Consumul ridicat de sare este asociat cu un risc de două ori mai mare de insuficienţă cardiacă, potrivit rezultatelor unui studiu desfăşurat pe parcursul a 12 ani, la care au participat peste 4.000 de persoane, prezentat în cadrul Congresului Societăţii Europene de Cardiologie şi citat luni de Science Daily şi MedicalXPress.
„Aportul ridicat de sare (clorură de sodiu) este una dintre cauzele principale ale hipertensiunii arteriale şi un factor de risc independent pentru boala coronariană şi atacul cerebral”, a declarat Pekka Jousilahti, profesor cercetător în cadrul Institutului Naţional pentru Sănătate şi Bunăstare din Helsinki, Finlanda. „Alături de boala coronariană şi de atacul cerebral, insuficienţa cardiacă reprezintă una dintre cele mai importante afecţiuni cardiovasculare din Europa şi din lume, însă modul în care aportul ridicat de sare acţionează în dezvoltarea acesteia este necunoscut”, a adăugat el.
Cercetarea a analizat relaţia dintre consumul de sare şi apariţia insuficienţei cardiace.
Estimarea aportului individual de sare este dificil de realizat din punct de vedere metodologic şi, prin urmare, eşantioanele corespunzătoare de populaţie sunt greu de găsit.
Cercetarea a analizat date prelevate de la 4.630 de bărbaţi şi femei, cu vârste între 25 şi 64 de ani, aleşi în mod aleatoriu, care au participat la Studiul privind Sarea din Carelia de Nord şi la Studiul Naţional FINRISK, desfăşurat între 1979 şi 2002 în Finlanda.
Eşantionul de populaţie studiat a fost monitorizată timp de 12 ani pe baza datelor computerizate înregistrate în Registrului Naţional de Sănătate, iar cazurile de deces ca urmare a insuficienţei cardiace au fost identificate cu ajutorul Registrului Cauzelor de Deces, a Registrului Externărilor şi a altor informaţii stocate.
În timpul celor 12 ani de studiu, 121 de bărbaţi şi femei au dezvoltat insuficienţă cardiacă.
„Inimii nu îi place sarea. Aportul ridicat de sare creşte în mod remarcabil riscul de insuficienţă cardiacă. Această creştere a riscului de insuficienţă cardiacă asociată consumului de sare a fost independentă de tensiunea arterială”, a subliniat Jousilahti.
„Persoanele care au consumat peste 13,7 grame de sare pe zi au manifestat un risc de două ori mai mare de insuficienţă cardiacă în comparaţie cu cele care au avut un aport sub 6,8 grame”, a adăugat el.
„Aportul optim zilnic de sare se situează probabil undeva sub 6,8 grame. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă maximum 5 grame pe zi, iar nevoile fiziologice sunt de 2-3 grame pe zi”, a mai spus profesorul Jousilahti care a subliniat însă că „este nevoie de eşantioane internaţionale de populaţie pentru a se putea realiza estimări mai detaliate legate de creşterea riscului de insuficienţă cardiacă asociată consumului de sare”.
Congresul Societăţii Europene de Cardiologie se desfăşoară între 26 şi 30 august în Barcelona, Spania.
AGERPRES