cea mai apropiată de această dată, o zi națională a familiei: Duminica Familiei Creștine.

Citeste mai mult

Locale

Restricții de trafic la Timișoara pentru desfășurarea evenimentului TIMOTION 2025

Publicat

pe

La solicitarea Asociației Alergotură, comisia de circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a avizat închiderea și restricționarea circulației rutiere, duminică, 11 mai 2025, în mai multe intervale orare, după cum urmează:

în intervalul orar 07:45 – 13:00, pe traseele:

  • Traseul cursei de ciclism 15 km: Bulevardul I.C. Brătianu (START) -strada 20 Decembrie – bulevardul C.D. Loga – bulevardul Regele Ferdinand – bulevardul Vasile Pârvan – bulevardul Corneliu Coposu – bulevardul Vasile Pârvan – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu- Piața Iancu Huniade (FINISH).
  • Traseul cursei de 10,5 km (1 tur) și 21 km (2 tururi): Piața Iancu Huniade (START) – strada 20 Decembrie 1989 – strada C.D. Loga – bulevardul Regele Ferdinand – bulevardul Vasile Pârvan – bulevardul Corneliu Coposu – strada Pestalozzi – Parcul Regina Maria – strada I.L. Caragiale – Piața Romanilor – bulevardul 3 August 1919 (pe trotuar) – traversare Parcul Regina Maria– mal stânga Canal Bega – traversare Podul Dragalina (pe trotuar) – mal dreapta Canal Bega – ieșire prin Parcul Justiției – strada George Enescu – bulevardul C.D. Loga – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade / Parcul Civic (FINISH).
  • Traseul crosului de 5 km: Piața Iancu Huniade (START) – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul C.D. Loga – bulevardul Vasile Pârvan – bulevardul Corneliu Coposu – Parcul Regina Maria – mal stânga Canal Bega – Parcul Franz Joseph – Podul Mihai Viteazu (sensul spre Piața Iancu Huniade) – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade / Parcul Civic (FINISH)

în intervalul orar 07:45 – 18:00, pe traseele:

  • Traseul crosului de 3 km: Piața Iancu Huniade (START) – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul C.D. Loga – bulevardul Regele Ferdinand (1 bandă de circulație delimitată) – Splaiul Spiru Haret – mal dreapta Canal Bega – Splaiul Spiru Haret – strada George Enescu – bulevardul C.D. Loga – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade (FINISH)
  • Traseul cursei de 3 km biciclete: Piața Iancu Huniade (START) – strada 20 Decembrie 1989 – bulevarduln C.D. Loga – bulevardul Regele Ferdinand – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade (FINISH).
  • Traseul cursei Micii Campioni (0,7 km): Piața Iancu Huniade (STRADA) -strada 20 Decembrie 1989 – Piața Iancu Huniade –strada Patriarh Miron Cristea – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade (FINISH).
  • Traseul cursei de 1 km: Piața Iancu Huniade (STRADA) – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade (FINISH)

De asemenea, în perioada 10 mai 2025 – 11 mai 2025, parcarea publică din Piața Iancu Huniade va fi rezervată exclusiv organizatorilor evenimentului, în vederea instalării infrastructurii de start a evenimentului.

Șoferilor le este recomandat să folosească rute alternative pe perioada desfășurării evenimentului sportiv.

Citeste mai mult

Locale

Zece terase amplasate ilegal în centrul Timișoarei, desființate

Publicat

pe

După repetate avertismente și un ultimatum de 7 zile, Primăria Municipiului Timișoara a început operațiunea de desființare a teraselor care continuă să funcționeze ilegal în zona centrală.

10 operatori, care aleg să facă concurență neloială majorității care respectă legea, nu au depus documentația necesară pentru autorizare și nici nu au eliberat domeniul public.

Firmele au mimat conformarea prin depunerea simbolică a unei cereri sau a unui dosar incomplet, fără intenția reală de a intra în legalitate, astfel că mobilierul teraselor a fost ridicat.

„Nu acceptăm comerț ilegal în centrul Timișoarei. Nu poți ocupa spațiu public fără autorizație, fără să plătești niciun leu la bugetul local și să te mai aștepți să fii tolerat. E sfidător față de toți cei care muncesc corect și respectă legea. Cei care au ignorat ultimatumul de 7 zile și au depus doar hârtii de fațadă, ca să bifeze un număr de înregistrare, au făcut o alegere greșită. Legea e lege pentru toți. Majoritatea operatorilor economici funcționează legal și se pot baza pe administrația mea că nu vom proteja pe nimeni din cei care fac concurență neloială”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Costurile pentru ridicarea mobilierului amplasat ilegal pe domeniul public vor fi suportate de societățile responsabile.

Ocuparea domeniului public este reglementată printr-o hotărâre a Consiliului Local, care stabilește condițiile minime pentru desfășurarea activităților comerciale pe spațiul public. Printre acestea se numără și respectarea unor cerințe legate de aspectul, amplasamentul și siguranța teraselor. În ceea ce privește taxa, aceasta se ridică la 2 lei/mp/zi în zona A, în perioada mai – august, 1 leu mp/zi în lunile martie, aprilie, septembrie și octombrie și la 0,70 lei/mp/zi pentru lunile ianuarie, februarie, noiembrie și decembrie.

Operatorii comerciali se pot autoriza oricând, în conformitate cu legislația. Doar după obținerea autorizării pot să amplaseze mobilierul și să funcționeze.

Municipalitatea va continua operațiunile de verificare în toate zonele orașului, prin intermediul Poliției Locale.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite