Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Sănătate

Centrul de Onologie OncoHelp din Timișoara a inaugurat cel mai modern ambulatoriu de radioterapie din vestul țării

Publicat

pe

La Timișoara a fost inaugurat cel mai modern ambulatoriu de radioterapie din vestul țării, în cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp. Este vorba despre investiția recent încheiată – în valoare de peste 2.200.000 euro –  care cuprinde construcția realizată în regim S+P+2 etaje, cu o suprafață totală de 2130 mp.

La evenimentul de inaugurare au participat, în calitate de invitați: Prof. Univ. Dr. Octavian Crețu – Rector al Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara, Prof. Univ. Dr. Marilen Pirtea – Rector al Universității de Vest din Timișoara, Conf. Univ. Dr. Mădălin Bunoiu – Prorector al Universității de Vest Timișoara. Din partea gazdelor au participat: Conf. Univ. Dr. Șerban Negru – Președinte al Asociației OncoHelp, Dr. Valeriu Borugă – Manager general al Asociației OncoHelp și Dr. Anca Croitoru – Șef al Secției de Radioterapie.

Acest ambulatoriu va deservi pacienți din partea de Vest a țării, dar și din județe mai îndepărtate. Pe lângă serviciile de specialitate, aici vor fi oferite posibilități de cazare – în camere cu 2 sau 3 paturi și baie proprie, oferind astfel condiții hoteliere de excepție, în mod gratuit, pentru 48 de pacienți. Aceștia vor beneficia și de 3 mese/zi, tot în regim gratuit. Cazarea pacienților care se află în curs de radioterapie, cu domiciliul în alte localități, și cu posibilități modeste de cazare în Timișoara a fost unul din motivele importante care au condus la realizarea ambulatoriului de radioterapie în cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp din Timișoara.

“Cancerul evoluează continuu și nu se oprește în perioada carantinei. Studii serioase din literatura de specialitate arată o creștere semnificativă a mortalității prin cancer în anul 2020. Cancerul rămâne și azi ”împăratul tuturor bolilor”, cu peste 80.000 cazuri noi în România anul acesta și 50.000 decese, de 5 ori mai mult decât decesele cauzate de Covid-19.

Considerăm că menținerea unor servicii de calitate, efectuate la timp, pentru bolnavii de cancer rămâne o prioritate esențială. Am dezvoltat noul ambulatoriu de radioterapie într-o perioadă vitregă, supuși multor constrângeri financiare și logistice, cu convingerea că trebuie să continuăm această luptă.

Centrul de Oncologie OncoHelp este un spital permanent implicat în activitatea de educare a tinerilor specialiști. Aici se formează viitorii medici de la Universitatea de Medicină și Farmacie dar și viitorii fizicieni medicali de la Universitatea de Vest. De aceea am considerat important să avem alături de noi la această inaugurare pe cei doi rectori ai acestor prestigioase instituții academice, Prof. Dr. Octavian Crețu și Prof. Dr. Marilen Pirtea, cărora le suntem foarte recunoscători pentru colaborarea strânsă din ultimii ani. Am fi vrut să invităm mulți alți apropiați, sponsori, colegi, colaboratori, la acest eveniment aniversar dar din motive evidente nu am putut să o facem.

Mulțumim sponsorilor care au înțeles importanța demersului nostru și au contribuit de-a lungul anilor la dezvoltarea acestui spital. Nu în ultimul rând, mulțumim presei care a fost mereu alături de noi și a sprijinit eforturile Asociației OncoHelp, a răspuns permanent solicitărilor noastre dar a și inițiat sau susținut campanii de strângere de fonduri care au făcut posibilă această realizare” a declarat Conf. Univ. Dr. Șerban Negru – Președinte al Asociației OncoHelp

Construcția noului ambulatoriu de radioterapie a început în luna mai 2019, fiind finalizată în luna noiembrie 2020. Aici sunt integrate cabinetele medicale în regim ambulatoriu – specialitatea Radioterapie: la parter, pe o suprafață de 468 mp va funcționa zona de recepție, sala de așteptare, și un număr de 7 cabinete medicale de specialitate – Radioterapie. Pe lângă acestea, la subsol – pe o suprafață de 567 mp – va funcționa camera de conturaj și planning al tratamentului prin Radioterapie, și o sală de curs care va permite desfășurarea activității didactice în cele mai bune condiții pentru studenți si rezidenți. Etajele 1 și 2  – 562 mp+ 533 mp – vor deservi ca zonă de cazare pentru 48 de pacienți, în camere cu 2 sau 3 paturi, cu baie proprie.

