Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

ZIUA JUDEȚULUI TIMIȘ. Spectacole de foc, concerte, competiții. PROGRAMUL complet

Publicat

pe

Timișenii vor avea șansa să redescopere județul din punct de vedere turistic și cultural, în cadrul programului dedicat Zilei Județului 2022, sărbătorită anual în 28 iulie.

Seria de evenimente se întinde în acest an pe patru zile și include o zi a porților deschise, schimbul de gardă, concerte acustice, cupa instituțiilor timișene la fotbal, dar și trasee tematice cu unele dintre cele mai frumoase obiective turistice din județ.

28 iulie marchează instaurarea administrației românești în județ, în anul 1919, după retragerea trupelor de ocupație de pe teritoriul comitatului Timiș.

Ziua Județului Timiș va fi marcată printr-o serie de activități pentru toate gusturile și vârstele. De exemplu, în data de 27 iulie, la sediul Consiliului Județean Timiș are loc „Ziua porților deschise”, eveniment dedicat copiilor, cu tema Timiș DigitALL. Evenimentul se adresează elevilor cu vârste între 8 și 12 ani și urmărește creșterea nivelului de informare al copiilor într-un mod interactiv. Micii vizitatori vor participa la un tur ghidat al sediului, vor afla informații referitoare la istoricul instituției și al clădirii, vor învăța câte ceva despre atribuțiile pe care le are administrația timișeană, iar în Sala Multifuncțională a CJT va fi amenajat un spațiu dedicat, unde vor participa la ateliere de robotică și programare. Cei interesați să participe sunt rugați să se înscrie la adresa portideschise@cjtimis.ro.

În 28 iulie, la Bastionul Theresia, suntem invitați la „Schimbul de gardă”, un eveniment în care se prezintă uniforme ale Armatei Române din Primul Război Mondial, reprezentând generali, ofițeri, subofițeri, soldați și surori de caritate, ca omagiu adus Reginei Maria. Se vor mânui arme, se va prezenta onorul, se va spune rugăciunea înaintea plecării pe front și se va executa o salvă de tun.

Ziua de 29 iulie va fi marcată printr-un spectacol artistic la Muzeul Satului Bănățean, unde vor concerta: Bob Ramanka, The Kryptonite Sparks, Zmei 3 și Peregrinii. În plus, publicul va avea parte și de muzică populară. Programul cuprinde și activități culturale interactive. De exemplu, publicul este invitat să participe la realizarea de creații colective adresate tuturor vârstelor. În plus, Muzeul Național al Banatului ne propune spectacolul de foc „Amor Flammis”.

Vineri va avea loc și prima ediție a „Cupei instituțiilor timișene la fotbal”, o competiție care va reuni angajați din instituțiile din județ, pe terenul din Giarmata Vii.

În 30 iulie, Muzeul Satului Bănățean va organiza trei trasee tematice în județul Timiș. Accesul la tururi se face pe bază de invitație.

Programul detaliat:

MIERCURI. 27 IULIE

– 08.00 – 18.00. Centrul Multifuncțional Bastion. Expoziție „Timișul de altădată”;

– 10.00 – 12.00. Consiliul Județean Timiș. Ziua Porților Deschise, vizitarea sediului CJ Timiș de către grupuri de elevi cu vârste între 8 și 12 ani, întâlnire cu conducerea CJ, participarea copiilor la atelierele de programare și robotică în Sala Multifuncțională. În parteneriat cu Logiscool Timișoara. Pe bază de înscriere a grupurilor la adresa portideschise@cjtimis.ro;

– ora 18:00. Piața Victoriei. Flashmob, horă populară cu participarea publicului.

JOI. 28 IULIE

– 11.00. Sala Multifuncțională a Palatului Administrativ. Ședință festivă a Consiliului Județean (Acces pe bază de invitație);

– 17.00. Secția de Arte „Deliu Petroiu”, Bastionul Theresia. „Din tavă în pagină. Obiceiuri și tradiții culinare din Banatul multietnic”;

– 18.00. Piața Victoriei. Flashmob, horă populară cu participarea publicului;

– 19.00. Parcul Rozelor. Gala Festivalului Concurs „Lada cu Zestre”;

– 20.00. Bastionul Theresia. Schimbul de gardă;

VINERI. 29 IULIE

– 10:00. Giarmata Vii. „Cupa instituțiilor timișene la fotbal”;

– 16.00. Secția de Arte „Deliu Petroiu”, Bastionul Theresia. Recital Incanto Quartetto;

– 16.00. Secția de Arte „Deliu Petroiu”, Bastionul Theresia. „Istoria locului”.Timișul prezentat de Constantin Gomboș și Ștefan Tat;

– 19.00. Muzeul Satului Bănățean. Premierea câștigătorilor Cupei instituțiilor timișene la fotbal;

– 20.00. Muzeul Satului Bănățean. Expoziție fotografică aniversară ilustrând lecturi publice;

– 20.00 – 23:00. Muzeul Satului Bănățean. Concerte acustice în aer liber. (Bob Ramanka, The Kryptonite Sparks, Zmei 3, Peregrinii);

– 20.00 – 21.30. Activități culturale interactive:

  • Desene colective în relație cu lucrări din patrimoniul Muzeului Național de Artă și expunerea lor la Muzeul Satului Bănățean;
  • Crearea de colaje prin utilizarea unor printuri cu lucrări din colecțiile Muzeului Național de Artă Timișoara;
  • Practici de digitalizare a bunurilor culturale – realitate augmentată, realitate virtuală.

– 21.00. Muzeul Satului Bănățean. Spectacol de foc – „Amor Flammis”;

– 22.30. Muzeul Satului Bănățean. Piesă de teatru. „Copilul dintr-o stea”. Adaptare de Hogea Toma după ,,Micul prinț”, Antoine de Saint Exupéry.

SÂMBĂTĂ 30 IULIE

Muzeul Satului Bănățean va organiza trei trasee tematice în județul Timiș (Acces pe bază de invitație):

– Traseul 1: Bega River Tour – cursă pe Bega cu vaporul din centrul Timișoarei până la ecluza de la Uivar;

– Traseul 2: Timişoara – Surduc (plimbare cu catamaranul) – Dumbrava (masă rustică, moment artistic) – Crivina de Sus (vizitare biserică de lemn) – Cascada Șopot – Poieni;

– Traseul 3: tură cu bicicletele pe ruta Buzad – Charlottenburg (vizitare Muzeul Cinegetic Charlottenburg) – Comeat – Buzad (masă rustică, moment artistic).

Toate informațiile necesare sunt disponibile și la adresa web www.ziuajudetului.cjtimis.ro.

Locale

Grădiniță nouă – un proiect european de succes la Peciu Nou

Publicat

pe

Într-o perioadă în care educația timpurie devine tot mai importantă, comuna Peciu Nou din județul Timiș oferă un exemplu de dezvoltare durabilă și investiție inteligentă în viitorul copiilor.

O nouă grădiniță, realizată la cele mai înalte standarde europene, a fost finalizată în această localitate prin accesarea fondurilor europene – un proiect de suflet dus la bun sfârșit de către Primăria Peciu Nou.

Noua unitate de învățământ preșcolar nu este doar o clădire modernă, ci o expresie clară a seriozității cu care echipa Primăriei Peciu Nou tratează educația și dezvoltarea comunității. De la inițierea proiectului și până la finalizarea lucrărilor, primarul Gabriel DRĂGAN s-a implicat activ, asigurând o coordonare eficientă între toate părțile implicate: echipa de implementare din primărie, consultantul de proiect, executantul lucrărilor și, nu în ultimul rând, dirigintele de șantier titular – inginerul Daniel RUSU, alături de partenerii săi.

Dotări la standarde europene pentru un viitor mai bun

După finalizarea tuturor procedurilor de recepție și autorizare, grădinița își va deschide porțile în decursul acestui an pentru copiii din Peciu Nou. Noua instituție este dotată cu toate facilitățile necesare pentru desfășurarea unui act educațional de calitate: sisteme moderne de supraveghere video, instalații anti-incendiu de ultimă generație, încălzire în pardoseală, săli de clasă spațioase și luminoase, grupuri sanitare moderne și un spațiu de joacă generos.

„Este o unitate de învățământ la cele mai înalte standarde, începând de la supraveghere video, anti-incendiu, până la încălzire în pardoseală şi toate facilitățile necesare”, a declarat primarul Gabriel DRĂGAN, subliniind grija față de condițiile oferite micilor locuitori ai comunei.

Un viitor construit cu viziune și muncă

Succesul acestui proiect reflectă nu doar o bună capacitate de atragere și gestionare a fondurilor europene, ci și o mentalitate modernă în administrația locală – o abordare care pune accent pe sustenabilitate, calitate și binele comunității.

Această grădiniță nu este doar o clădire, ci o investiție în viitorul comunei Peciu Nou. Un exemplu elocvent că, prin seriozitate și muncă susținută, se pot realiza lucruri deosebite chiar și în mediul rural din România.

Citeste mai mult

Locale

Campanie terestră de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor și căpușelor, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara demarează campania de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor, căpușelor și a larvelor acestora.

Operațiunile terestre sunt programate în perioada 4 – 15 aprilie, în intervalul orar 21:00 – 06:00.

Pe durata campaniei, municipalitatea recomandă cetățenilor, în special copiilor, persoanelor vârstnice, cardiace, astmatice sau alergice la diverși compuși chimici să evite zonele unde se desfășoară acțiunea și să nu stea în apropierea utilajelor ce pulverizează soluțiile, pentru a preveni eventualele incidente.

De asemenea, proprietarii locuințelor cu ferestre situate la o distanță de maxim 20 de metri față de aliniamentul stradal sunt rugați să țină ferestrele închise în perioada 4 – 15 aprilie, în intervalul orar 21:00 – 06:00.

În plus, recomandăm apicultorilor să ia toate măsurile necesare pentru protejarea albinelor, inclusiv mutarea stupilor în afara zonei de stropire, pe parcursul perioadei menționate.

Substanțele folosite, Cymina și VECTOBAC WG, fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor). Acestea sunt avizate Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii și sigure pentru utilizare în mediul urban. Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător.

În cazul în care condițiile meteorologice vor fi nefavorabile, campania de dezinsecție va fi reprogramată.

Citeste mai mult

Locale

Șeful Secției 1 Urbană de Poliție din Timișoara, reținut pentru trafic de droguri

Publicat

pe

Șeful Secţiei 1 Urbană de Poliţie din Timişoara, împreună cu un alt bărbat au fost reţinuţi pentru 24 de ore, pentru trafic de droguri de risc și mare risc, aceștia fiind depistați în urma a zece percheziţii făcute sâmbătă seară, de ofiţerii de la Combaterea Crimei Organizate, coordonaţi de procurorii DIICOT din Timişoara.

„La data de 29 martie 2025, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus reţinerea a 2 inculpaţi, cu vârstele de 38 şi 53 de ani, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, respectiv de punerea la dispoziţie a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată”, transmite DIICOT.

Conform anchetatorilor, în intervalul februarie – martie 2025, în mod repetat, inculpatul în vârstă de 53 de ani (ofiţer de poliţie) a găzduit în locuinţa sa mai multe evenimente private, pe parcursul cărora au fost consumate substanţe interzise (3-CMC, cunoscut sub denumirea generică de cristal, cocaină, amfetamină şi 2MMC).

De asemenea, în sarcina unui  alt inculpat, de 38 de ani, s-a reţinut că, pe parcursul anului 2025,  a procurat în scopul comercializării droguri de risc şi mare risc.

În urma  celor 11 percheziţii domiciliare efectuate în cursul zilei de sâmbătă, au fost găsite şi ridicate peste 3,8 kilograme canabis (drog de risc), 25 grame cristal (3-CMC, drog de mare risc), obiecte purtând urme de substanţă, 5 cântare de precizie, 5 grindere, sume de bani în lei, precum şi alte mijloace de probă”, precizează DIICOT.

Duminică, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş  cu propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara.

Foto: Poliția Română

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite