Majoritatea copiilor din România (85%), cu vârste între 5 şi 16 ani, şi care au acces la Internet, petrec, în medie, 5 ore/zi pe reţelele sociale, iar terminalul preferat rămâne smartphone-ul, relevă rezultatele unui studiu de specialitate, dat publicităţii luni.
Potrivit cercetării realizată de iSense Solutions, în exclusivitate pentru Lowe Group România, vârsta medie la care copiii primesc device-uri este de 8,5 ani pentru tabletă, 9 ani pentru computer, 10 ani pentru smartphone şi 11 ani pentru alte dispozitive smart. Cu toate acestea, chiar înainte să aibă un terminal inteligent personal, cei mici au acces la dispozitivele părinţilor, notează realizatorii studiului.
Terminalul inteligent pe care copiii îl folosesc cel mai des este smartphone-ul, cei mici butonând, în medie, 160 de minute pe zi, chiar 208 minute, în cazul adolescenţilor de 13-16 ani. În acelaşi timp, se remarcă o preferinţă pentru tabletă în categoria de vârstă 5-7 ani. Cei mici intră pe internet în special de acasă şi obişnuiesc să urmărească videoclipuri muzicale, clipuri amuzante şi de desene animate sau să stea pe reţelele sociale. Aceştia au, în medie, 14 aplicaţii instalate pe smartphone, cele mai folosite fiind cele de navigare pe internet, reţele sociale, jocuri şi chat/messenger.
Conform studiului, 71% dintre părinţi au declarat că îşi întreabă copiii ce produse să cumpere, iar 51% îi consideră pe cei mici foarte persuasivi.
Pe de altă parte, copiii mai mici preferă să se joace pe smartphone, în timp ce adolescenţii socializează. Astfel, copiii au conturi pe mai multe reţele sociale, cele mai populare fiind: Facebook (utilizată de 43% dintre aceştia şi pe care petrec, în medie, 121 de minute/zi), Whatsapp (11% / 72 minute), Instagram (2% / 67 minute) şi Snapchat (1% / 62 minute).
În acest context, datele rezultate în urma chestionarelor arată că peste jumătate dintre copii şi-au făcut cont pe Facebook asistaţi de un părinte, ceea ce arată o preocupare a acestora din urmă faţă de activitatea socială din mediul digital a copiilor lor. Pe Facebook, copiii dau, cel mai des, like la postările prietenilor şi vorbesc pe chat, însă se remarcă o înclinaţie a adolescenţilor (peste 57%) să dea like la paginile brandurilor şi ale vedetelor.
În ceea ce priveşte publicitatea în mediul digital, adolescenţii de 14-16 ani văd reclamele în special la începutul clipurilor video de pe YouTube, pe Facebook, pe site-uri şi în interiorul unor aplicaţii sau jocuri. În general, aceştia dau click să afle mai multe în special pe Facebook (28%) sau pe bloguri şi doresc să cumpere produsul după ce au văzut reclama în interiorul unor jocuri sau pe Facebook.
Studiul este al treilea din seria Bold by Lowe Group şi cuprinde atât metode calitative, cât şi cantitative. Astfel, au fost realizate 4 focus grupuri cu copii cu vârsta între 8-12 ani, respectiv 13-16 de ani, iar studiul cantitativ a fost realizat pe adolescenţi cu vârsta între 14-16 ani şi părinţi cu copii cu vârsta între 5-16 ani.
Datele au fost colectate online prin intermediul Panelului ResearchRomania.ro şi sunt reprezentative pentru mediul urban. Rezultatele au un grad de eroare de +/-6%.
Bold by Lowe Group este o iniţiativă a grupului Lowe menită să aducă ceva nou în industria de comunicare. Platforma include o serie de evenimente şi studii realizate în parteneriat cu firma de cercetare iSense Solutions prin care sunt analizate cele mai recente şi relevante informaţii şi tendinţe din domenii-cheie din România.
iSense Solutions – The Modern Consumer Company foloseşte cele mai recente tehnologii de sondare a consumatorului modern din România şi oferă servicii integrate de marketing: cercetare, consultanţă în marketing si comunicare, digital şi vânzări.
AGERPRES