Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Sănătate

Antibioticele, tot mai ineficiente. Cum să ne tratăm împotriva infecțiilor

Publicat

pe

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) emite un nou semnal de alarmă în privinţa amenințării tot mai mari reprezentate de bacteriile rezistente la antibiotice şi afirmă că există o „lipsă gravă de programe de dezvoltare a unor antibiotice noi”. Omenirea riscă să se întoarcă la era dinaintea penicilinei dacă nu sunt găsite mijloacele pentru a finanța cercetarea într-o medicină nouă, mai eficientă, a avertizat recent şi ministrul sănătății din Germania.

Rezistența la antimicrobieni este o urgență sanitară mondială, care pune serios în pericol progresele medicinei moderne, se spune în ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care îl citează pe Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. Oficialul consideră că este „urgent să se multiplice investițiile în programele de cercetare și dezvoltare a unor medicamente eficiente contra infecțiilor rezistente la antibiotice, inclusiv împotriva tuberculozei”.

OMS a recenzat recent 51 de noi produse, aflate în teste clinice, pentru tratarea agenților patogeni prioritari rezistenți la antibiotice. Dar, dintre toate aceste medicamente, „doar opt reprezintă tratamente inovatoare”, a dezvăluit OMS în același comunicat, potrivit AFP.

Noul raport al OMS a subliniat „o gravă lipsă în privința opțiunilor de tratament” pentru tuberculoza rezistentă, care ucide aproximativ 250.000 de persoane pe an, dar și pentru alte bacterii rezistente la medicamente, inclusiv Acinetobacter și enterobacteriile (precum Klebsiella și E.coli). Acestea din urmă pot să cauzeze infecții grave și adeseori mortale și reprezintă o amenințare deosebit de serioasă în special în spitale.

Un mesaj de avertisment la fel de sever a transmis şi ministrul sănătăţii din Germania, Hermann Grohe, la o reuniune a omologilor săi din Grupul celor 20 de economii dezvoltate și în curs de dezvoltare. Potrivit lui Grohe, omenirea riscă să se întoarcă la era dinaintea penicilinei dacă națiunile nu cooperează pentru a combate amenințarea pe care o reprezintă bacteriile rezistente la antibiotice și nu sunt găsite mijloacele pentru a finanța cercetarea într-o medicină nouă, mai eficientă.

Referitor la abuzul de antibiotice care duce la dezvoltarea unor tulpini rezistente ale multor bacterii, profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a atenţionat că una dintre cele mai mari greşeli este administrarea antibioticelor pentru gripă şi răceală.

„Gripa şi răceala sunt cauzate de viruşi în raport cu care antibioticele nu au absolut niciun efect. Cele mai multe antibiotice pe care le folosim doar ajută bacteriile să devină mai rezistente. Suprasolicitarea şi abuzul de antibiotice pentru infecţiile virale contribuie masiv la creşterea rezistenţei la antibiotice, la nivel mondial”, a declarat dr. Adrian Streinu Cercel pentru news.ro.

Potrivit acestuia, cei mai vulnerabili în faţa rezistenţei la antibiotic sunt pacienţii cu imunitate scăzută, „imunodeprimaţi”, printre care sunt bolnavii de cancer, diabet zaharat, ciroză hepatică, hipertensiune arterială şi boli reumatice.

Potrivit unei estimări pe termen lung a unui grup internațional de experți, înființat în 2014 în Marea Britanie, autor al mai multor rapoarte pe această temă, bacteriile rezistente la antibiotice ar putea ucide până la 10 milioane de persoane pe an până în anul 2050, la fel de mult precum cancerul.

Fenomenul provoacă deja 700.000 de decese pe an, dintre care 50.000 în Europa și Statele Unite, potrivit acestui grup de experți, prezidat de economistul Jim O’Neill.

Simptomele unei infecţii sunt febra, frisoanele, transpiraţiile, durerile de cap, de muşchi şi oboseala.  Diareea, vărsăturile, greaţa, durerile abdominale, balonarea dureroasă şi deshidratarea pot fi urmarea unei infecţii intestinale. Tusea, strănutul, durerea în piept şi gât, congestia nazală şi lăcrimarea ochilor sunt semne ale infecţiei respiratorii.
 
Urinarea dureroasă şi frecventă, urina cu miros neplăcut sau cu sânge sau mâncărimile vaginale pot să apară într-o infecţie a vezicii urinare.  Erupţii, răni, inflamaţie, mâncărimi ale pielii, înroşire, vezicule sau coşuri pot să fie provocate de infecţii ale pielii.
 
Durere, iritaţie sau sensibilitate locală pot apărea în infecţii ale urechilor, ochilor, gurii, dinţilor sau gingiilor.  Mâncărimi anale intense pot să însoţească o infecţie cu viermi a intestinului gros.  Durerea şi inflamaţia artritică, deseori localizate, pot semnala o infecţie articulară.

Infecţiile minore au durată scurtă şi se vindecă de obicei de la sine, dar bolile infecţioase grave necesită tratament medical. Infecţiile bacteriene sunt vindecate prin uciderea bacteriilor cu antibiotice, cum este penicilina şi derivatele sale.
 
Multe infecţii micotice (cu ciuperci) şi parazitare răspund, de asemenea, la antibiotice sau chimioterapice antimicrobiene.
 
Singurul dezavantaj este că utilizarea excesivă eronată a antibioticelor poate suprima reacţii imune naturale proprii ale organismului.
 
Antibioticele sunt inutile în infecţiile virale. Deşi unele medicamente antivirale pot reduce simptomele, este dificil sau imposibil să se inventezetratamente mai eficiente, deoarece virusurile diferă atât de frecvent mutaţii îşi schimbă forma.
 
Terapia standard pentru cele mai multe infecţii virale constă doar în a ameliora simptomele, a preveni infecţia bacteriană secundară şi a permite organismului să se vindece singur. Medicamentele eliberate cu sau fără reţetă pot ameliora simptomele tipice şi accelerează vindecarea după infecţiile minore. Vaccinurile preventivesunt de departe cel mai bun tratament împotriva infecţiilor virale şi sunt disponibile pentru multe boli infecţioase.

 

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sănătate

O capsulă cât o vitamină, folosită pentru investigarea intestinului subțire, la Timișoara

Publicat

pe

O capsulă de mărimea unui comprimat de vitamină care este prevăzută cu o cameră video performantă este folosită de medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara pentru investigarea intestinului subţiree, procedura fiind  numită metoda gold standard.

„Capsula endoscopică este un dispozitiv de mărimea unui comprimat de vitamină. Este prevăzută cu o cameră video miniaturizată, performantă, având o sursă de lumină şi o baterie. Capsula înregistrează şi stochează imagini în timp ce traversează tubul digestiv, imaginile fiind transmise apoi unui aparat fixat, printr-o centură, pe abdomenul pacientului”, au anunțat medicii într-un comunicat de presă.

Capsula endoscopică este destinată pacienţilor ce prezintă sângerări digestive de cauză necunoscută, celor cu tumori intestinale, boală celiacă refractară, boală Crohn localizată la nivelul intestinului subţire, pacienţilor cu anemie feriprivă, cu polipoză adenomatoasă familiară, celor cu anomalii vasculare. Este o metodă minim invazivă, care nu necesită sedare, ca în cazul colonoscopiei sau gastroscopiei. Permite totodată o accesibilitate crescută la nivelul intestinului subţire şi este confortabilă pentru pacienţi. Are însă şi câteva contraindicaţii. Nu se administrează copiilor, pacienţilor cu tulburări de deglutiţie, pacienţilor cu istoric de ocluzii intestinale sau la care se suspicionează o stenoză la nivelul tubului digestiv.

Pentru ca rezultatele acestei proceduri să fie cât mai precise şi relevante este important ca pacientul să urmeze câţiva paşi.

Cu 24 de ore înaintea examinării, trebuie să urmeze o dietă lichidă şi i se va administra un purgativ pentru pregătirea colonului. Vor fi evitate activităţile fizice intense, întrucât mişcările bruşte pot influenţa calitatea imaginii.

După 30 de minute de la înghiţire, capsula depăşeşte tubul digestiv superior, trece de stomac, şi ajunge în intestinul subţire. Acolo, timp de 4-5 ore, înregistrează mii de imagini pe care le transferă în dispozitivul extern, ataşat pe o centură. Într-un interval de aproximativ 12 ore, capsula va fi eliminată, odată cu scaunul.

Capsula nu necesită recuperare. Odată finalizată procedura, dispozitivul de stocare extern este conectat la un computer unde există un soft al capsulei, se descarcă imaginile care sunt apoi interpretate.

Procedura se realizează contra cost însă doar după un consult făcut de medicul gastroenterolog care va stabili dacă este sau nu necesară o asemenea investigaţie. Consultul este gratuit pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

Foto: Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara

Citeste mai mult

Sănătate

ILIMED KINETICA – Clinica de excelență în recuperare și prevenție medicală

Publicat

pe

Într-o lume tot mai dinamică și solicitantă, sănătatea devine un pilon esențial pentru o viață activă și echilibrată. În acest context, clinica ILIMED KINETICA se evidențiază drept un exemplu de excelență în domeniul recuperării și prevenției medicale, oferind servicii de kinetoterapie și fizioterapie la cele mai înalte standarde.

Profesionalism și dedicare – cheia succesului

Situată într-un spațiu modern, dotată cu echipamente de ultimă generație, ILIMED KINETICA își întâmpină pacienții cu o echipă de specialiști dedicați, pregătiți să ofere soluții personalizate pentru afecțiuni profesionale, ortopedice, reumatice și sportive. Personalul medical, condus de domnul doctor Ilia Iosif și doamna doctor Camelia Ilia, impresionează prin profesionalism, empatie și abordarea orientată către nevoile fiecărui pacient.

Gama extinsă de servicii medicale

La ILIMED KINETICA, pacienții beneficiază de o paletă variată de proceduri terapeutice, adaptate specificului fiecărei afecțiuni.

Printre cele mai solicitate servicii se numără:

Ecografia musculoscheletală – diagnostic precis și rapid al afecțiunilor musculare și articulare.

Infiltrații eco-ghidate – tratamente minim invazive pentru reducerea inflamației și durerii.

Terapia PRP (plasma îmbogățită cu trombocite) – soluții moderne de regenerare tisulară.

Mezoterapie – tratamente inovative pentru reducerea disconfortului și îmbunătățirea mobilității.

Fizioterapie avansată – incluzând unde de șoc, TECAR și alte tehnologii de top.

Elongații vertebrale computerizate – ideale pentru tratamentul afecțiunilor coloanei vertebrale.

Kinetoterapie personalizată – programe de recuperare adaptate fiecărui pacient.

Accesibilitate și corectitudine

Un aspect care diferențiază ILIMED KINETICA este raportul excelent între calitatea serviciilor și costuri. Deși oferă tratamente la standarde europene, clinica practică tarife accesibile, fapt ce o face atractivă atât pentru pacienții locali, cât și pentru cei din alte regiuni.

Experiențe pozitive și recunoștință

Recenziile pacienților subliniază nu doar calitatea actului medical, ci și atmosfera prietenoasă și suportivă din cadrul clinicii. „Așa ar trebui să arate toate serviciile medicale din România”, declară un pacient mulțumit, remarcând și amabilitatea personalului. Mulțumirile se îndreaptă adesea către cei doi medici fondatori, care demonstrează zi de zi că empatia și profesionalismul pot coexista armonios.

ILIMED KINETICA – un model de urmat

Prin serviciile sale integrate și abordarea holistică a sănătății, ILIMED KINETICA ridică standardele în domeniul recuperării medicale. Este mai mult decât o clinică – este un partener de încredere pentru toți cei care își doresc să-și recapete mobilitatea, confortul și bucuria de a trăi fără durere.

Programul clinicii, situată pe Calea Ariadna nr.40, în Timişoara, este de luni până vineri între orele 8:00 si 20:00. Pentru programări puteți suna la 0774669836

Adresați-vă specialiștilor ILIMED KINETICA și descoperiți ce înseamnă cu adevărat excelența medicală!

Citeste mai mult

Sănătate

Distrofia unghială. Cauze și tratament

Publicat

pe

Distrofia unghială poate fi o sursă de frustrare și disconfort pentru mulți oameni.

La Podo Clinique, înțelegem impactul pe care această afecțiune îl poate avea asupra stimei de sine și a calității vieții. De aceea, oferim soluții eficiente și personalizate pentru a trata această problemă.

Procedura noastră pentru distrofia unghială este concepută pentru a restabili aspectul și sănătatea unghiilor afectate. Înainte de tratament, unghiile pot prezenta aspectul de subțiere, îngălbenire sau chiar deformare. După aplicarea procedurii noastre specializate, unghiile revin la un aspect sănătos și natural.

Utilizăm tehnici avansate și produse de înaltă calitate pentru a trata distrofia unghială în mod eficient și vă asigurăm că veți primi cele mai bune îngrijiri și rezultate.

Echipa noastră de specialiști vă stă la dispoziție pentru a vă oferi cele mai bune soluții pentru sănătatea picioarelor dumneavoastră!

Pășește cu încredere și contactează-ne pentru o consultație!

Programări la +𝟒𝟎 𝟕𝟒𝟎 𝟎𝟕𝟎 𝟎𝟓𝟐

 𝐰𝐰𝐰.𝐩𝐨𝐝𝐨𝐜𝐥𝐢𝐧𝐢𝐪𝐮𝐞.𝐫𝐨

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite