Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Premieră la Universitatea de Vest din Timişoara

Publicat

pe

Într-un context în care Timișoara se află pe ruta imigrației ilegale, iar noi provocări, precum fraudele cibernetice și bancare, amenință securitatea țării noastre, Universitatea de Vest lansează un nou program de master: „Studii de securitate globală”.

Derulat de Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării a UVT, acesta este primul program de acest fel din vestul țării, unul complex, cât mai apropiat de practică. Se adresează în primul rând specialiștilor care doresc să se perfecționeze, dar și tinerilor care doresc să devină profesioniști în acest domeniu.

Programul va aborda mai multe aspecte ale studiilor de securitate. Vor fi desigur și abordări teoretice mai generale indispensabile unei cunoașteri adecvate ale problematicii. Astfel, vor fi prezentate conceptele, metodele și teoriile domeniului, dar vor predomina cursurile cu un important caracter tehnic și practic care vor include, de exemplu: Analiza riscurilor neconvenționale, Comunicarea strategică în domeniul securității, Analiza informațiilor, Securitatea economică și financiar-bancară, Dreptul penal internațional, Securitatea energetică, Securitatea cibernetică și multe altele.

„Ne adaptăm la realitățile lumii de azi, România nefiind ferită de noile provocări în materie de securitate. Vorbim aici de elemente de imigrație, terorism, securitate cibernetică și multe altele. Pentru a face față, avem nevoie de oameni bine pregătiți în domeniul securității globale. Cadrele noastre didactice, cât și specialiștii din diferite instituții vor transmite studenților un set complex de competențe. Vestul țării are nevoie de un asemenea program de studii, problematicile abordate fiind acum parte a vieții noastre de zi cu zi”, spune rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Printre cei care vor preda la acest program de masterat, pe lângă reputate cadre didactice universitare, cu cercetări în domeniu, vor participa și un număr important de experți din sistemul românesc de securitate și diplomație.

Pe lângă cursuri, masteratul va oferi și o serie de conferințe susținute de către cele mai importante personalități ale sistemului românesc de securitate. Aceste conferințe vor permite familiarizarea cu problemele stringente ale securității globale, dar vor oferi de asemenea oportunitatea masteranzilor noștri de a face cunoștință cu decidenții importanți ai domeniului.

Începutul noului mileniu a adus cu sine o globalizare a provocărilor de securitate ce nu a mai fost întâlnită în trecut. Tratarea locală a acestor provocări pur și simplu nu mai este o opțiune, ca atare și educația specialiștilor în domeniu trebuie să includă o componentă globală. Pe de o parte, România, prin poziția asumat occidentală și democratică, de membră a Uniunii Europene și a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, beneficiază de o construcție de securitate solidă și de încredere. Pe de altă parte, tocmai asumarea acestei poziții duce și la noi riscuri la care țara noastră trebuie să facă față, fie că este vorba despre terorismul anti-occidental, fie că sunt fenomenele migratorii, consecințe ale nivelului de trai ridicat și a atractivității Occidentului. Timișoara are o poziție geografică care potențează aceste noi elemente de securitate ale României. Orașul nostru se află aproape de granițele actuale ale Uniunii Europene, pe ruta migrației ilegale.

Cei interesați sunt așteptați să se înscrie în perioada 11 – 22 septembrie, la Universitatea de Vest din Timișoara, Bd. V. Pârvan 4. Masteratul oferă 30 de locuri, iar selecția candidaților va avea loc în urma unui interviu în care se va discuta pe baza unui eseu motivațional în care candidatul detaliază problematica de securitate. Interviurile vor avea loc în 23 și 24 septembrie. Comisia de selecție va fi formată din cadre didactice ale Facultății și alți experți în domeniu.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Concerte extraordinare de Crăciun și Anul Nou, la Filarmonica Banatul Timișoara

Publicat

pe

Filarmonica Banatul Timișoara invită publicul la Concertul extraordinar de Crăciun și Concertul extraordinar de Anul Nou, două dintre cele mai așteptate concerte ale sfârșitului de an. Spectatorii vor avea ocazia să se delecteze cu lucrări îndrăgite din repertoriul național și internațional, special alese pentru a crea o atmosferă de sărbătoare. Peste 600 de iubitori ai muzicii și-au rezervat deja un loc, astfel că le recomandăm melomanilor care vor să petreacă o seară memorabilă în compania muzicii clasice să își cumpere din timp bilete.

Programul lunii decembrie aduce în atenția melomanilor și un concert simfonic dedicat creațiilor compozitorului Anton Bruckner, cu ocazia a două sute de ani de la nașterea acestuia. Un spectacol dramatic-simfonic, dar și trei recitaluri pentru copii completează tabloul muzical al ultimei luni din an.

Programul complet:

Vineri, 6 decembrie 20024, ora: 19:00 | Sala Capitol

Concert vocal-simfonic | Dirijor: RADU POPA, Soliști: DIANA ȚUGUI – soprană

MIHAELA IȘPAN – mezzosoprană, MARIUS BUDOIU – tenor, GELU DOBREA – bas

Vineri, 6 decembrie 2024, ora 19:00, la Sala Capitol ne delectăm cu marile opere ale lui Anton Bruckner, în cadrul unui concert vocal-simfonic de excepție, cu ocazia a 200 de ani de la nașterea compozitorului. Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii Banatul Timișoara, sub conducerea maestrului Radu Popa va interpreta „Te Deum”, în do major, WAB 45, o compoziție ce aduce în prim-plan muzica sacră, interpretată de artiștii noștri și cei patru soliști invitați: Diana Țugui (soprană), Mihaela Ișpan (mezzosoprană), Marius Budoiu (tenor) și Gelu Dobrea (bas).

Continuând cu Simfonia nr. 2 în do minor, WAB 102, concertul va explora bogăția și complexitatea sonoră caracteristice lui Bruckner. Orchestrația grandioasă va face ca experiența sonoră să fie cu atât mai impresionantă.

Sâmbătă, 7 decembrie 2024, ora 11:00 | Sala Capitol

Recital educativ Muzică din desene animate (2-7 ani)

Sâmbătă, 7 decembrie 2024, la ora 11:00, la Sala Capitol vă invităm să pătrundeți în lumea magică și plină de veselie a desenelor animate! Destinat copiilor cu vârste între 2 și 7 ani, recitalul educativ va aduce la viață muzica din cele mai iubite desene animate. Ana David și Carmen Iuga la vioară, Darius Tereu la violoncel, Bogdan Preda la flaut și Andreea Olariu la pian, vor interpreta aranjamente minunate realizate de Cristian Spătaru.

Cu siguranță, micuții vor fi încântați să recunoască melodiile îndrăgite ce fac parte din universul lor de joacă. În plus, alături de actorul Ionuț Marian Pîrvulescu, prezentatorul evenimentului, experiența va fi interactivă și plină de amuzament.

Miercuri, 11 decembrie 2024, ora 15:00 | Sala Capitol

Recital educativ Colinde în jurul lumii | Ansamblul VOCES TIMISIENSES

Recitalul Colinde în jurul lumii va aduce bucuria sărbătorilor de iarnă în inimile copiilor, printr-o călătorie sonoră fascinantă în diverse colțuri ale lumii. Ansamblul VOCES TIMISIENSES, sub bagheta dirijorului Lucian Onița, va interpreta colinde tradiționale din diferite culturi, oferind tinerilor spectatori ocazia să descopere frumusețea și diversitatea tradițiilor muzicale de Crăciun. Vom fi ghidați în călătoria noastră de actorul Adrian Jivan.

Duminică, 15 decembrie 2024, ora 19:00

Spectacol dramatic-simfonic Recviem IN MEMORIAM dedicat victimelor comunismului Dirijor: VINCENT KOZLOVSKI, soliști: LUIZA FATYOL – soprană, MARTINIANA ANTONIE – mezzosoprană, MARIUS BUDOIU – tenor, CRISTIAN HODREA – bas

La 35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, cinstim memoria eroilor căzuți în lupta pentru libertate printr-un spectacol dramatic-simfonic. Evenimentul îmbină teatrul și muzica simfonică într-un concept aparte ce presupune recitarea a șapte monoloage scrise special cu această ocazie de Mona Donici, în direcția de scenă a regizorului Levente Kocsárdi, urmate de interpretarea lucrării vocal-simfonice Recviem IN MEMORIAM dedicat victimelor comunismului.

Orchestra și Corul Filarmonicii Banatul Timișoara, sub conducerea dirijorului VINCENT KOZLOVSKI, îi vor avea alături pe soprana Luiza Fatyol, mezzosoprana Martiniana Antonie, tenorul Marius Budoiu și basul Cristian Hodrea.

Vineri, 20 decembrie 2024, ora 19:00 | Sala Capitol

Concert vocal-simfonic extraordinar de Crăciun | Dirijor: CIPRIAN TEODORAȘCU, soliști: CRISTINA MARIA OLTEAN – soprană, ȘTEFAN KORCH – tenor

Una dintre cele mai mari bucurii în preajma sărbătorilor de iarnă este să ascultăm colinde. Și, pentru că iubim tradițiile muzicale românești prilejuite de sărbătoarea Crăciunului, dar și pentru că ne încântă cele din repertoriul universal, reunim cele mai îndrăgite colide din repertoriul românesc și universal într-un singur concert.

Astfel, vineri, 20 decembrie 2024, de la ora 19:00, la Sala Capitol, vă invităm să ne bucurăm împreună cu Orchestra și Corul Filarmonicii Banatul Timișoara, sub conducerea dirijorală a lui Ciprian Teodorașcu, de cele mai frumoase colinde din lume. Soliștii concertului, soprana Cristina Maria Oltean și tenorul Ștefan Korch vor da culoare acestui program de sărbătoare. Corul va fi pregătit de maestrul Iosif Todea.

Luni, 30 decembrie 2024, ora 19:00 | Sala Capitol

Concert vocal-simfonic extraordinar de Anul Nou | Dirijor: RADU POPA, soliști: PAULA IANCIC – soprană, COSMIN IFRIM – tenor

Întâmpinăm cu bucurie apropierea Anului Nou printr-un concert vocal-simfonic de excepție, luni, 30 decembrie 2024. Sub îndrumarea maestrului Radu Popa, membrii Orchestrei și Corului Filarmonicii Banatul Timișoara ne vor încânta cu un program special ales pentru această ocazie festivă.

Alături de soprana Paula Iancic și tenorul Cosmin Ifrim, artiștii noștri vor interpreta lucrări celebre semnate de J. Strauss, G. Verdi, C. Orff, B. Smetana, C. Chaplin și A. Hopkins.

Publicul este invitat să celebreze alături de noi dragostea pentru muzica clasică, într-o seară de neuitat.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, de la casieria instituției și de pe myticket.ro: https://shorturl.at/BlJvr

Citeste mai mult

Administrație

PROIECT. Cum puteți să anulați dobânzile și penalitățile la impozitele restante

Publicat

pe

Municipalitatea, prin Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara (DFMT), propune prelungirea perioadei în care contribuabilii pot solicita anularea dobânzilor și penalităților de întârziere acumulate până la 31 august 2024.

Un proiect de hotărâre ce extinde termenul limită pentru depunerea cererilor până la 19 decembrie 2024 va fi supus votului Consiliului Local (Proiect HCL din 2024-11-26).

Proiectul menține condiția achitării obligațiilor fiscale principale pentru a beneficia de amnistie.

Conform Ordonanței de Urgență 107/2024, termenul inițial pentru depunerea cererilor era 25 noiembrie 2024.

Anularea dobânzilor și penalităților aferente impozitelor restante se efectuează doar în baza unei cereri, care poate fi trimisă online la office@dfmt.ro sau depusă fizic la sediul DFMT, pe strada A. Demetriade nr. 1.

În cazul cererilor online, este obligatorie notificarea prealabilă a DFMT. Dacă această notificare lipsește, contribuabilul va achita integral toate obligațiile care figurează în evidența fiscală, iar sumele care pot fi anulate vor fi restituite după înregistrarea cererii.

Măsura anulării datoriilor cu condiția achitării obligațiilor fiscale principale vine în sprijinul contribuabililor aflați în dificultate financiară și facilitează încasările la bugetul local.

Citeste mai mult

Administrație

Primăria Timișoara preia cererile pentru comerțul stradal cu produse de Sfântul Nicolae

Publicat

pe

Persoanele care doresc să desfășoare activități de comerț stradal cu produse specifice sărbătorii de Sfântul Nicolae pot depune cereri de autorizare în perioada 25 – 27 noiembrie 2024 la sediul Primăriei Timișoara, camera 12, ghișeele 8 și 9.

Documentele necesare sunt:

Cererea tip (disponibilă la ghișeele 8 și 9)

Copie după actul de identitate sau documentele firmei (CUI și certificat constatator);

În perioada menționată, comercianții autorizați vor putea oferi spre vânzare, în anumite locații, produse precum bețe de Sf. Nicolae și miniaturi reprezentative.

Locațiile aprobate includ atât zone centrale cât și cartiere ale orașului:

Ceas Floral – B-dul Proclamația de la Timișoara platou

Str. Mărășești (de la str. Brediceanu spre Str. Gheorghe Dima)

Parcul Copiilor (B-dul Revoluției 1989) – platou

Piața A. Mocioni – platou

B-dul Regele Carol I ( de la str. I. Văcărescu până la str. Gen. I. Dragalina)

Piața Nicolae Bălcescu – în fața Liceului Teoretic Ghe. Moisil

Dâmbovița – platou

Piața Doina – platou

Piața zona Soarelui- platou Școala Generală Nr. 30

Calea Buziașului – platou PROFI

Zona Spitalului Județean (str. Arieș)

Str. Daliei (între str. Al Vaida Voievod și L. Catargiu)

Str. S. Bărnuțiu – Calea Dorobanților (zona Modern)

Piața Traian

Str. Sf. Ap. Petru și Pavel -vis-a-vis de piață

Calea Aradului –  platou bănci, vis-a-vis de piața Verde

Calea Torontalului – platou

Str. Circumvalațiunii colț Gheorghe Lazar – platou

Zona Dacia – parc

Fiecare comerciant, persoană fizică sau juridică, va primi o suprafață de 2 mp per amplasament.
Pentru acest amplasament cei interesați vor plăti o taxă de autorizare de 83 lei, o taxă de imprimat de 7 lei și o taxă de ocupare a domeniului public de 3 lei/mp/zi pentru zona centrală și 2 lei/mp/zi pentru alte locații. Taxele se plătesc la momentul depunerii cererilor și nu se returnează.

Comercianții au obligația de a avea la locul de vânzare următoarele documente: avizul de comerț stradal, dovada plății taxelor și actul de identitate. Aceștia trebuie să mențină curățenia în zona de activitate, altfel riscă retragerea avizului. Cedarea amplasamentului către altcineva este sancționată și duce la retragerea avizului.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite