Mărimea porţiilor de mâncare din ziua de azi reprezintă unul dintre principalii factori vinovaţi de faptul că la nivel mondial se înregistrează un număr record de persoane supraponderale şi obeze, informează un nou studiu publicat marţi, citat de Xinhua.
În cadrul cercetării realizate la „George Institute for Global Health” din Australia, oamenii de ştiinţă au comparat date colectate timp de peste 15 ani şi au descoperit că mărimea porţiilor în cazul majorităţii alimentelor consumate frecvent şi bogate în grăsimi a crescut în mod dramatic.
Aceste alimente ar trebui consumate cu precauţie, potrivit şefului departamentului de politici în domeniul alimentaţiei din cadrul institutului amintit, Bruce Neal. Acesta a declarat pentru sursa citată că echipa sa a descoperit o „creştere semnificativă” a dimensiunii porţiilor, iar mare parte din vină, în opinia sa, aparţine industriei alimentare.
„S-a petrecut un fel de schimbare la nivel cultural în ultimii cinsprezece sau douăzeci de ani care ai fost luaţi în calcul în studiu. Spre exemplu, dimensiunea farfuriilor de la cină din ziua de azi, sunt mai mari decât oricând, acest lucru încurajându-i pe oameni să pună mai multă mâncare pe ele”, a declarat Neal.
„În plus, porţiile sau dimensiunea de servire a alimentelor de la fast food-uri a crescut enorm”, a mai spus el.
Dintre alimentele evaluate în cadrul acestui raport, prăjiturile şi pizza s-au remarcat drept produsele alimentare care au suferit cea mai evidentă modificare a dimensiunii porţiilor, cu o creştere de 66% a numărului de kilojouli sau kilocalorii consumate, în medie, la o singură masă. Aceasta este, după părerea lui Neal, o manevră a industriei alimentare pentru creşterea profiturilor, precizează sursa citată.
„Creşterea porţiei oferite oamenilor este un mod eficient din punct de vedere al costurilor pentru marile companii în vederea creşterii cotei de piaţă”, a adăugat Neal.
„Urmarea acestui lucru este, desigur, că oamenii mănâncă prea mult, se îngraşă, consumă prea multă sare, zahăr şi suferă consecinţele”, a mai spus el.
Însă nu toate alimentele bogate în grăsimi şi-au mărit dimensiunea, snacksurile, cartofii, chipsurile şi produsele de patiserie devenind mai mici. Unul dintre cercetătorii din cadrul aceluiaşi institut, doctor Zheng Miaobing speculează că acest lucru se petrece deoarece „oamenii devin conştienţi de faptul că aceste alimente sunt nesănătoase şi încearcă să limiteze consumul lor”. „Din păcate, însă, aceste alimente au fost excepţia, nu regula”, a adăugat el.
În Australia, aproape doi din trei locuitori, sau 63%, sunt fie supraponderali, fie obezi, în timp ce 25% dintre copiii australieni se confruntă de asemenea cu greutatea în exces, conform cifrelor de la Biroul de Statistică prelevate în urma unui studiu realizat în perioada 2011-2012 prin care s-a evaluat starea de sănătate a locuitorilor de pe continent.
„Putem face ceva pentru a stopa epidemia de obezitate, iar motivul pentru care spun acest lucru este că am reuşit să facem un număr imens de oameni foarte graşi într-o perioadă foarte scurtă de timp, a mai spus Neal.
„Cred că o mare contribuţie o are ceea ce numim mediul alimentar – locul în care oamenii mănâncă, ceea ce văd şi modul în care se face publicitatea – şi multe dintre acestea ţin de industria alimentară”, a subliniat Neal, potrivit sursei citate.
„Poţi educa oamenii cât vrei, dar dacă nu îi împingi către un mediu în care pot opta cu uşurinţă pentru porţii mai mici şi în care pot face alegeri mai sănătoase, atunci va exista întotdeauna o problemă”, a mai spus el.
AGERPRES