Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Universitatea de Vest din Timișoara a premiat excelența. Laureații Galei Premiilor UVT, ediția 2018

Publicat

pe

Onestitatea, profesionalismul și respectul reciproc sunt baze sănătoase pentru orice instituție, cu atât mai mult pentru o universitate, resursa umană fiind cel mai de preț activ al său. Universitatea de Vest din Timișoara a înțeles acest lucru și investește timp și resurse în susținerea membrilor săi, conștientă fiind că prestigiul ei depinde într-o foarte mare măsură de aceștia. Astfel, instituția a organizat seara trecută ediția cu numărul IV a Galei Premiilor UVT, eveniment în cadrul căruia a oferit un număr de 10 premii celor care au contribuit în mod considerabil la dezvoltarea comunității academice.

„La UVT recunoaștem meritele oamenilor care ne fac cinste, care ne sprijină eforturile și simt că pot contribui activ la viața Universității. Fiecare dintre noi, deși suntem mici piese care fac întreg angrenajul instituției să funcționeze, contăm, iar succesul fiecăruia este privit ca un imbold pentru toți ceilalți, de a se mobiliza, de a prinde curaj și de a munci mai mult, pentru a obține propriul succes, toate cu sprijinul instituțional al UVT. Gala Premiilor Universității de Vest din Timișoara, aflată la a patra ediție, este modul în care le mulțumim celor ce au performat în anul care a trecut”, a spus rectorul UVT, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

S-au decernat șase premii în domeniile științelor, artelor și sportului, două premii pentru contribuția la implementarea politicilor Universității de Vest și două pentru contribuția la creșterea prestigiului UVT în plan național și internațional. Aceste premii poartă numele unor personalități care au marcat istoria Universității, aducându-și aportul la dezvoltarea culturii academice în partea de vest a țării.

Astfel, acordarea lor este o dublă recunoaștere a meritelor – ale celor care dau numele premiilor, pe de o parte, și ale celor cărora li se decernează, pe de alta.

1. Premiul „Mircea ZĂGĂNESCU” pentru Științele Naturii
Laureat: Conf. dr. Paul Grӑvilӑ
2. Premiul „Mihail GHERMĂNESCU” pentru Matematică și Informatică
Laureat: Conf. dr. Marc Eduard Frȋncu
3. Premiul „Gabriela COLŢESCU” pentru Științe Sociale și Politice
Laureat: Lect. dr. Paul Sârbescu
4. Premiul „Dumitru MAREŞ” pentru Drept și Științe Economice
Laureat: Prof. dr. Bogdan Dima
5. Premiul „Eugen TODORAN” pentru Științe Umaniste
Laureat: Conf. dr. Claudiu Arieșan
6. Premiul „Aurel BREILEAN” pentru Arte și Sport
Laureat: Conf. dr. Cristian Daniel Sida
7. Premiul  „Ioan CUREA” pentru Activitatea desfășurată în UVT
Laureat: Gabriela Corb
8. Premiul „Sever BOCU” pentru Implicare Civică și Socială
– Laureat: ANOSR – Alianța Naționalӑ a Organizațiilor Studențești din România
– Societatea Timișoara
9. Premiul „Studentul Anului”
Laureat: Mihnea Florin Vîlceanu
10. Premiul „Alumnus”
Laureat: Silviu Orăvitzan

Gala Premiilor UVT a fost atât despre prezent și viitor, cât și despre trecut. În cadrul evenimentului au fost premiați și profesorii seniori ai Universității, pentru aportul lor în creșterea valorii academice, didactice și de cercetare:

Lect. univ. dr. Hariton FLOREA    Facultatea de Arte și Design
Prof. univ. dr. Ionel CIUCANU    Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie
Prof. univ. dr. Leonora CACIUC     Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor
Lect. univ. dr. Mihai Adrian STAN    Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor
Prof. univ. dr. Sorinel VOICU    Facultatea de Educație Fizică și Sport
Conf. univ. dr. Alexandru RUJA    Facultatea de Litere, Istorie și Teologie
Prof. univ. dr. Richard ȘARDU    Facultatea de Litere, Istorie și Teologie
Prof. univ. dr. Felician ROȘCA    Facultatea de Muzică și Teatru
Prof. univ. dr. Ion DUMITRU    Facultatea de Sociologie și Psihologie
Conf. univ. dr. Ioan PĂȘCUȚĂ    Facultatea de Sociologie și Psihologie
Prof. univ. dr. Lucică IANCU    Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării

Programul artistic a fost susținut în întregime de către Facultatea de Muzică și Teatru, spectacolul extraordinar completând experiența de înaltă ținută a Galei.

Trofeul acordat este un rezultat al colaborării artiștilor profesori de la specializările Ceramică și Grafică din cadrul Facultății de Arte și Design. Forma acestuia urmează conturul unui pisc, inducând ideea ascensiunii, înălțării, performanței și a durabilității. Prin forma sa prismatică, stabilă, trofeul sugerează, totodată, puterea, putere a cunoașterii, a spiritului.

Evenimentul a avut loc la Teatrul Național Timișoara, reunind aproximativ 600 de membri ai Universității și reprezentanți ai comunității locale.

Locale

Turnul de Apă din Timișoara va deveni centru cultural. Lucrările sunt realizate în proporție de 65 la sută

Publicat

pe

Lucrările de transformare a Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural sunt realizate în proporție de 65%.

Investiția Primăriei Municipiului Timișoara se află în prezent în etapa de realizare a finisajelor interioare și exterioare, de montare a structurii metalice din interior și a refacerii învelitoarei acoperișului.

Procesul de restaurare a tâmplăriei exterioare a fost finalizat, iar elementele au fost remontate, respectând aspectul original al clădirii. În prezent, constructorul execută lucrări de consolidare a zidurilor interioare, de refacere a acoperișului, precum și finisaje interioare și exterioare. Totodată, este în curs de montare o structură metalică specială, care va permite vizitatorilor să exploreze fostul rezervor de apă. Acesta va deveni un spațiu cultural care va putea găzdui mici evenimente și expoziții la înălțime.

Proiectul de refuncționalizare a Turnului de Apă Iosefin va oferi comunității un spațiu dedicat evenimentelor culturale, expozițiilor și activităților artistice, punând în valoare patrimoniul istoric al orașului. Unul dintre principalele puncte de atracție va fi un punct de belvedere la 45 de metri înălțime, de unde vizitatorii vor putea admira o panoramă spectaculoasă asupra cartierului istoric Iosefin și a canalului Bega.

După ce, în toamna anului 2023, Primăria Timișoara a reziliat contractul pentru întârzieri majore și o execuție de doar 30%, lucrările au fost atribuite, în urma licitației, firmei  ALEX-DIA CONSTRUCT S.R.L. Contractul în valoare de 9.153.404,86 lei (TVA inclus) are termen de finalizare luna mai 2025.

Foto: Primăria Timișoara

Turnul de apă „Iosefin“ din Timișoara, transformat în centrul cultural

Citeste mai mult

Din țară

„Morile de la Rudăria”. Se lansează cartea despre situl unic în România, cu 25 de mori de apă

Publicat

pe

Cel mai mare complex mulinologic din România a fost studiat pentru prima dată atât din punct de vedere istoric cât și etnografic.

Cercetarea lui Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat a început în 2021 și a cuprins sute de documente de arhivă analizate, zeci de interviuri cu localnicii pentru conceperea și publicarea acestui volum – Morile de la Rudăria. Patrimoniul mulinologic al comunei Eftimie Murgu din județul Caraș Severin.

Lansarea va avea loc vineri, 28 februarie 2025, de la ora 14.00 la Căminul Cultural din localitate, în prezența localnicilor, a autorităților locale, precum și a membrilor Asociației Acasă în Banat.

„Am pornit de la necesitatea de a lămuri când au fost construite aceste mori și ce le face să fie atât de valoroase. Pe parcursul cercetării am descoperit numeroase lucruri neștiute despre morile dispărute, despre modul de organizare și de transmitere a proprietății, despre diferite instalații hidraulice construite de rudăreni. Am reconstituit firul istoric care arată originea morilor și explică cum s-a ajuns ca aceste instalații arhaice să supraviețuiască până în prezent”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

În carte sunt cercetate în detaliu cele 22 de mori din Rudăria, dar și cele trei mori din afara satului, mai puțin cunoscute publicului. Sunt identificate și descrise zece mori dispărute, două firize, dar și alte modalități ingenioase de folosire a apei. Este analizată în detaliu fiecare componentă a morilor, fiind scoase în evidență acele trăsături particulare care aduc unicitate morilor de la Rudăria. Nu în ultimul rând, cartea tratează și aspecte culturale, de la legende și povești țesute în jurul morilor până cultura gastronomică a localității construită în jurul făinii măcinată la moară.

