Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Sănătate

Tratamente naturiste pentru afecţiunile stomacului

Publicat

pe

Cele mai frecvente dureri care survin în cursul vieţii, de la vârsta prunciei până la adânci bătrâneţi, sunt localizate la nivelul abdomenului, ca urmare a unor dereglări în funcţionarea intestinelor. Aceste dereglări sunt posibile în toate anotimpurile anului, dar mai frecvente în cursul verii, din cauza unei alimentaţii variate necontrolate calitativ şi igienic.

Stomacul şi cele două intestine (subţire şi gros) exercită, în permanenţă, funcţii fiziologice de primă importanţă, secretoare, de motilitate şi de absorbţie a substanţelor nutritive. Principalele boli ale intestinelor sunt: duodenitele, enteritele, colitele şi iritabilitatea colonului.

Duodenitele
Sunt afecţiuni inflamatoare, acute sau cronice, ale mucoasei duodenale, cu acalmii scurte de două trei zile, fără periodicitate sezonieră. Boala este produsă de toxiinfecţii alimentare cu microorganisme şi paraziţi, intoxicaţii chimice şi greşeli de alimentaţie, inclusiv exces de alcool şi tutun. Afecţiunea intestinală este însoţită de alte boli ale aparatului digestiv (hepatite, colecistite, angiocolite, gastroenterite, pancreatită, apendicită) precum şi de unele dereglări nervoase. Manifestările bolii constau din balonări la o oră două după mese, arsuri nocturne, greţuri dimineaţa, dureri epigastrice sau paraombilicale, care apar fie imediat după mese, fie mai târziu, la intervale variate. Mai intervin lipsa poftei de mâncare, astenia, cefalee, iritabilitate, scăderea rapidă în greutate şi diminuarea forţelor fizice.

Tratamente fitoterapeutice în duodenite
În combaterea duodenitelor trebuie să se asigure alcalinizarea permanentă a conţinutului duodenal prin pansamente gastrice, sedative şi antiparazitare. La durerile intestinale, produse de constipaţiile cronice, sunt recomandate plantele medicinale cu efecte purgative, mai uşoare şi neagresive: nalbă, iarbă-mare, măcriş. În stările de diaree se consumă ceaiuri de urzică cu acţiuni calmante şi un amestec din frunze de mentă şi rădăcini de angelică din care se beau câte două căni pe zi. Principalele plante folosite în combaterea duodenitelor au proprietăţi antiseptice, dezinfectante, bactericide, emoliente, anestezice, purgative sau antidiareice. Astfel, se prepară: infuzii din plante luate separat: flori de muşeţel, frunze de roiniţă şi mentă, herba de busuioc, mătăciune şi lichenul de piatră; infuzii sau decocturi din amestecuri de: flori de rozmarin, muşeţel, coada-şoricelului, gălbenele şi iarbă mare, frunze de cicoare, salvie şi gutui, herba de sunătoare, ţintaură şi coada racului şi fructe de chimion; cataplasme pe abdomen cu ceapă răzuită, amestecată cu argilă şi ţinută câte o oră de trei ori pe zi. Apiterapia recomandă: polen uscat şi granulat, consumat zilnic câte două linguri (una dimineaţa pe stomacul gol şi alta seara înainte de masă), după care se ia un păhărel cu apă îndulcită cu miere de albine. O cură durează 30 zile şi se repetă în fiecare trimestru.

Regimul alimentar
În crizele dureroase de duodenită se recomandă preparate culinare uşor laxative cum ar fi: supe de legume (morcov, praz, usturoi, asmăţui), salate de lăptucă, spanac, revent şi fenicul, pâine integrală, unele fructe (afine, lămâi, mere rase, portocale), consumate crude sau sub formă de sucuri naturale şi compoturi, miere de albine. Sunt indicate prunele, la micul dejun, şi o cură de struguri, pe o perioadă de minimum 10 zile. Aportul glucidic va fi asigurat prin dulciuri şi paste făinoase, la care se adaugă vitamine şi proteine preluate din crudităţi (3 5 zile pe săptămână) sau prin consumul zilnic a 200 g brânză de vaci. Pentru a mări digestia şi evacuarea intestinului se poate lua câte o lingură de cărbune din lemn de tei (de trei ori pe zi). Arsurile produse în duodenită pot fi atenuate cu lapte sau produse alcaline. Hrana zilnică va fi repartizată în cinci reprize, prin fracţionări egale, la intervale de trei patru ore. Se exclud din alimentaţie grăsimile, mâncărurile iritante (condimente, legume murate sau cu conţinut celulozic ridicat) şi băuturile alcoolice.

Enteritele
Sunt inflamaţii ale intestinului subţire, produse de o boală generală (dizenterie, febră tifoidă, uremie, holeră etc.) sau datorate unor factori externi (alimente alterate şi infectate, medicamente chimice depăşite). Enterita acută apare la scurt timp după agresarea mucoasei intestinale prin diverse infecţii, parazitoze şi intoxicaţii. Agenţii infecţioşi care afectează mucoasele sunt: bacterii (Salmonella, Shigella, Escherichia, Clostridium botulinum, Vibrio cholerae, Sta¬phylococus aureus, Klebsiella), virusuri, ciuperci (Candida albicans) şi protozoare. Boala se manifestă prin diaree acută (zilnic 10 20 scaune de culoare deschisă, amestecate cu mucus). Bolnavul are greţuri, vărsături, dureri abdominale violente, balonări, frisoane, febră, sete mare, dureri de cap, astenie şi stare generală alterată progresiv. Enterita cronică este datorată unor factori de risc ce favorizează boala: genetici, modificări endocrine, viaţă tensionată în timpul mesei, anxietate, suprasolicitări fizice şi intelectuale, căldură mare sau frig, insomnii cronicizate şi consumul de medicamente contraindicate sau cu termen depăşit.

Tratamente fitoterapeutice în enterite
Se folosesc specii care conţin principii active cu proprietăţi antiseptice și care acţionează asupra florei patogene ce provoacă inflamaţiile intestinale. Infuziile şi decocturile se administrează după mese, fără îndulcire cu zahăr ci numai cu îndulcitori. Infuziile din: flori de gălbenele, albăstrele, lavandă, muşeţel, sulfină, ciuboţica-cucului; frunze de anghinare, frasin, nuc, mentă, roiniţă, salvie, zmeur, urzică moartă; herba de coada şoricelului, busuioc, creţuşcă, cimbrişor, nalbă-mare, răchitan, sunătoare, turiţă-mare; fructe de ienupăr, chimion şi anason. Decocturi din: rădăcini de angelică, cerenţel, brusture, tătăneasă; fructe de corn, afin, măceş; herba de coada-racului, sclipeţi; scoarţă de stejar; macerat din afin şi păducel (fructe), muşeţel şi nalbă-mare; tinctură din turiţă-mare, obligeană (rădăcini) şi corn (fructe). Apiterapia recomandă: polen uscat (20 g pe zi) luat înainte de mesele principale în cură de 30 zile; tinctură de propolis (20 g în 100 ml alcool 900), macerată 40 ore şi diluată cu apă (1 : 3), din care se consumă câte 30 40 picături în 100 ml apă călduţă, cu 60 minute înainte de mese.

Regimul alimentar
Alimentaţia dietetică reprezintă un mijloc terapeutic eficient în ameliorarea suferinţelor intestinale în enterite şi enterocolite. În crizele de enterite acute se impune un repaus total al intestinului inflamat, printr o dietă hidrică (1,5 – 3 litri lichid pe zi), repartizată în 5 6 reprize, cu ceaiuri călduţe (de afin, muşeţel, mentă, măceşe, răchitan, sclipeţi), neîndulcite şi cu adaos de lămâie sau sucuri foarte diluate de fructe, cu acţiune alcalinizantă. Timp de trei patru zile se consumă alimente uşor digerabile cum ar fi: supe de legume pasate şi strecurate cu morcov şi orez, fiertură de orez sau pilaf (fără carne şi grăsime). Treptat se poate mânca brânză de vaci, urdă, telemea desărată, ouă fierte moi.

În enteritele cronice se adoptă un regim alimentar complet, pentru compensarea carenţelor nutriţionale din organism, folosind carne slabă de vită sau pasăre (rasol sau tocată în perişoare), peşte slab (şalău, ştiucă, păstrăv, biban, guvizi, mreană, calcan), pâine prăjită, biscuiţi, paste făinoase, budinci cu brânză sau carne, prăjituri uscate şi peltea de gutui.

Printre alimentele interzise se enumeră carnea (de porc, vacă, raţă, gâscă, vânat), ficat, rinichi, mezeluri, rântaşi, peşte gras, slănină, untură, grăsimi prăjite, afumături, conserve din carne, sardele, icre, maioneze, fasole uscată, ciuperci, salate crude cu ceapă, usturoi, castraveţi, vinete, precum şi alimentele puternic condimentate (cu piper, ardei iute, muştar, hrean, acrituri). Se exclud alimentele vechi, alterate sau netolerate de bolnav, pentru a reduce riscul unor toxiinfecţii alimentare. Se vor lua zilnic 4 5 mese, la distanţe egale, la temperatura optimă. În timpul mesei nu se consumă lichide care pot evacua rapid conţinutul gastric împreună cu enzimele necesare digestiei.

Prof. Univ. Dr. Constantin Milică, Ziarul Lumina

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sănătate

O capsulă cât o vitamină, folosită pentru investigarea intestinului subțire, la Timișoara

Publicat

pe

O capsulă de mărimea unui comprimat de vitamină care este prevăzută cu o cameră video performantă este folosită de medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara pentru investigarea intestinului subţiree, procedura fiind  numită metoda gold standard.

„Capsula endoscopică este un dispozitiv de mărimea unui comprimat de vitamină. Este prevăzută cu o cameră video miniaturizată, performantă, având o sursă de lumină şi o baterie. Capsula înregistrează şi stochează imagini în timp ce traversează tubul digestiv, imaginile fiind transmise apoi unui aparat fixat, printr-o centură, pe abdomenul pacientului”, au anunțat medicii într-un comunicat de presă.

Capsula endoscopică este destinată pacienţilor ce prezintă sângerări digestive de cauză necunoscută, celor cu tumori intestinale, boală celiacă refractară, boală Crohn localizată la nivelul intestinului subţire, pacienţilor cu anemie feriprivă, cu polipoză adenomatoasă familiară, celor cu anomalii vasculare. Este o metodă minim invazivă, care nu necesită sedare, ca în cazul colonoscopiei sau gastroscopiei. Permite totodată o accesibilitate crescută la nivelul intestinului subţire şi este confortabilă pentru pacienţi. Are însă şi câteva contraindicaţii. Nu se administrează copiilor, pacienţilor cu tulburări de deglutiţie, pacienţilor cu istoric de ocluzii intestinale sau la care se suspicionează o stenoză la nivelul tubului digestiv.

Pentru ca rezultatele acestei proceduri să fie cât mai precise şi relevante este important ca pacientul să urmeze câţiva paşi.

Cu 24 de ore înaintea examinării, trebuie să urmeze o dietă lichidă şi i se va administra un purgativ pentru pregătirea colonului. Vor fi evitate activităţile fizice intense, întrucât mişcările bruşte pot influenţa calitatea imaginii.

După 30 de minute de la înghiţire, capsula depăşeşte tubul digestiv superior, trece de stomac, şi ajunge în intestinul subţire. Acolo, timp de 4-5 ore, înregistrează mii de imagini pe care le transferă în dispozitivul extern, ataşat pe o centură. Într-un interval de aproximativ 12 ore, capsula va fi eliminată, odată cu scaunul.

Capsula nu necesită recuperare. Odată finalizată procedura, dispozitivul de stocare extern este conectat la un computer unde există un soft al capsulei, se descarcă imaginile care sunt apoi interpretate.

Procedura se realizează contra cost însă doar după un consult făcut de medicul gastroenterolog care va stabili dacă este sau nu necesară o asemenea investigaţie. Consultul este gratuit pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

Foto: Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara

Citeste mai mult

Sănătate

ILIMED KINETICA – Clinica de excelență în recuperare și prevenție medicală

Publicat

pe

Într-o lume tot mai dinamică și solicitantă, sănătatea devine un pilon esențial pentru o viață activă și echilibrată. În acest context, clinica ILIMED KINETICA se evidențiază drept un exemplu de excelență în domeniul recuperării și prevenției medicale, oferind servicii de kinetoterapie și fizioterapie la cele mai înalte standarde.

Profesionalism și dedicare – cheia succesului

Situată într-un spațiu modern, dotată cu echipamente de ultimă generație, ILIMED KINETICA își întâmpină pacienții cu o echipă de specialiști dedicați, pregătiți să ofere soluții personalizate pentru afecțiuni profesionale, ortopedice, reumatice și sportive. Personalul medical, condus de domnul doctor Ilia Iosif și doamna doctor Camelia Ilia, impresionează prin profesionalism, empatie și abordarea orientată către nevoile fiecărui pacient.

Gama extinsă de servicii medicale

La ILIMED KINETICA, pacienții beneficiază de o paletă variată de proceduri terapeutice, adaptate specificului fiecărei afecțiuni.

Printre cele mai solicitate servicii se numără:

Ecografia musculoscheletală – diagnostic precis și rapid al afecțiunilor musculare și articulare.

Infiltrații eco-ghidate – tratamente minim invazive pentru reducerea inflamației și durerii.

Terapia PRP (plasma îmbogățită cu trombocite) – soluții moderne de regenerare tisulară.

Mezoterapie – tratamente inovative pentru reducerea disconfortului și îmbunătățirea mobilității.

Fizioterapie avansată – incluzând unde de șoc, TECAR și alte tehnologii de top.

Elongații vertebrale computerizate – ideale pentru tratamentul afecțiunilor coloanei vertebrale.

Kinetoterapie personalizată – programe de recuperare adaptate fiecărui pacient.

Accesibilitate și corectitudine

Un aspect care diferențiază ILIMED KINETICA este raportul excelent între calitatea serviciilor și costuri. Deși oferă tratamente la standarde europene, clinica practică tarife accesibile, fapt ce o face atractivă atât pentru pacienții locali, cât și pentru cei din alte regiuni.

Experiențe pozitive și recunoștință

Recenziile pacienților subliniază nu doar calitatea actului medical, ci și atmosfera prietenoasă și suportivă din cadrul clinicii. „Așa ar trebui să arate toate serviciile medicale din România”, declară un pacient mulțumit, remarcând și amabilitatea personalului. Mulțumirile se îndreaptă adesea către cei doi medici fondatori, care demonstrează zi de zi că empatia și profesionalismul pot coexista armonios.

ILIMED KINETICA – un model de urmat

Prin serviciile sale integrate și abordarea holistică a sănătății, ILIMED KINETICA ridică standardele în domeniul recuperării medicale. Este mai mult decât o clinică – este un partener de încredere pentru toți cei care își doresc să-și recapete mobilitatea, confortul și bucuria de a trăi fără durere.

Programul clinicii, situată pe Calea Ariadna nr.40, în Timişoara, este de luni până vineri între orele 8:00 si 20:00. Pentru programări puteți suna la 0774669836

Adresați-vă specialiștilor ILIMED KINETICA și descoperiți ce înseamnă cu adevărat excelența medicală!

Citeste mai mult

Sănătate

Distrofia unghială. Cauze și tratament

Publicat

pe

Distrofia unghială poate fi o sursă de frustrare și disconfort pentru mulți oameni.

La Podo Clinique, înțelegem impactul pe care această afecțiune îl poate avea asupra stimei de sine și a calității vieții. De aceea, oferim soluții eficiente și personalizate pentru a trata această problemă.

Procedura noastră pentru distrofia unghială este concepută pentru a restabili aspectul și sănătatea unghiilor afectate. Înainte de tratament, unghiile pot prezenta aspectul de subțiere, îngălbenire sau chiar deformare. După aplicarea procedurii noastre specializate, unghiile revin la un aspect sănătos și natural.

Utilizăm tehnici avansate și produse de înaltă calitate pentru a trata distrofia unghială în mod eficient și vă asigurăm că veți primi cele mai bune îngrijiri și rezultate.

Echipa noastră de specialiști vă stă la dispoziție pentru a vă oferi cele mai bune soluții pentru sănătatea picioarelor dumneavoastră!

Pășește cu încredere și contactează-ne pentru o consultație!

Programări la +𝟒𝟎 𝟕𝟒𝟎 𝟎𝟕𝟎 𝟎𝟓𝟐

 𝐰𝐰𝐰.𝐩𝐨𝐝𝐨𝐜𝐥𝐢𝐧𝐢𝐪𝐮𝐞.𝐫𝐨

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite