Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Sport

Jocurile Olimpice de Iarnă 2018. Aproximativ 3.000 de sportivi în Coreea de Sud

Publicat

pe

Cea de-a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă va debuta oficial vineri la PyeongChang, în Coreea de Sud, cu ceremonia de deschidere, programată de la ora 13,00 (ora României).

Competiţia, la care vor participa peste 2.900 de sportivi, dintre care 28 sunt români, se va desfăşura între 9 şi 25 februarie, la 30 de ani după JO de vară de la Seul, din 1988.

Oraşul PyeongChang a obţinut, la 6 iulie 2011, dreptul de organizare a „Olimpiadei albe” după ce şi-a depus candidatura de trei ori consecutiv, în 2010, 2014 şi 2018, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

PyeongChang este un district aflat în partea de nord-est a Republicii Coreea, din provincia Gangwon. Oraşul se află în preajma Munţilor Taebaek şi se află la 180 de kilometri est de capitala ţării, Seul. Localitatea se află la 700 metri înălţime faţă de nivelul mării şi este un loc prielnic pentru pasionaţii sporturilor de iarnă.

La cea de-a 123-a întrunire a Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), din 4 iulie 2011, de la Durban (Africa de Sud), s-a hotărât acordarea dreptului de organizare a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018 oraşului PyeongChang, acesta primind peste 50% dintre voturi. PyeongChang a câştigat din primul tur de scrutin cu 63 de voturi în faţa celorlalte două candidate pentru găzduirea competiţiei, respectiv Annecy (Franţa) – şapte voturi şi Munchen (Germania) – 25 voturi. PyeongChang a câştigat la cea de-a treia candidatură consecutivă, eşuând la primele două în faţa oraşelor Vancouver (Canada) şi Soci (Rusia).

Va fi prima ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă şi a doua a Jocurilor Olimpice organizate în Coreea de Sud. PyeongChang va fi, de asemenea, al treilea oraş asiatic care organizează Jocurile de iarnă, după Sapporo în 1972 şi Nagano în 1998, ambele din Japonia. În plus, vor fi primele Jocuri Olimpice de iarnă organizate într-un oraş-staţiune din anul 1992.

Site-ul oficial al Jocurilor Olimpice de iarnă 2018 scrie că PyeongChang a prezentat un proiect olimpic inspirat şi puternic, ce se bucură de susţinerea guvernului sud-coreean. Olimpiada va lăsa o moştenire extraordinară oraşului PyeongChang, care va deveni astfel punctul central al sporturilor de iarnă din Asia, oferind sportivilor coreeni posibilitatea practicării acestor sporturi acasă.

La 19 octombrie 2011, a fost înfiinţat Comitetul de Organizare pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice de iarnă PyeongChang 2018.

Sloganul competiţiei este „Pasiune. Conectare”, iar mascota, Soohorang, a fost inspirată de tigrul alb, mult timp considerat un animal de pază coreean.

La Jocurile Olimpice sunt aşteptaţi circa 50.000 de participanţi din peste 95 de ţări. Vor avea loc 102 evenimente sportive la 15 discipline din şapte sporturi: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză şi patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile şi snowboard), bob (bob şi skeleton), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie.

Rusia a fost suspendată de CIO pentru dopaj instituţionalizat, dar 168 de sportivi ruşi au fost acceptaţi la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, urmând să concureze sub drapelul olimpic.

Programul competiţional pentru PyeongChang 2018 include şase noi întreceri: „snowboard big air” (masculin şi feminin), patinaj viteză – start în bloc (masculin şi feminin), curling dublu mixt şi întrecerile de schi alpin pe echipe.

Această ediţie a JO de iarnă va fi prima cu peste 100 de medalii de aur ce vor fi acordate câştigătorilor, mai precis 102. PyeongChang 2018 va fi, totodată, competiţia cu cel mai mare număr de evenimente feminine şi mixte din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă.

Întrecerile sportive se vor desfăşura în 13 locaţii: PyeongChang Olympic Stadium (35.000 de locuri), Alpensia Ski Jumping Centre (8.500 de locuri), Alpensia Biathlon Centre (7.500 de locuri), Alpensia Cross-Country Skiing Centre (7.500 de locuri), Olympic Sliding Centre (6.000 de locuri), Yongpyong Alpine Centre (6.000 de locuri), Jeongseon Alpine Centre (6.500 de locuri), Phoenix Snow Park (18.000 de locuri), Gangneung Hockey Centre (10.000 de locuri), Gangneung Oval (8.000 de locuri), Gangneung Ice Arena (12.000 de locuri), Gangneung Curling Centre (3.000 de locuri) şi Kwandong Hockey Centre (6.000 de locuri).

Stadionul gazdă pentru ceremoniile de deschidere şi închidere ale Jocurilor Olimpice din Coreea de Sud este PyeongChang Olympic Stadium. Lucrările la Stadionul Olimpic din PyeongChang au fost finalizate după 22 de luni, construcţia începând în decembrie 2015. Structurat pe şapte nivele, având un diametru de 72 metri, o bază concepută sub formă de pentagon de 58.790 metri pătraţi şi o capacitate de 35.000 de spectatori, stadionul este situat în Plaza Olimpica. Oficialii sud-coreeni susţin că cele cinci unghiuri ale arenei simbolizează obiectivele PyeongChang 2018: economia, mediul, IT, artele şi pacea. În apropiere s-au construit, cu titlul de clădiri temporare, Pavilionul de Cultură, Pavilionul de Informaţie şi Tehnologia Comunicării şi „Medal Plaza”, locul unde se vor decerna medaliile olimpice.

Probele sportive de biatlon se vor desfăşura, în perioada 9-25 februarie, la Centrul de biatlon Alpensia. Probele de bob se desfăşoară, în perioada 9-25 februarie, la Alpensia Sliding Centre. Probele sportive de combinata nordică vor avea loc, în perioada 14-22 februarie, la Centrul de sărituri Alpensia şi la Centrul de schi fond Alpensia. Probele sportive de curling vor avea loc, în perioada 14-22 februarie, la Centrul de curling Gangneung. Competiţia de hochei pe gheaţă se va desfăşura, în perioada 14-22 februarie, în două locuri: la Centrul de hochei Gangneung şi la Centrul de hochei Kwandong. Probele de patinaj artistic se desfăşoară, în perioada 9-25 februarie, la Arena de gheaţă Gangneung. Probele sportive de patinaj viteză se vor desfăşura, în perioada 9-25 februarie, la Gangneung Oval. Întrecerile de short-track (patinaj viteză pe pistă scurtă) au loc, în perioada 9-25 februarie, la Arena de gheaţă Gangneung. Probele de sanie se vor desfăşura, în perioada 9-25 februarie, la Alpensia Sliding Centre. Competiţia de sărituri cu schiurile va fi, în perioada 14-22 februarie, la Centrul de sărituri Alpensia. Schiul acrobatic se desfăşoară, în perioada 9-25 februarie, la Phoenix Snow Park, iar probele de schi alpin, din perioada 9-25 februarie, la Centrul alpin Jeongseon şi Centrul alpin Yongpyong. Probele sportive de schi fond au loc, în perioada 10-25 februarie, la Centrul de schi fond Alpensia, iar cele de skeleton, din perioada 16-17 februarie, la Olympic Sliding Centre. Totodată, probele sportive de snowboard se vor desfăşura, în perioada 11-24 februarie, la Centrul de sărituri Alpensia şi la Phoenix Snow Park.

Întrecerile de short-track şi patinaj viteză, sanie, schi sărituri şi biatlon vor avea loc seara, în nocturnă, ceea ce va oferi un plus de spectaculozitate. Competiţiile de schi alpin se vor desfăşura în timpul zilei, maximizând oportunităţile pentru spectatori de a participa la mai multe activităţi olimpice într-o singură zi.

Sunt două Sate Olimpice, PyeongChang şi Gangneung, în care vor locui sportivii şi tehnicienii care vor participa la Jocurile Olimpice de iarnă. Satul Olimpic de la PyeongChang, cu 600 spaţii de cazare dispuse în opt clădiri cu câte 15 etaje, urmează a găzdui 3.894 de sportivi şi membri ai delegaţiilor, în perioada 9-25 februarie, alţi 2.268 de sportivi paralimpici fiind aşteptaţi în perioada 8-18 martie 2018. Satul Olimpic din localitatea Gangneung va putea oferi cazare pentru 2.900 sportivi participanţi la JO din februarie. Apartamentele din incinta celor două Sate Olimpice vor fi oferite spre vânzare după luna martie 2018.

Din Echipa Olimpică a României pentru PyeongChang 2018 fac parte 28 de sportivi, printre care şi o rezervă, şi 27 de tehnicieni şi oficiali.

Biatlonistul Marius Petru Ungureanu va fi portdrapelul delegaţiei României la ceremonia de deschidere.

Echipa României:
Bob (8 sportivi): Maria Adela Constantin şi Andreea Grecu (bob-2), Mihai Cristian Tentea şi Nicolae Ciprian Daroczi (bob-2), Dorin Alexandru Grigore, Florin Cezar Crăciun, Levente Bartha (bob-4), Beatrice Puiu (rezervă), antrenori Paul Neagu (bob-2 – feminin), Iulian Daniel Păcioianu (bob-2 – masculin), Silviu Dan Scurtu (bob-4);

Schi alpin (2 sportivi): Alexandru George Barbu, Ania Monica Germaine Caill – antrenor Sebastian Petruş Barbu;

Patinaj viteză (o sportivă): Alexandra Ianculescu – antrenor Gregg Douglas Planert;

Schi fond (3 sportivi): Alin Florin Cioancă, Paul Constantin Pepene, Timea Lorincz – antrenori Carlo Zoller şi Constantin Daniel Borca;

Sărituri cu schiurile (o sportivă): Daniela Vasilica Haralambie – antrenor Csaba Magdo-Nemeth;

Biatlon (6 sportivi): Eva Tofalvi, Cornel Dumitru Puchianu, Nicolae Remus Faur, George Răzvan Buta, Gheorghe Iulian Pop, Marius Petru Ungureanu – antrenori Gheorghe Gîrniţă, Gheorghe Vasile, Simon Marton; masor – Cristian Marian Moşoiu; serviceman – Roland Ciprian Gerbacea;

Sanie (5 sportivi): Raluca Strămăturaru (simpu feminin), Valentin Creţu, Andrei Turea (simplu masculin), Cosmin Atodiresei, Ştefan Muşei (dublu masculin) – antrenori Eugen Teodor Radu (sanie dublu), Alexandru George Comşa (sanie simplu);

Skeleton (2 sportivi): Maria Marinela Mazilu, Dorin Dumitru Velicu – antrenor Delia Ivas.

AGERPRES

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fotbal

„Povești din vecini“. Activități diverse în zona Calea Lipovei

Publicat

pe

Duminică, 20 iulie 2025, Scuarul Thomas Edison va găzdui un nou eveniment marca „Povești din Vecini”, organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Începând de la ora 11:00, până spre seară, timișorenii din zona Calea Lipovei sunt invitați să petreacă o zi dedicată oamenilor și poveștilor care leagă comunități. Atmosfera va fi animată de activități pentru toate vârstele, de la spectacole și ateliere creative pentru copii și adolescenți, până la momente artistice, muzică live, zone de relaxare și spații de întâlnire pentru vecini, prieteni și familii.

Seara va fi animată de trupele Momento și 2Normal, a căror energie va completa perfect spiritul cald și prietenos al acestui eveniment.

„Povești din Vecini” este un proiect care își propune să aducă arta și cultura mai aproape de oameni, activând spațiile publice din cartierele orașului și consolidând legăturile dintre membrii comunității.

Prin acest demers, administrația locală își dorește să transforme cartierele Timișoarei în spații vii, pline de viață și creativitate.

Citeste mai mult

Alte sporturi

Premieră istorică pentru padelul românesc: Lotul Național al României participă pentru prima dată la FIP Euro Padel Cup!

Publicat

pe

Federația de Padel din România punctează un moment istoric pentru sportul românesc: pentru prima dată, Lotul național de padel al României participă la prestigiosul turneu internațional FIP Euro Padel Cup, desfășurat în perioada 7 – 13 iulie 2025, la Madrid, Spania.

Această participare marchează un pas important în recunoașterea internațională a padelului românesc și reflectă progresul constant al acestui sport în România.

Componența Lotului Național reunește cei mai buni jucători de padel din țară. La masculin, România va fi reprezentată de: Armand Baboian, Robert Coman, Horia Nedelcu, Silviu Popescu, Denis Mocanu, Robert Popescu și Cosmin Bărdan. La feminin, au plecat, luni, spre Madrid: Giulia Naicu, Elisa Săraru, Cristina Aiello, Alice Radu, Emilia Feodorovici și Roxana Jianu.

Antrenorul echipei naționale de padel a României este reputatul tehnician Rafael Eduardo Morena de la Torre, un nume bine-cunoscut în circuitul internațional de padel. Ultimele săptămâni de pregătire alături de acesta au fost intense pentru cei 13 sportivi convocați în Lotul Național pentru participarea la FIP Euro Padel Cup 2025.

„Urmează să trăim o experiență unică. Veți reprezenta țara voastră făcând ceea ce iubiți – să purtați culorile României este o onoare, iar foarte puțini oameni pot spune că au reușit acest lucru. Bucurați-vă de fiecare moment al acestei călătorii și haideți să o facem de neuitat, împreună. Să ne facem poporul mândru, dând tot ce avem pe teren și fiind coechipieri adevărați”, le-a transmis tehnicianul Rafael Eduardo Morena de la Torre celor 13 sportivi care, luni, au plecat spre competiția de la Madrid.

Reprezentantul oficial al delegației din partea Federației de Padel din România, Lucian Perescu, a subliniat cât de importantă este prezența României la o primă competiție europeană sub egida Federației Internaționale de Padel.

„Această participare este rezultatul muncii și pasiunii pe care sportivii, antrenorul și întreaga comunitate de padel din România le-au investit în dezvoltarea acestui sport. Este o mare onoare să avem o echipă atât de bine conturată, tehnic și sportiv, și, în egală măsură, este o imensă onoare să reprezentăm România pe o scenă atât de importantă”, a declarat Lucian Perescu.

Participarea României la FIP Euro Padel Cup 2025 este un pas esențial în drumul spre performanță internațională și un mesaj puternic pentru tinerii sportivi români: padelul are viitor în România.

Despre FIP Euro Padel Cup 2025 (7 – 13 iulie, Madrid)

FIP Euro Padel Cup este cea mai importantă competiție de pe continent, organizată de Federația Internațională de Padel (FIP), în colaborare cu Padel Europe și, pentru această ediție de la Madrid, cu FEP – Federația Spaniolă de Padel.

Începând de luni, cu tragerea la sorți a grupelor, și până duminică, când se vor disputa meciurile finale ale Fazei 2, va fi o săptămână de neratat, așteptată cu nerăbdare de toți jucătorii de padel și de fanii acestui sport. Competiția are loc pe terenurile Padel G24 din Madrid, unde sunt înscrise 59 de echipe naționale – 32 masculine și 27 feminine – care vor concura timp de șase zile pentru cele opt locuri (patru pentru băieți și patru pentru fete) în Final Eight, faza finală ce va decide titlul de Campioni Europeni. (Spania, Italia, Portugalia și Franța sunt deja calificate.)

Președintele FIP, Luigi Carraro, a transmis un mesaj tuturor delegațiilor care sosesc în Spania.

„Familia FIP le oferă o îmbrățișare călduroasă și o strângere de mână tuturor reprezentanților țărilor participante: președinților și delegațiilor federațiilor naționale, sportivilor, antrenorilor, membrilor staffului, arbitrilor și tuturor celor care vor face ca Faza 1 și Faza 2 ale FIP Euro Padel Cup să fie de neuitat. Celor care vor intra pe teren vreau să le reamintesc cât de unică este această oportunitate: să porți tricoul țării tale și să lupți pentru un obiectiv măreț, într-un context de socializare, schimb cultural și experiențe cum puține altele există în viața unui sportiv. Distracție plăcută, fiți corecți și faceți ca federația voastră, țara voastră și lumea padelului să fie mândre de realizările voastre sportive!”, a transmis președintele FIP, Luigi Carraro, în mesajul său dinaintea startului competiției.

FIP Euro Padel Cup 2025 anunță o ediție record: meciurile de pe cele opt terenuri de la Padel G24 Madrid vor fi transmise live, în streaming pe canalul YouTube al FIP.

După tragerea la sorți a grupelor (programată pentru luni, la ora 18:00), începând de marți, acțiunea se mută pe teren: echipele de top din fiecare grupă își vor putea continua visul, dar pentru toți participanții va fi, categoric, o experiență de neuitat.

Citeste mai mult

Alte sporturi

Startup-ul românesc SportIn mobilizează 300 de antreprenori din întreaga lume într-un marș global pentru promovarea sportului

Publicat

pe

Într-o țară unde statisticile privind obezitatea și lipsa activității fizice sunt alarmante, un startup românesc reușește imposibilul: mobilizează 300 de antreprenori din întreaga lume să facă milioane de pași în numele sportului și al echilibrului.

După o primă ediție reușită a challenge-ului sportiv „Pași de Antreprenor” la care au participat peste 100 de antreprenori români, SportIn se pregătește de cea de-a doua ediție, cu o miză mult mai mare.

Pe 7 iulie 2025, antreprenorii din peste 10 țări vor începe simultan un marș global al echilibrului, printr-o aplicație mobilă dedicată „Challenges by SportIn” care le va înregistra pașii, le va oferi clasamente live, motivație zilnică și oportunități de networking activ.

Nu este o competiție sportivă în sens clasic. Este un statement. O poziționare clară a liderilor care cred în echilibru, claritate mentală și grijă față de sine ca piloni ai performanței pe termen lung.

Printre antreprenorii care s-au alăturat deja se numără Lorand Soares Szasz, Sebastian Dobrincu, Adina Buzatu, Paul Nicolau, Ovidiu Oltean, dar și fondatori, CEOs din Portugalia, Spania, Turcia, Canada, Germania, Suedia și Dubai.

„Acum, cu a doua ediție, Pași de Antreprenor nu mai este doar un eveniment. Devine o mișcare. O comunitate definită nu de cifre sau aparențe, ci de valori umane împărtășite. Iar sportul, ceva atât de simplu, dar incredibil de puternic, a fost cel care ne-a adus împreună.” – Adrian Pantir, CEO SportIn

Pentru 2026, SportIn își propune să mobilizeze peste 1.000 de antreprenori din întreaga lume în această misiune, cu obiectivul clar de a influența în mod direct statisticile alarmante care arată că 6 din 10 antreprenori ajung la burnout sau depresie în primii ani de business.

Gratuită și deschisă tuturor celor care își asumă provocarea, inițiativa aduce în prim-plan un altfel de leadership, construit prin disciplină personală, energie și voința de a te depăși zilnic.

Cei mai activi participanți vor fi celebrați în cadrul Galei Premiilor Pași de Antreprenor, susținută de Tudor Personal Tailor si Mianda Travel, alături de alți parteneri strategici: Upriserz, Spiky.ai, Petro Vaselo.

„Ne alegem cu mare atenție partenerii și colaborăm doar cu oamenii din spatele brandurilor care împărtășesc valorile noastre. Tudor Personal Tailor și Mianda Travel sunt parteneri de prestigiu care ne onorează prin prezența lor la această ediție, împărtășind convingerea că adevăratul succes se clădește pe disciplină, eleganță și grijă față de sine.” — Mihaela Pantir, Co-fondator SportIn.

Într-un ecosistem digital suprasaturat de reclame și mesaje care trec neobservate, oamenii nu mai reacționează la simple „click-uri”. Reacționează la trăiri autentice, la sentimentul de mândrie și la conexiunea cu ceva real.

SportIn valorifică exact aceste emoții pentru a transforma brandurile în mișcări vii, memorabile și cu impact.

Prin competițiile aduse din sportul de performanță, aplicația nu doar numără pașii, ci oferă emoție, apartenență și motivare participantului. Ducem experiența dincolo de ecrane, conectând oamenii și construind comunități autentice.

Înscriere eveniment aici: https://www.sportin.io/steps-of-an-entrepreneur-2025

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite