Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Fotbal

Generatoare de energie electrică, de la Timișoara pentru Ucraina

Publicat

pe

Fundaţia Comunitară Timişoara, Primăria Timişoara şi Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara au achiziţionat în cadrul programului „Generatoare de speranţă pentru Ucraina”, patru generatoare pentru energia electrică.

Trei dintre acestea, donate de o firmă privată, au ajuns în judeţul Suceava, iar cel de-al patrulea, achiziţionat printr-o campanie de strângere de fonduri, va ajunge în cursul săptămânii viitoare.

De la Suceava vor fi trimise spre ţara vecină.

„Trei generatoare noi cu destinaţia Ucraina au ajuns la Hub-ul Logistic Român din judeţul Suceava şi al patrulea va fi trimis săptămâna viitoare, printr-un efort conjugat al Primăriei Timişoara, Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara şi Fundaţiei Comunitare Timişoara”, a transmis joi, Primăria Timişoara, într-un comunicat de presă.

Generatoarele vor fi preluate de partenerii ucraineni şi distribuite în zonele unde reţeaua electrică a fost afectată de bombardamente.

„Timişoara a sărit în sprijinul ucrainenilor chiar din primele zile ale războiului. A devenit casă pentru unii dintre refugiaţi şi a trimis mai multe transporturi cu ajutoare la Cernăuţi, oraşul nostru înfrăţit. Încă de la început, ne-am concentrat eforturile locale pentru a-i sprijini cu bunuri de care au avut urgentă nevoie. Aşa se întâmplă şi acum, când trimitem generatoare de energie. Le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în această nouă campanie europeană şi au fost din nou solidari, în aceste vremuri cumplite pe care le trăiesc vecinii noştri”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Prin Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara, a fost identificată o companie privată care a donat 3 generatoare diesel, cu o capacitate 8,10 kVA. Valoarea totală a donaţiei se ridică la peste 20.000 lei. Generatoarele au fost transportate gratuit, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş. Cel de-al patrulea generator este unul de mare capacitate (35 KVA) şi a fost achiziţionat printr-o campanie de strângere de fonduri, derulată de Fundaţia Comunitară Timişoara.

„Campania face parte din Programul Timişoara pentru Ucraina, iniţiat de primărie. 80 persoane fizice, alături de companiile Cloudbase Solutions şi Calivita au donat pe platforma dedicată https://timisoarapentruucraina.ro/ro/ fondurile necesare pentru achiziţia acestui generator staţionar, în valoare de 51.000 de lei. Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara a sprijinit Fundaţia Comunitară pe parcursul derulării procedurilor de achiziţie şi transport a generatorului. Cheltuielile de transport din Timişoara până la hub-ul din judeţul Suceava vor fi suportate de firma producătoare”, mai precizează sursa citată.

Conform reprezentanţilor Primăriei Timişoara, prin intermediul platformei Timişoara pentru Ucraina s-au colectat până în prezent donaţii în valoare de peste 730.000 de lei, din care s-au achiziţionat echipamente de protecţie civilă, generatoare, medicamente, hrană şi bunuri de primă necesitate. Platforma, care funcţionează de 1 an, reuneşte ONG-uri, instituţii publice, companii private, reprezentanţi ai cultelor şi alţi actori sociali.

În luna decembrie a anului trecut, Timişoara s-a alăturat campaniei de solidaritate europeană „Generatoare de speranţă/Generators of hope”, care îşi propune să ajute poporul ucrainean prin furnizarea de generatoare de energie. Campania a fost lansată de Parlamentul European în colaborare cu reţeaua Eurocities, ca urmare a apelului făcut de Guvernul Ucrainei şi a nevoii urgente de generatoare electrice pentru menţinerea în funcţiune a spitalelor, şcolilor, sistemului de alimentare cu apă, reţelei de telefonie.

Peste 30% din centralele electrice ale Ucrainei au fost avariate sau distruse în urma loviturilor cu rachete şi a atacurilor cu drone.

Fotbal

Ziua Județului Timiș. Maraton de evenimente culturale și sportive

Publicat

pe

În perioada 25 – 28 iulie, Consiliul Județean Timiș invită toți timișenii să celebreze Ziua Județului Timiș printr-un maraton de evenimente culturale și sportive menite să încânte toate gusturile și vârstele.

Se va sărbători patrimoniul bogat al județului cu o serie de activități care vor oferi ocazia participanților să redescopere și să se bucure de tradițiile și valorile locale.

Programul diversificat al acestui an include expoziții cu tururi ghidate, ateliere de mediere culturală, spectacole artistice, Cupa instituțiilor timișene la fotbal, și o horă bănățeană plină de energie. Implicarea tuturor celor șase instituții culturale finanțate de Consiliul Județean Timiș (Muzeul Național al Banatului, Muzeul Național de Artă Timișoara, Muzeul Satului Bănățean Timișoara, Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, și Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”) subliniază amploarea și diversitatea manifestărilor organizate.

Pe 25 iulie, Ansamblul Profesionist Banatul și invitații săi vor prezenta un spectacol extraordinar, cu momente muzical-coregrafice ce vor pune în valoare frumusețea județului Timiș, prin cântece și jocuri multietnice. În aceeași zi, se va desfășura cea de-a treia ediție a „Cupei instituțiilor timișene la fotbal”, care va aduna angajați din diverse instituții ale județului, pe terenul de la Baza 2 Politehnica.

Activitățile de vineri, 26 iulie, vor debuta cu o ședință festivă a Consiliului Județean Timiș, în Sala Multifuncțională. Publicul pasionat de cultură este invitat la „Expoziție de presă istorică”, organizată în foaierul Palatului Administrativ, unde materialele expuse, din fondul de Documentar – Periodice al Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”, vor ilustra momente cheie din evoluția județului. Expoziția va fi acompaniată de un recital muzical susținut de Incanto Quartetto. Tot pe 26 iulie, sute de dansatori vor aduce în Piața Victoriei jocuri autentice din zona folclorică a județului, reflectând identitatea multiculturală a acestui spațiu, printr-o „Horă bănățeană”, organizată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Sâmbătă, 27 iulie, va avea loc un tur ghidat gratuit al expoziției „Neoavangarda timișoreană – Concept și contextualizare”, care explorează dezvoltarea unei arte experimentale și lirice în ciuda restricțiilor politice și culturale din statele membre ale Tratatului de la Varșovia.

Ziua de 28 iulie comemorează instaurarea administrației românești în județul Timiș, în anul 1919, după retragerea trupelor de ocupație de pe teritoriul comitatului Timiș.

Programul detaliat al activităților este disponibil la adresa web: https://ziuajudetului.cjtimis.ro/ .

Citeste mai mult

Fotbal

În ce stadiu sunt lucrările la stadionul Arena „Eroii Timișoarei“

Publicat

pe

La cinci luni de când Primăria Timișoara a dat startul lucrărilor la primul stadion construit în ultimii 60 de ani, fundațiile pentru peluzele și tribunele Arenei Eroii Timișoarei sunt aproape gata.

Investiția de peste 100 de milioane de lei a Primăriei prinde tot mai mult contur, iar lucrările avansează în ritm susținut, în ciuda tonelor de gunoaie care erau îngropate pe terenul viran de zeci de ani.

Stratul vegetal la peluze și tribune a fost decopertat în totalitate, săpăturile sunt gata în proporție de 90%, iar evacuarea deșeurilor este în plină derulare. În timpul săpăturilor, constructorul a dezgropat peste 70 de tone de deșeuri, de la deșeuri menajere la materiale de construcții și industriale, iar pentru a rezolva eficient problema a adus pe șantier un utilaj performant, care separă pământul de deșeuri. Pământul rezultat este refolosit la lucrările pentru fundații, iar deșeurile vor fi predate unei unități autorizate și specializate.

Atât la peluza 1, cât și la peluza 2 sunt complet finalizate lucrările de îmbunătățire a terenului cu coloane de piatră, egalizare, consolidare, montarea armăturilor, turnarea fundațiilor și montarea stâlpilor. La cele două  tribune (1 și 2), pregătirea și egalizarea terenului, montarea armăturilor, turnarea fundațiilor și consolidarea sunt toate în faza finală de execuție – procent de realizare de 90%. Urmează ca, de săptămâna viitoare, să fie montați stâlpii prefabricați care vor susține peluzele și tribunele.

Stadionul de pe Calea Buziașului va fi de categoria 4 UEFA și va avea 10.101 locuri în tribune, gazon natural pe teren și dotări ultramoderne. Pe o suprafață de aproape 53.000 mp, Primăria Municipiului Timișoara va amenaja o parcare cu peste 430 de locuri dar și o zonă verde tip parc cu acces liber, dotată cu mobilier urban, iluminat exterior și prevăzută cu echipamente de joacă pentru copii. Totodată, vor fi amenajate drumuri de acces și căi pietonale, inclusiv o zonă de accesibilitate pietonală tip piață publică la evacuarea din incinta stadionului.

Citeste mai mult

Fotbal

Anglia, a doua finalistă la EURO 2024

Publicat

pe

În cea de-a doua semifinală de la EURO 2024 s-au întâlnit Anglia și Olanda, pe Signal Iduna Park din Dortmund în fața a 60.926 de spectatori.

Ca și în prima semifinală, oaspeții au deschis repede scorul dar până la final au trebuit să se considere învinși cu scorul de 2 la 1.

În tribune a fost o atmosferă electrizantă, fiind aproape 70% din suporteri de partea olandezilor.

Duminică, de la ora 22.00, va avea astfel loc finala dintre Spania și Anglia, un meci la care redacția noastră va fi la fața locului.

Mircea Petroman

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite