Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Evenimente

Bazar Cultural, ediția de iarnă, la Timișoara. Programul evenimentelor

Publicat

pe

Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Asociația Tribul Artistic invită timișorenii, în perioada 14 – 15 decembrie, să exploreze un nou spațiu pregătit să găzduiască evenimente culturale, artistice și educaționale, promițând un weekend de basm!

Ediția de iarnă a evenimentului Bazar Cultural – creat cu și pentru comunitatea locală – ajunge într-un nou cartier din Timișoara: Centrul de Tineret Calea Aradului (Strada Dej nr. 4, Punct termic 35) devine gazdă timp de două zile magice!

Bazar Cultural – ediția a doua – pornește de la povestea noului Centru de Tineret Calea Aradului, proiect inițiat și implementat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), care a prins viață cu ajutorul comunității de voluntari numiți și „voluntari schimbă-lume” datorită forței cu care s-au dedicat transformării punctului termic într-un loc primitor și gata să găzduiască evenimente culturale dedicate publicului larg, indiferent de vârstă.
În zilele de 14 și 15 decembrie, timișorenii se pot bucura de un program generos cu activități pentru cei mari și cei mici, organizatorii venind în întâmpinarea publicului cu concerte de jazz și muzică clasică, târg de produse handmade, activități și ateliere educative, teatru senzorial, ateliere de percuție, lecturi publice și ateliere de poezie.

Winter Bazar aduce comunitatea artizanilor locali într-o atmosferă de sărbătoare, produsele meșteșugite de către aceștia fiind o opțiune potrivită pentru un cadou inedit. Atelierele creative și poveștile sunt de nelipsit, Asociația Sfera Timișoarei împreună cu librăria La două Bufnițe vor aduce farmecul sărbătorilor de iarnă și dulcea savoare a lumilor de vis mai aproape de copii.

Clubul de lectură independent „O carte pe lună” lansează provocarea de a discuta liber despre cărți, literatură română contemporană și comunități construite în jurul lecturii. Bogdan Munteanu, cunoscut scriitor timișorean și organizator de evenimente culturale dedicate promovării literaturii şi a autorilor români contemporani, va aduce în discuție „Lecturile cu ARC”, invitând publicul la o lectură publică. Tot sub nota cuvintelor bine alese, Asociația Bastionul ArtLitTim va susține un atelier de poezie dadaistă, unde fiecare participant își poate croi propria poezie.
Experiențele inedite nu se lasă așteptate, Teatru Senzorial Labirint fiind prezent cu „Sensory Box”: o formă de teatru interactiv, senzorial, experimental. Actorii sunt personaje într-o poveste în care spectatorul devine personaj principal fiind purtat printr-un traseu inițiatic.

Mereu prezentă, muzica va da glas bucuriei de a fi împreună, în preajma sărbătorilor, într-un spațiu animat de farmecul evenimentelor culturale. Atelierul PAVILION- prima întâlnire cu percuția – adună în jurul ritmului tineri de toate vârstele, scopul fiind prezentarea instrumentelor de percuție și unicitatea fiecăruia în parte. Atelierul va transforma tinerii participanți într-un adevărat „trib de percuționiști”. Vera & Friends și West Brass Quintet sunt cele două concerte care vor încheia weekendul magic petrecut alături de Bazar Cultural.

Scopul proiectului îl reprezintă dezvoltarea activităților culturale în cartierele timișorene și comunitățile din alte localități din Timiș, prin aducerea manifestărilor artistice de calitate, de tip intervenție culturală, mai aproape de comunitate.
Prima ediție a evenimentului s-a desfășurat în luna octombrie în Parcul Lidia (Pădurice), transformând parcul într-un adevărat hub cultural timp de trei zile.

Organizator: Asociația tribul artistic
Finanțator: Timișoara 2021, Primăria Municipiului Timișoara
Bazar Cultural este organizat în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar ”Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

PROGRAM

SÂMBĂTĂ || 11.00-19.00

10.00-18.00  Winter Bazar
* târg de produse realizate de artizanii locali

10:00-11:00 La povești cu Bufnițele
* ateliere de lectură pentru copii, susținute de librăria La Două Bufniţe

11:00-12:00 PAVILION – prima întâlnire cu percuția
* atelier de percuție și prezentare instrumente dedicate copiilor și tinerilor, susținut de Sorina Savii

12:00-14:30 Atelier Public Art : face-paint, mandala color
* ateliere creative dedicate copiilor, susținute de Asociația Sfera Timișoarei

14:30-17:00 Sensory Box – Teatru Senzorial
* susținut de Teatrul Labirint Asylum

17.00-18.00 Lecturi cu ARC
* lectură publică și discuție liberă cu autorul Bogdan Munteanu și Giorgia Harasim ( inițiator „O carte pe lună” – club de lectură)

18:00-19:00 Concert Vera & Friends

DUMINICĂ || 10.00-19.00

10.00-18.00 Winter Bazar
* târg de produse realizate de artizanii locali

10:00-11:00 La povești cu Bufnițele
* ateliere de lectură pentru copii, susținute de librăria La Două Bufniţe

11:00-12:00 PAVILION – prima întâlnire cu percuția
* atelier de percuție și prezentare instrumente dedicate copiilor și tinerilor, susținut de Sorina Savii

12:00-14:30 Atelier Public Art : face-paint, mandala color
* ateliere creative dedicate copiilor, susținute de Asociația Sfera Timișoarei

14:30-17:00 Sensory Box-Teatru Senzorial
* susținut de Teatrul Labirint Asylum

17.00-18.00 In love with DADA
* atelier de poezie dadaistă pentru tineri, coordonat de Patricia Lidia Popescu Cevei, Asociatia Bastionul ArtLitTim

18:00-19:00 Concert West Brass Quintet

Evenimente

Floriile – ziua care amintește de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim

Publicat

pe

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc duminică Floriile, zi care aminteşte de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic.

Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile) este sărbătorită în duminica dinaintea Învierii Domnului. Intrarea lui Iisus în Ierusalim este singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. De data aceasta îşi pregăteşte singur intrarea, conform profeţiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după Lege că este Mesia, Mântuitorul lumii.

Poporul îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: ‘Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului’. Prin aceste cuvinte oamenii simţeau că însuşi Dumnezeu a venit în lume, pentru a aduce mântuirea ei.

Intrând ca Împărat în Ierusalim, Iisus anticipează biruinţa Sa apropiată asupra morţii, ca şi biruinţa întregii omenirii pe care o purta în Sine.

Primele menţiuni despre această sărbătoare provin din secolul al IV-lea. Cei dintâi care o pomenesc sunt Sfântul Epifanie, căruia i se atribuie două predici la această sărbătoare, şi pelerina apuseană Egeria, care, în însemnările ei de călătorie descrie modul în care se celebra această duminică în Ierusalim, spre sfârşitul secolului al IV-lea. De la unii dintre marii părinţi ai Bisericii, între care se află Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Ambrozie şi Sfântul Chiril al Alexandriei, există predici celebre ţinute în cinstea ei.

În vechime, Duminica Floriilor, începutul săptămânii Paştilor, mai era numită Duminica aspiranţilor sau a candidaţilor la botez, pentru că în această zi catehumenii (cei care urmau să se boteze) mergeau cu mare solemnitate la episcop spre a-i cere să fie admişi la botez iar acesta le dădea să înveţe Simbolul credinţei (Crezul). Se mai numea şi duminica graţierilor, pentru că, în cinstea ei, împăraţii acordau graţieri.

De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, la uşi sau la porţi. În unele părţi ale ţării locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinţa spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apără casa de rele şi o protejează de evenimente neplăcute.

Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Iisus.

Începând cu seara de duminică, în biserici începe săvârşirea slujbelor, numite denii. Acestea evocă toate momentele importante petrecute în viaţa Mântuitorului între ziua Intrării triumfale în Ierusalim şi până la Învierea Sa din morţi. Rememorarea acestor momente triste sunt un prilej de conştientizare a stării noastre de păcat din care putem ieşi doar cu ajutorul lui Dumnezeu, Cel care s-a răstignit şi a înviat pentru noi.

Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Citeste mai mult

Evenimente

Nuntă mare la Timișoara. Armin Nicoară s-a însurat cu Claudia Puican

Publicat

pe

Artistul Armin Nicoară s-a căsătorit, marți, cu iubita lui, Claudia Puican, evenimentul având loc într-un local de lux din Timişoara, unde au fost prezenți aproximativ 150 de invitaţi.

Armin Nicoară şi Claudia Puican au avut șapte perechi de nași, printre care cântăreaţa Georgiana Lobonț şi soţul ei Rareş.

„Prima dată am vrut să facem doar cu familia și cu nașii. Eu nu am planificat să fac petrecere, mare chef, dar până la urmă am vorbit cu Georgiana, nașa (n. red. Georgiana Lobonț) și cu Roxana Vașniuc și ne-am adunat în jur de 130 de persoane”, a declarat Armin Nicoară, conform click.ro

Claudia Puican a purtat o rochie simplă, „nu înfoiată sau pompoasă, ceva pe corpul ei o să fie pentru că ea este mai subțirică”.

La petrecerea de după cununia religioasă, petrecăreții au servit berbecuț, porc și pui la rotisor și un bufet cu brânzeturi.

Nunta lui Armin Nicoară a fost perturbată de un echipaj de Poliția deorece vecinii au fost făcut nu mai puțin de patru reclamații pentru tulburarea liniștii publice. Intervenția polițiștilor a avut loc la câteva minute după ce Armin Nicoară și Claudia Puican au spus „da”, iar oamenii legii au decis să le dea un avertisment în urma sesizărilor.

Foto: Facebook

Citeste mai mult

Evenimente

Cea mai mare bătaie cu apă din România, la Timișoara

Publicat

pe

Cea mai mare bătaie cu apă din România va avea loc la Timișoara, în 3 iulie 2021, în Parcul Botanic.

„După această perioadă grea pentru fiecare dintre noi, a venit timpul să ieșim în aer liber și să redevenim copii preț de câteva clipe. Se anunță vreme bună cu multă distracție și evenimente sportive cu premii oferite de sponsorii noștri“, anunță organizatorii.

Evenimentul mai cuprinde muzică, distracție, jocuri pentru copii și concursuri cu premii.

Persoanele care doresc să sponsorizeze acest eveniment sunt invitate să contacteze echipa de organizare. Fiind un eveniment deschis publicului, gratuit,  este nevoie de consumabile – apă, sucuri, înghețată; echipamente – tricouri, ecusoane; sonorizare.

Evenimentul este organizat de echipa Pirvan Team Event`s care se ocupă cu organizarea de evenimente diverse în Timișoara.

Cel mai de succes eveniment organizat a fost Bătaia cu Apă din 1 Iunie 2018, eveniment realizat pentru copii mici și mari care s-au distrat, au cantat și au participat la diverse concursuri amuzante, toate aceastea fiind posibile cu sprijinul sponsorilor.

Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Ștefan Iulian Cojocnean, multiplu record-man și membru de onoare al Timișoarei.

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite