Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Culinar

Rețeta cafelei perfecte este pe cale să fie descoperită de matematicieni

Publicat

pe

Matematicienii au făcut un pas în plus în demersul de a afla formula ”cafelei perfecte”. În urma unor calcule complexe, ei au făcut lumină asupra procesului care stă la baza extragerii cafelei din grăunţe, în cafetieră, fapt ce i-ar putea ajuta pe consumatorii acestei băuturi să-i îmbunătăţească gustul printr-o abordare ştiinţifică, informează miercuri BBC.

Alcătuită din peste 1.800 de compuşi chimici, cafeaua este una dintre băuturile preferate la nivel mondial – potrivit estimărilor, în fiecare zi în lume sunt consumate câteva miliarde de căni cu cafea. Prepararea cafelei perfecte este, însă, o provocare pentru foarte mulţi. De aceea, Kevin Moroney, de la Universitatea Limerick, William Lee de la Universitatea din Portsmouth şi alţi oameni de ştiinţă au încercat să înţeleagă parametrii care influenţează produsul final.

Deşi în trecut au mai fost efectuate studii legate de matematica extragerii cafelei, nu s-a insistat suficient asupra modului în care funcţionează filtrele de cafea care reprezintă peste o jumătate dintre cele 18 milioane de cafetiere vândute în fiecare an în Europa.

În cazul aparatelor de preparat cafeaua dotate cu filtru, gravitaţia face apa să picure prin filtru extrăgând în acest proces compuşii solubili din grăunţe. ”Ideea noastră este de a obţine un model matematic complet al preparării cafelei ce poate fi folosit la proiectarea aparatelor de cafea, asemănător cu modul în care este utilizată teoria fluidelor şi mecanica solidelor pentru a construi maşini de curse”, a declarat dr. Lee pentru BBC News.

”Am luat în calcul efectul mărimii grăunţele măcinate asupra lichidului care iese din aparat. Lucrul care ne-a surprins este faptul că există de fapt două procese prin care cafeaua este extrasă. Unul foarte rapid, prin care cafeaua este extrasă din suprafaţa boabelor, şi unul mai lent în care cafeaua iese din interiorul grăunţelor”, a explicat acesta.

Anterior, s-a ajuns la concluzia că dacă boabele de cafea sunt măcinate prea mărunt, cafeaua rezultată este supra-extrasă şi foarte amară. Pe de altă parte, dacă boabele nu sunt măcinate fin acest lucru poate face ca lichidul obţinut să fie diluat. Dr. Lee a explicat că lucrarea matematicienilor a pornit de la această observaţie şi că mărimea grăunţelor de cafea măcinată este cheia în prepararea cafelei perfecte.

În cazul în care ”grăunţele sunt puţin mai mari decât într-o râşniţă standard”, cafeaua este ”mai puţin amară, parţial datorită echilibrării dintre ceea ce iese din suprafaţa (grăunţelor – n.r.) şi ceea ce iese din interiorul lor”, a explicat dr. Lee.

”Când lucrurile sunt mai mari, are loc o descreştere a suprafeţei totale a sistemului”, a completat el.

”În plus, apa curge mai rapid prin cafeaua măcinată mare deoarece petrece mai puţin timp în contact cu grăunţele, ceea ce contribuie şi la reducerea extracţiei”, a adăugat dr. Lee care a mai spus că atunci când grăunţele sunt foarte mici ”este greu pentru apă să se strecoare printre ele, aşa că aceasta petrece mai mult timp mişcându-se printre grăunţe”, iar lichidul final va fi mai concentrat. În acest sens, cercetătorii susţin că ar trebui îmbunătăţite aparatele de cafea pentru o anumită mărime a grăunţelor măcinate astfel încât să se obţină ”extracţia perfectă”.

Oamenii de ştiinţă studiază şi forma ”patului de cafea” din cafetierele cu filtru deoarece acesta se modifică în timpul procesului de preparare.

”La început, stă pe fundul filtrului, dar la final îmbracă pereţii filtrului. Şi acest lucru pare să influenţeze gustul cafelei”, a declarat dr. Lee. Acest lucru îi determină pe oamenii de ştiinţă să ia în calcul modul în care este turnată apa în filtru, dacă aceasta curge printr-un singur jet, în centru, cum ar fi de la robinet, sau dacă apa curge din mai multe locuri, cum se întâmplă în cazul unui cap de duş.

”Acestea pot deranja ‘patul de cafea”’, a precizat specialistul.

AGERPRES

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Culinar

Cele mai bune rețete de post de la mănăstiri

Publicat

pe

Pe paginile de Facebook ale mănăstirilor românești, măicuțele oferă credincioșilor rețete de post care se gătesc, de obicei, în aveastă perioadă și în locașurile de cult.

Ciuperci la cuptor

Ingrediente
13 ciuperci mari
câteva fire de pătrunjel
câteva fire de mărar
1 căţel usturoi
1/4 linguriţă sare
1/2 linguriţă boia
1/2 linguriţă piper
puţin ulei
Preparare: Se spală ciupercile şi apoi se usucă cu şerveţele de hârtie. Scoateţi codiţele. Aşezaţi zece ciuperci în tavă cu faţa în jos şi daţi la cuptor la 220 C pentru zece minute. Scurgeţi sucul lăsat de ciuperci din tavă şi întorceti ciupercile cu faţă în sus. Tocaţi mărunt codiţele plus restul de trei ciuperci şi le amestecaţi cu verdeţurile tocate, usturoiul strivit şi condimente. Umpleţi pălărioarele ciupercilor din tavă cu amestecul de mai sus. Stropiţi cu puţin ulei ciupercile. Daţi la cuptor la 220C pentru 15 – 20 minute. Le serviţi calde cu mujdei de usturoi şi pâine prăjită.

Tăieţei cu pesmet

300 g tăieţei laţi (fără ou în perioada postului)
100 g pesmet
80 g zahăr
1/4 linguriţă scorţişoară
2 linguri ulei (sau unt)
Porţii: 3-4
Preparare: Se pun tăieţeii la fiert în apă cu puţină sare. Se fierb conform instrucţiunilor de pe pachet. Într-o tigaie largă se încinge o lingură ulei şi se adaugă pesmetul. Se prăjeşte la foc mediu (la început) şi amestecând tot timpul. După ce vedeţi că pesmetul începe să se rumenească uşor, daţi focul la mic şi continuaţi să prăjiţi până e rumen (nu vă opriţi din amestecat). Când pesmetul e rumen (durează cam 5 minute), adăugaţi zahărul şi scorţişoară şi amestecaţi. Mutaţi pesmetul într-o farfurie. Strecuraţi tăieţeii şi adăugaţi peste ei restul de ulei. Amestecaţi. Adăugaţi pesmetul cu zahăr şi amestecaţi. Serviţi cald.

Ciorbă de fasole boabe

Ingrediente
500 g fasole boabe uscată
2 cepe
1 morcov
2 ardei
6 roşii mici (roşii cherry)
1 lingură pastă de tomate
1/2 ţelină mică
50 ml ulei
pătrunjel proaspăt
sare şi piper după gust
Preparare: Fasolea boabe (aleasă) se pune la înmuiat de seara, în apă. Se pune la fiert cu apă rece ( 3 litri), după 10 min de la fierbere se înlocuieşte cu altă apă. Procedura se repetă de două ori. Legumele se spală şi se curată apoi le tăiem cubuleţe, fără roşii. Separat într-o oală se adaugă uleiul la încins, se adaugă legumele şi se lasă câteva minute să se soteze. Se adaugă pasta de tomate, roşiile decojite şi supa de fasole, circa cinci polonice, apoi se lasă să fiarbă la foc mic circa 12 minute. După acest timp se adaugă peste legume fasolea fiartă. Se lasă să mai dea câteva clocote, se adaugă sare şi piper, după gust. Se ia de pe foc şi se adaugă pătrunjel tăiat mărunt. Se serveşte caldă.

Ardei umplut de post

Ingrediente
7 ardei graşi
1 ardei
2 morcovi
2 cepe
150 g orez
3 roşii
boia de ardei dulce
piper, sare
50 ml ulei
1 lingură de făină
1 linguriţă de vegeta
pătrunjel
Preparare: Ardeii se spală şi se curăţă de cotorul cu seminţe. Din cotor se îndepărtează seminţele şi se opreşte pentru capac. Separat pregătim legumele, ceapă şi ardeiul se toacă fâşiuţe, morcovul se rade. Într-o tigaie punem uleiul la încins, înăbuşim legumele, se adaugă orezul, adăugăm pulpă de la roşii şi se lasă pe foc până capătă o consistentă bună de umplut ardeii. La final, adăugăm sare, piper după gust. Se umplu ardeii şi îi aşezăm într-o cratiţă mai înaltă. Se adaugă apă caldă şi câteva rondele de roşii. Se adaugă după gust o linguriţă de vegeta şi se lasă ardeii la fiert la foc mic. Spre final dizolvăm o lingură de făină în apă şi adăugăm în sos. Sunt gata când zeamă a scăzut şi ardeii au fiert. Se adaugă verdeaţă tocată mărunt. Se servesc calzi împreună cu sos.

Supă de cartofi cu pâine prăjită şi usturoi

Ingrediente
5 linguriţe ulei de măsline
2 cepe
3 căţei de usturoi
3 cartofi mari albi
2 ramuri de rozmarin
8 felii de pâine
1 l supă de legume
sare
Preparare: Spălăm, curăţăm şi tăiem în cuburi nu prea mici cartofii, apoi îi punem la fiert în apă cu puţină sare vreme de 10 minute. Curăţăm şi tăiem ceapă mărunt. O punem la călit în ulei încins. Când s-a înmuiat, adăugăm usturoiul zdrobit şi o ramură de rozmarin. Scurgem cartofii şi îi punem peste ceapă şi usturoi. Peste ele turanam supă de legume caldă. Dăm în clocot şi lăsăm să fiarbă 20 de minute la foc foarte mic. În acest timp, încingem cuptorul. Tăiem pâinea şi o ungem cu ulei de măsline, o frecăm cu usturoi şi rozmarin şi o punem la copt timp de 10 minute. După ce toate ingredientele sunt fierte, supă se transferă într-un blender şi se mixează până când obţinem o pastă omogenă. După ce s-a obţinut consistentă dorită, supă se pune în boluri şi se serveşte cu pâinea prăjită.

Gulaş de ciuperci

Ingrediente
600 g mix de ciuperci (am folosit 200 g ciuperci champignon; 200 g hribi congelate; 200 h ghebe congelate)
1 căţel usturoi
1 fir mic rozmarin
1 fir mic cimbru
5 fire pătrunjel
1 lingură ulei
sare, piper negru
Sos gulaş
1 ardei roşu (gras sau kapia; aprox 150 gr)
1/2 ceapă mică (cca 15 gr)
1 căţel usturoi
1 linguriţă cu vârf boia de ardei dulce
1 linguriţă cu vârf pastă de roşii
1 linguriţă de oţet balsamic
1 priză zahăr
1 lingură ulei
sare
Preparare: Dacă folosiţi ciuperci congelate începeţi cu ele: le puneţi într-o tigaie largă, la foc mediu şi le lăsaţi până sunt decongelate complet. Strecuraţi sucul lăsat de ciuperci, presând bine pe ciuperci; reţineţi separat ciupercile şi sucul lăsat. Măsuraţi sucul lăsat de ciuperci şi completaţi cu apă dacă e cazul astfel încât să aveţi 300 ml lichid. Restul ciupercilor se şterg cu un şerveţel, se curată de picioruşe şi se taie bucăţi potrivite. Sosul: într-o oală încingeţi uleiul şi adăugaţi ceapă tocată, usturoiul felii groase şi ardeiul curăţat tăiat bucăţi nu foarte mari. Se soteaza împreună 5 minute, până ceapă se înmoaie un pic. Se adaugă pastă de roşii şi oţetul balsamic şi se soteaza împreună încă 1 minut. Se trage oală de pe foc, se adaugă boiaua (dacă doriţi puneţi şi puţină boia iute şi afumată) şi zahărul şi se amestecă bine. Se stinge cu lichidul de pe ciuperci şi se condimentează cu puţină sare. Dacă nu aţi folosit ciuperci congelate folosiţi 300 ml apă. Se fierbe la foc mic, timp de 25 de minute. Se mixeza sosul în blender şi apoi se trece printr-o sită fină. Într-o cratiţă mai largă încingeţi uleiul şi adăugaţi ciupercile crude (în cazul meu cele champignon). Se soteaza la foc mare până încep să se rumeneasca. Se adaugă şi ciupercile care au fost congelate şi se soteaza împreună încă 2-3 minute. Se adaugă usturoiul tăiat felii, firele de verdeaţă, puţină sare şi piper negru şi se soteaza încă 1 minut. Se adaugă sosul gulaş şi se fierbe cu capac timp de 10 minute.Se scot verdeţurile din oală. Se drege gulaşul de sare. Se adaugă pătrunjel tocat. E bun cu mămăliguţă sau piure de cartofi.

Citeste mai mult

Culinar

Rețete de la mănăstire cu păstrăv. Peștele – recomandat în dietele sănătoase

Publicat

pe

Parte din familia Salmonidae și înrudit cu somonul, charul și graylingul, păstrăvul trăiește în general în apele cu o temperatură mai scăzută, în regiunile de munte, submontane sau de deal. Cea mai răspândită și cunoscută varietate de păstrăv este cel curcubeu, denumire provenită de la banda longitudinală multicoloră ce îl deosebește de orice alt pește de munte. Este unul dintre cei mai apreciați pești datorită gustului bun și calităților nutritive.

Păstrăvul este bogat în acizi grași Omega 3, vitaminele D, A, C, E, B6, B2, B1, B12, proteine, sodiu, potasiu, fier, fosfor, zinc, seleniu, magneziu. Este unul dintre peștii cu o cantitate mică de mercur și, fiind semigras, are un conținut scăzut de calorii.

Consumul de păstrăv ajută la buna funcționare a sistemului cardiovascular, îmbunătățește memoria și încetinește declinul cognitiv. De asemenea, asigură o bună dezvoltare a copiilor preșcolari, îmbunătățește vederea și sistemul imunitar, elimină senzația de oboseală, ameliorează dispoziția depresivă etc.

Păstrăvul se consumă sub diverse forme: prăjit, la cuptor, umplut, în ciorbe, afumat, la grătar, la aburi etc.

Rețete

Păstrăv prăjit în fulgi de porumb, cu mujdei de usturoi 

Ingrediente: 2 păstrăvi curățați și spălați, 200 g iaurt, 100 g pesmet, 200 g fulgi de porumb, 2 roșii, 1 lămâie, 3 căței de usturoi, sare, piper, boia dulce. Preparare: În iaurt se adaugă sare, boia, piper, zeama de lămâie; se omogenizează și se pun păstrăvii în acest amestec timp de o oră, la rece. Se amestecă pesmetul cu fulgii de porumb și se dau păstrăvii prin acest amestec de 2-3 ori, după care se prăjesc până devin crocanți. Preparatul se servește cu mujdei făcut din roșii, usturoi, sare și pătrunjel verde.

Salată de păstrăv afumat

Ingrediente: 1 păstrăv afumat, 4 cartofi fierți, 2 morcovi mari fierți, 250 g maioneză făcută în casă, 150 g măsline, 1 gogoșar mai mare, albușul fiert de la ouăle pentru maioneză, sare, piper, oțet.

Preparare: Se curăță morcovii și cartofii, se taie cubulețe, apoi se pregătește maioneza; se curăță, se spală și se taie gogoșarul cubulețe; se adaugă puțin oțet și se lasă 10-15 minute, apoi se pune peste amestecul de cartofi cu morcov. Păstrăvul se alege de oase, se îndepărtează pielea și se mărunțește, apoi se pune peste legume; se adaugă albușul tăiat mărunt, măslinele, se amestecă cu maioneza, se potrivește de sare și piper, se omogenizează compoziția și se poate servi.

Tataki de păstrăv somonat

Ingrediente: 2 bucăți file de păstrăv roz, 30 g ghimbir proaspăt, 1 lingură oțet, 1 lingură sos japonez mirin, 2-3 linguri sos de soia, sare marină, piper, 1 lingură ulei de susan, 2 linguri semințe de susan. 

Preparare: Se face un amestec de ghimbir, ulei de susan, oțet, sos mirin, sos de soia, piper; se amestecă bine, se toarnă peste pește și se pune la marinat pentru 3 ore la frigider, apoi se scoate și se dă prin semințe de susan și se prăjește. Se servește cald cu garnitură de salată, orez sau cartofi.

sursa: monahia Ecaterina Vicleanu, Ziarul Lumina

foto: kaufland.ro

Citeste mai mult

Culinar

Criză de drojdie în supermarketuri. Rețetă de maia pentru pâine

Publicat

pe

Având în vedere criza de drojdie din supermarketurile noastre, în contextul actual generat de pandemia de coronavirus, vă oferim în cele ce urmează o rețetă testată de maia pentru pâine.

Maiaua reprezintă un ingredient necesar creșterii aluatului de pâine. Tehnica de a face pâine cu maia este străveche, urme ale folosirii ei găsindu-se în vestigiile diferitelor culturi, cu multe secole înaintea erei noastre.

Maiaua este agentul de fermentare și dospire care se folosește în aluaturile cu făină pentru pâine, cozonac, biscuiți etc. Maiaua pentru pâine nu este dulce, precum maiaua clasică pentru cozonac, ci este puțin acrișoară. Maiaua care se folosește la prepararea pâinii este crescută doar din apă, făină și eventual sare ori semințe. Drojdia dezvoltată în maia nu este drojdie de bere ori drojdie comercială. Este o tulpină de drojdie inițial dezvoltată pe coaja bobului de strugure și ulterior cultivată pe pat de azot, în regim intens, pentru nevoile din alimentație.

Rețetă:

Se ia jumătate de kilogram de făină și se amestecă cu apă (la temperatura camerei), până se face un aluat moale, apoi se lasă la crescut 12 ore, după care se pune la frigider (nu congelator) 24 de ore.

Se scoate din nou, se lasă până la 8 ore la temperatura camerei și se amestecă cu 250 gr. făină și apă. Se lasă la crescut 12 ore și apoi se bagă la frigider 24 de ore.

După ce se amestecă și adoua oară, se lasă la frigider încă 24 de ore și abia atunci este gata maiaua. Nu trebuie amestecată niciodată cu apă fierbinte sau împreună cu sarea.

La 12 kg de făină se pun 500 gr. de maia.

Maiaua ține și trei săptămâni la frigider!

sursa: ziarullumina.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite