Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Programele Casa Verde şi Casa Verde Plus, din august. Câţi bani poţi primi

Publicat

pe

Ministerul Mediului a lansat, marţi, în consultare publică, programele ”Casa Verde” şi ”Casa Verde Plus” dedicate celor care doresc finanţare pentru dotarea caselor cu sisteme de producere a energiei nepoluante şi izolarea lor cu materiale ecologice. Programele se vor afla în dezbatere publică timp de zece zile, urmând să fie lansate oficial în luna august.

Astfel, pentru acest an, bugetul programului „Casa Verde” ajunge la 138 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei pentru populaţie.

„O persoană fizică poate primi o finanţare de 6.000 de lei pentru achiziţia unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, adică 100% din costuri. În cazul achiziţiei unei pompe de căldură, finanţarea ajunge la 8.000 de lei, adică 70-80% din costurile totale”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, la conferinţa de lansare a proiectului, eveniment organizat într-o casă eficientă energetic, respectiv casa Solaris din localitatea Voluntari.

Pentru clădirile publice se pot obţine finanţări de până la 90% din proiect, dar nu mai mult de 500.000 de lei pentru unităţile de cult şi două milioane de lei pentru instituţiile publice. Pentru primării, subvenţia este de maximum patru milioane de lei pentru oraşele cu peste 100.000 de locuitori şi scade gradual până la 500.000 de lei pentru localităţile cu mai puţin de 3.000 de locuitori.

„În acest an lansăm în premieră şi programul ‘Casa Verde Plus’. Bugetul total pentru acest an este de 45 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei pentru persoanele fizice şi 33 de milioane de lei pentru cele juridice”, a arătat ministrul.

Proiectele finanţate prin „Casa Verde Plus” vor include, pe lângă sistemele de încălzire, optimizarea energetică prin folosirea de materiale cu amprentă redusă de carbon, respectiv izolarea termică a pereţilor cu materiale, ecologice, precum lână, cânepă sau piatră bazaltică, sisteme de acoperişuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse şi sisteme de iluminat ecologice.

„Am observat că sunt zone unde lâna efectiv se aruncă la gunoi, aşa că vrem să creăm o piaţă pentru a utiliza lâna în mod eficient”, a adăugat Palmer.

Un beneficiar persoană fizică poate primi maximum 40.000 de lei prin acest program, sumă care poate acoperi integral izolarea cu materiale ecologice a unei case cu o amprentă la sol de 90 de metri pătraţi (materiale şi manoperă).

Persoanele juridice, pentru clădirile de interes public, pot primi până la 500.000 de lei.

Potrivit ministrului, românii care vor să acceseze aceste programe trebuie să se înscrie la Agenţia pentru Protecţia Mediului de pe raza judeţului unde locuiesc şi să întocmească un dosar. Angajaţii de la Administraţia Fondului de Mediu vor analiza dosarul, apoi va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, care va avea la dispoziţie un an pentru a achiziţiona sistemul şi a depune facturile pentru decontare. Finanţarea va fi acordată pe principiul ‘primul venit, primul servit’.

La rândul său, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Istvan Jakab, a arătat că, la programul anterior ‘Prima Casă’, lansat în 2011, au participat 15.000 de persoane fizice, din care circa 2.000 nu au primit încă finanţarea.

„Partea de implementare poate dura şi avem cazuri când implementarea a început anul trecut”, a explicat Jakab.

El a estimat pentru cele două proiecte lansate în acest an circa 10.000 de beneficiari.

„Sperăm ca aceste programe să continue şi anii următori, dar acest lucru depinde de succesul lor. Ne dorim ca şi asociaţiile de locatari să poată beneficia, dar aici sunt anumite aspecte juridice care trebuie clarificate”, a mai spus Cristiana Palmer.

Casa Solaris, unde a avut loc conferinţa de presă, poate produce de patru ori mai multă energie decât consumă, cu ajutorul panourilor fotovoltaice instalate pe acoperiş, iar încălzirea şi răcirea casei se face prin pereţi, tavan şi pardoseală, utilizându-se apa pompată dintr-un puţ aflat în apropiere. Proprietarii locuinţei, pe lângă faptul că nu plătesc nimic la întreţinere, vor primi bani pentru că vor livra electricitate în sistemul energetic naţional.

AGERPRES

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

De la Timișoara la Zrenjanin, cu bicileta sau cu ambarcațiuni

Publicat

pe

În perioada 23-25 mai frontiera româno-sârbă va fi din nou deschisă pentru bicicliști și ambarcațiuni.

Consiliul Județean Timiș îi așteaptă pe toți iubitorii de natură și mișcare să profite de vremea frumoasă și să pornească într-o escapadă de weekend spre Serbia, pe două roți sau pe apă, din Timișoara spre Zrenjanin!

Trecerea frontierei se face cu cartea de identitate, de vineri până duminică, între orele 08:00 și 20:00.

Pentru cei care vor să exploreze mai mult, găsiți idei de cazare și locuri de luat masa pe: www.visitzrenjanin.com.

cordul pentru traversarea granței către Serbia, la fiecare sfârșit de lună, a fost prelungit până în august.

În acest proiect, CJ Timiș este partener alături de Administrația Bazinală de Apă Banat și de Primăria Zrenjanin.

Citeste mai mult

Cultură

Happy Familiy Hour, la Timișoara Music Awards Festival

Publicat

pe

În weekendul 24–25 mai 2025, în cadrul Timișoara Music Awards Festival, va avea loc Happy Family Hour, un program dedicat familiilor, desfășurat între orele 12:00 și 15:00, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara.

Participarea este gratuită, iar activitățile sunt concepute pentru toate vârstele: spectacole de jonglerie și dans, face-painting, ateliere creative, jocuri tematice, mascote, baloane uriașe, tatuaje temporare și trasee interactive.

Vor exista și zone foto, surprize dulci, cutii misterioase, parașută uriașă și o zonă de food.

Evenimentul este family friendly și pet friendly, gândit ca un spațiu sigur și accesibil pentru întreaga familie.

Happy Family Hour face parte din inițiativa Timișoara Music Awards Festival de a aduce împreună muzica, natura și comunitatea locală.

Eveniment organizat cu sprijinul Visit Timiș, finanțat de Consiliul Județean Timiș, în parteneriat cu Muzeul Satului Bănățean.

Citeste mai mult

Internațional

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit premiul „Timișoara pentru Valori Europene“

Publicat

pe

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit, joi, la Timișoara, Premiul „Timișoara pentru Valori Europene“, cea mai înaltă distincție a Municipiului Timișoara, care onorează personalități care susțin valorile europene.

Președinta PE, Roberta Metsola: “Sunt puține orașe care reprezintă spiritul european așa cum o face Timișoara, un oraș al pionieratului, al curajului, al speranței. Orașul care a început Revoluția din 1989. Un oraș care știe prețul libertății și puterea noilor începuturi.

De aceea sunt profund onorată că orașul Timișoara a premiat Parlamentul European prin această recunoaștere a valorilor europene.

Vreau să mulțumesc locuitorilor Timișoarei, și în special primarului Dominic Fritz. Mulțumesc pentru leadership-ul dumneavoastră, pentru viziune și atașament față de Europa. Mulțumesc pentru Europa de aici”.

Primarul Dominic Fritz: „Ce moment mai bun pentru a celebra valorile europene decât astăzi, la doar câteva zile după ce cetățenii români au făcut o alegere clară și răsunătoare pentru parcursul nostru european. La alegerile de duminica trecută, mesajul nostru a fost fără echivoc: de la cetățenii orașului nostru la vocile din diaspora, Europa nu este doar o alegere politică sau economică. Este identitatea noastră. Este datoria noastră.

Roberta Metsola a fost mult timp un prieten al democrației românești. A fost alături de noi în timpul protestelor din 2017-2019, când românii au ieșit în stradă pentru a apăra statul de drept. Ea a vorbit când alții au tăcut. Într-un moment în care speranța părea fragilă, ea ne-a reamintit că Europa se uită la noi.

Și într-unul dintre cele mai frustrante și nedrepte momente pentru țara noastră, ea a spus clar și public: «Spațiul Schengen nu este complet fără România». Un adevăr simplu, rostit cu curaj”.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite