Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Ziua Internațională a Copilului sărbătorită la Timișoara. Programul complet al evenimentelor

Publicat

pe

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit un program atractiv, pentru copiii de toate vârstele, dar și pentru părinți și bunici, între 31 mai și 2 iunie.

Astfel, Parcul Copiilor va găzdui spectacole de teatru, dans și muzică, parada costumelor populare, ateliere de gătit, grădinărit, reparații de biciclete, de reciclare, împletituri din nuiele, meșterit din lemn, coronițe și aranjamente florale, de confecționat păpuși din linguri de lemn școala de circ, activități sportive și multe alte activități educative și distractive.

Pentru că Bega e la doi pași, copiii se pot bucura și de curse cu vaporetto, ghidate de Breasla Ghizilor și de curse muzicale, cu plecare din stația Vasile Pârvan.

De asemenea, în Parcul Rozelor, duminică seara, este programat un concert extraordinar cu piese din producții Disney.

Ziua Copilului va fi celebrată în întregul oraș cu foarte multe evenimente.

Pe Malul Begăi, proaspăt reabilitat, este programat un turneu de baschet 3X3, care se va desfășura pe noul teren amenajat aici. Pe spațiul verde de pe mal va avea loc o nouă ediție de Picnic atipic.

În Parcul Tom și Jerry, de pe Splaiul Griviței, care a beneficiat și el recent de reabilitare, vor avea loc ateliere de arte plastice, pictură pe față, colaje și competiții de ping-pong, care vor asigura distracție pentru întreaga familie.

La Muzeul Apei va fi organizat Festivalul de joacă „Cocolosh”, cu câte ceva pentru fiecare: teatru de păpuși, ateliere de pictură, atelier floral, atelier cu ciocolată, jocuri de logică, atelier de stupărit, regatul calculelor rapide, joacă senzorială, atelier robotică, observații solare prin telescop și altele.

Parcul Copiilor, administrat de Primăria Municipiului Timișoara, se pregătește să îi întâmpine pe micii sărbătoriți. Suprafețele de tartan de la locurile de joacă au fost înlocuite și a fost montată o piramidă de cățărare pentru copiii cu vârste între 3 și 4 ani. Corabia naufragiată a beneficiat de reparații la podeaua din lemn, la fel ca și zona în care se află bărcuțele. Patinoarul a fost demontat, pentru a asigura mai mult spațiu, iar căsuța de la tiroliană a fost reparată.

Cei mici vor mai avea parte de o surpriză plăcută, descoperind cele cinci instrumente muzicale de exterior – clopote și tobe – instalate recent în Parcul Copiilor.

Aceste noi elemente vor îmbogăți peisajul vesel  și colorat al parcului. Instrumentele muzicale au fost donate de Asociația Clubul Lions Timișoara Bastion.

Programul complet:

CIREȘAR. MARE CONCERT DISNEY ÎN PARCUL ROZELOR

PARCUL COPIILOR, 31 mai-2 iunie 2024


Vineri, 31 mai 2024 | SCENĂ | Pentru adolescenți, cu dragoste
14:00-16:00 Carnavalul bucuriei și speranței
Centrul de Resurse și asistență educațională „Speranța”
16:00 Program cu și pentru adolescenți, Incubatorul de Arte & Florica Munteanu
17:30 Battle streetdance și concert MCs United

20:30 Banchetu’ mic. Invitat: Maximilian

Vineri, 31 mai 2024 | BARCA PIRAȚILOR | Un strop de copilărie

16:00 „Rățușca cea urâtă”, Magic Oz

17:00 „Oskar erou salvează lumea poveștilor”, Școala Phantasia & Piti Show

Sâmbătă, 1 iunie 2024 | SCENĂ | Copilărim, copilărim…

10:30 CIREȘAR POPULAR, PARADA COSTUMELOR POPULARE PURTATE DE COPII
(plecare de la Amfiteatrul din Parcul Copiilor, spre Parcul Rozelor)
11:00 Program artistic cu școli de dans și muzică din comunitate: Image Kids, by Kristin Dorseea, Extrem dance, Dancing Stars Team, Alydance, Școala de Balet și Dans Denisse ș.a.
13:00 Spuma Light Party

13:30-19:00 Program artistic cu școli de dans și muzică din comunitate: Liceul de Arte „Ion Vidu”, Active Dance Studio, Mini Mini Reflex – „Vrăjitorul din Oz”, MRB School, Asociația Culturală „Artistul de mâine”, Facultatea de Muzică, „Să cânte chitarele!”- Beg’ Art ș.a.

Sâmbătă, 1 iunie 2024 | ACVARIU | Festivalul veseliei, cu Casa Calfelor

11:00-13:00 și 15:00-17:00 Jocuri de echipă, dansuri, pictură pe față, ateliere de creație, ateliere de plantat flori

Duminică, 2 iunie 2024 | SCENĂ | Copilărim, copilărim…

11:00 ALINA SORESCU & PICII LU’ SOREASCA
Intro: Ramona Iatan School
13:40 Program artistic cu școli de dans și muzică din comunitate: Top Dance, Choarda Liberă
15:00 MAGICIANUL LORENZO
16:00 „Hansel și Gretel”, Magic Oz
17:00 „Prâslea cel voinic și merele de aur”, Școala Phantasia & Piti Show
18:00 „Călătorie în timp”, Teatru pentru Tine

18:45 PARADA FLORILOR, FACULTATEA DE MUZICĂ ȘI TEATRU

1-2 iunie 2024 | AMFITEATRU | Pui de Codru

Partenerii noștri de la CODRU împrospătează amfiteatrul din Parcul Copiilor, prin decorarea lui cu elemente vegetale.
Ne dau o mână de ajutor să îl pregătim studenții Facultății de Arte și Design din Timișoara, apoi îl decorăm în mod interactiv, alături de comunitate, cu șabloane tip ștampilă, în formă de elemente vegetale, pregătite în prealabil de artiști locali, încercând o „împădurire” simbolică a spațiului urban.

Tot în Amfiteatru va fi amplasat și un cort african, unde vor avea loc activități preferate de copii: face painting, ateliere, workshopuri de board games, hârtie reciclată ș.a.

1-2 iunie 2024 | Ne jucăm și ne distrăm | Alte activități

• Școala de circ, ateliere de meșterit, povești, activități sportive, ateliere creative, ateliere de meșteșuguri ș.a.
• Prezentarea echipamentelor și tehnicilor de intervenție Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș, Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Agenția Națională Antidrog, Seviciul de Ambulanță Timiș, Societatea de Transport Public Timișoara, Poliția Locală Timișoara
• Exerciții demonstrative cu câini și expuneri de tehnică de intervenție, cu Formațiunea de intervenție rapidă pe bază de voluntariat „Salvo”, din cadrul Biroul Situații de Urgență
• Curse culturale tematice pentru copii (pornire din Parcul Copiilor): curse ghidate (16:00, 17:00), curse muzicale (14:00, 15:00)
• Plimbări de agrement (plecări din oră în oră, stația Vasile Pârvan)
• CURSA RĂȚUȘTELOR PE BEGA, ediția a XVI-a, ora 17:00, Podul Mitropolit Andrei Șaguna Organizator: Rotaract Club Timișoara. Cu fondurile strânse în cadrul ediției de anul acesta se va achiziționa un tonometru portabil cu tehnologie de ultimă generație, utilizat pentru consultarea oftalmologică gratuită a elevilor din mediul rural al județului Timiș.

PARCUL ROZELOR, 1-2 iunie 2024

1-2 iunie 2024, 11:00-17:00 | Flori și copii 

ATELIERE de plantat trandafiri, de confecționat coronițe și obiecte decorative din flori, de plante medicinale, de „semințele vieții”, despre cum transformăm hârtia în plante ș.a.

ORA DE ISTORIE CU BREASLA GHIZILOR | 12:00; 13:00

Wilhelm & Arpad Műhle. La povești, cu copiii, despre trandafiri, grădini, parcuri și grădinarii prințeselor

Sâmbătă, 1 iunie 2024

11:00 SPECTACOL DE FOLCLOR CU ANSAMBLUL „TIMIȘUL” TINERET ȘI ANSAMBLURI PARTENERE

17:00 Veselie la cutie & Dragonul Dino, cu Teatrul pe Roți

Duminică, 2 iunie 2024

18:45, PARADA FLORILOR, Facultatea de Muzică și Teatru (plecare de la Amfiteatrul din Parcul Copiilor, spre Parcul Rozelor)

20:00, DISNEY ÎN CONCERT

Pe 2 iunie, dăruim copiilor un concert de sărbătoare, ÎN PREMIERĂ la Timișoara!
Hituri Disney, distinse cu premii Oscar, Golden Globe şi Grammy, vor răsuna la Teatrul de Vară din Parcul Rozelor în interpretarea unor voci celebre: Alina Sorescu, Vlad Miriță, Julie Mayaya, Dalma Kovacs, Florin Ristei și Adrian Nour. Cei șase soliști vor fi ajutați să aducă, prin muzică, magia din poveştile fără vârstă, de orchestra simfonică „Lira”, formată din mai bine de 70 de instrumentiști, coordonați de dirijorul Radu Popa.

Locale

Turnul de Apă din Timișoara va deveni centru cultural. Lucrările sunt realizate în proporție de 65 la sută

Publicat

pe

Lucrările de transformare a Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural sunt realizate în proporție de 65%.

Investiția Primăriei Municipiului Timișoara se află în prezent în etapa de realizare a finisajelor interioare și exterioare, de montare a structurii metalice din interior și a refacerii învelitoarei acoperișului.

Procesul de restaurare a tâmplăriei exterioare a fost finalizat, iar elementele au fost remontate, respectând aspectul original al clădirii. În prezent, constructorul execută lucrări de consolidare a zidurilor interioare, de refacere a acoperișului, precum și finisaje interioare și exterioare. Totodată, este în curs de montare o structură metalică specială, care va permite vizitatorilor să exploreze fostul rezervor de apă. Acesta va deveni un spațiu cultural care va putea găzdui mici evenimente și expoziții la înălțime.

Proiectul de refuncționalizare a Turnului de Apă Iosefin va oferi comunității un spațiu dedicat evenimentelor culturale, expozițiilor și activităților artistice, punând în valoare patrimoniul istoric al orașului. Unul dintre principalele puncte de atracție va fi un punct de belvedere la 45 de metri înălțime, de unde vizitatorii vor putea admira o panoramă spectaculoasă asupra cartierului istoric Iosefin și a canalului Bega.

După ce, în toamna anului 2023, Primăria Timișoara a reziliat contractul pentru întârzieri majore și o execuție de doar 30%, lucrările au fost atribuite, în urma licitației, firmei  ALEX-DIA CONSTRUCT S.R.L. Contractul în valoare de 9.153.404,86 lei (TVA inclus) are termen de finalizare luna mai 2025.

Foto: Primăria Timișoara

Turnul de apă „Iosefin“ din Timișoara, transformat în centrul cultural

Citeste mai mult

Locale

Termenul de eliberare a cărților de identitate, modificat

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara modifică termenul de eliberare a cărților de identitate ca urmare a unei informări a Direcției Generale de Evidență a Persoanelor (D.G.E.P.) din cadrul M.A.I. cu privire la termenul de producție (tipărire) a cărților de identitate.

Astfel, în urma deciziei Direcției Generale de Evidență a Persoanelor din cadrul M.A.I., termenul de eliberare se modifică după cum urmează:

din 19.02.2025 – 6 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 24.02.2025 – 7 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 27.02.2025 – 8 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 03.03.2025 – 9 zile de la prelucrarea cererii în sistem.

Cărțile de identitate sunt tipărite de către Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date pentru Evidența Persoanelor Timiș – instituție care asigură tipărirea cărților de identitate pentru tot județul Timiș.

Termenele efective de eliberare a cărților de identitate se comunică la data depunerii cererii de către solicitant.

Timișorenii pot solicita eliberarea cărții de identitate în regim de urgență în cazul în care au nevoie și dacă plătesc o taxă de 150 de lei. Termenul este de maximum 2 zile lucrătoare.

Termenele pentru stabilirea reședinței și eliberarea cărții de identitate provizorie rămân neschimbate, respectiv 3 zile de la data depunerii.

Termenul legal pentru eliberarea actelor de identitate este de 30 de zile și poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful SPCLEP, dacă sunt necesare verificări suplimentare, conform art. 15 alin. (5) din OUG nr. 97/2005 și a Dispoziției nr. 3.382.622/2023 a D.G.E.P. – M.A.I.

Direcția municipalității prelucrează lunar, în medie, 3017 cereri pentru emiterea sau schimbarea cărții de identitate, iar din toamna anului trecut a menținut un termen de 2-3 zile lucrătoare pentru eliberarea documentului.

Citeste mai mult

Locale

OPINIA CITITORULUI. Pregătire militară obligatorie

Publicat

pe

Pe adresa de email redactie@timispress.ro am primit următoarea opinie de la un cititor pe care o redăm integral:

„Încă din cele mai vechi timpuri în țara noastră s-a făcut pre-militărie. Aceasta avea ca scop pregătirea tinerilor recruți pentru a le fi mai ușor când vor fi încorporați. În zilele noastre, unii tineri apți din punct de vedere medical ar putea fi cât de cât instruiți pentru a putea să intervină în cazul unor agresiuni asupra țării. Acum când nu se mai face armată cred că este necesar să se facă o pregătire militară obligatorie. Avem ofițeri și subofițeri, generali care au ieșit la pensie după Revoluție. Aceștia ar putea să-i instruiască pe cei doritori în zilele libere, sâmbăta și duminica iar la finalul unui stagiu, tinerii ar putea să primească un livret provizoriu. Ne simțim amenințați de războiul din Ucraina și nu putem decât să ne întrebăm cum vom riposta, ferească Dumnezeu, în cazul în care am fi în locul ucrainienilor“.

Pavel B., Arad

Cititorii care se confruntă cu diverse probleme fie locale, fie naționale, au opinii pe care doresc să le facă publice ne pot scrie pe adresa de email redactie@timispress.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite