Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

USAMVB și Primăria Timișoara, acuzate că au ucis pui de ciori

Publicat

pe

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara și Primăria Timișoara și-au făcut un obicei din încălcarea legislației de protecția a mediului. Confruntați cu sesizările mai multor cetățeni și specialiști, Universitatea de Științe Agricole și Primăria Timișoara pun presiuni acum pentru ca acțiunile lor să nu ajungă în atenția presei și a opiniei publice, susțin reprezentanții asociațiilor de protecție a mediului.

În perioada 09 – 10 aprilie, conducerea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, deranjată de păsările din curtea instituției a hotărât să scape cu orice preț de cuiburile ciorilor, astfel că a apelat la o metoda crudă și ilegală, tăind ramurile arborilor pe care se aflau cuiburile cu puii abia ieșiți din ouă. Aproximativ 50 de cuiburi cu pui și-au găsit sfârșitul chiar sub ochii studenților din cadrul USAMVB care au fotografiat cuiburile doborâte și puii morți, imaginile stârnind un val de indignare pe rețelele de socializare.

Două zile mai târziu, în data de 12 aprilie, în Parcul Municipal Timișoara, Primăria a dispus aceleași acțiuni pentru distrugerea directă a cuiburilor, cu tot cu puii de cioară în ele, apelând la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat (ISU Banat). De această dată însă, printre cei care au asistat la distrugerea cuiburilor a fost și un cetățean cu simț civic, care a sunat de urgență la 112 și a raportat pe loc ilegalitatea, solicitând intervenția urgentă a Poliției și a Gărzii de Mediu, în vederea stopării acțiunii. În ciuda explicațiilor coerente și complete oferite de către acesta, autoritățile au refuzat o intervenție promptă și au încercat să îl determine să renunțe la reclamațiile depuse.

„Dintre cei cu care am vorbit la telefon, unii au încercat să mă intimideze cu diverse formule arogante și mustrătoare. Mi-au comunicat în mod direct și expres că apelul meu nu este demn de 112, că poliția nu este responsabilă în acest domeniu, că dacă Direcția de Mediu din cadrul Primăriei a dat această dispoziție, ea trebuie respectată de vreme ce se desfășoară pe domeniul public” a spus martorul incidentului.

Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii ”Grupul Milvus” (www.milvus.ro), Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare (www.eke.ro), Asociația pentru Protecția Liliecilor din România (www.aplr.ro), Asociația E-Consult Satu Mare (www.ecoedu.ro) și Asociația Pet Hope din Timișoara (www.pethope.ro) condamnă vehement modalitatea barbară de extirpare a ciorilor din Timișoara și au depus sesizări la IPJ Timiș și la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Timiș, așteptând în prezent sancționarea persoanelor responsabile de aceste atrocități.

Conform reprezentanților ONG-urilor de profil, prin acest demers, a fost încălcat Art. 33. alin. (2) și Art. 52. lit. d) din OUG nr. 57/2007 cu modificările și completările ulterioare iar „gravitatea distrugerii cuiburilor este dată și de faptul că în coloniile de ciori cuibăresc și alte specii, cum ar fi: ciuful de pădure (Asio otus) şi vânturelul roşu (Falco tinnunculus), ambele specii care au un statut de protecţie”.

 

Aceștia precizează și faptul că ”Îngrijorător și condamnabil este nu numai modul în care s-a efectuat acțiunea de eliminare a ciorilor din oraș ci și atitudinea unor reprezentanți ai organelor competente să intervină prompt în aceste situații, având obligații legale corespunzătoare. Încurajăm întreaga comunitate ca în cazul în care observă orice fel de cruzimi împotriva animalelor, să apeleze de îndată la 112 (solicitând poliția), aceasta fiind obligată să intervină, conform prevederilor legale aplicabile”.

 

Nu este prima dată când Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara aplică metode crude și ilegale pentru controlul animalelor nedorite în jurul instituției. În urmă cu aproximativ 2 ani, aceeași conducere a USAMVB a dispus otrăvirea câinilor fără stăpân din campus cu Furadan, o substanță cu grad mare de toxicitate. Studenții de la vremea respectivă, actuali veterinari în Timișoara, susținuți de Asociația Pet Hope, au raportat uciderea animalelor în campus, chiar și la Biroul de Arme, Explozivi, Substanţe Toxice, însă făptuitorii scăpați nepedepsiți au înțeles să continue acțiunile ilegale.

 

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din țară

Un transport agabaritic record va traversa localitățile Gearmata, Pișchia și Alioș

Publicat

pe

Un transport agabaritic record pentru România cu greutatea de 788 tone, se va efectua în perioada 23 februarie 2025 – 4 martie 2025 începând cu ora 09:00 AM, pe ruta:

Nădlac 1 PTF – DN7 – Nădlac 2 PTF – DN7G – A1 – Giarmata – DJ691 – Pieschia – DJ691 – Alios – DJ691 – Neudorf – DJ682 – Lipova (str. Timișorii – pod Lipova – DN7) – DN7 – Ilia – A1 – Grind – DN68A – Săcămaș – DN7 – Termocentrala Mintia.

Convoiul agabaritic va transporta o turbină către Termocentrala Mintia (județul Hunedoara), termocentrală aflată în plin proces de retehnologizare.

Convoiul are o lungime totală de 120 m, lățime de 6 m, înălțime de 5,4 m și greutate 788 tone.

Transportul face parte dintr-un contract ce cuprinde peste 250 de componente care au început să fie livrate la Mintia încă din luna iunie 2024 și au termene fixe de instalare pe fundații.

Guvernul României a declarat proiectul „Centrala electrică MASS Mintia” ca proiect de importanță națională în domeniul energiei electrice. Această decizie subliniază angajamentul autorităților de a asigura securitatea energetică a țării, de a moderniza Sistemul Energetic Național (SEN) și de a sprijini dezvoltarea economică prin investiții strategice.

Noua centrală, amplasată în județul Hunedoara, va funcționa pe baza unor tehnologii moderne și eficiente, utilizând turbine cu gaz și abur, cu o capacitate instalată totală de 1,770 MW. Prin această investiție, estimată la 1,4 miliarde de euro, se vor crea sute de locuri de muncă și se va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, aliniindu-ne obiectivelor europene de decarbonizare. Centrala va produce anual aproximativ 12,159 GWh de energie electrică, având o durată de viață proiectată de 30 de ani.

Citeste mai mult

Locale

Turnul de Apă din Timișoara va deveni centru cultural. Lucrările sunt realizate în proporție de 65 la sută

Publicat

pe

Lucrările de transformare a Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural sunt realizate în proporție de 65%.

Investiția Primăriei Municipiului Timișoara se află în prezent în etapa de realizare a finisajelor interioare și exterioare, de montare a structurii metalice din interior și a refacerii învelitoarei acoperișului.

Procesul de restaurare a tâmplăriei exterioare a fost finalizat, iar elementele au fost remontate, respectând aspectul original al clădirii. În prezent, constructorul execută lucrări de consolidare a zidurilor interioare, de refacere a acoperișului, precum și finisaje interioare și exterioare. Totodată, este în curs de montare o structură metalică specială, care va permite vizitatorilor să exploreze fostul rezervor de apă. Acesta va deveni un spațiu cultural care va putea găzdui mici evenimente și expoziții la înălțime.

Proiectul de refuncționalizare a Turnului de Apă Iosefin va oferi comunității un spațiu dedicat evenimentelor culturale, expozițiilor și activităților artistice, punând în valoare patrimoniul istoric al orașului. Unul dintre principalele puncte de atracție va fi un punct de belvedere la 45 de metri înălțime, de unde vizitatorii vor putea admira o panoramă spectaculoasă asupra cartierului istoric Iosefin și a canalului Bega.

După ce, în toamna anului 2023, Primăria Timișoara a reziliat contractul pentru întârzieri majore și o execuție de doar 30%, lucrările au fost atribuite, în urma licitației, firmei  ALEX-DIA CONSTRUCT S.R.L. Contractul în valoare de 9.153.404,86 lei (TVA inclus) are termen de finalizare luna mai 2025.

Foto: Primăria Timișoara

Turnul de apă „Iosefin“ din Timișoara, transformat în centrul cultural

Citeste mai mult

Din țară

„Morile de la Rudăria”. Se lansează cartea despre situl unic în România, cu 25 de mori de apă

Publicat

pe

Cel mai mare complex mulinologic din România a fost studiat pentru prima dată atât din punct de vedere istoric cât și etnografic.

Cercetarea lui Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat a început în 2021 și a cuprins sute de documente de arhivă analizate, zeci de interviuri cu localnicii pentru conceperea și publicarea acestui volum – Morile de la Rudăria. Patrimoniul mulinologic al comunei Eftimie Murgu din județul Caraș Severin.

Lansarea va avea loc vineri, 28 februarie 2025, de la ora 14.00 la Căminul Cultural din localitate, în prezența localnicilor, a autorităților locale, precum și a membrilor Asociației Acasă în Banat.

„Am pornit de la necesitatea de a lămuri când au fost construite aceste mori și ce le face să fie atât de valoroase. Pe parcursul cercetării am descoperit numeroase lucruri neștiute despre morile dispărute, despre modul de organizare și de transmitere a proprietății, despre diferite instalații hidraulice construite de rudăreni. Am reconstituit firul istoric care arată originea morilor și explică cum s-a ajuns ca aceste instalații arhaice să supraviețuiască până în prezent”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

În carte sunt cercetate în detaliu cele 22 de mori din Rudăria, dar și cele trei mori din afara satului, mai puțin cunoscute publicului. Sunt identificate și descrise zece mori dispărute, două firize, dar și alte modalități ingenioase de folosire a apei. Este analizată în detaliu fiecare componentă a morilor, fiind scoase în evidență acele trăsături particulare care aduc unicitate morilor de la Rudăria. Nu în ultimul rând, cartea tratează și aspecte culturale, de la legende și povești țesute în jurul morilor până cultura gastronomică a localității construită în jurul făinii măcinată la moară.

Volumul a fost tipărit cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură, are 252 de pagini, în condiții grafice excelente și a fost publicat într-un număr limitat de exemplare.

„Pentru efortul voluntar depus în studierea patrimoniului mulinologic din Rudăria (…) investigațiile sistematice efectuate pe teren, informațiile orale strânse cu atâta tenacitate precum și bibliografia abundentă folosită în elaborarea lucrării, pasiunea și abnegația sa, nu pot decât să-mi exprim toată admirația față de autorul acestei lucrări. Ea reprezintă cea mai profundă radiografie a complexului mulinologic de la Rudăria”, a spus istoricul Volker Wollmann în prefața cărții.

Acesta este cel de-al doilea volum dedicat morilor, publicat de Radu Trifan și Asociația Acasă în Banat. Primul volum, Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic din județele Timiș și Caraș Severin a fost realizat în 2023. Începând cu anul 2020, Asociația Acasă în Banat face eforturi constante de a păstra și promova patrimoniul mulinologic al Banatului, prin acțiuni de protejare a acestor monumente, reparații și chiar de repunere în funcțiune. În tot acești ani, cu sprijinul voluntarilor, a reușit să lucreze la 55 de mori de apă din Banat. Începând cu anul 2022, organizația face parte din Societatea Internațională Mulinologică (The International Molinological Society) care cuprinde peste 400 de membri din 35 de țări.

Localitatea Rudăria (oficial, Eftimie Murgu, județul Caraș Severin) și-a câștigat faima prin faptul că aici se găsesc cele mai multe mori de apă construite într-un singur loc din toată țara.

Despre Asociația Acasă în Banat

Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor.

Asociația Acasă în Banat poate fi contactată pe paginile de Social media (Facebook/Instagram/Linkedin/Whatsapp) sau la adresa de email acasainbanat@gmail.com.

Donații în LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801

Donații în EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801

SWIFT/BIC: BTRLRO22

PayPal: acasainbanat@gmail.com

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite