Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

O cupolă cu 60.000 de leduri va lumina Piața Victoriei. Iată programul Târgului de Crăciun

Publicat

pe

Primăria Timişoara prin Casa de Cultură a Municipiului vă invită, între 1 decembrie 2016 şi 8 ianuarie 2017, la o nouă ediţie a Târgului de Crăciun. Piaţa Victoriei va fi, pentru al zecelea an consecutiv, locul principal de atracţie din Timişoara. Căsuţe, decoraţiuni, luminiţe, spectacole, colinde, cadouri, preparate specifice de sezon şi multe alte surprize vă aşteaptă în centrul oraşului. Târgul de Crăciun, un eveniment oficial şi tradiţional al oraşului Timişoara, va da starul sărbătorilor de iarnă şi îşi va dechide porţile pentru publicul larg de Ziua Naţională a României, în 1 decembrie 2016, de la ora 17.00.

Pe platoul din faţa Operei Naţionale Române va fi montată, ca şi în anii trecuţi, o cupolă luminoasă cu 60 000 de leduri albe. În Piaţa Victoriei va poposi sania lui Moş Crăciun, decorată cu luminiţe de sărbătoare, iar bradul uriaş va fi împodobit cu 50 de şiruri luminoase (1000 de beculete/leduri cu lumina caldă) şi globuri. Perdeaua luminoasă, plasele, şirurile şi figurinele luminoase 3D din centru, de pe str. Alba Iulia, str. Mărăşeşti şi din jurul Catedralei Mitropolitane sunt montate de Elba SA, care se ocupă de iluminatul public în partea de nord a oraşului.

În cadrul ediţiei aniversare a Târgului de Crăciun, în data de 10 decembrie, vom sărbători cei 10 ani de bucurie de a fi împreună, cu un invitat special: Andra, care va susţine pentru toţi timişorenii un super concert. Aşadar, de la ora 17.00, pe scena din Piaţa Victoriei, sub genericul “De 10 ani împreună la Târgul de Crăciun”, petrecem alături de: Orchestra Timişoara Big Band, Duo Covers, The Weekend Band, The TM Groove, Box Office şi Andra.

Aproximativ 100 de expozanţi vor aduce pentru vizitatori o ofertă variată de produse specifice sărbătorilor de iarnă. Cei care vor vizita Târgul de Crăciun din Timişoara vor găsi o mulţime de idei pentru cadourile celor dragi şi se vor putea bucura de atmosfera de sărbătoare, savurând preparatele delicioase de sezon. Comercianţii cu mâncare gătită vor fi amplasaţi în zona Modex, unde se vor putea degusta produse gastronomice calde, murături, brânzeturi, mezeluri, vin fiert cu scorţişoară, plăcinte aburinde de toate felurile şi multe alte produse. Expozanţii cu decoraţiuni vor avea o ofertă variată pentru toate gusturile: globuri, coroniţe, ghirlande, ceramică pictată, obiecte din lemn, icoane, jucării, instrumente muzicale, bijuterii, tricotaje, obiecte handmade. Produsele alimentare ambalate, turta dulce, prăjiturile tradiţionale, dulciuri, cozonaci secuieşti, castane coapte, gogoşi glazurate, toate vor fi în Piaţa Victoriei. De asemenea, vor mai fi amplasate căsuţe în piaţeta din zona Soarelui şi la intrarea în Parcul Copiilor „Ion Creangă” din Timişoara.

 

Pentru cei mici va fi deschis Atelierul lui Moş Crăciun, unde vor avea loc diverse activităţi pentru copii. Pe lângă căsuţa cu murături, căsuţa cu ciocolată şi căsuţa cu migdale, anul acesta, vom avea ca noutate în cadrul târgului şi o căsuţă cu dulciuri orientale.

 

În perioada 1 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017, în cadrul Târgului de Crăciun vor avea loc spectacole de muzică populară, obiceiuri şi tradiţii de sărbători, colinde, concerte, poveşti şi acţiuni pentru copii.

 

Cea de-a zecea ediţie a târgului se va deschide oficial marţi, 1 decembrie, de la ora 17.00, de Ziua Naţională a României. Cu această ocazie va fi pornit şi iluminatul festiv de sărbători. Vor urca pe scena: Orchestra Timişoara Big Band, Ansamblul Timişul cu soliştii: Andreea Aleuşan, Camelia Florea, Mihaela Petrovici, Petrică Moise, Petrică Miulescu Irimică. De la ora 19.00, vor avea loc concerte cu: Clar Band, Raluka şi Delia. Seara se va încheia cu tradiţionalul foc de artificii.

 

Târgul de Crăciun va putea fi vizitat zilnic, între orele 10.00 şi 22.00. Printre atracţiile evenimentului se numară şi ieslea care reprezintă scena Naşterii Domnului, precum şi alte decoraţiuni specifice sărbătorilor de iarnă. Pe toată perioada Târgului vor avea loc diferite manifestări artistice, în data de 18 decembrie, în Piaţa Victoriei, va sosi Moş Crăciun, iar celor mici li se vor pregăti diverse surprize.

 

Program:

2 decembrie

18.00 Armonii de iarnă – Spectacol susţinut de elevii Incubatorului de Arte Timişoara & Friends        

3 decembrie

17.00 Spectacol de colinde, dansuri şi muzică populară – Ansamblul ”Pusta Banatului”

18.00 Peregrinii şi invitaţii lor – concert „Iarna Trubadurilor”, o călătorie în Timişoara de poveste 

4 decembrie

17.00 Cântece şi dansuri populare, colinde şi obiceiuri de Crăciun – Ansamblul de tineret „Timişul”

5 decembrie

17.00 La gura sobei – Povestea lui Moş Nicolae. Un spectacol oferit de Piti Show Radio Timişoara, la Atelierul lui Moş Crăciun

6 decembrie

17.00 Concert de  promenadă – Fanfara Pro Amiciţia

18.00 Spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Ghiocelul” din Giroc

7 decembrie

17.00 Concert de  promenadă – Fanfara Pro Amiciţia

8 decembrie

Sala Operei Naţionale Române

19.00 Colinde şi cântece rituale din Transilvania – Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească “Icoane” condus de prof. univ. dr. Ioan Bocşa

9 decembrie

Spectacol TVR Timişoara 60

17.00 Muzica minorităţilor, participă: Ansamblul folcloric german “Banater Rosmarein”,

            Ansamblul de cântece şi dansuri maghiare “Eszterlanc”, Ansamblul sârbesc “Mladost”

18.00 Spectacol Ansamblul “Timişul”, cu participarea soliştilor vocali: Carmen Popovici Dumbravă, Doriana Talpeş, Stana Stepănescu, Dumitru Stoicănescu

19.00 Concert Phaser

10 decembrie

17.00 Concert aniversar „De 10 ani împreună la Târgul de Crăciun”:

Orchestra Timişoara Big Band

            Duo Covers

            The Weekend Band

            The TM Groove

            Box Office

Andra

Sala Operei Naţionale Române

18.30 – Spectacol „Colindă, colindă” – Ansamblul „Doina Timişului”

11 decembrie

17.00 Spectacol „Colinde şi obiceiuri de Crăciun” – Ansamblul „Doina Timişului”

12 decembrie

17.00 La gura sobei – Piti Show Radio Timişoara la Atelierul lui Moş Crăciun

13 decembrie

17.00 Colinde de Crăciun – program susţinut de profesori şi elevi ai Şcolii Populare de Artă

14 decembrie

17.00 „Am plecat să colindăm” – spectacol prezentat de Grupul Flores de la Palatul Copiilor din Timişoara şi Ansamblul “Hora Timişului”

15 decembrie

17.00 „Vine o sanie pe drum” – spectacol prezentat de Teatrul pentru Copii şi Tineret Merlin din Timişoara

Sala Operei Naţionale Române

19.00 “Bună vremea, oameni buni”- spectacol susţinut de Ansamblul folcloric “Timişul”

16 decembrie

16.00 Alaiul colindărilor pe traseul Catedrala Mitropolitană – Opera Naţională Română, cu participarea mai multor formaţii de colindători din judeţ, care vor cânta pe scena din Piaţa Victoriei

18 decembrie

17.30 Poveste magică de Crăciun –  Moş Crăciun soseşte în Piaţa Victoriei

Un spectacol de cântece şi dansuri cu Piti Show Radio Timişoara, Compania Junior Phantasia, Trupa de teatru „MIM12” de la Liceul Teoretic Jean Louis Calderon şi Trupa de teatru a Şcolii Generale nr. 7 Sfânta Maria

19 decembrie

17.00 La gura sobei – Piti Show Radio Timişoara la Atelierul lui Moş Crăciun

20 decembrie

18.00 Rock for Revolution

Sonatic

            Pro Musica

Pasărea Rock

21 decembrie

17.30 Spectacol de Crăciun cu Corala  feminină “Carmina Dacica”

18.00 Concert cu Ansamblul de percuţie “Splash”

 

 

22 decembrie

19.00 Sărbătoarea Crăciunului – “In Memoriam Marioara Murărescu”, transmisiune în direct pe TVR3 şi TVR Timişoara

Program de colinde şi cântece de Crăciun. Participă: grupul vocal “Valeria Peter Predescu” (Bistriţa), grupul vocal “Podgorenii”(Şiria, Arad) şi un grup de colindători din Banat. Solişti: Adrian Stanca, Ciprian Roman, Olguţa Berbec, Maria Coman, Cristian Fodor, Georgiana Necşa, Maria Coman, Ciprian Pop şi alţii. Acompaniază taraful “Efta Botoca” din Timişoara, conducerea muzicală: Remus Novac.

 

 

 

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din țară

Hristos A Înviat! Sfintele Paști – una dintre cele mai mari sărbători ale anului

Publicat

pe

Învierea Domnului sau Sărbătoarea de Paști este una dintre cele mai mari sărbători religioase ale anului care constituie fundația de bază a credinței și a Bisericii creștine.

Fără Învierea lui Isus creștinismul nu s-ar fi răspândit și nu ar fi fost crezut, iar Biserica nu s-ar fi format, lumea rămânând păgână.

La câteva zile după intrarea triumfală în Ierusalim, Mântuitorul a fost judecat, chinuit și răstignit, a murit pe cruce și a fost pus în mormânt. După trei zile, duminica dimineața, El a Înviat pentru mântuirea neamului omenesc.

Sărbătoarea de Paști simbolizează astfel bucurie, lumină și speranță. Credincioșii din întreaga lume primesc marea sărbătoare a Paștelui cu iubire, împlinire sufletească și veselie.

În cele trei zile ale Învierii ard în văzduh trei candele mari, ce nu le vede nimeni.

De asemenea, Sărbătoarea de Paști este și un prilej de reuniune cu membrii familei, când se lasă deoparte grijile și problemele de zi cu zi, iar gândurile se îndreaptă către fapte bune și recunoștință.

Tradiții și obiceiuri în dimineața zilei de Paști

Cele mai multe tradiții și obiceiuri ale zilei de Paști se referă în principal la cinstirea cum se cuvine a acestei sărbători, la bunul mers al vieții și al treburilor, la sănătatea familiei și la sporul casei.

În ziua de Paști, cum te scoli, să te uiți în cofa cu apă, că vezi bine peste an.

În mai toate zonele țării există obiceiul ca, în dimineața zilei de Paște, membrii familiei să se îmbrace în haine noi, curate și să meargă la biserică pentru a lua “paști”. Fiecare dintre aceștia trebuie să aibe ou roșu în buzunar. Astfel că, după ce vor ieși din biserică, vor ciocni tradiționalele ouă roșii în timp ce rostesc binecunoscuta formulă “Hristos a Înviat”, la care se răspunde cu “Adevărat a Înviat”. Se mai spune, de asemenea, că din primul ou ciocnit este bine să guste toată familia pentru a fi împreună întotdeauna. Acest ou trebuie spart de capul familiei, care îl împarte în atâtea bucăți câți membri are familia.

La Paști cine merge la biserică să-și pună un ou roșu în sân, ca să fie totdeauna roșu la față.

Un alt obicei al zilei de Paște, care se respectă cu precădere la sate, este acela de a pune brazde de iarbă verde la intrarea în casă, după întoarcerea de la biserică. Fiecare membru al familiei trebuie să calce pe iarba verde înainte de a intra în casă. Va fi astfel sănătos, voios și proaspăt ca verdeața ierbii.

Se punea iarbă verde în trei locuri: la scară, la ușa de la intrare, în fața odăii de dormit. Când se întorceau de la Înviere călcau pe iarba verde, să fie sănătoși.

În unele regiuni din România există obiceiul conform căruia în dimineața zilei de Paști, până la răsăritul soarelui, oamenii se duc la râu sau la o apă din apropiere și se scaldă. Se vor curăța astfel de boli, răutăți, aruncături și făcături, iar peste an vor fi scutiți de boli, se vor face iuți, sprinteni, sănătoși și harnici.

În alte zone din România, după ce se întorc de la Înviere, toți membrii familiei se spală într-un vas cu apă în care se află, pe lângă apă proaspătă și curată, unul sau mai multe ouă roșii și câțiva bănuți de argint. Oul se pune pentru a fi roșii și sănătoși ca oul, iar bănuții ca să le meargă bine peste an și să aibe bani de ajuns.

În ziua de Paști, dimineața, ne spălăm cu un ou roș și cu un franc în cană. Moneda închipuiește banii cu care Iuda L-a vândut pe Isus, iar oul cel roș sângele lui Hristos care s-a vărsat pe cruce.

De asemenea în anumite regiuni ale țării se respectă și tradiția conform căreia prima persoană care îți calcă pragul în ziua de Paște să fie un bărbat. În felul acesta vei avea spor și belșug în toate cele.

Superstiții despre vreme, noroc și sănătate în ziua de Paști

Superstițiile zilei de Paști sunt pe cât de multe, pe atât de diverse și de surprinzătoare. Acestea se referă în principal la vreme, sănătate, noroc, spor și belșug.

Se spune despre vremea din ziua de Paști că dacă va ploua, atunci până la Rusalii va fi tot ploios, iar de va bate grindina în ziua de Paști, atunci anul va fi mănos.

Dacă vrei să-ți afli norocul păstrează oul fiert, sfințit în ziua de Paști, până la Paștele următor. Atunci sparge-l: de va fi gol, n-ai noroc, de va fi plin, ești cu mare noroc.

În ceea ce privește somnul, se spune că cine doarme în ziua de Paști va fi tot anul somnoros. De asemenea, tot legat de somn, se mai spune că în ziua de Paște nu e bine să dormi deoarece îți fură dracul pasca.

Din vremuri de demult se mai crede că cine se naște în ziua de Paști va fi un om norocos pentru tot restul vieții.

Citeste mai mult

Locale

O nouă pizzerie deschisă în sudul Timișoarei promite să cucerească iubitorii de arome italiene: Pizza-ColosseumTimisoara

Publicat

pe

Sudul Timișoarei are un nou motiv de bucurie culinară: recent s-a deschis Pizza-ColosseumTimisoara, un loc care îmbină tradiția italiană autentică cu ingrediente proaspete și servicii rapide.

Situată într-o zonă accesibilă pentru locuitorii din Giroc, Chișoda, Calea Șagului, Calea Girocului și Bălcescu-Braitim, pizzeria promite să devină rapid una dintre favoritele din oraș.

La cârma bucătăriei se află nimeni altul decât Giuseppe Tizzani, cunoscut sub numele de „Pipo”, un bucătar italian cu renume, care aduce cu el pasiunea și măiestria tradițională din inima Italiei.

Sub semnătura sa, fiecare pizza este o experiență – de la clasicul Margherita (29 de lei) până la specialitatea casei, Pizza Colosseum, un deliciu care pornește de la 36 de lei și promite o explozie de gusturi.

Pizza-ColosseumTimisoara oferă momentan doar livrare sau ridicare de la locație, între orele 12:00 și 21:45, de luni până sâmbătă. Clienții pot comanda pizza medie începând cu 29 de lei, iar gama variată acoperă atât preferințele clasice, cât și combinații inovative.

Și veștile bune nu se opresc aici: în curând, meniul se va extinde cu paste proaspete, preparate cu rețete tradiționale italiene, dar și cu specialități românești reinterpretate în stilul unic al lui Pipo.

Dacă ești în căutarea unei pizza autentice, cu blat perfect rumenit, sos de roșii aromat și toppinguri de calitate, Pizza-ColosseumTimisoara e locul de unde trebuie să comanzi.

Gustul Italiei e acum mai aproape ca niciodată – la doar un telefon distanță (0775.11.28.11)

Pentru comenzi rapide și delicioase, sudul Timișoarei are un nou reper: Pizza-ColosseumTimisoara.

Meniul poate fi vazut pe www.pizza-colosseumtimisoara.ro

Citeste mai mult

Administrație

Conacul de la Banloc – pol cultural și turistic de interes național

Publicat

pe

Conacul din localitatea timișeană Banloc, care s-a aflat în proprietatea Reginei Elisabeta fiica Regelui Ferdinand și a Reginei Maria va fi transformat în centrul cultural, turistic și educational.

Proiectul de hotărâre privind preluarea în administrare a Ansamblului Conacului Banloc a fost votat marți de către consilierii județeni în cadrul unui plen extraordinar al Consiliului Județean Timiș.

Contractul dintre administrația județeană și Mitropolia Banatului prevede posibilitatea dezvoltării unor construcții noi, cu rol cultural, turistic și educațional. Pe tot parcursul intervențiilor de protejare și revitalizare a monumentului istoric se va respecta caracterul arhitectural al ansamblului.

„Ne dorim mai mult decât simpla conservare a monumentului. Avem baza juridică, cadrul administrativ și deschiderea partenerului – Mitropolia – pentru ca Banlocul să devină un reper cultural și turistic al județului. Potențialul acestei investiții este unul uriaș”, a declarat președintele CJ Timiș, Alfred Simonis.

Contractul de administrare este încheiat pe o perioadă de 25 de ani și permite atât atragerea de fonduri europene cât și stabilirea de parteneriate.

Primii 5 ani sunt dedicați pregătirii și demarării investițiilor, urmând ca, în următoarele două decenii, Conacul Banloc să funcționeze ca un pol regional cultural și turistic.

Castelul de la Banloc a fost construit în anul 1793 de către contele Lázár Karátsonyi, iar în anul 1935, domeniul inclusiv castelul şi parcul a fost cumpărat de Regina Elisabeta a Greciei, sora Regelui Carol al II-lea al României care a locuit aici până în anul 1947 când a plecat în exil.

În perioada 1950-1956 în castel a funcţionat Gospodăria Agricolă de Stat, între 1956 şi 1958 – Ocolul Silvic, între 1958 şi 1964 – casă de bătrâni, între 1966 şi 1985 – orfelinat, iar între 1983 şi 1991 – Şcoală cu clasele I-X.

În 1991, castelul a fost avariat în urma unui cutremur.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite