Cei mai avantajaţi tineri cu studii superioare în perspectiva obţinerii unui loc de muncă imediat după absolvire sunt cei care termină facultăţi cu profil IT şi limbi străine, spun specialiştii în resurse umane.
În cazul candidaţilor aflaţi la început de carieră, angajatorii se orientează în special după cei al căror CV conţine stagii de practică şi internship-uri sau implicare în activităţi de voluntariat.
În ultimii ani, specialiştii în resurse umane recomandă absolvenţilor de liceu să se orienteze în special către acele specializări universitare care le garantează o inserţie imediată pe piaţa muncii.
Şi, de regulă, nu doar că după admitere vor găsi un loc de muncă, ci acesta va fi şi bine remunerat, oferindu-le şi oportunităţi de ascensiune în carieră. Printre facultăţile care garantează aceste lucruri pentru tinerii cu studii superioare sunt cele cu profil informatic sau cele de limbi străine.
„Politehnica, Cibernetica, Limbile Străine şi chiar Medicina sunt acele facultăţi care garantează absolvenţilor că vor găsi foarte uşor un job odată cu terminarea studiilor sau chiar din perioada acestora. În plus, aceşti tineri sunt şi cel mai bine plătiţi, încă din primul an de activitate”, a declarat Raluca Peneş, coordonator al unei companii de resurse umane.
De exemplu, salariul unui candidat aflat la început de carieră în industria IT poate începe de la 3.500 – 4.000 de lei net/lunar, vorbitorii de limbi arabe, scandinave sau asiatice pot obţine aproximativ acelaşi salariu, în timp ce cunoscătorii de engleză, franceză sau italiană se pot angaja pentru început pe un salariu care pleacă de la 2.000 de lei net.
„Dezvoltarea pieţei locale de outsourcing (externalizare) pe mai multe domenii a adus această nevoie de vorbitori de limbi străine cât mai diverse. Astfel, un tânar care vorbeşte fluent suedeză, daneză, norvegiană, arabă, japoneză sau chineză nu va căuta pentru multă vreme un job”, a mai spus Raluca Peneş.
Piaţa muncii oferă locuri de muncă imediat după absolvire şi tinerilor medicinişti, chiar dacă salariile de început sunt mai mici, însă sectorul clinicilor private sau companiile farmaceutice ar putea reprezenta o opţiune în ideea obţinerii unui salariu lunar mai consistent.
Un alt sector care se dezvoltă tot mai mult este cel agricol, astfel că absolvenţii de Agronomie îşi pot găsi un loc de muncă bine plătit imediat ce termină studiile.
La polul opus, specializările cu slabă acoperire pe piaţa muncii în acest moment sunt Management sau Inginerie Economică, dar şi Arhitectură sau Geologie.
În perspectiva următorilor cinci ani, specialistul în resurse umane apreciază că domeniul ingineriei software va rămâne în topul joburilor oferite de către angajatori, alte domenii în care va fi nevoie de specialişti în următorii ani fiind contabilitatea, logistica, HR-ul, limbile străine. De altfel, cunoaşterea a cât mai multe limbi străine reprezintă un avantaj în obţinerea oricărui loc de muncă.
Însă specializarea nu este singura care contează, ci şi modul în care candidatul se prezintă la interviu, atitudinea şi motivaţia acestuia, dar şi activităţile de voluntariat sau stagiile de practică.
Potrivit unui studiu realizat de platforma hipo.ro, primele lucruri pe care angajatorii le caută în CV-urile candidaţilor sunt internship-urile şi stagiile de practică, „astfel de activităţi demonstrând dorinţa de implicare, proactivitatea şi înclinaţia către domeniul pe care vrea candidatul să se specializeze”.
De asemenea, angajatorii preferă tineri care cunosc cel puţin două limbi străine şi care s-au implicat în activităţi extracurriculare sau în activităţi de voluntariat.