Acestea vor face parte din Laboratorul de Radioterapie OncoHelp – care va deveni cel mai mare centru de radioterapie din vestul României.

“Prin finalizarea și darea în folosință a acestui imobil am reușit să atingem 2 obiective importante cuprinse în planurile de dezvoltare ale Centrului de Oncologie Oncohelp. Unul dintre ele e reprezentat de mutarea ambulatoriului de radioterapie în “casă nouă”, într-un spațiu elegant și generos în care pacienții vor beneficia de îngrijire medicală în cele mai bune condiții. Un al doilea obiectiv, și poate cel mai important, este reprezentat de posibilitatea de a oferi sprijin paciențiilor din afara Timișorii – prin cazarea gratuită a acestora pe întreaga durată a ședințelor de radioterapie de care beneficiază în cadrul spitalului nostru” a declarat dr. Valeriu Borugă – Manager general al Asociației OncoHelp.

Sănătate

Sănătatea mintală. Cum te poate ajuta Biblia?

Publicat

pe

„Aproape jumătate dintre europeni s-au confruntat cu dificultăți în materie de sănătate mintală”. Declarația de mai sus, făcută la începutul lunii octombrie 2023 de Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate și siguranță alimentară, a avut la bază rezultatele unui sondaj Eurobarometru privind sănătatea mintală, efectuat în iunie 2023 în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Acesta a relevat că principalele probleme emoționale cu care s-au confruntat europenii în cele 12 luni precedente fuseseră stările de depresie și anxietatea.

La nivel global, Organizația Mondială a Sănătății a constatat că în 2019 aproape 1 miliard de persoane se luptau cu o tulburare mintală. Dar pandemia de Covid-19 a agravat problema, cauzând o creștere de peste 25% a cazurilor de anxietate și a tulburări depresive majore.

În contextul acestei crize mondiale a sănătății mintale, pe site-ul JW.ORG a fost publicată o revistă ce conține multe sfaturi practice și principii biblice utile care le pot aduce sprijin pe plan emoțional celor ce suferă de astfel de afecțiuni. Aceasta este intitulată „Sănătatea mintală – Biblia te poate ajuta” și poate fi accesată online sau descărcată gratuit de pe site în diverse formate.

„Nu oamenii sănătoși au nevoie de doctor, ci bolnavii” este primul principiu menționat în revistă. El a fost formulat de Isus Cristos și este consemnat în Evanghelia după Matei, capitolul 9, versetul 12. În armonie cu acest principiu, revista subliniază că o persoană care se confruntă cu o stare persistentă de îngrijorare, anxietate sau tristețe ar putea avea nevoie de „ajutor de specialitate pentru a identifica și a trata cauzele”, precum și că „multora le-a fost de mare folos să afle informații despre afecțiunea lor din surse sigure”.

Bineînțeles, Biblia nu este o carte de medicină, dar ea îi poate ajuta pe cei ce o citesc să facă față situațiilor stresante, gândurilor negative, emoțiilor dureroase și problemelor de sănătate fizică și mintală. Astfel că revista prezintă multe principii biblice deosebit de practice și încurajatoare. Totodată, ea conține exemple biblice ale unor bărbați și femei din trecut care au înfruntat diverse stări emoționale tulburătoare, relatări ale mai multor persoane care se luptă cu o formă de tulburare mintală și sugestii practice pentru cei care le oferă ajutor persoanelor suferinde.

Site-ul jw.org conține o multitudine de articole pe acest subiect, cum ar fi:

Ce ar trebui să știți despre tulburările mintale

Ce înseamnă să suferi de depresie?

Depresia la adolescenți – Cauze și ajutor

Cum să lupt împotriva depresiei?

Nu te lăsa pradă tristeții!

O caracteristică deosebit de apreciată este faptul că în partea de jos a fiecărei pagini pot fi găsite linkuri către alte articole asemănătoare. Totodată, cititorii au posibilitatea de a folosi funcția de căutare, din partea de sus a fiecărei pagini, pentru a găsi tot ce s-a publicat despre un subiect care îi interesează.

Toate materialele de pe JW.ORG, site-ul oficial al Martorilor lui Iehova, sunt gratuite și pot fi accesate și descărcate fără să fie necesar un cont sau un abonament.

Citeste mai mult

Sănătate

Manipularea fascială – fizioterapie inovativă

Publicat

pe

Manipularea fascială Stecco® ajunge în Timisoara. Metoda dezvoltata în peste 30 de ani și prezentă în peste 50 de țări de italianul Luigi Stecco împreuna cu copiii lui dr. Carla și Antonio Stecco, și care a revoluționat recuperarea medicală, ajunge în România.

Datorită kinetoterapeutului Adnana Apostol, unul din cei 2 terapeuți certificați din țara noastră, avem posibilitatea să ne tratăm cu această metodă de recuperare medicala inovativă în cadrul cabinetului Salus.

Faptul că întreg corpul este acoperit de fascie, țesut care înfășoară toți mușchii și organele, se stie demult, dar timp de secole nu a fost clar la ce anume foloseste acest tesut pana cand studiile medicale au permis sa intelegem functia si posibilele aplicatii terapeutice. In practica este vorba despre o tehnica de recuperare  folosita in fizioterapie si care vede in fascie punctul nodal asupra carui sa actionam pentru rezolvarea durerilor si a altor probleme cu care se confrunta pacientii.

Care este noutatea?

In practica clinica traditionala se acorda o atentie aproape exclusiva consecintelor, asupra durerii intense ca si boala, si asupra carora sa actionam prin folosirea medicamentelor sau a terapie instrumentale, dar care nu actioneaza asupra adevaratei cauze a durerii ci asupra simtomului dureros. Punctul forte al terapiei este atentia data cauzei durerii (de ce ma doare?) si nu consecintei, adica durerea

Muta atentia terapeutului de la tratamentul simptomului (ex. durere, inflamatie, iritatie), intervenind direct asupra cauzei, (ex. fracturi precedente, trumatisme, operatii,etc) uneori chiar departe de sediul durerii.

Manipularea fasciala se foloseste de durere pentru a intelege cum sa actioneze asupra cauzei disfunctiei si cauta diferite asocieri intre diversele patologii ale pacientului luand in considerare tot istoricul acestuia, realizand un tratament global personalizat.

In ce probleme putem actiona?

Probleme foarte diferite intre ele, atat in faza acuta cat si cronica,  isi pot gasi solutia in manipularea fasciala: pe langa disfunctii ale aparatului locomotor (cefalee, cervicalgie, spondiloza cervicala, lombalgii, lombosciatalgii, gonalgii, sindrom de tunel carpian, tendinite, entorse, gonalgii, coxalgii, fasciita plantara, dureri de umar, dureri ale articulatiei temporo-mandibulare, etc.) ne concentram si pe disfunctiile organelor interne, cautand cauze si solutii pentru disfunctii care nu vin asociate cu terapia fizioterapica (vertij, durere menstruala, constipatie, senzatia de nod in gat, cistite recurente, etc.)

Terapia poate fi aplicata atat adultiilor cat si copiilor.

Este o metoda concreta si economica pentru pacient, deoarece reduce frecventa sedintelor, tratamentul durand 50 min si se repeta o data la 7-10 zile. Durata ciclului de tratament, 4 – 5 sedinte in majoritatea cazurilor, sunt suficiente pentru a  obtine o imbunatatire semnificativa, si de durata.

Citeste mai mult

Sănătate

Sfaturi pentru a face față alergiilor și asteniilor de primăvară

Publicat

pe

Primăvara este o perioadă minunată, dar pentru unii oameni, poate fi o adevărată provocare. Alergiile și asteniile de primăvară sunt printre cele mai comune probleme de sănătate cu care se confruntă mulți oameni în această perioadă.

Primăvara este sezonul înfloririi plantelor și copacilor, iar polenul eliberat de acestea poate provoca reacții alergice în organismul nostru. În plus, schimbările de temperatură, umiditatea ridicată și vremea imprevizibilă pot contribui la dezvoltarea asteniei de primăvară. Acest lucru poate duce la oboseală, iritabilitate, lipsă de concentrare și alte simptome neplăcute.

Alergiile și asteniile de primăvară pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre și a calității vieții. Simptomele neplăcute pot afecta capacitatea noastră de a munci, de a ne bucura de timpul liber și de a socializa cu prietenii și familia. Acest lucru poate duce la o scădere a stimei de sine și a calității vieții în general.

În acest context, ApiLand, cel mai mare producător de produse apicole din România, vine în ajutorul celor care caută o soluție naturală și eficientă pentru aceste probleme, oferind 5 sfaturi pentru a face față alergiilor și asteniilor de primăvară, folosind produse apicole.

Consumați miere locală.

Mierea este unul dintre cele mai populare produse apicole și poate fi de mare ajutor în reducerea simptomelor asteniei de primăvară. Consumați miere locală, deoarece aceasta conține polen din zona în care trăiți și poate ajuta la întărirea imunității. În plus, mierea este o sursă naturală de energie și contribuie la combaterea asteniei”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Consumați polen crud.

Polenul crud poate fi un ajutor de nădejde în lupta împotriva alergiilor sezoniere. El contribuie la construirea imunității la alergenii locali și poate reduce simptomele alergice. Polenul crud poliflor și polenul crud de salcie, în special, pot reduce nivelul de histamină – substanța responsabilă de declanșarea alergiilor la polenul purtat de vânt. Polenul crud poate fi consumat preventiv sau în paralel cu alte antialergice, se păstrează și se consumă direct din congelator”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Luați miere cu lăptișor de matcă.

Lăptișorul de matcă pur este un produs apicol bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. Acesta poate ajuta la creșterea nivelului de energie și la combaterea asteniei. În combinație cu mierea, acesta poate fi un remediu excelent pentru a face față asteniilor de primăvară”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Consumați amestec de propolis și miere.

Propolisul este o substanță produsă de albine pentru a proteja colonia împotriva bacteriilor și virusurilor. Acesta are proprietăți antivirale, antibacteriene și antiinflamatoare, și poate ajuta la reducerea simptomelor rinitei alergice. Propolisul poate fi consumat brut sau sub formă de tinctură. În combinație cu mierea, acesta poate fi un remediu excelent pentru a reduce simptomele alergiilor sezoniere cum ar fi congestia nazală și tusea”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Faceți o cură cu tonice apicole.

Tonicele apicole sunt amestecuri din miere, lăptișor de matcă, extract de propolis și polen crud sau ginseng. Sunt cocktailuri concentrate de vitamine și minerale ambalate sub formă de fiole practice și ușor de consumat. Nu necesită condiții speciale de păstrare, le poți lua cu tine oriunde și le consumi când te simți obosit și lipsit de energie. Tonicele apicole pot fi un real ajutor în combaterea asteniei de primăvară”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Despre ApiLand

ApiLand este cel mai mare producător de produse apicole din România, cu o experiență de peste 20 de ani în industria apicolă. Compania produce o gamă largă de produse apicole, inclusiv miere, propolis, polen crud, lăptișor de matcă și alte produse cu conținut ridicat de substanțe nutritive. ApiLand respectă cele mai înalte standarde de calitate și oferă produse naturale și autentice. Pentru mai multe informații despre produsele ApiLand, vizitați site-ul www.apiland.ro.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite