Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

O cupolă cu 60.000 de leduri va lumina Piața Victoriei. Iată programul Târgului de Crăciun

Publicat

pe

Primăria Timişoara prin Casa de Cultură a Municipiului vă invită, între 1 decembrie 2016 şi 8 ianuarie 2017, la o nouă ediţie a Târgului de Crăciun. Piaţa Victoriei va fi, pentru al zecelea an consecutiv, locul principal de atracţie din Timişoara. Căsuţe, decoraţiuni, luminiţe, spectacole, colinde, cadouri, preparate specifice de sezon şi multe alte surprize vă aşteaptă în centrul oraşului. Târgul de Crăciun, un eveniment oficial şi tradiţional al oraşului Timişoara, va da starul sărbătorilor de iarnă şi îşi va dechide porţile pentru publicul larg de Ziua Naţională a României, în 1 decembrie 2016, de la ora 17.00.

Pe platoul din faţa Operei Naţionale Române va fi montată, ca şi în anii trecuţi, o cupolă luminoasă cu 60 000 de leduri albe. În Piaţa Victoriei va poposi sania lui Moş Crăciun, decorată cu luminiţe de sărbătoare, iar bradul uriaş va fi împodobit cu 50 de şiruri luminoase (1000 de beculete/leduri cu lumina caldă) şi globuri. Perdeaua luminoasă, plasele, şirurile şi figurinele luminoase 3D din centru, de pe str. Alba Iulia, str. Mărăşeşti şi din jurul Catedralei Mitropolitane sunt montate de Elba SA, care se ocupă de iluminatul public în partea de nord a oraşului.

În cadrul ediţiei aniversare a Târgului de Crăciun, în data de 10 decembrie, vom sărbători cei 10 ani de bucurie de a fi împreună, cu un invitat special: Andra, care va susţine pentru toţi timişorenii un super concert. Aşadar, de la ora 17.00, pe scena din Piaţa Victoriei, sub genericul “De 10 ani împreună la Târgul de Crăciun”, petrecem alături de: Orchestra Timişoara Big Band, Duo Covers, The Weekend Band, The TM Groove, Box Office şi Andra.

Aproximativ 100 de expozanţi vor aduce pentru vizitatori o ofertă variată de produse specifice sărbătorilor de iarnă. Cei care vor vizita Târgul de Crăciun din Timişoara vor găsi o mulţime de idei pentru cadourile celor dragi şi se vor putea bucura de atmosfera de sărbătoare, savurând preparatele delicioase de sezon. Comercianţii cu mâncare gătită vor fi amplasaţi în zona Modex, unde se vor putea degusta produse gastronomice calde, murături, brânzeturi, mezeluri, vin fiert cu scorţişoară, plăcinte aburinde de toate felurile şi multe alte produse. Expozanţii cu decoraţiuni vor avea o ofertă variată pentru toate gusturile: globuri, coroniţe, ghirlande, ceramică pictată, obiecte din lemn, icoane, jucării, instrumente muzicale, bijuterii, tricotaje, obiecte handmade. Produsele alimentare ambalate, turta dulce, prăjiturile tradiţionale, dulciuri, cozonaci secuieşti, castane coapte, gogoşi glazurate, toate vor fi în Piaţa Victoriei. De asemenea, vor mai fi amplasate căsuţe în piaţeta din zona Soarelui şi la intrarea în Parcul Copiilor „Ion Creangă” din Timişoara.

 

Pentru cei mici va fi deschis Atelierul lui Moş Crăciun, unde vor avea loc diverse activităţi pentru copii. Pe lângă căsuţa cu murături, căsuţa cu ciocolată şi căsuţa cu migdale, anul acesta, vom avea ca noutate în cadrul târgului şi o căsuţă cu dulciuri orientale.

 

În perioada 1 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017, în cadrul Târgului de Crăciun vor avea loc spectacole de muzică populară, obiceiuri şi tradiţii de sărbători, colinde, concerte, poveşti şi acţiuni pentru copii.

 

Cea de-a zecea ediţie a târgului se va deschide oficial marţi, 1 decembrie, de la ora 17.00, de Ziua Naţională a României. Cu această ocazie va fi pornit şi iluminatul festiv de sărbători. Vor urca pe scena: Orchestra Timişoara Big Band, Ansamblul Timişul cu soliştii: Andreea Aleuşan, Camelia Florea, Mihaela Petrovici, Petrică Moise, Petrică Miulescu Irimică. De la ora 19.00, vor avea loc concerte cu: Clar Band, Raluka şi Delia. Seara se va încheia cu tradiţionalul foc de artificii.

 

Târgul de Crăciun va putea fi vizitat zilnic, între orele 10.00 şi 22.00. Printre atracţiile evenimentului se numară şi ieslea care reprezintă scena Naşterii Domnului, precum şi alte decoraţiuni specifice sărbătorilor de iarnă. Pe toată perioada Târgului vor avea loc diferite manifestări artistice, în data de 18 decembrie, în Piaţa Victoriei, va sosi Moş Crăciun, iar celor mici li se vor pregăti diverse surprize.

 

Program:

2 decembrie

18.00 Armonii de iarnă – Spectacol susţinut de elevii Incubatorului de Arte Timişoara & Friends        

3 decembrie

17.00 Spectacol de colinde, dansuri şi muzică populară – Ansamblul ”Pusta Banatului”

18.00 Peregrinii şi invitaţii lor – concert „Iarna Trubadurilor”, o călătorie în Timişoara de poveste 

4 decembrie

17.00 Cântece şi dansuri populare, colinde şi obiceiuri de Crăciun – Ansamblul de tineret „Timişul”

5 decembrie

17.00 La gura sobei – Povestea lui Moş Nicolae. Un spectacol oferit de Piti Show Radio Timişoara, la Atelierul lui Moş Crăciun

6 decembrie

17.00 Concert de  promenadă – Fanfara Pro Amiciţia

18.00 Spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Ghiocelul” din Giroc

7 decembrie

17.00 Concert de  promenadă – Fanfara Pro Amiciţia

8 decembrie

Sala Operei Naţionale Române

19.00 Colinde şi cântece rituale din Transilvania – Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească “Icoane” condus de prof. univ. dr. Ioan Bocşa

9 decembrie

Spectacol TVR Timişoara 60

17.00 Muzica minorităţilor, participă: Ansamblul folcloric german “Banater Rosmarein”,

            Ansamblul de cântece şi dansuri maghiare “Eszterlanc”, Ansamblul sârbesc “Mladost”

18.00 Spectacol Ansamblul “Timişul”, cu participarea soliştilor vocali: Carmen Popovici Dumbravă, Doriana Talpeş, Stana Stepănescu, Dumitru Stoicănescu

19.00 Concert Phaser

10 decembrie

17.00 Concert aniversar „De 10 ani împreună la Târgul de Crăciun”:

Orchestra Timişoara Big Band

            Duo Covers

            The Weekend Band

            The TM Groove

            Box Office

Andra

Sala Operei Naţionale Române

18.30 – Spectacol „Colindă, colindă” – Ansamblul „Doina Timişului”

11 decembrie

17.00 Spectacol „Colinde şi obiceiuri de Crăciun” – Ansamblul „Doina Timişului”

12 decembrie

17.00 La gura sobei – Piti Show Radio Timişoara la Atelierul lui Moş Crăciun

13 decembrie

17.00 Colinde de Crăciun – program susţinut de profesori şi elevi ai Şcolii Populare de Artă

14 decembrie

17.00 „Am plecat să colindăm” – spectacol prezentat de Grupul Flores de la Palatul Copiilor din Timişoara şi Ansamblul “Hora Timişului”

15 decembrie

17.00 „Vine o sanie pe drum” – spectacol prezentat de Teatrul pentru Copii şi Tineret Merlin din Timişoara

Sala Operei Naţionale Române

19.00 “Bună vremea, oameni buni”- spectacol susţinut de Ansamblul folcloric “Timişul”

16 decembrie

16.00 Alaiul colindărilor pe traseul Catedrala Mitropolitană – Opera Naţională Română, cu participarea mai multor formaţii de colindători din judeţ, care vor cânta pe scena din Piaţa Victoriei

18 decembrie

17.30 Poveste magică de Crăciun –  Moş Crăciun soseşte în Piaţa Victoriei

Un spectacol de cântece şi dansuri cu Piti Show Radio Timişoara, Compania Junior Phantasia, Trupa de teatru „MIM12” de la Liceul Teoretic Jean Louis Calderon şi Trupa de teatru a Şcolii Generale nr. 7 Sfânta Maria

19 decembrie

17.00 La gura sobei – Piti Show Radio Timişoara la Atelierul lui Moş Crăciun

20 decembrie

18.00 Rock for Revolution

Sonatic

            Pro Musica

Pasărea Rock

21 decembrie

17.30 Spectacol de Crăciun cu Corala  feminină “Carmina Dacica”

18.00 Concert cu Ansamblul de percuţie “Splash”

 

 

22 decembrie

19.00 Sărbătoarea Crăciunului – “In Memoriam Marioara Murărescu”, transmisiune în direct pe TVR3 şi TVR Timişoara

Program de colinde şi cântece de Crăciun. Participă: grupul vocal “Valeria Peter Predescu” (Bistriţa), grupul vocal “Podgorenii”(Şiria, Arad) şi un grup de colindători din Banat. Solişti: Adrian Stanca, Ciprian Roman, Olguţa Berbec, Maria Coman, Cristian Fodor, Georgiana Necşa, Maria Coman, Ciprian Pop şi alţii. Acompaniază taraful “Efta Botoca” din Timişoara, conducerea muzicală: Remus Novac.

 

 

 

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

Cladirile istorice din Timișoara vor fi semnalizate cu plăcuțe de informare

Publicat

pe

Clădiri simbol, precum cea în stil neogotic englez/victorian a Colegiului Pedagogic Carmen Sylva sau Palatul Lloyd, se numără printre primele clădiri istorice semnalizate de către Primăria Timișoara și Direcția Județeană de Cultură Timiș. Inițiativa este menită să protejeze clădirile monument istoric și să promoveze statutul special al clădirilor cu valoare istorică și arhitecturală din Timișoara. Din cele 62 de plăcuțe prevăzute pentru o primă etapă, jumătate vor fi montate până la finalul lunii februarie 2025.

„E un gest de respect pentru extraordinara moștenire istorică și arhitecturală a Timișoarei. Povestea fiecărei clădiri pe care amplasăm această plăcuță multilingva are șansa să fie descoperită atât de timișoreni, cât și de turiști și să ne facă să ne apreciem mai mult orașul”, spune primarul Dominic Fritz.

Plăcuțele oferă informații privind statutul de monument istoric în limbile română, engleză, germană și maghiară. În plus, datele privind clădirile din zona construită protejată vor fi incluse în Sistem Informatic Geografic (GIS) al municipiului Timișoara. Obligațiile de a permite amplasarea suportului și de întreținere a însemnului monument istoric revin proprietarului imobilului.

Astăzi, însemnele de semnalizare au fost montate pe următoarele clădiri: Colegiul Național „C.D. Loga”, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, ambele de pe bulevardul C.D. Loga, Claustrul Mănăstirii Franciscanilor, de pe strada Emanoil Ungureanu, Palatul Lloyd din Piața Victoriei și Școala de Fete de pe strada Carol Telbisz.

Printre clădirile monument ale Timișoarei incluse în proiectul municipalității și DJCT se numără Domul din Piața Unirii, Casa cu Flori, Casa Kunz, Banca Szana, Casa Schmidt, Academia Română, Palatul Societății Szechenyi, Cazarma Statului Major, Casa Schölhorn, Casa Johann Szervinatz și Hanul trompetistul.

Pe lista monumentelor istorice figurează 97 de obiective, dintre care 71 sunt monumente individuale, 22 ansambluri și 4 situri.

Citeste mai mult

Internațional

Lenovo a lansat trei noi tablete la CES 2025 Las Vegas

Publicat

pe

Lenovo este o companie fondată în 1984. Are sediul principal în Hong Kong și sediul operațional în Morrisville, Carolina de Nord și la Beijing. Compania proiectează, produce și vinde PC-uri, tablete, smartphone-uri, servere și smart TV, printre altele. Lenovo a fost prezentă la Consumer Electronics Show 2025 (CES 2025), cel mai mare târg de tehnologie din lume, cu un stand impresionant.

La CES 2025 Las Vegas, compania Lenovo a lansat mai multe dispozitive electronice, între acestea aflându-se și Lenovo Tab, Lenovo Idea Tab Pro și Lenovo Yoga Tab Plus au fost anunțate oficial. Tableta Lenovo Tab este destinată pieței bugetare, în timp ce Idea Tab Pro și Yoga Tab Plus sunt alternative de gamă medie și emblematică. Lenovo Idea Tab Pro și Lenovo Yoga Tab Plus vor fi disponibile la sfârșitul acestei luni, iar Lenovo Tab cândva în luna iunie, potrivit AndroidCentral.

Lenovo Tab este opțiunea mai ieftină dinte cele trei tablete. Lenovo Tab are un ecran cu diagonala de 10,1 inch (25,65 cm), o rezoluție de 1920 x 1200 pixeli și rata de refresh ce 60 Hz. Procesorul MediaTek Helio G85 asociat cu 4GB de memorie RAM și 64 sau 128GB de stocare la bord. Tableta are o baterie de 5.000 mAh cu încărcare relativ modestă, doar 15 wați. Totuși durata de viață a bateriei ar trebui să fie bună având în vedere diagonala ecranului și rezoluția.

Alte specificații la Lenovo Tab includ o cameră spate de 8 MP, una selfie de 5 megapixeli și difuzoare duble reglate pentru Dolby Atmos. Tableta are Wi-Fi 5 și Bluetooth 5.3 pentru conectivitate. Tableta are dimensiunile 154,5 x 135,7 x 7,5 mm și a fost lansată cu Android 14.

Lenovo Idea Tab Pro are un ecran LCD IPS de 12,7 inch (32,26 cm) cu o rezoluție de 2944 x 1840. Rata de actualizare a ecranului este impresionantă. Idea Tab Pro oferă o rată de reîmprospătare de 144 Hz.

Lenovo Idea Tab Pro este o opțiune bună pentru cei care doresc o tabletă cu productivitate medie. Procesorul MediaTek Dimensity 8300 este cuplat cu 8GB de memorie RAM LPDDR4X și 256 GB UFS 4.0 spațiu de stocare. Camerele oferă, de asemenea, un upgrade, datorită camerei selfie de 8 GB și a unui obiectiv de 13 MP pe spate.

Noua tabletă Lenovo are o baterie de 10.200 mAh cu suport pentru încărcare rapidă de până la 45 W. Pe partea de conectivitate sunt disponibile Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.3. Pe partea audio tableta are 4x difuzoare JBL reglate de Dolby Almost și 2x microfoane. Dimensiunile de gabarit sunt 293,37 x 190,76 x 6,9 mm și are o greutate de 620 de grame. Și această tabletă a fost lansată tot cu Android 14.

Lenovo Yoga Tab Plus. Ultimul model, dar primul ca specificații este Yoga Tab Plus, fiind opțiunea emblematică a acestui trio de tablete Lenovo. Această tabletă același ecran de 12,7 inch ca și Idea Tab Pro, la fel aceeași rată de reîmprospătare de 144 Hz și baterie de 10.200 mAh.

Cu toate acestea asemănările se opresc aici. Lenovo Yog Tab Plus are un procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, aflat pe seria emblematică Samsung Galaxy S24. Procesorul Snapdragon 8 Gen 3 este însoțit de 16 GB LPDDR5X și 512 GB UFS 4.0. Este un procesor foarte puternic și eficient energetic. Astfel această tabletă Lenovo poate concura foarte bine cu cele mai bune tablete lansate de Samsung anul trecut.

În departamentul foto Lenovo Yoga Tab Plus are frontal o cameră 13 megapixeli, iar la spate două camere 13 MP + 2 MP. Pe partea audio tableta are 2x tweetere, 4x SLS woofer (Harman Kardon) și 2x microfoane. Wi-Fi 7 și Bluetooth 5.3 oferă o conectivitate de cel mai înalt nivel. Tableta are dimensiunile 290,91 x 188,3 x 6,69 mm și o greutate de 640 de grame. Este singurul model lansat cu sistemul de operare Android 15.

Lenovo Tab, Lenovo Idea Tab Pro și Lenovo Yoga Tab Plus vor fi lansate în primăvara anului 2025. Yoga Tab Plus va sosi prima la sfârșitul acestei luni și are un preț de 699%. Idea Tab Pro va sosi undeva în aprilie, cu un preț de 349,99 dolari, iar Lenovo Tab cândva în iunie și va costa 159$.

Foto: Lenovo

Citeste mai mult

Internațional

Compania Apple nu renunță la un iPhone pliabil, va avea un mecanism ingenios de pliere

Publicat

pe

Sunt tot mai multe informații că Apple nu renunță la lansarea unui telefon pliabil, chiar dacă această piață este momentan în regres. Zvonurile despre un iPhone pliabil persistă și din câte se pare compania americană are în vedere lansarea unui telefon pliabil tip carte, în genul cunoscutului Galaxy Fold.

Acum site-ul german WinFuture, care citează o sursă de încredere, scrie despre o lansare pe piață a unui astfel de telefon pliabil Apple în 2026. Inițial au fost zvonuri despre o lansare în 2025, dar nici acum anul 2026 nu este confirmat de Apple. Viitorul pliabil Apple ar putea oferi un display mai mare decât actualul iPhone 16 Pro Max. Cu toate acestea, Apple se confruntă cu probleme tehnice în privința viitorulul telefon pliabil.

Fanii Apple au așteptat de ani de zile inovații revoluționare în iPhone. Acum sunt tot mai multe semne că gigantul tehnologic american nu lucrează doar la un smartphone pliabil, ci are și o versiune în sertar care este de fapt aproape gata pentru lansarea pe piață. În acest fel o lansare în 2025 pare mai plauzibilă.

Experții din industrie au presupus de mult că Apple dezvoltă două dispozitive pliabile diferite. În timp ce un model pliabil cu un ecran intern uriaș de 19 inch (48,26 centimetri) este mult mai aproape de o tabletă sau laptop, compania Apple se concentrează aparent mai mult pe un iPhone pliabil cu o diagonal mai mică. Când este desfășurat, acesta ar trebui să aibă un afișaj mai mare decât iPhone 16 Pro Max, care la 6,9 inch (17,53 cm). mai plauzibil ar fi un ecran cu o diagonală apropriată de Galaxy Z Fold 6 de la Samsung, undeva în jur de 8 inch.

Potrivit Wall Street Journal, Apple a „petrecut ani de zile lucrând la dispozitive pliabile și experimentând diferite modele”. După experimentele inițiale cu un afișaj pliabil spre exterior, compania pare să fi decis acum un design pliabil spre interior – similar cu seriile Flip și Fold de la Samsung.  Flip. Acest tip de design are avantajul de a fi mult mai durabil.

Cu toate acestea, mai multe obstacole tehnice întârzie lansarea pe piață a primului telefon pliabil Apple. Potrivit mai multor informații, dezvoltarea unui iPhone pliabil continuă să pună provocări tehnice semnificative pentru Apple. Sistemul de balamale și capacul afișajului în special le provoacă bătăi de cap inginerilor. Apple este cunoscut pentru că pune mare accent pe calitatea și longevitatea produselor sale, ceea ce reprezintă o problemă reală cu un mecanism de pliere puternic încărcat pe afișaj.

Acest lucru explică de ce compania Apple a acționat până acum mult mai precaut decât unii concurenți atunci când au lansat dispozitive pliabile. Potrivit Wall Street Journal, Apple vizează lansarea unui iPhone pliabil în 2026, probabil până atunci va rezolva toate problemele. Dacă va fi lansat mai repede, va fi cu atât mai bine pentru fanii Apple, dar nu numai pentru ei.  Între timp, se spune că Apple vrea mai întâi să lanseze anul viitor în primăvară un iPhone Slim super-subțire.

Foto: via Apple Insider

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite