Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Ziua Timișoarei ,,Timişoara la Centenar”. Programul evenimentelor

Publicat

pe

Evenimentul Ziua Timișoarei va fi organizat, în acest an, la începutul lunii august, când se va marca, printr-o serie de manifestări, 100 de ani de la instaurarea administrației românești în Banat.

Din program nu lipsesc concertele de muzică ușoară, populară, clasică, defilare, reconstituire istorică, focuri de artificii.


PROGRAM

1 august

Piața Libertății:
-Ora 17- Deschiderea târgului național de meșteșugari de la Timișoara (1-4 august) și a workshop-ului de caricatură Ștefan Popa Popas
-Ora 18 ,,Fata  babei și fata moșneagului’’- Poveste populară – Compania Phantasia
Piața Victoriei-ora 19-,,100 de ani de folclor în Timișoara”- Spectacol  folcloric susținut de către Ansamblul Timișul și soliștii Carmen Popovici Dumbravă, Dumitru Teleagă, Dana Gruescu, Ion Dragomir, Doriana Talpeș, Anda Sabados. În recital: Vladuta Lupău, acompaniată de un grup instrumental condus de  Armin Nicoară.

2 august
Piața Victoriei- ora  19-,,Timișoara cânta la 100 de ani” -Timișoara Stage Groove  Experience și soliștii Simion Caragia, Maria Avramescu, Maria Hojda, Jennifer Poaty Souami, Izabella Toth și Voicu Dumitraș, Pro Musica, Cargo, Phoenix

3 agust- Ziua Timișoarei
Ora 8, 30 – Piața Petru Maior –  Depunere de coroane la monumentul comemorativ consacrat colonelului Virgil Economu.
Ora 9,45 – Ceremonial militar- religios şi  reconstituirea momentului istoric de la 3 august 1919 – intrarea trupelor române conduse de colonelul Virgil Economu și instalarea administrației românești: prezentarea onorului şi salutarea drapelului de luptă, intonarea imnului național al României
Ora 10- Reconstituirea momentului istoric de la 3 august 1919, intrarea se va face de pe strada situată în dreapta Domului Româno-Catolic:   Fanfara Pro Amicitia,   Trupele de jandarmi – în ținute 1919 (întrucât acestea au intrat în Timișoara în 2 august 1919),  Colonelul Economu – călare, un stegar cu drapelul tricolor, urmat de drapelul regimentului, trupele armatei române 1919, surorile medicale, trupele  de pompieri 1919
Ora 10,15- Oficierea serviciului religios, alocuțiuni- Primar, Președinte CJT, Prefect
Ora 10,30- 10,35 Defilarea detașamentului de onoare. Armata va părăși dispozitivul  prin strada Augustin Pacha -Fanfara Pro Amiciţia, urmată  de colonelul Economu și  de trupele în ținute 1919 ( armata, jandarmi, pompieri) vor străbate Piața Unirii, Mărășești, Piața Victoriei.
Ora 11,40 Parcul Central-depunere de coroane
Ora 12- bd. Republicii – defilare
Ora  13- Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara – şedinţă festivă a Consiliului Local al Municipiului Timişoara, în cadrul căreia vor fi decernate titluri de Cetăţean de Onoare al Timişoarei:
– ora 13,15 doamnei Adriana Babeţi-profesor universitar doctor, prozator, critic literar, romancier şi eseist român contemporan
-ora 13,30 doamnei Doina Ioana Popa-secretar literar, fondator al Fundaţiei Culturale “Artmedia”
-ora 13,45 domnului Toma Frenţescu- maestru coregraf de talie internaţională, coordonator al ansamblului folcloric “Timişul”
-ora 13,55 domnului Szakáts Béla-profesor, sculptor apreciat în ţară şi peste hotare.
Ora  19 – Piața Victoriei – Concert Phaser, Alina Eremia, Vunk și Loredana
Ora 21  Piața Unirii – Concert Filarmonica Banatul
Ora 22.55 Piața Victoriei-Foc de artificii

4 august

Piața Victoriei- ora 19-  Festivalul Blues pentru Timișoara – Bega Blues Band, Andreea Vlas, Nicu Patoi & Platonic, Ceața Blue,  Ana Maria Galea Band, Loup Garou.

Istoric

Administrația românească s-a instalat în Banat abia un an mai târziu, unirea fiind consfințită de intrarea trupelor românești în Timișoara pe 3 august 1919.
Deși România revendicase Banatul în cadrul granițelor sale naturale, până la Tisa și Dunăre, Banatul a fost în cele din urmă împărțit între Regatul României (aproximativ 2/3) și Regatul sârbilor, croaților și slovenilor (aproximativ 1/3).

Pe 27 iulie 1919, ultimii militari sârbi au părăsit teritoriul revenit statului român, iar în ziua următoare, generalul francez De Tournadre l-a instalat pe dr. Aurel Cosma în fruntea județului nou constituit Timiș-Torontal, primul prefect român.
Între timp, trupele franceze s-au retras treptat din toată zona Banatului care revenea României, acțiune care a luat sfârșit la 31 iulie 1919.
După retragerea trupelor de ocupație din Banatul de est, începând cu 22 iulie 1919, a intrat armata română, la aproape după două luni de la preluarea administrației civile.
În Banat, a venit să preia administrația militară, Divizia a II-a Oltenia, comandată de generalul Iancu Jitianu.
Astfel, în dimineața zilei de 2 august 1919 a sosit la Timișoara un detașament de 480 de jandarmi români de la Arad, iar în după-amiaza aceleiași zile, un detașament de 500 de jandarmi de la Lugoj.

La 3 august 1919, unități ale armatei române, aflate sub comanda colonelului Virgil Economu şi-au făcut intrarea în Timișoara.
Armata română a intrat în Timișoara pe fosta cale a Recașului, azi Calea Dorobanților, pe sub un arc de triumf, apoi s-a deplasat până în piața care, de atunci, se numește Piața Unirii, unde s-a desfășurat solemnitatea oficială de primire.
La primirea oficială făcută în Piața Unirii au luat cuvântul protopopul ortodox al Timișoarei, Ioan Oprea, apoi primarul orașului, Iosif Gemml, care a salutat armata română în numele tuturor locuitorilor orașului, indiferent de naționalitate, apoi fostul vicecomite din partea șvabilor, colonelul Karl von Moller.  Din partea populației maghiare – ziaristul Albert Marton, iar în numele sârbilor protopopul Novacovici.

La intrarea în Piaţa Unirii a avut loc defilarea Armatei, compusă din două batalioane de infanterie ale Regimentului 2 Româneşti, două companii de mitraliere şi baterii de artilerie.
În după amiaza aceleiaşi zile, în jurul orei 17, la Timişoara a sosit, cu un tren special, I. C. Brătianu, liderul Partidului Naţional Liberal, care deţinea funcţia de premier al României.(sursa: Primăria Timișoara, Wikipedia)

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

Grădiniță nouă – un proiect european de succes la Peciu Nou

Publicat

pe

Într-o perioadă în care educația timpurie devine tot mai importantă, comuna Peciu Nou din județul Timiș oferă un exemplu de dezvoltare durabilă și investiție inteligentă în viitorul copiilor.

O nouă grădiniță, realizată la cele mai înalte standarde europene, a fost finalizată în această localitate prin accesarea fondurilor europene – un proiect de suflet dus la bun sfârșit de către Primăria Peciu Nou.

Noua unitate de învățământ preșcolar nu este doar o clădire modernă, ci o expresie clară a seriozității cu care echipa Primăriei Peciu Nou tratează educația și dezvoltarea comunității. De la inițierea proiectului și până la finalizarea lucrărilor, primarul Gabriel DRĂGAN s-a implicat activ, asigurând o coordonare eficientă între toate părțile implicate: echipa de implementare din primărie, consultantul de proiect, executantul lucrărilor și, nu în ultimul rând, dirigintele de șantier titular – inginerul Daniel RUSU, alături de partenerii săi.

Dotări la standarde europene pentru un viitor mai bun

După finalizarea tuturor procedurilor de recepție și autorizare, grădinița își va deschide porțile în decursul acestui an pentru copiii din Peciu Nou. Noua instituție este dotată cu toate facilitățile necesare pentru desfășurarea unui act educațional de calitate: sisteme moderne de supraveghere video, instalații anti-incendiu de ultimă generație, încălzire în pardoseală, săli de clasă spațioase și luminoase, grupuri sanitare moderne și un spațiu de joacă generos.

„Este o unitate de învățământ la cele mai înalte standarde, începând de la supraveghere video, anti-incendiu, până la încălzire în pardoseală şi toate facilitățile necesare”, a declarat primarul Gabriel DRĂGAN, subliniind grija față de condițiile oferite micilor locuitori ai comunei.

Un viitor construit cu viziune și muncă

Succesul acestui proiect reflectă nu doar o bună capacitate de atragere și gestionare a fondurilor europene, ci și o mentalitate modernă în administrația locală – o abordare care pune accent pe sustenabilitate, calitate și binele comunității.

Această grădiniță nu este doar o clădire, ci o investiție în viitorul comunei Peciu Nou. Un exemplu elocvent că, prin seriozitate și muncă susținută, se pot realiza lucruri deosebite chiar și în mediul rural din România.

Citeste mai mult

Locale

Campanie terestră de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor și căpușelor, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara demarează campania de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor, căpușelor și a larvelor acestora.

Operațiunile terestre sunt programate în perioada 4 – 15 aprilie, în intervalul orar 21:00 – 06:00.

Pe durata campaniei, municipalitatea recomandă cetățenilor, în special copiilor, persoanelor vârstnice, cardiace, astmatice sau alergice la diverși compuși chimici să evite zonele unde se desfășoară acțiunea și să nu stea în apropierea utilajelor ce pulverizează soluțiile, pentru a preveni eventualele incidente.

De asemenea, proprietarii locuințelor cu ferestre situate la o distanță de maxim 20 de metri față de aliniamentul stradal sunt rugați să țină ferestrele închise în perioada 4 – 15 aprilie, în intervalul orar 21:00 – 06:00.

În plus, recomandăm apicultorilor să ia toate măsurile necesare pentru protejarea albinelor, inclusiv mutarea stupilor în afara zonei de stropire, pe parcursul perioadei menționate.

Substanțele folosite, Cymina și VECTOBAC WG, fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor). Acestea sunt avizate Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii și sigure pentru utilizare în mediul urban. Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător.

În cazul în care condițiile meteorologice vor fi nefavorabile, campania de dezinsecție va fi reprogramată.

Citeste mai mult

Locale

Șeful Secției 1 Urbană de Poliție din Timișoara, reținut pentru trafic de droguri

Publicat

pe

Șeful Secţiei 1 Urbană de Poliţie din Timişoara, împreună cu un alt bărbat au fost reţinuţi pentru 24 de ore, pentru trafic de droguri de risc și mare risc, aceștia fiind depistați în urma a zece percheziţii făcute sâmbătă seară, de ofiţerii de la Combaterea Crimei Organizate, coordonaţi de procurorii DIICOT din Timişoara.

„La data de 29 martie 2025, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus reţinerea a 2 inculpaţi, cu vârstele de 38 şi 53 de ani, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, respectiv de punerea la dispoziţie a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată”, transmite DIICOT.

Conform anchetatorilor, în intervalul februarie – martie 2025, în mod repetat, inculpatul în vârstă de 53 de ani (ofiţer de poliţie) a găzduit în locuinţa sa mai multe evenimente private, pe parcursul cărora au fost consumate substanţe interzise (3-CMC, cunoscut sub denumirea generică de cristal, cocaină, amfetamină şi 2MMC).

De asemenea, în sarcina unui  alt inculpat, de 38 de ani, s-a reţinut că, pe parcursul anului 2025,  a procurat în scopul comercializării droguri de risc şi mare risc.

În urma  celor 11 percheziţii domiciliare efectuate în cursul zilei de sâmbătă, au fost găsite şi ridicate peste 3,8 kilograme canabis (drog de risc), 25 grame cristal (3-CMC, drog de mare risc), obiecte purtând urme de substanţă, 5 cântare de precizie, 5 grindere, sume de bani în lei, precum şi alte mijloace de probă”, precizează DIICOT.

Duminică, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş  cu propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara.

Foto: Poliția Română

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite