Marea majoritate a produselor cosmetice utilizate în Franţa ca articole de toaletă pentru copii conţin substanţe cu un „risc ridicat”, a avertizat organizaţia neguvernamentală Women in Europe for a Common Future (WECF) într-un studiu publicat luni, informează pe site-ul său ziarul Le Monde.
Asociaţia, care se bazează pe o reţea formată din 150 de organizaţii de mediu şi de femei din 50 de ţări, a analizat 341 de produse cosmetice pentru copii vândute în vara anului 2015 în farmacii, supermarketuri şi magazine de produse ecologice din Franţa. Rezultatul a fost că 299 dintre produse au în compoziţie ingrediente cu „un risc ridicat”, în conformitate cu criteriile autorităţilor de sănătate din Uniunea Europeană (Scientific Committee on Consumer Safety, SCCS) şi din Franţa (Agence nationale de sécurité du médicament, ANSM).
Între ingredientele cu „risc ridicat” găsite în aceste produse se numără: un alergen de contact (Methylisothiazolinone) descoperit în 19 produse, inclusiv în şapte modele de şerveţele pentru copii; un conservant suspectat pentru efectele toxice asupra reproducerii (fenoxietanol) găsit în 54 de produse dintre care 26 de tampoane; parfumuri în 226 de produse cu risc potenţial de alergii.
De asemenea, WECF a constatat prezenţa a patru ingrediente sau familii de ingrediente clasificate cu „risc moderat” în 181 de produse.
Astfel, EDTA, un compus foarte prezent în produsele care fac spumă (şampoane şi spumante de baie) era prezent în 87 de produse, inclusiv în 30 de modele de şerveţele; sulfaţi (Sodium Laureth Sulfate şi Sodium Lauryl Sulfate) care sunt agenţi de spumare potenţial iritanţi au fost găsiţi în 50 de produse, cele mai multe dintre ele fiind pentru baie sau şampoane; uleiuri minerale, provenite din chimia petrolieră, care pot fi contaminate cu impurităţi, în 30 de produse, în principal, creme şi loţiuni; nanoparticule „ale căror efecte sunt încă slab evaluate”, în 14 produse de protecţie solară.
WECF a cerut „interzicerea celor trei ingrediente cu risc ridicat din toate produsele cosmetice destinate copiilor mai mici de trei ani”. „Am fost foarte surprinşi de omniprezenţa parfumurilor în aproape toate produsele”, în timp ce acest ingredient inutil poate provoca alergii de contact, a declarat Elisabeta Ruffinengo, responsabila proiectelor de sănătate-mediu din cadrul WECF.
ONG-ul aminteşte că pielea nou-născuţilor este deosebit de delicată. „PH-ul său este neutru în timpul primelor câteva săptămâni de viaţă şi nu este încă protejată de filmul hidrolipidic care supune celulele sistemului imunitar influenţelor exterioare. De asemenea, este mai permeabilă decât cea a adulţilor, deoarece la nou-născuţi celulele pielii nu sunt încă suficient de sudate între ele”, se explică într-un comunicat al organizaţiei.
Mai ales şerveţelele pentru copii studiate erau deja din octombrie 2013 nominalizate ca produse cu risc de către asociaţia consumatorilor UFC (Union fédérale des consommateurs ) – Que Choisir, care testase 27 de modele de şerveţele pentru copii constatând că 94% dintre ele erau potenţial dăunătoare, informeaza Agerpress.