În luna septembrie 2022, de la începutul anului școlar 2022- 2023, au fost sesizate 6 infracțiuni (4 în mediul urban și 2 în mediul rural), dintre care 5 săvârșite în incinta unităților de învățământ și 1 în zona adiacentă acestora.
Dintre infracțiunile sesizate, cele mai multe au fost 5 de lovire sau alte violențe (3 în mediul urban și 2 în mediul rural), toate în incinta unităților de învățământ, 1 infracțiune de furt în mediul urban în zona adiacentă unității de învățământ.
În ceea ce privește victimele infracțiunilor sesizate, din totalul de 12 persoane, toate au fost elevi, iar ca posibili autori ai infracțiunilor, 4 au fost elevi.
„Pentru creșterea gradului de siguranță școlară în luna septembrie a anului școlar 2022-2023 au fost organizate un număr de 132 de activități cu caracter informativ-preventiv adresate elevilor, în cadrul orelor de curs la care au fost abordate tematici de natură juridică, din care 46 privind prevenirea delincvenței juvenile, 18 privind prevenirea infracțiunilor comise cu violență, 19 privind respectarea regimului rutier,16 privind fenomenul de bullying și cyberbullying, 27 privind prevenirea consumului de droguri, 8 despre infracțiunile contra patrimoniului și 5 cu referire la prevenirea traficului de persoane“, informează Inspectoratul Județean de Poliție Timiș.
Au fost organizate participări la activități cu caracter educativ-preventiv, au fost organizate instruiri, cu privire la prevederile legale în domeniul violenței școlare la care au participat 118 cadre didactice 46 de grupuri de lucru tematice cu reprezentanții instituțiilor de învățământ.
În urma activităților desfășurate, polițiștii au depistat 47 de elevi în situații de risc, dintre care 37 absenteism, 4 bănuiți de infracțiuni și 6 victime ale infracțiunilor.
Aproximativ 114 copii au fost pregătiți pentru a se apăra de riscurile mediului online și au fost derulate, în județul Timiș următoarele inițiative: Campania „Siguranța online” implementată în parteneriat cu DNSC și Asociația Română a Băncilor; Proiectul „Eroii Internetului” în parteneriat cu Google România și Asociația Adfaber și Campania destinată siguranței copiilor în mediul online în cadrul Proiectului RO Cyberex – Perfecționare, cooperare și prevenire în lupta împotriva criminalității informatice.
Pentru prevenirea agresiunilor sexuale asupra minorilor, în perioada 16 noiembrie 2021 – 31 mai 2022, s-a derulat, la nivel național cât și în județul Timiș, în parteneriat cu Asociația Telefonul Copilului, campania „Atingeri Nedorite”, care a beneficiat de finanțare din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.
Activitățile au vizat creșterea nivelului de informare a copiilor, părinților și publicului larg asupra necesității implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale acestuia.
Acest domeniu a continuat să fie abordat în întâlnirile cu grupurile țintă pentru a crește nivelul de informare în legătură cu posibilele semne ale agresiunilor sexuale în scopul raportării și stopării acestor cazuri.
Pentru prevenirea traficului și consumului de droguri, 4272 de minori au primit informații în cadrul unei campanii intitulată „Dincolo de aparențe” care a vizat atât minorii cât și adulții pe teme legate de legislație, consecințe și riscuri asociate, precum și instituții unde pot solicita sprijin și consiliere.
Activitățile de prevenire și combatere a faptelor antisociale îndreptate împotriva minorilor vor continua pe tot parcursul anului școlar, dar și în vacanțe.