Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a prezentat marți, 3 noiembrie 2020, strategia timișoreană anti-COVID-19 și proiectul Oxigen, pornind de la proiecțiile pentru Timișoara pe măsurile aplicabile în prezent, când rata oficială de infectare cu Covid-19 este de 5,92 la mia de locuitori în oraș, iar 4,56 în județul Timiș, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică(DSP).
„Suntem la o rată de infecție aici, la Timișoara, de aproape 6 la mia de locuitori, asta înseamnă că intrăm într-un scenariu de creștere exponențială și, din păcate, este puțin probabil că o să putem evita o carantinare a orașului si de fapt a intregii zone periurbane.
Ieri, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin domnul secretar de stat, a dat un comunicat ca localitatile care depasesc rata de infectare de 6 cazuri la mia de locuitori urmând să trimită concluziile privind necesitatea măsurilor de carantină sau justificarea pentru neinițierea carantinării. Asta înseamnă că o să fim confruntați foarte curând cu această decizie. Pentru mine este exclus să carantinăm doar orașul Timișoara, trebuie să fie o abordare comună, cu zona metropolitană. E o discuție care trebuie dusă în Comitetul Județean de Urgență, cu domnul Alin Nica, cu doamna prefect, în următoarele zile.
Eu nu cred ca cineva poate să ia această decizie ușor dar cred că dacă privim cifrele în față atunci realizăm că, oricum la un moment dat, o să trebuiască să carantinăm zona metropolitană Timișoara și poate e mai bine mai devreme decât mai târziu pentru că, bineînțeles, cu fiecare zi ce cresc infectările este mai greu să le limităm. Cred că scopul principal trebuie să fie să putem, în decembrie, să sărbătorim un Crăciun cât de cât normal și bineînțeles scopul trebuie să fie să salvăm cât mai multe vieți, de aceea trebuie sa dezbatem aceste măsuri”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
Dominic Fritz a anunțat că, de astăzi, la Spital Municipal de Urgență: ASCAR vor fi date în folosință 50 de paturi, din care 18 au și prize de oxigen. ˝Toate documente au fost transmise spre avizare către DSP și se va rezolva în cursul zilei de astăzi˝, a declarat Primarul Timișoarei. Capacitatea de paturi se mai poate extinde cu maximum 20.
Prioritatea este creșterea numărului de paturi cu oxigen, administrarea de oxigen, din timp, fiind o cale de a preveni încărcarea secțiilor ATI, iar obiectivul este salvarea de vieți. O soluție propusă de grupul de experți cu care lucrez a fost să avem cât mai multe paturi cu oxigen ca să nu ajungă oamenii la ATI. Vom achiziționa sau închiria concentratoare de oxigen. Pacientul va trebui să ia decizia dacă vrea să fie acasă cu oxigen sau pe hol la spital”, a spus Dominic Fritz, exprimându-și speranța că nu se va ajunge într-o astfel de situație.
Primarul Timișoarei a prezentat și o situație la zi a paturilor ATI și cu oxigen:
Gradul de ocupare ATI:
–SPITALUL Victor Babeș FAZA 1 COVID – 19, fază care include Spitalul VictorBabeș și secția exterioară ASCAR, respectiv clădirea de recuperare de pe bd. C.D.Loga,din 185 de paturi non-ATI sunt ocupate 179, deci gradul de ocupare este de 98%, iar cele 14 paturi ATI COVID sunt ocupate în totalitate.
– –Spitalul Municipal de Urgență – SUPORT COVID, adică la Secția spitalului municipal de pe strada DALIEI există 42 de paturi din care 36 sunt ocupate, iar din cele 42 de paturi, 14 au priză dublă de Oxigen. În consecință, se pot reorganiza saloanele cu încă 14 paturi, rezultând un total de 56 paturi.
– Secția Spitalului municipal ATI-COVID-CLINICILE NOI- unde există și sală de operații, sunt6 paturi existente în prezent, iar într-o săptămână urmează să ajungă încă 6 paturi (printr-un proiect cu fonduri europene) și 6 ventilatoare (prin Ministerul Sănătății)
– TIR-ul mobil – ATI COVID- de la Spitalul Județean va fi trimis la Spitalul Municipal după lucrările de reabilitare/ izolare termică și vor mai rezulta astfel încă 10 paturi ATI.
În acest moment, Sânnicolau Mare are o rată de infectare de aproape 7 la mia de locuitori, iar pacienții care au nevoie de internare la ATI sunt transferați la Timișoara: “Fac apel la primarul Dănuț Groza să dispună măsurile necesare pentru ca cele 35 de paturi libere de la Spitalul Orășenesc Sânnicolau Mare să fie folosite de către pacientii care au nevoie de internare în spital și să încercăm în acest fel să decongestionăm unitățile medicale și personalul medical din Timișoara˝, a declarat primarul Timișoarei.
Dominic Fritz propune timișorenilor- cetățeni, societate civilă, industrii- un parteneriat pentru a ieși cu bine din această criză.
˝Eu propun timișorenilor un parteneriat care se bazează pe date concludente și comunicare onestă, am făcut un site, covid19.primariatm.ro, aici găsesc informații și centrele de testare, invit lumea să intre pe acest site. Am aflat că la DSP lipsesc telefoane și am intermediate o donație de 25 de telefoane mobile de la Orange pentru call-center-ul lor. Știu că această criză dacă se agravează va avea efecte asupra industriilor creative, HORECA și am cerut aparatului meu să lucreze la un proiect pentru reducerea impozitelor, care va fi cam de 14 milioane de lei. Am primit o scrisoare de la sectorul cultural și o să vedem cum îl putem susține. Nimeni nu câștigă dacă prelungim agonia”, a declarat Dominic Fritz.