Volumul a fost tipărit cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură, are 252 de pagini, în condiții grafice excelente și a fost publicat într-un număr limitat de exemplare.

„Pentru efortul voluntar depus în studierea patrimoniului mulinologic din Rudăria (…) investigațiile sistematice efectuate pe teren, informațiile orale strânse cu atâta tenacitate precum și bibliografia abundentă folosită în elaborarea lucrării, pasiunea și abnegația sa, nu pot decât să-mi exprim toată admirația față de autorul acestei lucrări. Ea reprezintă cea mai profundă radiografie a complexului mulinologic de la Rudăria”, a spus istoricul Volker Wollmann în prefața cărții.

Acesta este cel de-al doilea volum dedicat morilor, publicat de Radu Trifan și Asociația Acasă în Banat. Primul volum, Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic din județele Timiș și Caraș Severin a fost realizat în 2023. Începând cu anul 2020, Asociația Acasă în Banat face eforturi constante de a păstra și promova patrimoniul mulinologic al Banatului, prin acțiuni de protejare a acestor monumente, reparații și chiar de repunere în funcțiune. În tot acești ani, cu sprijinul voluntarilor, a reușit să lucreze la 55 de mori de apă din Banat. Începând cu anul 2022, organizația face parte din Societatea Internațională Mulinologică (The International Molinological Society) care cuprinde peste 400 de membri din 35 de țări.

Localitatea Rudăria (oficial, Eftimie Murgu, județul Caraș Severin) și-a câștigat faima prin faptul că aici se găsesc cele mai multe mori de apă construite într-un singur loc din toată țara.

Despre Asociația Acasă în Banat

Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor.

Asociația Acasă în Banat poate fi contactată pe paginile de Social media (Facebook/Instagram/Linkedin/Whatsapp) sau la adresa de email acasainbanat@gmail.com.

Donații în LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801

Donații în EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801

SWIFT/BIC: BTRLRO22

PayPal: acasainbanat@gmail.com

Citeste mai mult

Locale

Termenul de eliberare a cărților de identitate, modificat

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara modifică termenul de eliberare a cărților de identitate ca urmare a unei informări a Direcției Generale de Evidență a Persoanelor (D.G.E.P.) din cadrul M.A.I. cu privire la termenul de producție (tipărire) a cărților de identitate.

Astfel, în urma deciziei Direcției Generale de Evidență a Persoanelor din cadrul M.A.I., termenul de eliberare se modifică după cum urmează:

din 19.02.2025 – 6 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 24.02.2025 – 7 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 27.02.2025 – 8 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 03.03.2025 – 9 zile de la prelucrarea cererii în sistem.

Cărțile de identitate sunt tipărite de către Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date pentru Evidența Persoanelor Timiș – instituție care asigură tipărirea cărților de identitate pentru tot județul Timiș.

Termenele efective de eliberare a cărților de identitate se comunică la data depunerii cererii de către solicitant.

Timișorenii pot solicita eliberarea cărții de identitate în regim de urgență în cazul în care au nevoie și dacă plătesc o taxă de 150 de lei. Termenul este de maximum 2 zile lucrătoare.

Termenele pentru stabilirea reședinței și eliberarea cărții de identitate provizorie rămân neschimbate, respectiv 3 zile de la data depunerii.

Termenul legal pentru eliberarea actelor de identitate este de 30 de zile și poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful SPCLEP, dacă sunt necesare verificări suplimentare, conform art. 15 alin. (5) din OUG nr. 97/2005 și a Dispoziției nr. 3.382.622/2023 a D.G.E.P. – M.A.I.

Direcția municipalității prelucrează lunar, în medie, 3017 cereri pentru emiterea sau schimbarea cărții de identitate, iar din toamna anului trecut a menținut un termen de 2-3 zile lucrătoare pentru eliberarea documentului.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite