Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Traseul Revoluției din 1989 la Timișoara. Se vor reamenaja punctele „fierbinți“ din centrul orașului

Publicat

pe

A fost semnat, în urma finalizării licitației, contractul de proiectare pentru întocmirea documentației obiectivului de investiție „Timișoara Capitală Europeană a Culturii: Memorialul Revoluției-decembrie 1989”.

Documentația va cuprinde și elaborarea conceptului curatorial și memorial pentru definirea traseului Revoluției din 1989 în Timișoara.

Revoluția din 1989 este unul dintre evenimentele marcante ale istoriei Timișoarei, iar proiectul  vizează transformarea spațiului public într-un mediu care să evoce momentele respective și să păstreze vie memoria acelor zile.

Infrastructura spațiului public din zonele marcante ale Revoluției are nevoie de modernizare și de un mod de a marca evenimentele Revoluției, ca parte a experienței de zi cu zi a orașului, respectiv a Capitalei Culturale 2023. În acest context, proiectul are ca scop regândirea modului în care sunt reflectate evenimenele în spațiul public, iar acest traseu va fi valorificat prin reamenajarea spațiilor publice, a locurilor „fierbinţi” ale acelor zile: Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe, zona Consiliul Județean Timiș, zona Băile Neptun, Cimitirul Eroilor, Calea Martirilor.

Obiective generale: comemorarea durabilă a evenimentelor; interpretarea în context contemporan și prin experiența directă, construirea unui context urban care să dea prilejul de a reflecta și păstra această experiență din decembrie 1989 a Timișoarei.

Obiective specifice:

  • Crearea unui traseu coerent vizual, mediatic, tematic și conceptual care leagă punctele marcante ale Revoluției din decembrie 1989;
  • Realizarea unor puncte marcante în spațiul public prin materialitate și tehnologie care să reflecte memoria Revoluției din decembrie 1989 din Timișoara;
  • Îmbunătățirea calității punctuale a spațiului public (Piața Maria/Reședința Pastorului Lázslo Tokés, Consiliul Județean/fost sediu PCR);
  • Integrarea unei infrastructuri de tip Internet of Things și media (Augmented Reality, Virtual Reality, New Media Art) care să permită o experiență senzorială și emoțională a locului.

Proiectul are în vedere intervenții punctuale pe domeniul public, care împreună formează Memorialul (Traseul) Revoluției din decembrie 1989. De asemenea, vor fi promovate soluţii de amenajare arhitecturală şi peisageră integrate.

Proiectul prevede și modernizarea pavajelor pentru a accesibiliza spațiul pentru toate categoriile de utilizatori pietonali, prin iluminat public diferențiat, marcaj și alte elemente. Caracterul locului va fi conservat și valorificat, iar pentru două zone (Piața Maria și Consiliul Județean) vor fi realizate studii de iluminat public complete și vor fi propuse soluții de iluminat ambiental. Tehnologia trece în prim-plan prin acest proiect.

Traseul Revoluției are o valoare estimată la aproape 4,3 milioane de euro. Valoarea serviciilor de proiectare (faza DALI) în vederea realizării obiectivului de investiții este de 665.575 lei (fără TVA), iar durata este de 21 de luni. Executant:Q-GROUP PROIECT SRL.

Locale

Amendă de 25.000 de lei pentru mizeria dintr-o parcare din Timișoara

Publicat

pe

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au luat măsura sancționării contravenționale a firmei care deține zona parcării supermarketului ce funcționează pe Calea Circumvalațiunii nr. 35, ca urmare a constatărilor din ultima perioadă cum că în perimetrul respectiv, situat într-o zonă centrală a Municipiului, este mizerie și nu s-au luat măsurile necesare întreținerii atât a parcării, clădirilor și spațiilor verzi care aparțin firmei în cauză.

Sancțiunea a fost aplicată conform OUG 195/2005 privind protecția mediului și se ridică la 25.000 de lei.

De menționat că aceasta nu este sigura sancțiune aplicată societății Columbus Active SRL, cu sediul în București.

Luna trecută, tot pentru neîntreținerea spațiilor verzi,și a parcării, polițiștii locali au aplicat o sancțiune de 2.500 lei conform HCL 117/2024. Și anul trecut au mai fost aplicate două sancțiuni de 2.500 și 25.000 lei tot pentru neîntreținerea amplasamentului de pe Calea Circumvalațiunii, ca urmare a constatărilor în teren ale polițiștilor locali, dar și a sesizărilor de la cetățeni, care am semnalat deșeurile împrăștiate în toată zona care reprezintă o sursă de infecție și conferă un aspect inestetic zonei.

Polițiștii locali atrag atenția că deținătorii de astfel de amplasamente au obligația legală de a lua măsuri de întreținere și implicit de igienizare a  proprietăților pe care le dețin sub orice formă.

Astfel de verificări vor avea loc și în perioada următoare.

Foto: Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara

Citeste mai mult

Locale

Irina Rimes cântă la Zilele Dumbrăviței, ediția 2024

Publicat

pe

În perioada 6 – 8 septembrie 2024, în Parcul Central Dumbrăvița, va avea loc sărbătoarea comunității la Zilele Dumbrăviței 2024!

În weekendul 7 – 8 septembrie, vor avea loc concerte cu cei mai iubiți artiști ai momentului , dans, gastronomie locală și activități recreative pentru toate vârstele.

Din program nu vor lipsi:

Concerte Live: IRINA RIMES, RAREȘ și mulți alții

Târg de producători locali: meșteșugari și artizani din zonă își expun produsele handmade.

Activități pentru copii: jocuri, ateliere creative și spectacole de dans sau teatru pentru cei mici.

Zone de relaxare: spații amenajate pentru relaxare și socializare.

Food Truck-uri: preparate locale și internaționale pentru toate gusturile.

Intrarea este liberă pentru toată lumea!

Eveniment organizat de Primăria Comunei Dumbrăvița.

Citeste mai mult

Locale

Regulament nou pentru autorizarea teraselor, la Timișoara

Publicat

pe

Noul regulament privind comerțul în zone publice pe terase va fi supus votului în următoarea ședință a Consiliului Local, vine cu simplificarea procedurilor de avizare, cu extinderea prevederilor astfel încât să fie incluse și terasele în curți interioare dar și cu unele clarificări.

Regulamentul nu modifică niciuna dintre măsurile adoptate în 2022, când Primăria a impus ca terasele din zona istorică să nu mai aibă umbreluțe sau mobilier în culori stridente, dar și o suprafață minimă de trecere, astfel încât să nu fie deranjați nici clienții teraselor, nici trecătorii.

Pentru simplificarea procedurilor de avizare, Primăria Timișoara propune ca proprietarii de terase construite cu autorizație să nu mai obțină un aviz separat pentru acestea. Odată cu noul regulament, avizul va fi inclus în autorizația de comercializare pentru punctul de lucru. Totodată, acordul de comerț pentru amplasarea de terase va putea fi emis până la 31 martie, fără a mai fi făcută dovada plății taxelor și impozitelor locale și fără a fi obținută viza anuală a punctului de alimentație publică. Primăria Timișoara nu va elibera avizul de terasă dacă punctul de lucru are activitatea suspendată. O altă măsură este impusă prin legislația națională și prevede obținerea acordului de la Agenția de Mediu pentru terasele cu peste 100 de locuri. Avizul va fi depus la Primărie în maximum 12 luni de la adoptarea noului regulament.

În privința teraselor din curțile interioare, comercianții pot obține autorizația cât timp au acordul vecinilor, anexat proiectului de HCL. Pe malurile Begăi, unde terasele pot fi amplasate în proximitatea punctului de lucru, fără a afecta culoarul pietonal sau velo, autorizarea va fi făcută în baza avizului de amplasament emis de arhitectul șef.

Proiectul de Hotărâre de Consiliu este disponibil pe site-ul municipiului aici.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite