Deși pare o boală banală, cu o durată normală de șase-șapte zile, gripa trebuie să fie tratată cu mare grijă pentru evitarea unei suprainfecții. Atât la copii, adulți, persoane în vârstă, tratamentele naturiste, mai puțin agresive comparativ cu medicamentele contra gripelor și a oricăror viroze respiratorii, dau rezultate bune.
În caz de gripă, sunt recomandate ceaiuri fierbinți din plante medicinale cu proprietăți neurosedative, antiinflamatoare, emoliente, expectorante, sudorifice, antitusive și de protecție față de contaminarea virotică. Efectele cresc prin combinarea ceaiurilor cu aspirină preparată din scoarță de salcie.
Siropurile cu extracte din plante ameliorează simptomele din afecțiunile cronice și acute ale tractului respirator, au efecte expectorante, bronholitice, mucolitice și antiinflamatoare și sunt, de asemenea, recomandate în cazul gripei.
La fel de indicate sunt și ceaiurile calde din flori de tei și de soc (câte două lingurițe la o cană de apă, din care se beau două-trei căni pe zi), îndulcite cu miere de albine, având acțiune sudorifică.
Busuiocul (Ocimum basilicum) este recomandat în inhalații, ca decoct sau în consum intern, sub formă de ceai fierbinte cu miere, pentru revitalizarea rapidă a organismului și stoparea procesului gripal, mai ales în faza de debut. Într-un tratament de șoc se vor consuma zilnic șase-șapte căni cu infuzii de busuioc, îndulcite cu miere, la intervale de 30 minute. Dacă apare febra ridicată, se adaugă o linguriță-două de mentă.
Echinaceea poate fi folosită sub formă de extract, tinctură sau comprimate, care se administrează de câteva ori pe zi, ca mijloc terapeutic de bază în întărirea sistemului imunitar, apărând organismul de infecțiile virale, bacteriene și fungice.
Consumate separat sunt eficiente infuziile din: flori de ciuboțica-cucului și mușețel; frunze de coacăz negru, salvie și pătlagină; herba de cimbrișor, cimbru, isop, unguraș, țintaură și măghiran; fructe de anason și măceșe.
Sub formă de decoct, prin fierbere 5-10 minute (două linguri la 250 ml apă), se pot administra câte trei-patru linguri pe zi, prin înghițituri rare, din amestecul de: rădăcini de ciuboțica-cucului și brusture; scoarță de salcie pentru combaterea durerilor musculare; herba de ghințură, scai vânăt și traista-ciobanului.
Tot acasă puteți prepara un alt remediu: trei cepe se fierb în 600 ml apă până scade conținutul la jumătate; după strecurare se adaugă trei linguri de miere de albine și o linguriță de tinctură de gențiană, din care se ia câte o lingură din oră în oră. Alte amestecuri cu mare eficiență pot fi realizate din flori de tei și soc, frunze de mentă, herba de nalbă mare și fructe de măceșe; flori de tei, frunze de salvie și eucalipt; flori de tei, soc și muşetel, herba de cimbrișor și sovârv, rădăcină de cerențel și scorțișoară (infuzie îndulcită cu miere); flori de tei și soc, herba de țintaură și păpădie, scoarță de salcie și conuri de hamei; flori de tei, soc, mușețel, lumânărică, porumbar și crețușcă și scoarță de salcie (decoct cu efecte sudorifice în infecțiile gripale); flori de tei, soc, salcâm și trifoi roșu, frunze de coacăz negru și urzică, herba de sovârv și scoarță de salcie (infuzie îndulcită cu miere).
Efectele acestor ceaiuri cresc simțitor dacă se adaugă o linguriță de scorțișoară și cuișoare, măcinate fin, care au acțiune antivirotică. Mai pot fi utilizate: tinctură de țintaură din 20 g herba macerată cinci zile în 100 ml alcool 70%, din care se iau câte 30-40 picături de trei ori pe zi, cu 60 minute înainte de mese; tinctură din patru linguri de rădăcini de păpădie tocate mărunt și macerate 3-4 ore în 500 ml țuică; se bea câte un pahărel de trei ori pe zi pentru combaterea frisoanelor.
Și câteva din produsele apicole sunt utile ca remedii benefice împotriva gripei: tinctura de propolis 20%, din care se iau 20-30 picături într-o linguriță de lapte cald sau ceai, de două-trei ori pe zi, cu o oră înainte de mese, având acțiune puternic antivirală; mierea din flori de tei, luată împreună cu ceai de tei, este un leac foarte bun contra tusei și gripei; lăptișorul de matcă, în cure de 10 zile, câte o măsură dozatoare pe zi; polen în doză de atac, de trei-patru ori mai mare decât doza normală.
sursa: ziarullumina.ro