Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Ziua Timișoarei ,,Timişoara la Centenar”. Programul evenimentelor

Publicat

pe

Evenimentul Ziua Timișoarei va fi organizat, în acest an, la începutul lunii august, când se va marca, printr-o serie de manifestări, 100 de ani de la instaurarea administrației românești în Banat.

Din program nu lipsesc concertele de muzică ușoară, populară, clasică, defilare, reconstituire istorică, focuri de artificii.


PROGRAM

1 august

Piața Libertății:
-Ora 17- Deschiderea târgului național de meșteșugari de la Timișoara (1-4 august) și a workshop-ului de caricatură Ștefan Popa Popas
-Ora 18 ,,Fata  babei și fata moșneagului’’- Poveste populară – Compania Phantasia
Piața Victoriei-ora 19-,,100 de ani de folclor în Timișoara”- Spectacol  folcloric susținut de către Ansamblul Timișul și soliștii Carmen Popovici Dumbravă, Dumitru Teleagă, Dana Gruescu, Ion Dragomir, Doriana Talpeș, Anda Sabados. În recital: Vladuta Lupău, acompaniată de un grup instrumental condus de  Armin Nicoară.

2 august
Piața Victoriei- ora  19-,,Timișoara cânta la 100 de ani” -Timișoara Stage Groove  Experience și soliștii Simion Caragia, Maria Avramescu, Maria Hojda, Jennifer Poaty Souami, Izabella Toth și Voicu Dumitraș, Pro Musica, Cargo, Phoenix

3 agust- Ziua Timișoarei
Ora 8, 30 – Piața Petru Maior –  Depunere de coroane la monumentul comemorativ consacrat colonelului Virgil Economu.
Ora 9,45 – Ceremonial militar- religios şi  reconstituirea momentului istoric de la 3 august 1919 – intrarea trupelor române conduse de colonelul Virgil Economu și instalarea administrației românești: prezentarea onorului şi salutarea drapelului de luptă, intonarea imnului național al României
Ora 10- Reconstituirea momentului istoric de la 3 august 1919, intrarea se va face de pe strada situată în dreapta Domului Româno-Catolic:   Fanfara Pro Amicitia,   Trupele de jandarmi – în ținute 1919 (întrucât acestea au intrat în Timișoara în 2 august 1919),  Colonelul Economu – călare, un stegar cu drapelul tricolor, urmat de drapelul regimentului, trupele armatei române 1919, surorile medicale, trupele  de pompieri 1919
Ora 10,15- Oficierea serviciului religios, alocuțiuni- Primar, Președinte CJT, Prefect
Ora 10,30- 10,35 Defilarea detașamentului de onoare. Armata va părăși dispozitivul  prin strada Augustin Pacha -Fanfara Pro Amiciţia, urmată  de colonelul Economu și  de trupele în ținute 1919 ( armata, jandarmi, pompieri) vor străbate Piața Unirii, Mărășești, Piața Victoriei.
Ora 11,40 Parcul Central-depunere de coroane
Ora 12- bd. Republicii – defilare
Ora  13- Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara – şedinţă festivă a Consiliului Local al Municipiului Timişoara, în cadrul căreia vor fi decernate titluri de Cetăţean de Onoare al Timişoarei:
– ora 13,15 doamnei Adriana Babeţi-profesor universitar doctor, prozator, critic literar, romancier şi eseist român contemporan
-ora 13,30 doamnei Doina Ioana Popa-secretar literar, fondator al Fundaţiei Culturale “Artmedia”
-ora 13,45 domnului Toma Frenţescu- maestru coregraf de talie internaţională, coordonator al ansamblului folcloric “Timişul”
-ora 13,55 domnului Szakáts Béla-profesor, sculptor apreciat în ţară şi peste hotare.
Ora  19 – Piața Victoriei – Concert Phaser, Alina Eremia, Vunk și Loredana
Ora 21  Piața Unirii – Concert Filarmonica Banatul
Ora 22.55 Piața Victoriei-Foc de artificii

4 august

Piața Victoriei- ora 19-  Festivalul Blues pentru Timișoara – Bega Blues Band, Andreea Vlas, Nicu Patoi & Platonic, Ceața Blue,  Ana Maria Galea Band, Loup Garou.

Istoric

Administrația românească s-a instalat în Banat abia un an mai târziu, unirea fiind consfințită de intrarea trupelor românești în Timișoara pe 3 august 1919.
Deși România revendicase Banatul în cadrul granițelor sale naturale, până la Tisa și Dunăre, Banatul a fost în cele din urmă împărțit între Regatul României (aproximativ 2/3) și Regatul sârbilor, croaților și slovenilor (aproximativ 1/3).

Pe 27 iulie 1919, ultimii militari sârbi au părăsit teritoriul revenit statului român, iar în ziua următoare, generalul francez De Tournadre l-a instalat pe dr. Aurel Cosma în fruntea județului nou constituit Timiș-Torontal, primul prefect român.
Între timp, trupele franceze s-au retras treptat din toată zona Banatului care revenea României, acțiune care a luat sfârșit la 31 iulie 1919.
După retragerea trupelor de ocupație din Banatul de est, începând cu 22 iulie 1919, a intrat armata română, la aproape după două luni de la preluarea administrației civile.
În Banat, a venit să preia administrația militară, Divizia a II-a Oltenia, comandată de generalul Iancu Jitianu.
Astfel, în dimineața zilei de 2 august 1919 a sosit la Timișoara un detașament de 480 de jandarmi români de la Arad, iar în după-amiaza aceleiași zile, un detașament de 500 de jandarmi de la Lugoj.

La 3 august 1919, unități ale armatei române, aflate sub comanda colonelului Virgil Economu şi-au făcut intrarea în Timișoara.
Armata română a intrat în Timișoara pe fosta cale a Recașului, azi Calea Dorobanților, pe sub un arc de triumf, apoi s-a deplasat până în piața care, de atunci, se numește Piața Unirii, unde s-a desfășurat solemnitatea oficială de primire.
La primirea oficială făcută în Piața Unirii au luat cuvântul protopopul ortodox al Timișoarei, Ioan Oprea, apoi primarul orașului, Iosif Gemml, care a salutat armata română în numele tuturor locuitorilor orașului, indiferent de naționalitate, apoi fostul vicecomite din partea șvabilor, colonelul Karl von Moller.  Din partea populației maghiare – ziaristul Albert Marton, iar în numele sârbilor protopopul Novacovici.

La intrarea în Piaţa Unirii a avut loc defilarea Armatei, compusă din două batalioane de infanterie ale Regimentului 2 Româneşti, două companii de mitraliere şi baterii de artilerie.
În după amiaza aceleiaşi zile, în jurul orei 17, la Timişoara a sosit, cu un tren special, I. C. Brătianu, liderul Partidului Naţional Liberal, care deţinea funcţia de premier al României.(sursa: Primăria Timișoara, Wikipedia)

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

GHINION. A abandonat deșeuri pe domeniul public și s-a răsturnat cu camionul. Amendă de 45.000 de lei

Publicat

pe

Municipiul Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă.

„În acest an, am înăsprit reglementările locale printr-o hotărâre de consiliu și astfel avem cadrul legal nu doar să îi amendăm pe cei care aruncă gunoiul pe domeniul public, dar să le și confiscăm mașina. E un semnal clar că vom aplica la sânge toate pârghiile legale pe care le avem pentru a stârpi această practică revoltătoare de abandonare a deșeurilor în oraș. E vorba despre sănătatea noastră, a întregii comunități”, spune Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Deținătorul vehiculului a fost identificat și amendat de Poliția Locală cu 45.000 de lei pentru abandonul ilegal de deșeuri, în baza OUG nr. 92/2021. De asemenea, a fost dispusă măsura de confiscare a vehiculului, conform HCL 118/2024.

La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM) pentru a scoate vehiculul abandonat în groapă. Operațiunea a inclus și mobilizarea unei macarale de 18 tone pentru ridicarea camionului, care a fost apoi transportat la depozitul municipalității.

Primăria Timișoara și Poliția Locală continuă să sancționeze persoanele fizice și firmele care abandonează sau care plătesc la negru societăți care nu sunt autorizate pentru transportul deșeurilor. De la începutul anului, polițiștii locali au aplicat 38 de amenzi pentru abandonul/îngroparea de deșeuri și 24 de amenzi pentru transportul prin operatori neautorizați de deșeuri, în valoare totală de 1.662.500 lei.

 

Citeste mai mult

Locale

Colosseum Timișoara Ballroom anunță o seară spectaculoasă de Revelion 2025

Publicat

pe

Timișoara, România – Colosseum Timișoara Ballroom se pregătește să întâmpine Anul Nou cu un eveniment de neuitat pe 31 decembrie 2024.

Invitații vor avea ocazia să se bucure de o seară magică, alături de cunoscuta interpretă Rodica Canțîr și energicul DJ Sorin.

Evenimentul va începe la ora 19:30, cu primirea invitaților, urmată de un aperitiv festiv la 21:00.

Concertul live cu Rodica Canțîr va începe la 21:30, iar atmosfera va fi întreținută de DJ Sorin de la 22:30 până la miezul nopții, când va avea loc un toast de Anul Nou, însoțit de un impresionant foc de artificii.

Meniul va include o varietate de delicii, de la platouri cu aperitive, sărmăluțe bănățene, până la friptură delicioasă și un tort festiv.

De asemenea, invitații se vor putea delecta cu băuturi nelimitate pe parcursul serii.

Locurile sunt limitate, iar organizatorii recomandă rezervările cât mai curând posibil. Pentru detalii și bilete, cei interesați pot suna la 0742.274.120.

Colosseum Timișoara Ballroom promite o seară plină de surprize, muzică bună și distracție garantată.

Nu ratați cel mai spectaculos eveniment al anului!

Pentru detalii și meniul complet accesați link-ul de mai jos:

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1106257258173940&id=100063690294292&rdid=SSjKO3nOTPAdqeRE

Citeste mai mult

Locale

Horia Brenciu va cânta la deschiderea Târgului de Crăciun de la Timișoara

Publicat

pe

Târgul de Crăciun din Timișoara șe va deschide în 30 noiembrie și va fi organizat în trei piețe din centrul orașului: Piața Victoriei, Piața Libertății și Piața Sfântul Gheorghe.
Târgul va fi organizat în perioada 30 noiembrie 2024 – 5 ianuarie 2025.

La evenimentul de deschidere a târgului, de la ora 18.00, va cânta Horia Brenciu &HB Orchestra dar și Sancro Machado.

Odată cu deschiderea târgului, se vor aprinde în oraș și luminițele festive.

Peste 90 de căsuțe vor putea fi vizitate în centrul orașului, unde se pot găsi de la preparate tradiționale făcute în casă (brânzeturi, mezeluri, plăcinte, clătite sau alte mâncăruri) până la cadouri, decorațiuni, haine sau diverse obiecte lucrate manual.

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a anunțat că în fiecare seară, pe parcursul târgului, va avea loc un program artistic.

Foto: Facebook/Târgul de Crăciun Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite