Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Ziua Internațională a Copilului sărbătorită la Timișoara. Programul complet al evenimentelor

Publicat

pe

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit un program atractiv, pentru copiii de toate vârstele, dar și pentru părinți și bunici, între 31 mai și 2 iunie.

Astfel, Parcul Copiilor va găzdui spectacole de teatru, dans și muzică, parada costumelor populare, ateliere de gătit, grădinărit, reparații de biciclete, de reciclare, împletituri din nuiele, meșterit din lemn, coronițe și aranjamente florale, de confecționat păpuși din linguri de lemn școala de circ, activități sportive și multe alte activități educative și distractive.

Pentru că Bega e la doi pași, copiii se pot bucura și de curse cu vaporetto, ghidate de Breasla Ghizilor și de curse muzicale, cu plecare din stația Vasile Pârvan.

De asemenea, în Parcul Rozelor, duminică seara, este programat un concert extraordinar cu piese din producții Disney.

Ziua Copilului va fi celebrată în întregul oraș cu foarte multe evenimente.

Pe Malul Begăi, proaspăt reabilitat, este programat un turneu de baschet 3X3, care se va desfășura pe noul teren amenajat aici. Pe spațiul verde de pe mal va avea loc o nouă ediție de Picnic atipic.

În Parcul Tom și Jerry, de pe Splaiul Griviței, care a beneficiat și el recent de reabilitare, vor avea loc ateliere de arte plastice, pictură pe față, colaje și competiții de ping-pong, care vor asigura distracție pentru întreaga familie.

La Muzeul Apei va fi organizat Festivalul de joacă „Cocolosh”, cu câte ceva pentru fiecare: teatru de păpuși, ateliere de pictură, atelier floral, atelier cu ciocolată, jocuri de logică, atelier de stupărit, regatul calculelor rapide, joacă senzorială, atelier robotică, observații solare prin telescop și altele.

Parcul Copiilor, administrat de Primăria Municipiului Timișoara, se pregătește să îi întâmpine pe micii sărbătoriți. Suprafețele de tartan de la locurile de joacă au fost înlocuite și a fost montată o piramidă de cățărare pentru copiii cu vârste între 3 și 4 ani. Corabia naufragiată a beneficiat de reparații la podeaua din lemn, la fel ca și zona în care se află bărcuțele. Patinoarul a fost demontat, pentru a asigura mai mult spațiu, iar căsuța de la tiroliană a fost reparată.

Cei mici vor mai avea parte de o surpriză plăcută, descoperind cele cinci instrumente muzicale de exterior – clopote și tobe – instalate recent în Parcul Copiilor.

Aceste noi elemente vor îmbogăți peisajul vesel  și colorat al parcului. Instrumentele muzicale au fost donate de Asociația Clubul Lions Timișoara Bastion.

Programul complet:

CIREȘAR. MARE CONCERT DISNEY ÎN PARCUL ROZELOR

PARCUL COPIILOR, 31 mai-2 iunie 2024


Vineri, 31 mai 2024 | SCENĂ | Pentru adolescenți, cu dragoste
14:00-16:00 Carnavalul bucuriei și speranței
Centrul de Resurse și asistență educațională „Speranța”
16:00 Program cu și pentru adolescenți, Incubatorul de Arte & Florica Munteanu
17:30 Battle streetdance și concert MCs United

20:30 Banchetu’ mic. Invitat: Maximilian

Vineri, 31 mai 2024 | BARCA PIRAȚILOR | Un strop de copilărie

16:00 „Rățușca cea urâtă”, Magic Oz

17:00 „Oskar erou salvează lumea poveștilor”, Școala Phantasia & Piti Show

Sâmbătă, 1 iunie 2024 | SCENĂ | Copilărim, copilărim…

10:30 CIREȘAR POPULAR, PARADA COSTUMELOR POPULARE PURTATE DE COPII
(plecare de la Amfiteatrul din Parcul Copiilor, spre Parcul Rozelor)
11:00 Program artistic cu școli de dans și muzică din comunitate: Image Kids, by Kristin Dorseea, Extrem dance, Dancing Stars Team, Alydance, Școala de Balet și Dans Denisse ș.a.
13:00 Spuma Light Party

13:30-19:00 Program artistic cu școli de dans și muzică din comunitate: Liceul de Arte „Ion Vidu”, Active Dance Studio, Mini Mini Reflex – „Vrăjitorul din Oz”, MRB School, Asociația Culturală „Artistul de mâine”, Facultatea de Muzică, „Să cânte chitarele!”- Beg’ Art ș.a.

Sâmbătă, 1 iunie 2024 | ACVARIU | Festivalul veseliei, cu Casa Calfelor

11:00-13:00 și 15:00-17:00 Jocuri de echipă, dansuri, pictură pe față, ateliere de creație, ateliere de plantat flori

Duminică, 2 iunie 2024 | SCENĂ | Copilărim, copilărim…

11:00 ALINA SORESCU & PICII LU’ SOREASCA
Intro: Ramona Iatan School
13:40 Program artistic cu școli de dans și muzică din comunitate: Top Dance, Choarda Liberă
15:00 MAGICIANUL LORENZO
16:00 „Hansel și Gretel”, Magic Oz
17:00 „Prâslea cel voinic și merele de aur”, Școala Phantasia & Piti Show
18:00 „Călătorie în timp”, Teatru pentru Tine

18:45 PARADA FLORILOR, FACULTATEA DE MUZICĂ ȘI TEATRU

1-2 iunie 2024 | AMFITEATRU | Pui de Codru

Partenerii noștri de la CODRU împrospătează amfiteatrul din Parcul Copiilor, prin decorarea lui cu elemente vegetale.
Ne dau o mână de ajutor să îl pregătim studenții Facultății de Arte și Design din Timișoara, apoi îl decorăm în mod interactiv, alături de comunitate, cu șabloane tip ștampilă, în formă de elemente vegetale, pregătite în prealabil de artiști locali, încercând o „împădurire” simbolică a spațiului urban.

Tot în Amfiteatru va fi amplasat și un cort african, unde vor avea loc activități preferate de copii: face painting, ateliere, workshopuri de board games, hârtie reciclată ș.a.

1-2 iunie 2024 | Ne jucăm și ne distrăm | Alte activități

• Școala de circ, ateliere de meșterit, povești, activități sportive, ateliere creative, ateliere de meșteșuguri ș.a.
• Prezentarea echipamentelor și tehnicilor de intervenție Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș, Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Agenția Națională Antidrog, Seviciul de Ambulanță Timiș, Societatea de Transport Public Timișoara, Poliția Locală Timișoara
• Exerciții demonstrative cu câini și expuneri de tehnică de intervenție, cu Formațiunea de intervenție rapidă pe bază de voluntariat „Salvo”, din cadrul Biroul Situații de Urgență
• Curse culturale tematice pentru copii (pornire din Parcul Copiilor): curse ghidate (16:00, 17:00), curse muzicale (14:00, 15:00)
• Plimbări de agrement (plecări din oră în oră, stația Vasile Pârvan)
• CURSA RĂȚUȘTELOR PE BEGA, ediția a XVI-a, ora 17:00, Podul Mitropolit Andrei Șaguna Organizator: Rotaract Club Timișoara. Cu fondurile strânse în cadrul ediției de anul acesta se va achiziționa un tonometru portabil cu tehnologie de ultimă generație, utilizat pentru consultarea oftalmologică gratuită a elevilor din mediul rural al județului Timiș.

PARCUL ROZELOR, 1-2 iunie 2024

1-2 iunie 2024, 11:00-17:00 | Flori și copii 

ATELIERE de plantat trandafiri, de confecționat coronițe și obiecte decorative din flori, de plante medicinale, de „semințele vieții”, despre cum transformăm hârtia în plante ș.a.

ORA DE ISTORIE CU BREASLA GHIZILOR | 12:00; 13:00

Wilhelm & Arpad Műhle. La povești, cu copiii, despre trandafiri, grădini, parcuri și grădinarii prințeselor

Sâmbătă, 1 iunie 2024

11:00 SPECTACOL DE FOLCLOR CU ANSAMBLUL „TIMIȘUL” TINERET ȘI ANSAMBLURI PARTENERE

17:00 Veselie la cutie & Dragonul Dino, cu Teatrul pe Roți

Duminică, 2 iunie 2024

18:45, PARADA FLORILOR, Facultatea de Muzică și Teatru (plecare de la Amfiteatrul din Parcul Copiilor, spre Parcul Rozelor)

20:00, DISNEY ÎN CONCERT

Pe 2 iunie, dăruim copiilor un concert de sărbătoare, ÎN PREMIERĂ la Timișoara!
Hituri Disney, distinse cu premii Oscar, Golden Globe şi Grammy, vor răsuna la Teatrul de Vară din Parcul Rozelor în interpretarea unor voci celebre: Alina Sorescu, Vlad Miriță, Julie Mayaya, Dalma Kovacs, Florin Ristei și Adrian Nour. Cei șase soliști vor fi ajutați să aducă, prin muzică, magia din poveştile fără vârstă, de orchestra simfonică „Lira”, formată din mai bine de 70 de instrumentiști, coordonați de dirijorul Radu Popa.

Locale

Campanie de colectare și reciclare a hainelor uzate, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara continuă campania de colectare și reciclare a hainelor uzate. Până în prezent, aproape 15 tone de haine uzate au fost colectate prin parteneriatul încheiat între municipalitate și societatea CVS Recycling SRL.

Dintre acestea, 2 tone au fost predate numai în prima parte a lunii iunie. În loc să ajungă la gunoi cu resturile menajere sau chiar să se transforme în rampe ilegale, textilele sunt reciclate și li se dă o nouă viață.

În paralel, în perioada 2 iulie – 6 august, timișorenii au la dispoziție încă o modalitate gratuită de a renunța la textilele pe care nu le mai folosesc. În cadrul campaniei derulate de Retim, în parteneriat cu ADID, pot fi predate haine, lenjerii, pilote, pături, covoare mici, draperii, perdele, lavete, mopuri și alte textile de dimensiuni medii (nu voluminoase). Fiecare persoană poate preda maximum 60 de kilograme.

Campania municipalității este una permanentă, iar timișorenii pot lăsa hainele pe care nu le mai folosesc la containerele speciale amplasate în mai multe zone din oraș: Piața Dacia, Piața 700, Piața Traian, Intrarea Doinei – punct TRAFO, Zona Soarelui – Școala Gimnazială nr. 30.

În plus, le pot preda la centrul de colectare din Moșnița Nouă, situat pe Calea Medveș nr. 100, Hala 14, în intervalul orar 08:00 – 15:00.

Pentru cei care preferă colectarea de la domiciliu, pot face o programare la numărul 0742 344 784.

Data Locația Ora
2 iulie Cartier Aeroport (Turnul de apa/terenul de fotbal  11.00 – 18.00
3 iulie Cartier Aeroport (Turnul de apa/terenul de fotbal
4 iulie Str. Bucovina col  cu str. Cernăuți (Terenul viran)
7 iulie Str. Iuliu Grozescu intersecție cu str. Timocului nr. 33
8 iulie Str. Adam Mickievics nr. 41 intersecție cu str. Radu de la Afumați nr. 19
9 iulie Str. Mătăsarilor nr. 58
10 iulie Str. Ion Ionescu de la Brad intersecție cu str. Holdelor
11 iulie Str. Armoniei intersecție cu str. Marginii (Parcare Auchan – spate)
14 iulie Str. Grigore Alexandrescu nr. 58 intersecție cu str. Viilor nr. 23
15 iulie Str. Dunărea nr. 21 intersecție cu str. Ciobanului
16 iulie Str. Nicolae Titulescu nr. 1 (Fosta bază sportivă Uszoda)
17 iulie Str. Răsăritului intersecție cu str. Amurgului
18 iulie Nera – parcarea auto amenajată, lângă intrarea în Stadionul CFR
21 iulie Aleea Azurului (În spate la AEM – intersecție cu str. Orion)
22 iulie Calea Șagului nr. 143 (Sub pod)
23 iulie Romulus nr. 49 – parcarea amenajată (Intersecție cu str. Octavian Goga)
24 iulie Parc Petőfi Sándor (DJ521 intrarea cu str. Nicolae Andreescu)
25 iulie Str. Costică Rădulescu (Parcarea amenajată/marcată la exterior Acad. Politehnica Timișoara)
28 iulie Str. Cercului intersecție cu str. Gavril Musicescu
29 iulie Str. Polonă nr. 32 (Pod Centura – Utvin)
30 iulie Str. Nicolae Titulescu intersecție cu str. Nufărul
31 iulie Str. Gavril Musicescu nr. 159
1 august Str. Ardealului nr. 61 intersecție cu str. Martir Gogu Opre
4 august Str. Calea Bogdăneștilor colț  cu str. Macilor
5 august Str. Mircea cel Bătrân colț  cu str. Ciocârliei
6 august Str. București – parcare

Citeste mai mult

Locale

Dezinsecție terestră împotriva țânțarilor, la începutul lunii iulie, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara va continua și în luna iunie campania de dezinsecție terestră în vederea combaterii țânțarilor și a larvelor acestora.

Intervențiile au loc în perioada 3-10 iulie, și se vor desfășura între orele 21:00 – 06:00.

Pe durata activităților, municipalitatea recomandă cetățenilor, în special copiilor, persoanelor vârstnice, cardiace, astmatice sau alergice la diverși compuși chimici să nu stea în apropierea utilajelor ce pulverizează soluțiile, pentru a preveni eventualele incidente.

De asemenea, proprietarii locuințelor cu ferestre situate la o distanță de maxim 20 de metri față de aliniamentul stradal sunt rugați să țină ferestrele închise între orele 21:00 – 06:00.

În plus, recomandăm apicultorilor să ia toate măsurile necesare pentru protejarea albinelor, inclusiv mutarea stupilor în afara zonei de stropire, pe parcursul perioadei menționate.

Substanțele folosite, Cymina Super și VECTOBAC WG, fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide și produse pentru combaterea artropodelor). Acestea sunt avizate Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății și sigure pentru utilizare în mediul urban. Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat și autorizat în conformitate cu legislația în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecție corespunzător.

În cazul în care condițiile meteorologice vor fi nefavorabile, acțiunile de dezinsecție vor fi reprogramate.

Citeste mai mult

Locale

Cod galben de caniculă, la Timișoara. Unde sunt cele 5 puncte de prim ajutor din oraș

Publicat

pe

Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de caniculă și disconfort termic, în intervalul 24 iunie, ora 10 – 25 iunie, ora 10.00 în Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, sud-vestul Transilvaniei şi în Dobrogea continentală.

Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 34 şi 38 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În Timișoara funcționează 5 puncte de prim ajutor, special pregătite pentru perioadele caniculare, unde cetățenii pot găsi apă și un loc răcoros, plus personal medical.

Acestea sunt la:

  • Poșta 1 – Bd. Revoluției din 1989 nr. 2
  • Opera – Piața Victoriei
  • Poșta 5 – Str. 1 Decembrie nr. 90
  • Piața Iosefin
  • Piața Badea Cârțan

Program: zilnic, între 10:00 – 18:00

Recomandările medicilor

Pentru protejarea sănătăţii, specialiştii recomandă evitarea expunerii la soare în intervalul orar 11.00-18.00, consumul de lichide, în special de apă, minimum doi litri pe zi, o alimentaţie echilibrată, care să conţină şi legume sau fructe proaspete (roşii, castraveţi, pepene), supe şi iaurturi (un pahar de iaurt produce acelaşi grad de hidratare ca şi un pahar cu apă), dar şi adaptarea ţinutelor la temperaturile de afară. Este de preferat folosirea de îmbrăcămite din materiale naturale, cu o croială lejeră, în culori deschise sau alb.

În perioadele de caniculă, se recomandă reducerea consumului de băuturi care au un conţinut ridicat de cofeină sau zahăr pentru că acestea au efect diuretic. Este recomandat să se evite consumul de alcool în exces.

Pe timpul zilei, când soarele este arzător, se recomandă, pe cât posibil, evitarea efortului în aer liber. În cazul celor care sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea în spaţii deschise, se recomandă creşterea consumului de lichide şi utilizarea unui echipament de protecţie menit să ferească pielea şi capul de căldura excesivă.

Pentru scăderea temperaturii corpului este foarte util să se facă duşuri călduţe, iar pielea să fie lăsată să se usuce natural, fără folosirea prosopului şi aplicarea de creme cu efect hidratant mai ales după expunerea la soare.

În cazul sugarilor, se recomandă alăptarea la cererea bebeluşului, cu necesitatea ca mama să se hidrateze corespunzător. În ceea ce priveşte copiii aflaţi în tabere, se recomandă asigurarea cazării în spaţii corespunzătoare, atenţie deosebită la alimentaţia acestora, iar acolo unde este cazul, supravegherea în permanenţă a copiilor care doresc să se scalde.

În acelaşi timp, specialiştii le recomandă persoanelor cu afecţiuni cronice să se asigure că urmează cu stricteţe tratamentul prescris de medic pentru bolile de care suferă, să îşi creeze un ambient menit să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului, să nu iasă din casă decât la nevoie, dimineaţa devreme şi seara după ce a trecut „arşiţa”, să păstreze legătura cu medicul curant iar, la nevoie, dacă starea de sănătate li se înrăutăţeşte, să ceară ajutor specializat.

Spaţiile închise trebuie aerisite mai ales la primele ore ale dimineţii, iar ulterior ferestrele în care bate soarele trebuie acoperite cu draperii. De asemenea, aerul condiţionat nu trebuie setat pe o temperatură prea scăzută pentru că apare riscul de şoc termic, iar pentru un plus de confort este recomandată şi folosirea umidificatoarelor.
Nerespectarea măsurilor de protecţie împotriva caniculei poate duce la deshidratare şi insolaţie. Ambele se manifestă prin creşterea temperaturii pielii, senzaţie de disconfort generalizat, cu dureri de cap, frisoane, ameţeală, greaţă, vomă şi pot ajunge, în cazuri grave, până la pierderea cunoştintei.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite