Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Sănătate

Vitaminele cu rol antioxidant – benefice pentru organism

Publicat

pe

Vitaminele antioxidante constituie o armă redutabilă de luptă împotriva acțiunii destructive a radicalilor liberi, acele substanțe, de proveniență externă sau internă, care pun în mare pericol sănătatea oamenilor.

Cele mai eficiente s-au dovedit vitaminele C, E și A, alături de beta-carotenul – un precursor al vitaminei A, toate acestea exercitând o intensă activitate antioxidantă, din momentul pătrunderii în sistemul digestiv uman.

Cea mai mare protecție contra acțiunii vătămătoare a radicalilor liberi este oferită de vitaminele naturale, existente într-o doză mai ridicată în legume și fructe proaspete. Explicația acestei eficiențe a vitaminelor naturale este dată de prezența în coaja fructelor și legumelor a unor substanțe colorate, numite bioflavonoizi, care au rol esențial în creșterea eficienței vitaminelor naturale.

Vitamina C este importantă în întărirea sistemului imunitar împotriva agenților cancerigeni, în distrugerea toxinelor din corp și în combaterea afecțiunilor virale, a stărilor gripale și a agresiunii bacteriene.

În afecțiunile cardiovasculare ameliorează maladiile coronariene, prin revigorarea vaselor sanguine, iar prin curățirea colesterolului din interiorul vaselor previne tensiunea arterială și ateroscleroza. În plus, contribuie la producerea hematiilor (globule roșii) și a hemoglobinei la nivelul măduvei oaselor.
Un rol important este legat de refacerea discurilor vertebrale, a tendoanelor și ligamentelor, asigurând formarea și sănătatea oaselor, a dinților și a țesuturilor la persoane care au suferit diferite răniri și contuzii la nivelul sistemului osos, al gingiilor și al mușchilor.

Fiind implicată în sinteza colagenului, vitamina C are o mare contribuție în cicatrizarea țesuturilor distruse și în păstrarea intactă a tenului, prevenind apariția ridurilor.
La persoanele cu activitate fizică și intelectuală foarte intensă, vitamina C contribuie la înlăturarea stărilor de oboseală, stres, anxietate și depresie psihică, exercitând rolul de tonifiant al funcțiilor vitale.

Sursele vegetale de vitamina C: ardei grași (verzi, galbeni și roșii), varză crudă (albă și roșie), broccoli, conopidă, gulii, spanac, salată verde, ștevie, pătrunjel, mărar, tomate, tarhon, cartofi, unele soiuri de ridichi, hrean, muștar și mazăre verde.
În fructe, conținutul cel mai ridicat se găsește în citrice (lămâi, portocale, mandarine, grepfrut), apoi în cătină albă, coacăze (negre și roșii), zmeură, căpșuni, fragi, mure, coarne, măceșe, afine, agrișe, kiwi, papaya și pepene galben. În doze ceva mai reduse se găsește în mere, pere, caise, struguri, banane și stafide negre.
Sursele animale de vitamina C: ficat, rinichi, creier, inimă și lapte.

Vitamina E (tocoferol)

Prin efectul antioxidant, vitamina E protejează membranele celulare, menține integritatea celulelor contra acțiunii destructive a radicalilor liberi și descompune toxinele solubile în grăsimi. În acest mod se previn multe forme de cancere și se încetinesc procesele de îmbătrânire.
Prin efectul de mărire a rezistenței capilare are loc îmbunătățirea circulației sângelui, se previn bolile cardiovasculare, ateroscleroza, ischemia cardiacă, hipertensiunea arterială, riscul infarctului miocardic și dilatarea vaselor sanguine. Astfel, se evită coagularea sângelui care ar degenera în arteriopatie obliterantă la nivelul membrelor inferioare, tromboze, flebite sau arterite, cu prevenirea cazurilor de embolii.
Un rol important se exercită asupra echilibrului nervos, muscular și endocrin, diminuând stările de oboseală fizică și intelectuală.

În bolile oftalmologice previne apariția cataractei și evită pierderea acuității vizuale.
Distrofiile musculare și osoase, precum și durerile provocate de osteoporoză și poliartroze pot fi ameliorate cu vitamina E datorită efectului antiinflamator. În afecțiunile dermatice, vitamina E accelerează refacerea țesuturilor lezate, vindecarea leziunilor și arsurilor și previne diverse infecții, inflamații și tumori. Stimulând reacțiile imunitare, vitamina E întârzie apariția petelor maronii de bătrânețe de la suprafața pielii.
Alte efecte benefice sunt constatate în ameliorarea crizelor bolii Parkinson, în adenomul de prostată și în reducerea colesterolului `rău”-LDL, precum și a glicemiei din diabetul zaharat.

În cazul copiilor, este recomandat un aport suplimentar, mai ales la bebelușii prematuri care primesc alimentație artificială sau care sunt în oxigenoterapie.
Sursele naturale de vitamina E:
– surse vegetale: germeni de cereale, semințe de floarea-soarelui, uleiuri vegetale (de soia, porumb, susan, floarea-soarelui), margarină vegetală, ulei de cătină albă, alune, nuci, afine, banane, migdale. Dintre legume (de preferat de culoare verde) sunt indicate: salata verde, spanac, pătrunjel, varza de Bruxelles, mazăre crudă);
– surse animale: produse lactate, gălbenuș de ou, ficat și untură de pește.

Vitamina A (retinol)

Prezintă un puternic rol antioxidant, distrugând radicalii liberi cauzatori de boli grave. Vitamina A protejează organismul contra cancerului cerebral și a cancerului de piele. Explicația constă în intensificarea sistemului imunitar cu rol de distrugere a unor tipuri de virusuri care provoacă infecții virale, bacteriene și parazitare. Această vitamină accelerează producerea de leucocite (globule albe) din sânge și producerea de anticorpi care distrug agenții patogeni intruși.
La nivelul ochilor îmbu¬nă¬tățește acuitatea vizuală și capacitatea de adaptare la regim de obscuritate. În plus, înlătură tulburările de vedere provocate de retinopatie, cataracte și glaucom.
În afecțiunile pulmonare protejează plămânii împotriva acțiunii nocive a fumului de țigară, a smogului din atmosferă și a bacilului Koch – declan¬șatorul foarte periculos al tuberculozei.
În bolile interne cu insuficiență de absorbție vitaminică la nivel gastrointestinal și cerebral, are efecte favorabile în ciroză hepatică, diabet zaharat, fibroză chistică, hipertiroidie (boala Basedow), leucemie și accidente cardiovasculare.

Persoanele care consumă beta-caroten natural (morcov) au un risc de două ori mai redus de a face congestie cerebrală și infarct cardiac.
La copii și adolescenți, vitamina A înlătură tulburările de creștere prin stimularea diviziunii celulare. Se intensifică procesul de creștere a oaselor și de formare a smalțului dentar, crește rezistența la infecții bacteriene și reduce la o treime mortalitatea infantilă la copiii afectați de pojar.
La persoanele în vârstă asigură o sporire a vitalității, înlăturând stările de slăbiciune și lipsa de putere.

Dintre legume mai bogate în beta-caroten sunt: morcov, spanac, salată verde, ardei gras, pătrunjel, varză, broccoli, conopidă, tomate, tărâțe și germeni de grâu, praz, usturoi. Fructele bogate în vitamina A sunt: caise proaspete, pepene galben, dovleac, portocale, nectarine, mango, banane, afine, agrișe, mure, cireșe și măceșe.
În cantități mai reduse se află în fasole verde, mazăre verde, sfeclă roșie, gulii, piersici și coacăze.

Dintre sursele animale, mai bogate în vitamina A sunt: ficatul de pește și de la alte animale (vită, găină), untura de pește, untul, margarină, frișca, gălbenușul de ou, laptele și brânzeturile. S-a constatat că laptele de la vacile care consumă iarbă proaspătă în timpul verii este mai bogat de 10 ori în vitamina A decât laptele de la vacile hrănite cu fân uscat în timpul iernii.

Carotenul din fructe și legume nu are efecte de toxicitate deoarece 15-35% se pierde în timpul fierberii, opăririi și conservării produselor sau chiar se distruge la contactul prelungit cu aerul liber. Datorită acestui considerent, sugarii pot să primească, zilnic, o porție mică de supă din morcov fără pericol de intoxicare.

Prof.univ.dr. Constantin Milică, Ziarul Lumina

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sănătate

O capsulă cât o vitamină, folosită pentru investigarea intestinului subțire, la Timișoara

Publicat

pe

O capsulă de mărimea unui comprimat de vitamină care este prevăzută cu o cameră video performantă este folosită de medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara pentru investigarea intestinului subţiree, procedura fiind  numită metoda gold standard.

„Capsula endoscopică este un dispozitiv de mărimea unui comprimat de vitamină. Este prevăzută cu o cameră video miniaturizată, performantă, având o sursă de lumină şi o baterie. Capsula înregistrează şi stochează imagini în timp ce traversează tubul digestiv, imaginile fiind transmise apoi unui aparat fixat, printr-o centură, pe abdomenul pacientului”, au anunțat medicii într-un comunicat de presă.

Capsula endoscopică este destinată pacienţilor ce prezintă sângerări digestive de cauză necunoscută, celor cu tumori intestinale, boală celiacă refractară, boală Crohn localizată la nivelul intestinului subţire, pacienţilor cu anemie feriprivă, cu polipoză adenomatoasă familiară, celor cu anomalii vasculare. Este o metodă minim invazivă, care nu necesită sedare, ca în cazul colonoscopiei sau gastroscopiei. Permite totodată o accesibilitate crescută la nivelul intestinului subţire şi este confortabilă pentru pacienţi. Are însă şi câteva contraindicaţii. Nu se administrează copiilor, pacienţilor cu tulburări de deglutiţie, pacienţilor cu istoric de ocluzii intestinale sau la care se suspicionează o stenoză la nivelul tubului digestiv.

Pentru ca rezultatele acestei proceduri să fie cât mai precise şi relevante este important ca pacientul să urmeze câţiva paşi.

Cu 24 de ore înaintea examinării, trebuie să urmeze o dietă lichidă şi i se va administra un purgativ pentru pregătirea colonului. Vor fi evitate activităţile fizice intense, întrucât mişcările bruşte pot influenţa calitatea imaginii.

După 30 de minute de la înghiţire, capsula depăşeşte tubul digestiv superior, trece de stomac, şi ajunge în intestinul subţire. Acolo, timp de 4-5 ore, înregistrează mii de imagini pe care le transferă în dispozitivul extern, ataşat pe o centură. Într-un interval de aproximativ 12 ore, capsula va fi eliminată, odată cu scaunul.

Capsula nu necesită recuperare. Odată finalizată procedura, dispozitivul de stocare extern este conectat la un computer unde există un soft al capsulei, se descarcă imaginile care sunt apoi interpretate.

Procedura se realizează contra cost însă doar după un consult făcut de medicul gastroenterolog care va stabili dacă este sau nu necesară o asemenea investigaţie. Consultul este gratuit pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

Foto: Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara

Citeste mai mult

Sănătate

ILIMED KINETICA – Clinica de excelență în recuperare și prevenție medicală

Publicat

pe

Într-o lume tot mai dinamică și solicitantă, sănătatea devine un pilon esențial pentru o viață activă și echilibrată. În acest context, clinica ILIMED KINETICA se evidențiază drept un exemplu de excelență în domeniul recuperării și prevenției medicale, oferind servicii de kinetoterapie și fizioterapie la cele mai înalte standarde.

Profesionalism și dedicare – cheia succesului

Situată într-un spațiu modern, dotată cu echipamente de ultimă generație, ILIMED KINETICA își întâmpină pacienții cu o echipă de specialiști dedicați, pregătiți să ofere soluții personalizate pentru afecțiuni profesionale, ortopedice, reumatice și sportive. Personalul medical, condus de domnul doctor Ilia Iosif și doamna doctor Camelia Ilia, impresionează prin profesionalism, empatie și abordarea orientată către nevoile fiecărui pacient.

Gama extinsă de servicii medicale

La ILIMED KINETICA, pacienții beneficiază de o paletă variată de proceduri terapeutice, adaptate specificului fiecărei afecțiuni.

Printre cele mai solicitate servicii se numără:

Ecografia musculoscheletală – diagnostic precis și rapid al afecțiunilor musculare și articulare.

Infiltrații eco-ghidate – tratamente minim invazive pentru reducerea inflamației și durerii.

Terapia PRP (plasma îmbogățită cu trombocite) – soluții moderne de regenerare tisulară.

Mezoterapie – tratamente inovative pentru reducerea disconfortului și îmbunătățirea mobilității.

Fizioterapie avansată – incluzând unde de șoc, TECAR și alte tehnologii de top.

Elongații vertebrale computerizate – ideale pentru tratamentul afecțiunilor coloanei vertebrale.

Kinetoterapie personalizată – programe de recuperare adaptate fiecărui pacient.

Accesibilitate și corectitudine

Un aspect care diferențiază ILIMED KINETICA este raportul excelent între calitatea serviciilor și costuri. Deși oferă tratamente la standarde europene, clinica practică tarife accesibile, fapt ce o face atractivă atât pentru pacienții locali, cât și pentru cei din alte regiuni.

Experiențe pozitive și recunoștință

Recenziile pacienților subliniază nu doar calitatea actului medical, ci și atmosfera prietenoasă și suportivă din cadrul clinicii. „Așa ar trebui să arate toate serviciile medicale din România”, declară un pacient mulțumit, remarcând și amabilitatea personalului. Mulțumirile se îndreaptă adesea către cei doi medici fondatori, care demonstrează zi de zi că empatia și profesionalismul pot coexista armonios.

ILIMED KINETICA – un model de urmat

Prin serviciile sale integrate și abordarea holistică a sănătății, ILIMED KINETICA ridică standardele în domeniul recuperării medicale. Este mai mult decât o clinică – este un partener de încredere pentru toți cei care își doresc să-și recapete mobilitatea, confortul și bucuria de a trăi fără durere.

Programul clinicii, situată pe Calea Ariadna nr.40, în Timişoara, este de luni până vineri între orele 8:00 si 20:00. Pentru programări puteți suna la 0774669836

Adresați-vă specialiștilor ILIMED KINETICA și descoperiți ce înseamnă cu adevărat excelența medicală!

Citeste mai mult

Sănătate

Distrofia unghială. Cauze și tratament

Publicat

pe

Distrofia unghială poate fi o sursă de frustrare și disconfort pentru mulți oameni.

La Podo Clinique, înțelegem impactul pe care această afecțiune îl poate avea asupra stimei de sine și a calității vieții. De aceea, oferim soluții eficiente și personalizate pentru a trata această problemă.

Procedura noastră pentru distrofia unghială este concepută pentru a restabili aspectul și sănătatea unghiilor afectate. Înainte de tratament, unghiile pot prezenta aspectul de subțiere, îngălbenire sau chiar deformare. După aplicarea procedurii noastre specializate, unghiile revin la un aspect sănătos și natural.

Utilizăm tehnici avansate și produse de înaltă calitate pentru a trata distrofia unghială în mod eficient și vă asigurăm că veți primi cele mai bune îngrijiri și rezultate.

Echipa noastră de specialiști vă stă la dispoziție pentru a vă oferi cele mai bune soluții pentru sănătatea picioarelor dumneavoastră!

Pășește cu încredere și contactează-ne pentru o consultație!

Programări la +𝟒𝟎 𝟕𝟒𝟎 𝟎𝟕𝟎 𝟎𝟓𝟐

 𝐰𝐰𝐰.𝐩𝐨𝐝𝐨𝐜𝐥𝐢𝐧𝐢𝐪𝐮𝐞.𝐫𝐨

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite