Asociația ,,Inițiativă în Educație” a implementat în perioada 21 mai- 18 noiembrie 2022 programul „EDUCAȚIA ESTE CHEIA”, finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte în cadrul Programului Impuls în comunitate.
,,Programul „Educația este cheia” a contribuit la coagularea unei comunități educaționale, la promovarea metodelor inovative și a excelenței în educație, dezvoltarea competențelor cheie în rândul elevilor, promovarea voluntariatului și a implicării civice și sociale, încurajarea învățării pe tot parcursul vieții și dezvoltarea abilităților pentru viitor.” a declarat Cătălin Sipoș, președintele organizației.
Prin acest program au fost implementate proiectele: „Teach with inedu” și „Lună plină-n educație”. Ambele proiecte au inclus o serie de evenimente dedicate comunității.
Activitățile derulate în cadrul programului au fost conferințe, ateliere, schimburi de bune practici, webinari, programe de formare, cluburi de carte. Toate evenimentele s-au desfășurat cu acces liber și au fost organizate de echipe de voluntari ai organizației.
Evenimentele cuprinse în proiectul „Teach with inedu” s-au adresat în primul rând cadrelor didactice. Acestea au putut participa la ateliere precum ,Dezvoltare socio-emoțională prin basme”, ,,Predarea integrată prin povești”, la două programe de formare „Dezvoltare personală și dezvoltarea gândirii critice și creative, prin predare integrată, pornind de la povești” , precum și ,,Introducere în comunicare nonviolentă. Un limbaj al empatiei”.
Organizația a propus și două proiecte menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea bunelor practici în educație. Au fost organizate 6 întâlniri, cu o frecvență lunară în cadrul proiectului ,,Ceainăria educatoarelor” și ,,Laboratorul cu bune practici”. ,,În cadrul fiecărui atelier au fost invitate diverse persoane, specialiști în domeniul educațional, care au împărtășit instrumente de lucru, concepte și idei inovatoare pentru eficientizarea managementului grupei de copii, precum și pentru creșterea calității procesului de învățământ.”Mariana -Cristina Țerescu, coordonator proiect ,,Ceainăria educatoarelor”.
În cadrul proiectului ,,Lună plină-n educație” s-au desfășurat două evenimente de amploare pentru comunitatea locală timișoreană: Conferința Internațională ,,Știința în viața copiilor” și ,,Forumul Merito de Vest”. Activitatea „Conferința internațională Știința în viața copiilor” a venit în continuarea atelierelor „Teach with space” și a contribuit la îmbogățirea ofertei cultural-educaționale din cadrul Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic.
Conferința și-a propus promovarea științelor și creșterea interesului în derularea de activități STEAM în rândul profesorilor și al elevilor. Elevii au participat la atelierele susținute de astronautul analog, Gernot Grömer, de biologul George Năzăreanu și Cristina Stancu, reprezentant al Agenției Spațiale Europene în România. De asemenea, au avut ocazia de a descoperi cluburile de robotică din județul Timiș, de a participa la activități de dezvoltare personală, precum și de a parcurge experimente alături de Institutul de Chimie.
În cadrul evenimentului ,,Forumul Merito de Vest” au avut loc opt ateliere pentru comunitatea locală din Timișoara. Au avut loc ateliere educaționale pentru elevi și tineri, precum și ateliere pentru cadre didactice care au abordat teme precum ,,învățare prin colaborare, la pas prin univers, gamificarea învățării, trezirea curiozității elevilor, activități STEM, STEAM și STREAM, științe spațiale și dezvoltarea gândirii critice.”
Ambele evenimente s-au desfășurat pe parcursul mai multor zile și au cuprins prezentări în plen, conferințe, dar și ateliere practice pentru cadrele didactice și elevi. Au fost implicați elevi de la ciclul primar, de gimnaziu, liceu și chiar studenți. Unele activități au fost dedicate viitoarelor cadre didactice și au avut ca public țintă elevii de la Colegiul Național Pedagogic ,,Carmen Sylva”, specializarea învățători-educatori, precum și studenți de la Universitatea de Vest, specializarea Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar. Aceștia au aflat ce înseamnă conceptul STEAM și cum se pot realiza activități practice cu elevii.
Programul a urmărit colaborarea între actorii educaţionali, dezvoltarea de parteneriate între mediul şcolar şi sectorul non-guvernamental, profesionalizarea carierei didactice, dezvoltarea unei culturi colaborative între profesori şi crearea unor punţi de legătură între părinţi şi profesori, toate aceste având impact pozitiv pentru mii de elevi, părinți și profesori.
,,Ne bucurăm că scopul programului, acela de a susține și contribui la îmbunătățirea mediului educațional și a crea contexte de învățare și dezvoltare personală și profesională pentru a consolida o comunitate activă și responsabilă și a influența pozitiv calitatea vieții timișorenilor, a fost atins.
Suntem recunoscători celor care ne-au ajutat să implementăm aceste activități în comunitate, care ne-au sprijinit, le mulțumim coordonatorilor inEDU și tuturor voluntarilor. Împreună am reușit să demonstrăm că educația este cheia.” a declarat Andrada Mazilu, coordonator program. În cadrul programului au fost realizate 63 de evenimente, au fost implicate peste 800 de cadre didactice, peste 500 de elevi, 40 de viitoare cadre didactice, s-au stabilit parteneriate cu mai mult de 20 de organizatii non-guvernamentale, 10 școli și au fost realizate 3 pachete cu resurse educaționale deschise care pot fi descărcate de pe site- ul asociației.