Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

ZIUA JUDEȚULUI TIMIȘ. Spectacole de foc, concerte, competiții. PROGRAMUL complet

Publicat

pe

Timișenii vor avea șansa să redescopere județul din punct de vedere turistic și cultural, în cadrul programului dedicat Zilei Județului 2022, sărbătorită anual în 28 iulie.

Seria de evenimente se întinde în acest an pe patru zile și include o zi a porților deschise, schimbul de gardă, concerte acustice, cupa instituțiilor timișene la fotbal, dar și trasee tematice cu unele dintre cele mai frumoase obiective turistice din județ.

28 iulie marchează instaurarea administrației românești în județ, în anul 1919, după retragerea trupelor de ocupație de pe teritoriul comitatului Timiș.

Ziua Județului Timiș va fi marcată printr-o serie de activități pentru toate gusturile și vârstele. De exemplu, în data de 27 iulie, la sediul Consiliului Județean Timiș are loc „Ziua porților deschise”, eveniment dedicat copiilor, cu tema Timiș DigitALL. Evenimentul se adresează elevilor cu vârste între 8 și 12 ani și urmărește creșterea nivelului de informare al copiilor într-un mod interactiv. Micii vizitatori vor participa la un tur ghidat al sediului, vor afla informații referitoare la istoricul instituției și al clădirii, vor învăța câte ceva despre atribuțiile pe care le are administrația timișeană, iar în Sala Multifuncțională a CJT va fi amenajat un spațiu dedicat, unde vor participa la ateliere de robotică și programare. Cei interesați să participe sunt rugați să se înscrie la adresa portideschise@cjtimis.ro.

În 28 iulie, la Bastionul Theresia, suntem invitați la „Schimbul de gardă”, un eveniment în care se prezintă uniforme ale Armatei Române din Primul Război Mondial, reprezentând generali, ofițeri, subofițeri, soldați și surori de caritate, ca omagiu adus Reginei Maria. Se vor mânui arme, se va prezenta onorul, se va spune rugăciunea înaintea plecării pe front și se va executa o salvă de tun.

Ziua de 29 iulie va fi marcată printr-un spectacol artistic la Muzeul Satului Bănățean, unde vor concerta: Bob Ramanka, The Kryptonite Sparks, Zmei 3 și Peregrinii. În plus, publicul va avea parte și de muzică populară. Programul cuprinde și activități culturale interactive. De exemplu, publicul este invitat să participe la realizarea de creații colective adresate tuturor vârstelor. În plus, Muzeul Național al Banatului ne propune spectacolul de foc „Amor Flammis”.

Vineri va avea loc și prima ediție a „Cupei instituțiilor timișene la fotbal”, o competiție care va reuni angajați din instituțiile din județ, pe terenul din Giarmata Vii.

În 30 iulie, Muzeul Satului Bănățean va organiza trei trasee tematice în județul Timiș. Accesul la tururi se face pe bază de invitație.

Programul detaliat:

MIERCURI. 27 IULIE

– 08.00 – 18.00. Centrul Multifuncțional Bastion. Expoziție „Timișul de altădată”;

– 10.00 – 12.00. Consiliul Județean Timiș. Ziua Porților Deschise, vizitarea sediului CJ Timiș de către grupuri de elevi cu vârste între 8 și 12 ani, întâlnire cu conducerea CJ, participarea copiilor la atelierele de programare și robotică în Sala Multifuncțională. În parteneriat cu Logiscool Timișoara. Pe bază de înscriere a grupurilor la adresa portideschise@cjtimis.ro;

– ora 18:00. Piața Victoriei. Flashmob, horă populară cu participarea publicului.

JOI. 28 IULIE

– 11.00. Sala Multifuncțională a Palatului Administrativ. Ședință festivă a Consiliului Județean (Acces pe bază de invitație);

– 17.00. Secția de Arte „Deliu Petroiu”, Bastionul Theresia. „Din tavă în pagină. Obiceiuri și tradiții culinare din Banatul multietnic”;

– 18.00. Piața Victoriei. Flashmob, horă populară cu participarea publicului;

– 19.00. Parcul Rozelor. Gala Festivalului Concurs „Lada cu Zestre”;

– 20.00. Bastionul Theresia. Schimbul de gardă;

VINERI. 29 IULIE

– 10:00. Giarmata Vii. „Cupa instituțiilor timișene la fotbal”;

– 16.00. Secția de Arte „Deliu Petroiu”, Bastionul Theresia. Recital Incanto Quartetto;

– 16.00. Secția de Arte „Deliu Petroiu”, Bastionul Theresia. „Istoria locului”.Timișul prezentat de Constantin Gomboș și Ștefan Tat;

– 19.00. Muzeul Satului Bănățean. Premierea câștigătorilor Cupei instituțiilor timișene la fotbal;

– 20.00. Muzeul Satului Bănățean. Expoziție fotografică aniversară ilustrând lecturi publice;

– 20.00 – 23:00. Muzeul Satului Bănățean. Concerte acustice în aer liber. (Bob Ramanka, The Kryptonite Sparks, Zmei 3, Peregrinii);

– 20.00 – 21.30. Activități culturale interactive:

  • Desene colective în relație cu lucrări din patrimoniul Muzeului Național de Artă și expunerea lor la Muzeul Satului Bănățean;
  • Crearea de colaje prin utilizarea unor printuri cu lucrări din colecțiile Muzeului Național de Artă Timișoara;
  • Practici de digitalizare a bunurilor culturale – realitate augmentată, realitate virtuală.

– 21.00. Muzeul Satului Bănățean. Spectacol de foc – „Amor Flammis”;

– 22.30. Muzeul Satului Bănățean. Piesă de teatru. „Copilul dintr-o stea”. Adaptare de Hogea Toma după ,,Micul prinț”, Antoine de Saint Exupéry.

SÂMBĂTĂ 30 IULIE

Muzeul Satului Bănățean va organiza trei trasee tematice în județul Timiș (Acces pe bază de invitație):

– Traseul 1: Bega River Tour – cursă pe Bega cu vaporul din centrul Timișoarei până la ecluza de la Uivar;

– Traseul 2: Timişoara – Surduc (plimbare cu catamaranul) – Dumbrava (masă rustică, moment artistic) – Crivina de Sus (vizitare biserică de lemn) – Cascada Șopot – Poieni;

– Traseul 3: tură cu bicicletele pe ruta Buzad – Charlottenburg (vizitare Muzeul Cinegetic Charlottenburg) – Comeat – Buzad (masă rustică, moment artistic).

Toate informațiile necesare sunt disponibile și la adresa web www.ziuajudetului.cjtimis.ro.

Locale

PROIECT. Conceptul noului skatepark din Timișoara, în dezbatere publică

Publicat

pe

Proiectul noului skatepark ce va fi construit de Primăria Municipiului Timișoara în Parcul Central Anton Scudier a fost prezentat, marți, de primarul Dominic Fritz, împreună cu arh. Radu „Dudu” Radoslav, unul din fondatorii mișcării Underground din Timișoara și Anonim TM.

Primăria Municipiului Timișoara, împreună cu comunitatea locală de skateri, rolleri și bikeri, și arh. Radu Radoslav, ca lider de proiect, a demarat un proces de proiectare participativă a viitorului skatepark al Timișoarei.

„Am spus din start că trebuie să avem un skatepark în Timişoara. Dar, în același timp, am vrut foarte mult să evităm greşelile trecutului. Asta înseamnă să nu lăsăm comunitatea de skateri fără suport, așa cum a fost în anii ‘90, dar nici să preluăm noi în totalitate acest proiect, fără implicarea comunității locale. Altfel, ar fi existat riscul să nu răspundem așteptărilor foarte mari. De aceea mă bucur că o echipa condusă de Radu Radoslav de la firma Subcontrol, magazinul U-Man şi alții au dezvoltat un concept serios. Conceptul nu vorbeşte doar de infrastructură şi câteva rampe din beton, ci de activarea unei comunităţi în Parcul Central. Au dezvoltat un concept împreună cu comunitatea de skateri şi bikeri din oraş. Acum conceptul este într-o fază în care poate fi prezentat public. Proiectul ne va fi donat, iar primăria își asumă scoaterea lui la licitație și execuția noului skatepark. Eu am mare încredere ca în momentul în care avem studiul de fezabilitate aprobat, putem să-l introducem în buget la următoarea rectificare. Cred că e realist ca anul viitor să putem finaliza acest skatepark. E cu mult prea multă întârziere, dar mă bucur că acum, comunitatea, nişte firme serioase, dar şi administraţia s-au unit pentru acest concept frumos”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Arhitectul Radu Radoslav a subliniat că a ajuns la conceptul prezentat public în urma unor dezbateri cu comunitatea locală de skateri, rolleri și bikeri, iar acest proiect are avantajul de a fi modular și de a integra într-un concept unitar tot ce ține de această comunitate. Astfel, pe lângă două zone destinate skaterilor, skateparkul mai include și un perete de escaladă, care se poate dubla ca scenă, are zone destinate grafferilor, dar și un pump track pentru bicicliști.

„Dacă administraţia publică ne cere ajutorul atunci noi răspundem şi încercăm să ajutăm. Pentru că asta face o comunitate locală, încearcă să rezolve lucruri cu administrația locală. Proiectul e pro bono. Am încercat să adunăm mai mulţi proiectanţi şi care au interes, poate s-au dat pe vremuri pe role sau pe skateuri sau biciclete. Poate nu pentru ei, ci poate generaţia viitoare”, a punctat arh. Radu Radoslav.

Conceptul va fi dezbătut public pentru a doua oară împreună cu comunitatea de skateri din Timișoara săptămâna viitoare, marți, 30 mai, de la ora 18:00, la magazinul U-man.

Încă de la începutul anilor ‘90, Parcul Central a devenit locul de întâlnire a skaterilor și rollerilor din Timișoara. Pe locul unui fost Luna Parc, pe o platformă betonată, aceștia și-au creat singuri sau cu ajutorul unor sponsori, primele rampe și obstacole. Din păcate, în prezent, acestea au dispărut, iar administrațiile anterioare, chiar dacă au avut intenția de a construi un nou skatepark, nu au reușit acest lucru.

Citeste mai mult

Locale

Zilele economiei sociale și solidare la Timișoara

Publicat

pe

Târg de produse și servicii sustenabile, proiecție de film, vizite pe teren, întâlniri între specialiști, ateliere și degustări de produse

Asociații, întreprinderi sociale și instituții și-au dat mâna pentru a organiza, la Timișoara, în perioada 23-28 mai 2023, Zilele economiei sociale și solidare. Este un eveniment prin intermediul căruia dorim să facem cunoscute inițiativele de economie socială existente, astfel încât tot mai mulți timișoreni să afle despre acestea, să le devină parteneri, consumatori sau să se implice ca voluntari pentru susținerea lor.

În contextul situației socio-economice dificile pe care o traversăm, Timișoara cunoaște o dinamică socială pozitivă în domeniul economiei sociale și solidare. Peste 70 de întreprinderi sociale și întreprinderi sociale de inserție sunt înregistrare în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș. Sunt demersuri lansate pentru a răspunde unor nevoi sociale și de mediu insuficient adresate, care își propun totodată să construiască încredere și legături sociale, acolo unde acestea s-au distrus.

Zilele economiei sociale și solidare la Timișoara vor culmina cu Târgul economiei sociale, eveniment organizat în data de 25 mai, în intervalul orar 10.00-20.00, pe strada Vasile Alecsandri, nr. 1 (curtea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara).

15 întreprinderi sociale și de inserție își vor prezenta produsele și serviciile în cadrul târgului – produse alimentare ce provin dintr-o agricultură durabilă, produse vestimentare sustenabile, servicii de cazare și masă, servicii de petrecere a timpului liber, servicii suport pentru persoanele vârstnice, servicii de recuperare a uleiului alimentar uzat, servicii de tâmplărie și producere brichete pentru încălzit.

Este important să înțelegem că, dincolo de produsele și serviciile pe care întreprinderile sociale le oferă, acestea încearcă să rezolve o problemă socială sau de mediu. Fie că vorbim de locuri de muncă pentru persoane în dificultate, lipsa unei locuințe, probleme de izolare socială în rândul persoanelor vârstnice, accesul dificil la piață pentru mici producători, probleme legate de poluare, risipă alimentară sau acces redus la programe de formare privind dezvoltarea durabilă. Din acest motiv, încurajăm totodată participanții să afle „povestea” din spatele acestor inițiative și care este impactul social al acestora.

Evenimentul mai cuprinde lansarea unei băcănii cu produse locale la Timișoara, Ziua porților deschise la OilRight, un atelier pe tema achizițiilor publice responsabile, precum și o vizionare de film tematic, în data de 26 mai, ora 18.00, la Cinema Victoria. Este vorba de filmul „Alcarràs”, în regia lui Carla Simón, care va fi urmat de o dezbatere cu reprezentanți din economia socială.

Întreprinderile sociale vor avea, de asemenea, un stand de prezentare în cadrul Timotion, în Piața Huniade, în data de 28 mai, o ocazie în plus de a se întâlni cu publicul timișorean.

Zilele economiei sociale și solidare la Timișoara sunt organizate de: ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, Asociația Curtea Culorilor, Asociația Generații pentru Generații, Asociația INTERSECT, Asociația Kolping România, Asociația Practicienilor și Specialiștilor în Economie Socială, Asociația VIVIAL, BrodMed Team, Green Aware, Federația Caritas Timișoara, OilRight, OneShirt, RECIPROC și Universitatea de Vest Timișoara – Facultatea de Sociologie și Psihologie.

Citeste mai mult

Locale

PROIECT. Regulament pentru activitățile cultural-stradale, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Timișoara, prin Casa de Cultură, a pregătit Regulamentul de desfășurare a activităților cultural-stradale, pentru categoriile de solicitanți care includ: muzicieni, actori, dansatori, artiști din sfera artelor vizuale și nu numai. Aceștia pot participa activ la crearea unei atmosfere vibrante în Timișoara și la dezvoltarea culturală a orașului prin mini-piese de teatru, scenete, recitaluri, dans, iluzionism, acrobații sau pictură.

Avizele de funcționare puse la dispoziție pentru artiștii stradali sunt anuale sau ocazionale. Avizele anuale sunt eliberate în lunile ianuarie și iunie și trebuie solicitate până atunci, iar cele ocazionale pot fi cerute în orice lună a anului și se eliberează pentru maximum 30 de zile. Artiștii stradali trebuie să aibă minimum 16 ani și pot activa singuri sau în grupuri de până la 5 persoane.

Aceștia vor putea să își desfășoare activitatea de luni pană vineri, de la 16:00 -22:00, iar în weekend-uri, în intervalele orare 10:00 – 12:00 și 17:00 – 22:00. Între octombrie și aprilie, orarul permis de luni până vineri este redus la intervalul 16:00 – 20:00.

De menționat că obținerea unui aviz de funcționare nu este cu titlu definitiv și că acesta poate fi retras, în urma a două avertismente date de Poliția Locală, în timpul unui an calendaristic. Pentru evitarea acestor situații, artiștii sunt rugați să respecte prevederile regulamentului, inclusiv cele referitoare la păstrarea distanței corespunzătoare față de alți artiști stradali, precum și de școli, biserici, spitale sau alte clădiri de interes public și să schimbe locația conform programării stabilite. Amplificarea este permisă pentru voce, cu condiția să nu depășească valoarea admisă a zgomotului în spații publice.

Zonele autorizate pentru aceste activități sunt următoarele: Piața Victoriei, Parcare Modex, Piața Libertății, Piața Unirii, Piața Sf. Gheorghe, platoul din fața Parcului Central, Str. Mărășești, Parcul Botanic, Parcul Poporului, Platoul din fața Complexului Bega, Str. Jules-Verne – Șc. Gen. Nr.14, Parcul Frații Constantin, Str. Garofiței, Str. Petofi Sandor, Platou Sinaia, Piața Traian, Piața Țarcului, Piața Romanilor, Parcul Alpinet, Str. I.I. de la Brad, Str. Veronica Micle, Str. Al Russo, Str. Tabor, Calea Bogdăneștilor, Str. Herculane, Str. Ismail.

În vederea obținerii avizului de autorizare, artiștii stradali interesați sunt rugați să pregătească un portofoliu, un repertoriu specific sau un moment teatral sau coregrafic. Aceștia trebuie să le susțină în fața unei comisii de specialitate a Casei de Cultură.

Regulamentul se află momentan în consultare publică pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare și este disponibil aici: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=291B7000408E0D56C22589B20044125F

Imagine de F. Muhammad de la Pixabay

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite