Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Un nou proiect pentru Declarația unică și alte măsuri fiscale

Publicat

pe

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul Ordonanţei de Urgenţă ce stabileşte regimul Declaraţiei unice prin care contribuabilii din diverse categorii vor depune un singur formular la Fisc, raportându-şi veniturile şi oferind baza de calcul pentru impozitul pe venit şi pentru contribuţiile sociale.

Declaraţia unică va trebui depusă, în 2018, până la data de 15 iulie, apoi – începând din 2019 – până la 15 martie. Noul formular înlocuieşte declaraţiile D200 – veniturile realizate din România, D201 – veniturile realizate din străinătate, D220 – venitul estimat/norma de venit, D221 – norme de venit în agricultură, D600 – venitul care reprezintă baza pentru contribuţiile de asigurări (CAS), D604 – stabilirea contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru persoanele fără venit şi D605 – stoparea CASS pentru persoanele fără venit.

Venituri din activităţi independente

Potrivit Notei de Fundamentare a proiectului normativ, sfera veniturilor din activităţi independente a fost revizuită în sensul excluderii veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală şi tratării acestora în mod distinct în cadrul unei categorii de venituri separate. Pentru menţinerea facilităţii fiscale acordate persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat care beneficiau de scutirea de la plata impozitului pentru veniturile din activităţi independente, „este necesară precizarea în mod expres a scutirii veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală obţinute de persoanele respective”, arată iniţiatorii proiectului.

Ca urmare a revizuirii sferei veniturilor din activităţi independente, este necesară precizarea în mod distinct a următoarelor aspecte tehnice:

– pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală cota de impozit este de 10%;
– revizuirea definiţiei veniturilor obţinute din România;
– corelarea unor prevederi care cuprindeau alte aspecte referitoare la veniturile din drepturi de proprietate intelectuală.

„Contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente pentru care venitul net anual se stabileşte pe baza normelor anuale de venit sau în sistem real au obligaţia să depună până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului Declaraţia unica privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice şi să completeze Capitolul, Secţiunea şi Subsecţiunea corespunzătoare. În cazul începerii activităţii în cursul anului fiscal, declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului”, se arată în documentul citat.

Ulterior, „pe baza datelor din Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, contribuabilii au obligaţia să determine venitul net anual estimat pe bază de norme anuale de venit sau în sistem real, pentru anul fiscal curent, şi să efectueze plata la bugetul de stat, până la data de 31 martie (inclusiv) a anului următor celui de realizare a venitului. În cazul contribuabililor care realizează venituri pentru care venitul net anual se stabileşte pe baza normelor anuale de venit, impozitul anual datorat reprezintă impozit final”, precizează proiectul.

În cazul în care în cursul anului curent contribuabilul efectuează plăţi integrale ale impozitului pe venitul estimat, aceştia beneficiază de un sistem de bonificaţii acordate în funcţie de data la care se face plata.

Potrivit documentului, „contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente, impuşi pe bază de norme de venit, au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real, prin completarea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice şi depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 15 martie, inclusiv, a anului următor expirării perioadei de 2 ani, începând cu anul 2019”. Iar contribuabilii care determină venitul net anual în sistem real au obligaţia recalculării acestuia pe fiecare sursă de venit, „prin deducerea din venitul net anual a pierderilor fiscale reportate”.

În vederea stabilirii impozitului anual pe veniturile determinate în sistem real, contribuabilii au următoarele obligaţii:

a) însumarea veniturilor nete anuale, respectiv venituri nete anuale recalculate, după caz, determinate pe fiecare sursă, în sistem real

b) determinarea venitului net anual impozabil prin deducerea din suma stabilită potrivit prevederilor lit. a) a contribuţiilor sociale obligatorii datorate potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii, corespunzătoare veniturilor nete anuale stabilite în sistem real.

Totodată, contribuabilii care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi determinate în sistem real au obligaţia de a depune la organul fiscal competent Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prin completarea corespunzătoare a Capitolului, Secţiunii şi

Subsecţiunii, pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 martie, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor.

Impozitul anual datorat se stabileşte de contribuabili în Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru veniturile nete anuale cumulate realizate în anul fiscal anterior, pentru care venitul net anual se determină în sistem real, în baza datelor din contabilitate, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil.

Plata impozitului anual datorat pentru venitul net anual impozabil/ câştigul net anual impozabil, se efectuează la bugetul de stat, până la data de 15 martie a anului următor celui de realizare a venitului.

Locale

Expoziția Kinder Expo, la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara

Publicat

pe

KINDER EXPO, târg dedicat femeilor însărcinate, bebelușilor și copiilor , va avea loc în Timișoara, între 23 și 25 mai la Centrul Regional de Afaceri Timișoara. KINDER EXPO reunește o gamă completă de produse și servicii: de la cărucioare și scaune auto, la  servicii medicale,  mobilier, produse alimentare, îmbrăcăminte,  accesorii, cursuri gratuite, loc de joacă amenajat de DRIMOLAND, ateliere și workshop-uri, tombole și multe alte surprize.

La târg vor participa peste 35 de firme din toată țara, reprezentând branduri cunoscute la nivel mondial, precum: Cybex, Britax Romer, Joie, Nuna, Chicco, Venicci, furnizori de servicii medicale: Regina Maria, Medlife, Biogenis, Lifeline, Neoped,  firme de mobilier: Lumea Piccolo, produse din industria alimentară: Cofetăria Vanilla, cărți USBOURNE, jucării Montessori ( Monti Mind) , îmbrăcăminte: Bebebliss , accesorii și produse destinate îngrijirii copiilor.

În cadrul evenimentului se vor desfășura, pe parcursul celor trei zile, 12 cursuri susținute de persoane acreditate, prezentând diverse teme legate de perioada maternității.

În interior va fi amenajat un spațiu de joacă pentru copii de către cei de la Drimoland. Vor avea loc workshop-uri (atelier de gătit, atelier de lectura, atelier de apicultură) face painting și animatori.

Toți vizitatorii târgului și participanții la cursuri, pe baza biletelor de intrare,  vor avea șansa de a câștiga, în cadrul tombolei expoziției, produse și servicii oferite de către expozanți, valoarea premiilor fiind de peste 10.000 euro.

Partenerii princilpali ai evenimentului sunt Adinish,  Gisco Med, Regina Maria și Taticool Shop.

Costul unui bilet de acces este de 15 de lei și poate fi achiziționat la locație în perioada 23-25 mai 2025. Accesul la cursuri este permis în baza biletului de intrare din ziua respectivă. Copiii cu vârsta mai mică de 14 ani, persoanele cu dizabilități (împreuna cu însoțitorii acestora) au acces gratuit.

Expoziția KINDER EXPO poate fi vizitată între 23 și 25 mai după următorul program:

Vineri și sâmbătă între orele 10:00 și 20:00

Duminică între orele 10:00 și 19:00

Citeste mai mult

Din țară

ALEGERI PREZIDENȚIALE, turul 2. În județul Timiș, Nicușor Dan are cele mai multe voturi

Publicat

pe

În județul Timiș, în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Nicuşor Dan a câştigat alegerile cu peste 62.000 de voturi în plus faţă de contracandidatul său de la AUR, George Simion.

Conform statisticilor, în municipiul Timişoara şi comunele periurbane alegătorii au votat pentru Nicuşor Dan.

De asemenea, votanții din municipiul Lugoj şi oraşul Sânnicolau Mare, dar şi alte câteva comune, au votat pentru Nicuşor Dan, chiar dacă în primul tur l-au preferat pe George Simion.

După al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în Timiş, Nicuşor Dan a obţinut 58,42 la sută din voturi, iar contracandidatul său, George Simion a obţinut 41,58 la sută.

În Timişoara, Nicuşor Dan a obţinut 69,19 la sută din voturi, iar George Simion – 30,81 la sută.

Duminică, în judeţul Timiş, la urne s-au prezentat 59,52 la sută din alegătorii cu drept de vot.

În primul tur al alegerilor, Simion s-a aflat pe prima poziţie în acest judeţ.

Citeste mai mult

Din țară

ALEGERI PREZIDENȚIALE, Turul 2: Nicușor Dan a fost ales președintele României

Publicat

pe

ACTUALIZARE:

Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că au fost centralizate toate procesele verbale de la cele peste 20.000 de secţii de votare din ţară şi străinătate, iar rezultatele arată că Nicuşor Dan a obţinut 53,60%, iar George Simion – 46,40%.

Este vorba despre 11.507.695 voturi, dintre care 6.168.696 au revenit lui Nicușor Dan, respectiv 53,60%, iar 5.338.999 lui George Simion, respectiv 46,40%.

Știrea inițială:

Candidatul independent Nicuşor Dan conduce cu peste 54%, după ce s-au centralizat peste 10 milioane de voturi, în țară și străinătate.

Între cei doi candidaţi este o diferenţă de 877.070 voturi, în valoarea lui Nicuşor Dan.

În total, au votat la aceste alegeri 11.641.866 persoane, dintre care peste 1,6 milioane în afara ţării.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite