Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Noaptea Muzeelor la Timişoara. Vezi PROGRAMUL

Publicat

pe

Muzeul de Artă Timișoara
Piaţa Unirii nr.1, Timișoara
Orar: 18.00 – 23.00
Telefon: 0256 491 592
Email: office@muzeuldeartatm.ro
www.muzeuldeartatm.ro
Facebook: Muzeul de Arta Timisoara – Palatul Baroc
Expoziţii permanente: Artă Decorativă; Artă Europeană; Colecţia Baba; Pictură Bănăţeană sec. XIX; Artă Bănăţeană Veche; Pictură Românească Modernă. Expoziţie temporară: Expoziţie de pictură Gheorghe Anghel si Expoziţia Vincent van Gogh.
De la ora 20.00 va avea loc recitalul de violoncel sustinut de Alina Holender (Viena). În program vor fi lucrari de : R Scuman, Adagio și Allegro; J.S. Bach, Preludiul din suita nr.2; E. Elgar, Concert pentru violoncel și orchestră în mi minor, op 85.  La pian: Sorin Dogariu.
Parteneri: Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Asociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Muzeul Banatului Timișoara
Str. Martin Luther nr.4, Bastionul Maria Theresia, etajul 1, Timișoara
Orar: 20.00 – 02.00
Telefon: 0256 201 321
Email: office@muzeulbanatului.ro
www.muzeulbanatului.ro
Facebook: Muzeul National al Banatului
Expoziţie temporară și prezentare Arme albe din preistorie până în perioada modernă
Expoziţia prezintă o selecţie semnificativă, cronologică a tipurilor de arme albe existente în colecţiile Muzeului Banatului, utilizate din preistorie până în epoca modernă.
Printre cele aproximativ 100 arme albe: militare, civile, pentru vânătoare, ceremoniale etc, se vor regăsi și bunuri de valoare istorică deosebită (clasate în Patrimoniul Cultural Naţional al României, categoria juridică Tezaur): spadă de tip viking (secolul al X-lea), spadă medievală maghiară (secolul al XIV-lea), spadă de călău (secolul al XVII-lea), sabia familiei nobiliare Osztoics (secolul al XIX-lea).
Prezentarea va fi însoţită de muzică istorică interpretată de grupul Peregrinii, formaţia de world music a Muzeului Banatului.
Expoziţia temporară Clisura Dunării – Malul Sârbesc, Patrimoniul natural, cultural şi turistic al Parcului Naţional Djerdap
Expoziţia prezintă valorile naturale și culturale ale malului sârbesc al Clisurii Dunării.
Partener: Parcul Naţional Djerdap, Serbia
Expoziţia temporară Expovenatoria, ediţia a V-a
Expoziţia prezintă trofee de vânătoare autohtone, specifice Banatului, ce urmează a fi evaluate de o comisie internaţională de arbitraj. Pe lângă aceste exponate, vizitatorii vor putea admira și o serie de trofee de vânat african, dar și picturi cu specific vânătoresc.
Parteneri: Asociaţia Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Timiș în colaborare cu Clubul de Vânătoare Timișoara

Muzeul Satului Bănăţean Timișoara
Aleea CFR nr. 1, Timișoara
Orar: 19.00 – 24.00
Telefon: 0256 225 588
Email: contact@muzeulsatuluibanatean.ro
www.muzeulsatuluibanatean.ro
Facebook: Muzeul Satului Bănăţean Timișoara Oficial
A fost odată ca-n povești – concert de muzică clasică, seară de cântec și poezie cu repertoriu naţional și internaţional
Tematica concertului se va referi la multiculturalitate. Piesele interpretate sunt inspirate și culese din muzica europeană și nu numai, secolele 17,18,19. Participanţi: pianista Dianna Popa-Vasiu, Darius Divian artist liric, Silviu Rujoni artist liric, Imre Beatrix Leila artist liric.
Expoziţii permanente:
Sala 1: ţesături, costume populare, podoabe și ceramică.
Sala 2: icoane și obiecte de cult.
Sala 3: elemente de arhitectură și machete.

Memorialul Revoluţiei din Timișoara
Str. Oituz Nr. 2B (fosta Popa Șapcă, lângă Facultatea de Arte)
Orar: 09.00 – 21.00
Telefon: 0256 294 936
Email: memorialulrevolutiei1989@gmail.com
www.memorialulrevolutiei.ro
Facebook: Memorialul Revolutiei Timisoara
În cadrul „Nopţii Muzeelor” le oferim vizitatorilor noștri o trecere în revistă a unor momente importante din istoria recentă a Europei și a României. Încă de la intrare vizitatorii sunt întâmpinaţi de un fragment al Zidului Berlinului, amplasat în curtea instituţiei noastre pentru a rememora crucialul eveniment din noiembrie 1989, ce a precedat Revoluţia Română din Decembrie 1989. Nu departe de segmentul din Zidul Berlinului se află lucrarea sculptorului timişorean Eugen Barzu, „Coloana Eroilor”, cel mai recent monument dedicat Revoluţiei şi eroilor săi, inaugurat în decembrie 2014, care se alătură celorlalte 12 monumente din oraș.
Expoziţii permanente:
Expoziţia „Cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu”, donată Memorialului Revoluţiei de către Muzeul Banatului, cuprinde o serie de fotografii ce surprind instantanee cu Nicolae și Elena Ceaușescu și din timpul congreselor P.C.R., precum și panouri de propagandă comunistă.
„Revoluţia Română din Decembrie 1989 în imagini” este o expoziţie realizată de Memorialul Revoluţiei, cu fotografii din Timișoara, București și celelalte orașe revoluţionare ale României, prefaţate de evenimentele anului 1989 din Europa de Est.
„Revoluţia Română din Decembrie 1989 văzută prin ochii copiilor” este numele unei expoziţii de picturi create cu inocenţa și fantezia specifice vârstei de elevi timișoreni de la Palatul Copiilor, sub coordonarea artistei plastice Maria Bana Jichiţa.
Expoziţia „Solidari cu România”, realizată de Institutul Memoriei Naţionale din Varşovia în colaborare cu Institutul Polonez din Bucureşti și donată Memorialului Revoluţiei, prezintă imagini surprinse de un grup de jurnaliști polonezi în București și Timișoara, în perioada decembrie 1989-ianuarie 1990, cu ocazia transportului ajutoarelor acordate de Polonia României.
Expoziţia „Cronologia Războiului Rece”, realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din București din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenţei, cu sprijinul programului „Culture 2000” și donată Memorialului Revoluţiei, parcurge toate etapele Războiului Rece, din ţările unde s-a făcut simţită din plin prezenţa sa.
Expoziţia „Zidul Berlinului – O graniţă prin Germania”, realizată de Fundaţia Federală pentru Prelucrarea Dictaturii Partidului Socialist Unit German, surprinde imagini percutante din timpul divizării Berlinului și a Germaniei, însoţite de texte explicative în limba germană și traducerea în limba română.
Expoziţia „Eliberaţi de frică. Timișoara, Decembrie 1989”, al cărei autor este Lucian Ionică, este o suită de fotografii pline de prospeţime și autenticitate, care reconstituie atmosfera zilelor fierbinţi ale Revoluţiei.
Expoziţia colectivă de fotografii despre Revoluţie „Expoziţie la expoziţie” întregește tabloul crucialului eveniment din Decembrie 1989.
Expoziţia „’89 din uşă” a artistei plastice timişorene Suzana Fântânariu cuprinde o serie de uși pictate, temele abordate de autoare fiind comunismul și Revoluţia, o invitaţie de a pătrunde, pe ușa veșnic deschisă a artei, într-un univers de simboluri.
Expoziţia „Epoca Ceauşescu – pictură în stil naiv” a artistei germane Herma Köpernik-Kennel este o mică oglindă a perioadei comuniste a anilor 1979-1983, pe care artista i-a petrecut în București. Imaginile pline de ironie fină și umor sunt dublate de texte în același registru, traduse și în limba română.
Expoziţia „Punct și de la… carte” a graficianului Traian Abruda cuprinde coperţile cărţilor și buletinelor de informare editate de Memorialul Revoluţiei între 2007-2015, coperţi care prefigurează, cu aplombul artistului iscoditor, tematica abordată.
Sala machetelor găzduiește cele 12 monumente ridicate în memoria Eroilor din Decembrie 1989, precum și o hartă unde sunt acestea amplasate.
Capela Eroilor, pictată de artistul Casian Murărașu, amenajată în incinta Memorialului Revoluţiei și sfinţită în 22 ianuarie 2014, este menită să ilustreze solidaritatea timișorenilor pe tot parcursul celor 7 zile ale Revoluţiei.
La cerere se pot viziona filme artistice şi documentare despre Revoluţie, comunism, monumentele Revoluţiei, anul 1989 şi importanţa acestuia la nivel mondial.

Muzeul Consumatorului Comunist Timișoara
Str. Laszlo Szekely nr.1, la Scârţ Loc Lejer şi Auăleu
Orar: 11.00 – 23.00
Telefon: 0724 592 379
Email: ovidiumihaita@gmail.com
Facebook: Muzeul Consumatorului Comunist
Expo „300 de peşti din ăia de sticlă ce se puneau pe teleu”
Un banc de 300 de peşti din ăia de sticlă de pe vremea lui Ceaşcă vor fi expuşi pe mileuri în rafturile Muzeului Consumatorului Comunist. Restul e momeală.
Parteneri: Techside, TATRATEA, Auăleu, Scârţ Loc Lejer. 3D print – IT.
Colecţia de Artă Veche Bisericească de la Catedrala Mitropolitană Timișoara
Piaţa Victoriei, nr.2, Timișoara
Orar: 10.00 – 20.00
Telefon: 0721 269 389
Email: zahariaperes@yahoo.com
www.mitropolia-banatului.ro
Aici se pot vedea importante cărţi de patrimoniu cum ar fi Noul Testament de la Bălgrad 1648 (prima traducere in română după izvoare grecesti și slavone), Biblia de la București 1688 (prima traducere și imprimare integrală a Bibliei în limba română), Cazania lui Varlaam sau Cartea românească de învăţătură 1643 și multe alte cărţi deosebit de preţioase din sec. XVI -XVIII alături de manuscrise și pergamente, icoane pe lemn și sticlă românești, grecești și rusești din sec.XV- XIX, cruci de piatră și de lemn, iconostase si un bogat patrimoniu de obiecte de cult necesare serviciului liturgic.

Expoziţia Catedralei Romano-Catolice a Diecezei de Timișoara
Piaţa Unirii Nr. 12, Timișoara
Orar: 10.00-12.00 și 15.00-17.00
Telefon: 0256 490 081
Email: archivum_dioecesanum_tm@yahoo.de
secretar@episcopiarctm.ro
www.catholica.ro
mailto:secretar@episcopiarctm.ro
Catedrala Sf. Gheorghe din Timișoara. Domul din Piaţa Unirii. 280 de ani de existenţă
Expoziţia noastră aniversară este dedicată celor 280 de ani de la așezarea pietrei de temelie a Domului și, împlicit celor 280 de ani de existenţă a acestui lăcaș de cult ce poartă hramul Sf. Gheorghe și care este, de fapt, Catedrala Romano-Catolică a Diecezei de Timișoara.
În timpul Liturghiilor și al rugăciunilor, vizitatorii sunt rugaţi să nu viziteze expoziţia pentru a nu deranja serviciile de cult. Se reamintește faptul că Domul este un spaţiu sacru și trebuie respectat ca atare.
Nu se percep taxe de vizitare, cei care doresc pot lăsa donaţii benevole.
Se asigură ghidaje în română, germană, maghiară, engleză și italiană grupurilor anunţate în prealabil (cu 1-2 zile înainte).

Galeria Calina
Str. Mărășești nr 1-3, Timișoara
Orar: 19.00 – 24.00
Telefon: 0740 887 080
Email: galeria@calina.ro
www.calina.ro
Facebook: Galeria Calina
Decebal Scriba in-side / out-side II – separating systems
Olivia Niţiş, curator
În intervalul orar 19.00-20.00 are loc spectacolul SUB PĂMÂNT – VALEA JIULUI DUPĂ 1989 jucat de ASOCIATIA O2G, iar după ora 20.00 se poate vizita expoziţia.
Procesul de asimilare și înţelegere a operei unui artist receptat ca aflat la etapa convenţională a retrospectivelor, de care acest discurs se distanţează, întâlnește o serie de provocări care pot servi unei viziuni curatoriale secvenţiale, urmărind o schemă plurală și o analiză deschisă. In-side/Out- side: Separating Systems este a doua etapă dedicată unei perspective curatoriale asupra operei lui Decebal Scriba, care are ca miză reconfigurări posibile și adaptări la noi arhitecturi. Activ într-o perioadă de dezgheţ politic în România și în spaţiul est-european și în consecinţă de racordare la dinamicile artistice din Occident, Decebal Scriba se manifestă ca artist conceptual, orientare la care aderă o serie de artiști ai generaţiei, grupul Sigma, parţial Horia Bernea, Paul Neagu, Wanda Mihuleac sau Julian Mereuţă. Dincolo de “relaxarea politică” experimentalismul anilor 1960-1970 în aceste graniţe geopolitice și culturale trimite către o detașare de presiunea ideologică, o izolare artistică în care cercetarea și pocesele de investigaţie intelectuală adesea cu accente din mediul știinţific permit un contra-discurs potenţat de ieșirea în concept și în natură, care produce mutaţii la nivelul definirii spaţiului de lucru, devenit concept de atelier, printr-un proces care schimbă atelierul /casa în natură și natura în atelier. Expoziţia în cauză propune o grilă de lectură atentă la situaţia de laborator, mare parte dintre desene și caietele de desene având rolul unor etape pregătitoare. Câteva sunt extrase din seria de lucrări care au făcut parte din expoziţia Situaţie și concept din 1974 (alături de Horia Bernea și Antonio Albici la Atelier 35 din București), altele din aceleași căutări conceptuale care traversează dincolo de mediu, desen sau fotografie, preocupările artistului. Sistemele de separaţie plasează conștiinţa individuală la limita libertăţii fizice și conceptualizării, ambele spaţii cu arhitecturi complicate, aflate însă într-o importantă dependenţă asigurată de orientările progresiste în faţa formalismelor de tot felul. Situaţia dublei apartenenţe, înauntru și afară asigură un contact filtrat dublu sistemic (sau plurisistemic) cu angajamentul artistic faţă de idee, subjugată realităţii și constrângerilor imediate și în același timp eliberată de soluţia salvatoare a unei arte qvasi-imateriale și ‘suspendate’ intelectual. Fidelitatea faţă de programul conceptual însoţește acţiunile lui Decebal Scriba, niciodată expandat către varii teritorii, niciodată blocat / ancorat într-o etapă de lucru doar pentru că este specifică unei decade, mereu într-o rafinată atacare a teritoriilor incerte, a semnului nonreductiv și o asumare a dimensiunilor separatoare. Sistemica de separaţie rezolvă un câmp problematic și o condiţie faţă de care Decebal Scriba are claritatea artistului conștient, nerezervat cu propriile graniţe.
***
DECEBAL SCRIBA (n. 8 Mai 1944, Braşov). Studii : UNA Bucureşti, 1973 ; ENSAD Paris, 1991. Este un artist care abordează mediile contemporane de lucru între care fotografia, instalaţia, performance-ul şi arta video fiind activ in zona conceptuală în care integrează preocupări pentru desen. A iniţiat împreună cu Nadina Scriba proiectul video document house pARTy, ediţiile I-II în anii 1987-1988 la Bucureşti. A expus în ţară începând cu 1974, participând la importante expoziţii de grup: Situaţie şiconcept, Atelier 35, Bucureşti, 1974/Spaţiul-Oglinda, Institutul de Arhitectură, Bucureşti, 1986 /Experiment în arta românească după 1960, Teatrul Naţional, Bucureşti, 1996. În perioada 1973-1988 participă la câteva proiecte internaţionale de mail-art, sau proiectul ecologic Messagio Terra, Milano, Italia, 1983. După 1990 a participat la expoziţiile When History Comes Knocking ; Romanian Art from the 80s and 90s in Close Up, curator Judit Anghel, Galeria Plan B, Berlin, 2011 şi The Poetics of Politics, curator Olivia Niţis, Galeria Propaganda, Varşovia, 2012. În 2015 la Victoria Art Center din Bucureşti are prima expoziţie personală. Lucrarile sale sunt prezente în colectii publice si particulare în Europa si Statele Unite. Trăieşte şi lucrează în Fontainebleau-Avon, Franţa din 1991.
Web: www.frequentlynowhere.com, galerie virtuala lansata în 2013 împreuna cu Iulian Mereuta (1943-2015).

Galeria Calpe
Str. Hector nr. 1 – corp D, Bastion Maria Theresia Timișoara
Orar: 19.00 – 24.00
Telefon: 0724 380 303
Email: office@calpegallery.ro
www.calpegallery.ro
Expoziţia: Secvenţe românești din arta contemporană– (în Dicţionarul de artă contemporană a lui Constantin Prut), orele 19.00 – 24.00
Muzica: Melopolis Art School, la orele 20.00 și 22.00
Lansare de carte– Iulia Herbil: Lebăda neagră/ Între mama și Dumnezeu la ora 20.30.
Performance la ora 22.30: ‘Everything is new’ – Distribuţia: Horia Săvescu, Alina Ștefan, Lavinia Urcan, Oana Vidoni. Muzica: Octavian Horvath, dramaturgia: Cornelia Iordache, costume: Dana Simionescu, visuals: Cristian Ienciu

Galeria Mansarda – Facultatea de Arte și Design Timișoara
Str. Oituz nr.4, Timișoara
Orar: 18.00 – 3.00
Telefon: 0256 592 900
Email: secretariat.arte@e-uvt.ro
www.arte.uvt.ro
Facebook: Facultatea de Arte si Design – Timisoara
Bienala Internaţională de Artă Miniaturală Timișoara 2016
Pot fi vizitate galeriile aferente specializărilor, cu expoziţiile permanente, precum şi Galeria Mansarda care va găzdui Bienala Internaţională de Artă Miniaturală Timișoara 2016, eveniment de amploare, aflat anul acesta la cea de-a doua ediţie. Expoziţia reunește lucrările a peste 500 de artiști de pe patru continente, uniţi într-un scop comun, acela al creaţiei.

Galeria Vitralia
Str .Mioriţa, nr.4 bl. B1 parter, Timișoara
Orar: 10.00 – 22.00
Telefon: 0722 899 488; 0766 631 617
Email: gigihuiban@yahoo.com
www.galeriavitralia.ro
Facebook: Galeria Vitralia
Vitraliile – Lumina Sufletului
Prezentare de tehnici pentru realizarea vitraliilor

Galeria Pro Armia
Piaţa Libertăţii- Casa Armatei, Timișoara
Orar: 10.00 – 21.00
Telefon: 0744 147 835
Email: anuntultimisoara@yahoo.com
Facebook: Galeria Pro Armia – Piata Libertatii
Expoziţie de pictură a artiștilor plastici din Asociaţia Romul Ladea, cu ocazia zilei de 9 Mai 2016 – Ziua Europei.

Galeria Helios
Piaţa Victoriei, nr. 6, Timișoara
Orar: 12.00 – 22.00
Telefon: 0256 492 202
www.uapt.cjtimis.ro
Facebook: Galeria Helios
REALITATE ȘI ILUZE – expoziţia colectivă a artiștilor plastici profesioniști de etnie maghiară care trăiesc și crează în municipiul Timișoara este iniţiată și organizată în colaboare cu Filiala din Timișoara a UAPR se află la ceea de-a 21-a ediţie și va cuprinde lucrări de pictură, grafică, sculptură, foto-media, artă decorativă etc. Vor expune reprezentanţi de frunte ale generaţiilor succesive de la maiștri consacraţi, renumiţi până la tineri absolvenţi ai Facultăţii de Arte și Design din cadrul Universităţii de Vest din Timișoara. Pe simeze și stative își vor expune lucrările proaspete, de data recentă cc. 25/30 de creatori de frumos din inima Banatului. Și-au confirmat participarea: sculptorii Bela Szakats, Ștefan Kelemen, Rudolf Kocsis, Luigi St. Varga, Endre Farkas, Teophil Soltesy, Arnold Bute, graficienii Sandor Jakabhazi, Eniko Szucs, Janos Takacs, Eniko Kalman, pictorii Pavel Torony, Bela Tar, Patricia Iusztin Stanga, Ecatrina Neagu, Dalma Olah. Edith Torony, Ildiko Micota Marosan, textilista Hedy M-Kiss, bijutiera Marietta Pamfil etc.
La Consiliul Judeţean Timiș, etajul 1, în intervalul orar 09.00 – 17.00 (Bulevardul Revoluţiei din 1989 17, Timișoara) se poate vizita expoziţia ILUSTRATELE TIMPULUI, de asemenea organizată de către Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Timișoara. ILUSTRATELE TIMPULUI – expoziţie de grup a trei graficieni renumiţi din Ungaria Liviusz Gyulay (1937), Marcell Jankovics (1941) și Orosz Istvan (1957), calificaţi drept "clasici în viaţă" ai artei plastice contemporane din ţara vecină. Sunt graficieni, desenatori desăvârșiţi, care și-au fructificat talentul în mai multe domenii ale creaţiei artistice. Au publicat nenumărate volume beletristice și teoretice, albume de artă, monografii. Au scris scenarii și au regizat filme de animaţie, care au repurtat succese de răsunet fiind distine cu premii la prestigiose festivaluri internaţionale. Activitatea artistică complexă, opera lor valoroasă a fost recunoscută prin acordarea a nenumăratelor distincţii, premii, decoraţii, medalii și titluri. Toţi trei sunt membrii ai Academiei Ungare de Artă, care a sprijinit material și moral prezenţa la Timișoara cu o expoziţie de excepţie a celor trei graficieni, realizatori de filme de animaţie.

Galeria Pygmalion, Casa Artelor-Curtea cu Castan
Str. Augustin Pacha nr.8, Timișoara
Orar: Galeria Pygmalion 11.00 – 24.00
Casa Artelor-Curtea cu Castan 21.30 – 23.00
Telefon: 0726 254 714
Email: comunicare@culturatimis.ro
www.culturatimis.ro
Facebook: Casa Artelor – Directia Judeteana pentru Cultura Timis
Galeria Pygmalion: Expoziţie personală Linda Saskia Menczel – Becoming/Devenire
Casa Artelor Curtea cu Castan (21.30 – 23.00): În noaptea muzeelor plasticiana Linda Saskia Menczel deschide o ușă simbolică spre propria creaţie și construiește o lucrare direct în faţa publicului. Astfel, privitorii pot descoperi întregul proces creator care atrage după sine nașterea unei opere de artă. Exerciţiul plastic live vine să completeze expoziţia semnată de aceeași plasticiană și găzduită de celelalte spaţii ale Casei Artelor: galeria Pygmalion și galeria Subterana.

Locale

Ziua Timișoarei. Timișoara City Celebration. PROGRAMUL evenimentelor

Publicat

pe

Anul acesta, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara își unesc forțele pentru a organiza, în parteneriat, două evenimente majore într-un singur cadru vibrant: „Ziua Timișoarei”, cu o tradiție de peste 25 de ani, și „Celebrarea orașului”, eveniment-platformă moștenit din programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Sub numele comun „Ziua Timișoarei | Timișoara City Celebration”, ediția din 2025 te invită, timp de trei zile, să trăiești orașul prin muzică, spectacole, artă și comunitate.

Vei avea parte de concerte în premieră cu artiști internaționali cu milioane de fani în toată lumea: MIKA și James Bay, dar și de show-uri electrizante cu Theo Rose, Minelli, VAMA, Blazzaj, Dincolo de Ziduri și legendarii Bajaga i Instruktori, în centrul orașului, pe Bd. I.C. Brătianu – transformat pentru trei zile în kilometrul zero al distracției.

Te vei bucura și de spectacolul acvatic „Acqua Forte Parade” al companiei franceze Ilotopie, de folclor autentic cu Ansamblul Timișul și invitații săi, precum și de artiști internaționali din Mongolia, Germania, Serbia și Ungaria.

Peste 180 de evenimente culturale, comunitare și sportive în peste 35 de locații – de la Parcul Civic și Bulevardul I.C. Brătianu până în Mehala – te așteaptă să ieși în oraș și să celebrezi Timișoara.

Accesul este gratuit la toate evenimentele din locația principală.

Vineri, 1 august 2025

19:00: Dincolo de Ziduri | concert

20:15: VAMA | concert

21:45: James Bay | concert în premieră la Timișoara

Sâmbătă, 2 august 2025

19:00: Blazzaj | concert

20:15: Minelli | concert

21:45: MIKA | concert în premieră la Timișoara

22:30: Acqua Forte Parade | show acvatic în premieră la Timișoara | Malurile Begăi (Zona Flora)

Duminică, 3 august 2025

19:00: Theo Rose | concert

20:00: Ansamblul „Timișul” și invitații: Laura Lavric, Andreea Voica, Nicolae Furdui-Iancu, Mariana Ionescu-Căpitănescu | spectacol folcloric

21:35: Bajaga i Instruktori | concert

22:30: Acqua Forte Parade | show acvatic în premieră la Timișoara – Malurile Begăi (Zona Flora)

Program evenimente oficiale – 3 august 2025

9:00: Depunere de coroane la monumentul colonelului Virgil Economu | Piața Petru Maior
12:30: Ceremonial militar – religios | Piața Unirii

18:00: Ședința Festivă a Consiliului Local al Municipiului Timișoara, dedicată sărbătoririi Zilei Timișoarei | Filarmonica „Banatul”, Sala „Capitol”, Bd. C.D. Loga, nr. 2

Citeste mai mult

Cultură

Zilele Județului Timiș – maraton de evenimente. Programul complet

Publicat

pe

În perioada 24 – 28 iulie, Consiliul Județean Timiș marchează 106 ani de administrație românească în județ, printr-o serie de evenimente speciale dedicate publicului timișean.

Programul aniversar cuprinde folclor autentic, un recital Fuego, spectacole în aer liber, concerte cu artiști de top, tururi ghidate în muzeele din Timișoara și o lansare de carte.

Punctul culminant al seriei de evenimente dedicate Zilei Județului Timiș este Forza ZU, cel mai așteptat show al verii. Sâmbătă, 26 iulie, Forza ZU ajunge la Timișoara și aduce pe pista Aeroportului Internațional „Traian Vuia” un spectacol-maraton cu cei mai iubiți artiști ai momentului.

Programul complet al evenimentelor:

24 iulie 2025 – concert extraordinar de folclor autentic organizat de CECART

Ora 19:00 | Timișoara Convention Center

Susținut de: Paul Surugiu Fuego. Invitați în recital, vor fi Nicoleta Voica, Liliana Laichici, Ciprian Pop, Florin Boita, Dorinel Gavriluț, Andreea Chisăliță, Oana Stanca și Luminița Safta.

Acompaniază orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca, coregrafia Grigore și Floarea Munteanu.

Invitațiile sunt disponibile pe site-ul www.eventim.ro, începând cu 14 iulie.

25 iulie – Hora timișeană și Gala „Lada cu zestre”

18:00 | Piața Victoriei

Horă populară cu 10 ansambluri laureate ale Festivalului-concurs „Lada cu Zestre”, ediția a XVIII-a.

18:30 | Bastionul Theresia

Spectacolul de Gală al Festivalului – formațiile câștigătoare în recital, alături de invitați surpriză.

26 iulie – Forza ZU și începutul tururilor muzeale

16:00 | Aeroportul Internațional „Traian Vuia”

Forza ZU – mega-show cu cei mai iubiți artiști ai momentului.

19:00 | Palatul Baroc (MNArT)

Tur ghidat în expoziția „Cerul, Pământul și Cuvântul. O retrospectivă Virginia Baz Baroiu”

Participarea este gratuită, dar se face pe baza biletului de intrare în muzeu și înscriere online (max. 25 de persoane).

27 iulie – Zi dedicată artei

19:00 | Palatul Baroc (MNArT)

Tur ghidat în expoziția retrospectivă Virginia Baz Baroiu, cu dr. Andreea Foanene. Accesul se face la fel, pe bază de înscriere și bilet.

28 iulie – Ziua județului

10:00 – 18:00 | Muzeul Național al Banatului (Bastionul Maria Theresia)

Acces la expozițiile:

„Spațiile Oravitzan”

„Mănăstirea Cisterciană de la Igriș (1179–1500)” – mansarda B1

„Istoria Militară a Banatului” – parter

„Picnic în labirint” – mansarda B2

13:00 – 21:00 | Palatul Baroc (MNArT)

Acces gratuit la expoziția Virginia Baz Baroiu + tur ghidat la ora 19:00

18:00 | str. E. Ungureanu nr. 1 (CECART)

Eveniment special „Visăm la fel” – lansarea volumului „20 de trăiri, 20 de visuri”, semnat de Alexandru Murgoi, în parteneriat cu Fundația de Abilitare „Speranța”

Concert extraordinar Paul Surugiu – Fuego: „Drag de Timiș, Drag de România noastră”

Citeste mai mult

Cultură

Concert extraordinar Paul Surugiu – Fuego: „Drag de Timiș, Drag de România noastră”

Publicat

pe

Evenimentul propune o seară de celebrare a folclorului autentic, aducând în prim-plan artiști de marcă ai scenei românești, într-un program artistic de înaltă ținută, ce îmbină emoția, tradiția și apartenența culturală.

Invitați speciali

Concertul îl are ca invitat principal pe îndrăgitul artist Paul Surugiu – Fuego, cunoscut pentru interpretările sale pline de sensibilitate și pentru devotamentul față de valorile naționale.

Alături de el vor urca pe scenă nume sonore ale folclorului bănățean și național:

Nicoleta Voica

Liliana Laichici

Ciprian Pop

Florin Boita

Dorinel Gavriluț

Andreea Chisăliță

Oana Stanca

Luminița Safta

În cadrul spectacolului vor participa cu momente artistice deosebite trei ansambluri reprezentative pentru diversitatea culturală a județului: Ansamblul sârbesc „Sveti Nikola” din Deta, sub îndrumarea coordonatorului artistic Božić Diana, Ansamblul german „Edelweiss” din Deta, coordonat de Gerhart și Elena Șămanțu, precum și Formația de dansuri maghiare „Kékibolya” din Sânnicolau Mare, condusă de Bela Bartok.

Întregul spectacol este susținut de Orchestra Ansamblului Profesionist „Banatul” din Timișoara, sub conducerea dirijorului Sebastian Roșca, oferind publicului o acompaniere muzicală de înaltă calitate.

Componenta coregrafică a spectacolului este realizată de Grigore și Floarea Munteanu, care semnează regia și coregrafia momentelor scenice.

Evenimentul va fi prezentat de Felicia Stoian, una dintre cele mai apreciate voci din mass-media culturală din regiune.

Accesul publicului

Accesul la spectacol se face pe bază de invitație. Invitațiile gratuite pot fi obținute începând cu 14 iulie 2025, exclusiv prin platforma online www.eventim.ro. Vă recomandăm să vă rezervați locurile din timp, numărul acestora fiind limitat.

Un eveniment cu suflet românesc, pentru o comunitate care prețuiește tradiția

„Drag de Timiș, Drag de România noastră” este mai mult decât un simplu concert: este o declarație de apartenență, un omagiu adus identității culturale a județului Timiș și un prilej de a celebra împreună valorile care ne unesc.

Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite