Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Sport

Jocurile Olimpice de Iarnă 2018. Aproximativ 3.000 de sportivi în Coreea de Sud

Publicat

pe

Cea de-a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă va debuta oficial vineri la PyeongChang, în Coreea de Sud, cu ceremonia de deschidere, programată de la ora 13,00 (ora României).

Competiţia, la care vor participa peste 2.900 de sportivi, dintre care 28 sunt români, se va desfăşura între 9 şi 25 februarie, la 30 de ani după JO de vară de la Seul, din 1988.

Oraşul PyeongChang a obţinut, la 6 iulie 2011, dreptul de organizare a „Olimpiadei albe” după ce şi-a depus candidatura de trei ori consecutiv, în 2010, 2014 şi 2018, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

PyeongChang este un district aflat în partea de nord-est a Republicii Coreea, din provincia Gangwon. Oraşul se află în preajma Munţilor Taebaek şi se află la 180 de kilometri est de capitala ţării, Seul. Localitatea se află la 700 metri înălţime faţă de nivelul mării şi este un loc prielnic pentru pasionaţii sporturilor de iarnă.

La cea de-a 123-a întrunire a Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), din 4 iulie 2011, de la Durban (Africa de Sud), s-a hotărât acordarea dreptului de organizare a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018 oraşului PyeongChang, acesta primind peste 50% dintre voturi. PyeongChang a câştigat din primul tur de scrutin cu 63 de voturi în faţa celorlalte două candidate pentru găzduirea competiţiei, respectiv Annecy (Franţa) – şapte voturi şi Munchen (Germania) – 25 voturi. PyeongChang a câştigat la cea de-a treia candidatură consecutivă, eşuând la primele două în faţa oraşelor Vancouver (Canada) şi Soci (Rusia).

Va fi prima ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă şi a doua a Jocurilor Olimpice organizate în Coreea de Sud. PyeongChang va fi, de asemenea, al treilea oraş asiatic care organizează Jocurile de iarnă, după Sapporo în 1972 şi Nagano în 1998, ambele din Japonia. În plus, vor fi primele Jocuri Olimpice de iarnă organizate într-un oraş-staţiune din anul 1992.

Site-ul oficial al Jocurilor Olimpice de iarnă 2018 scrie că PyeongChang a prezentat un proiect olimpic inspirat şi puternic, ce se bucură de susţinerea guvernului sud-coreean. Olimpiada va lăsa o moştenire extraordinară oraşului PyeongChang, care va deveni astfel punctul central al sporturilor de iarnă din Asia, oferind sportivilor coreeni posibilitatea practicării acestor sporturi acasă.

La 19 octombrie 2011, a fost înfiinţat Comitetul de Organizare pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice de iarnă PyeongChang 2018.

Sloganul competiţiei este „Pasiune. Conectare”, iar mascota, Soohorang, a fost inspirată de tigrul alb, mult timp considerat un animal de pază coreean.

La Jocurile Olimpice sunt aşteptaţi circa 50.000 de participanţi din peste 95 de ţări. Vor avea loc 102 evenimente sportive la 15 discipline din şapte sporturi: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză şi patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile şi snowboard), bob (bob şi skeleton), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie.

Rusia a fost suspendată de CIO pentru dopaj instituţionalizat, dar 168 de sportivi ruşi au fost acceptaţi la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, urmând să concureze sub drapelul olimpic.

Programul competiţional pentru PyeongChang 2018 include şase noi întreceri: „snowboard big air” (masculin şi feminin), patinaj viteză – start în bloc (masculin şi feminin), curling dublu mixt şi întrecerile de schi alpin pe echipe.

Această ediţie a JO de iarnă va fi prima cu peste 100 de medalii de aur ce vor fi acordate câştigătorilor, mai precis 102. PyeongChang 2018 va fi, totodată, competiţia cu cel mai mare număr de evenimente feminine şi mixte din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă.

Întrecerile sportive se vor desfăşura în 13 locaţii: PyeongChang Olympic Stadium (35.000 de locuri), Alpensia Ski Jumping Centre (8.500 de locuri), Alpensia Biathlon Centre (7.500 de locuri), Alpensia Cross-Country Skiing Centre (7.500 de locuri), Olympic Sliding Centre (6.000 de locuri), Yongpyong Alpine Centre (6.000 de locuri), Jeongseon Alpine Centre (6.500 de locuri), Phoenix Snow Park (18.000 de locuri), Gangneung Hockey Centre (10.000 de locuri), Gangneung Oval (8.000 de locuri), Gangneung Ice Arena (12.000 de locuri), Gangneung Curling Centre (3.000 de locuri) şi Kwandong Hockey Centre (6.000 de locuri).

Stadionul gazdă pentru ceremoniile de deschidere şi închidere ale Jocurilor Olimpice din Coreea de Sud este PyeongChang Olympic Stadium. Lucrările la Stadionul Olimpic din PyeongChang au fost finalizate după 22 de luni, construcţia începând în decembrie 2015. Structurat pe şapte nivele, având un diametru de 72 metri, o bază concepută sub formă de pentagon de 58.790 metri pătraţi şi o capacitate de 35.000 de spectatori, stadionul este situat în Plaza Olimpica. Oficialii sud-coreeni susţin că cele cinci unghiuri ale arenei simbolizează obiectivele PyeongChang 2018: economia, mediul, IT, artele şi pacea. În apropiere s-au construit, cu titlul de clădiri temporare, Pavilionul de Cultură, Pavilionul de Informaţie şi Tehnologia Comunicării şi „Medal Plaza”, locul unde se vor decerna medaliile olimpice.

Probele sportive de biatlon se vor desfăşura, în perioada 9-25 februarie, la Centrul de biatlon Alpensia. Probele de bob se desfăşoară, în perioada 9-25 februarie, la Alpensia Sliding Centre. Probele sportive de combinata nordică vor avea loc, în perioada 14-22 februarie, la Centrul de sărituri Alpensia şi la Centrul de schi fond Alpensia. Probele sportive de curling vor avea loc, în perioada 14-22 februarie, la Centrul de curling Gangneung. Competiţia de hochei pe gheaţă se va desfăşura, în perioada 14-22 februarie, în două locuri: la Centrul de hochei Gangneung şi la Centrul de hochei Kwandong. Probele de patinaj artistic se desfăşoară, în perioada 9-25 februarie, la Arena de gheaţă Gangneung. Probele sportive de patinaj viteză se vor desfăşura, în perioada 9-25 februarie, la Gangneung Oval. Întrecerile de short-track (patinaj viteză pe pistă scurtă) au loc, în perioada 9-25 februarie, la Arena de gheaţă Gangneung. Probele de sanie se vor desfăşura, în perioada 9-25 februarie, la Alpensia Sliding Centre. Competiţia de sărituri cu schiurile va fi, în perioada 14-22 februarie, la Centrul de sărituri Alpensia. Schiul acrobatic se desfăşoară, în perioada 9-25 februarie, la Phoenix Snow Park, iar probele de schi alpin, din perioada 9-25 februarie, la Centrul alpin Jeongseon şi Centrul alpin Yongpyong. Probele sportive de schi fond au loc, în perioada 10-25 februarie, la Centrul de schi fond Alpensia, iar cele de skeleton, din perioada 16-17 februarie, la Olympic Sliding Centre. Totodată, probele sportive de snowboard se vor desfăşura, în perioada 11-24 februarie, la Centrul de sărituri Alpensia şi la Phoenix Snow Park.

Întrecerile de short-track şi patinaj viteză, sanie, schi sărituri şi biatlon vor avea loc seara, în nocturnă, ceea ce va oferi un plus de spectaculozitate. Competiţiile de schi alpin se vor desfăşura în timpul zilei, maximizând oportunităţile pentru spectatori de a participa la mai multe activităţi olimpice într-o singură zi.

Sunt două Sate Olimpice, PyeongChang şi Gangneung, în care vor locui sportivii şi tehnicienii care vor participa la Jocurile Olimpice de iarnă. Satul Olimpic de la PyeongChang, cu 600 spaţii de cazare dispuse în opt clădiri cu câte 15 etaje, urmează a găzdui 3.894 de sportivi şi membri ai delegaţiilor, în perioada 9-25 februarie, alţi 2.268 de sportivi paralimpici fiind aşteptaţi în perioada 8-18 martie 2018. Satul Olimpic din localitatea Gangneung va putea oferi cazare pentru 2.900 sportivi participanţi la JO din februarie. Apartamentele din incinta celor două Sate Olimpice vor fi oferite spre vânzare după luna martie 2018.

Din Echipa Olimpică a României pentru PyeongChang 2018 fac parte 28 de sportivi, printre care şi o rezervă, şi 27 de tehnicieni şi oficiali.

Biatlonistul Marius Petru Ungureanu va fi portdrapelul delegaţiei României la ceremonia de deschidere.

Echipa României:
Bob (8 sportivi): Maria Adela Constantin şi Andreea Grecu (bob-2), Mihai Cristian Tentea şi Nicolae Ciprian Daroczi (bob-2), Dorin Alexandru Grigore, Florin Cezar Crăciun, Levente Bartha (bob-4), Beatrice Puiu (rezervă), antrenori Paul Neagu (bob-2 – feminin), Iulian Daniel Păcioianu (bob-2 – masculin), Silviu Dan Scurtu (bob-4);

Schi alpin (2 sportivi): Alexandru George Barbu, Ania Monica Germaine Caill – antrenor Sebastian Petruş Barbu;

Patinaj viteză (o sportivă): Alexandra Ianculescu – antrenor Gregg Douglas Planert;

Schi fond (3 sportivi): Alin Florin Cioancă, Paul Constantin Pepene, Timea Lorincz – antrenori Carlo Zoller şi Constantin Daniel Borca;

Sărituri cu schiurile (o sportivă): Daniela Vasilica Haralambie – antrenor Csaba Magdo-Nemeth;

Biatlon (6 sportivi): Eva Tofalvi, Cornel Dumitru Puchianu, Nicolae Remus Faur, George Răzvan Buta, Gheorghe Iulian Pop, Marius Petru Ungureanu – antrenori Gheorghe Gîrniţă, Gheorghe Vasile, Simon Marton; masor – Cristian Marian Moşoiu; serviceman – Roland Ciprian Gerbacea;

Sanie (5 sportivi): Raluca Strămăturaru (simpu feminin), Valentin Creţu, Andrei Turea (simplu masculin), Cosmin Atodiresei, Ştefan Muşei (dublu masculin) – antrenori Eugen Teodor Radu (sanie dublu), Alexandru George Comşa (sanie simplu);

Skeleton (2 sportivi): Maria Marinela Mazilu, Dorin Dumitru Velicu – antrenor Delia Ivas.

AGERPRES

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fotbal

Meciuri „de vis“ în semifinalele Champions League

Publicat

pe

În prima semifinală, jucată la Londra pe Emirates Stadium, PSG a reușit să obțină o victorie uriașă asupra celor de la Arsenal, care parcă nu au mai reușit acel joc minunat cu care au eliminat pe Real Madrid.

Scorul final a fost 0 la 1 și astfel echipa pariziană ia un avânt uriaș spre marea finală din 31 Mai de la Munchen de pe Alianz Arena.

În cea de a doua semifinală s-au întâlnit Barcelona și Inter Milano.

Meciul a fost unul demn de această fază a competiției, cele două echipe reușind sa delecteze publicul prin numărul de goluri , dar și prin frumusețea golurilor.

La final a fost un 3 la 3 care ne lasă să visăm până la returul de săptămâna viitoare de la Milano.

Mircea Petroman

Citeste mai mult

Alte sporturi

Meciurile Federației Internaționale de Padel, pentru prima dată în România și în estul Europei, la Dumbrăvița

Publicat

pe

Primul club de padel din vestul României, Padel Center, punctează un moment istoric în dezvoltarea acestui sport: găzduiește primul turneu de padel din cadrul calendarului oficial al Federației Internaționale de Padel (FIP) organizat în România și în Balcani.

Turneul FIP SILVER ROMANIA se va desfășura în perioada 26 mai – 1 iunie, pe terenurile Padel Center din Dumbrăvița (Strada Praga nr.6), reunind sportivi români și internaționali, alături de vedete ale acestui sport, precum portughezul Miguel Oliveira, un nume de referință în padel.

Decizia Federației Internaționale de Padel a luat în calcul dinamica pe care acest sport „tânăr” o are în Timișoara. Padel Center, gazda competiției, a reușit să coaguleze o comunitate puternică de sportivi de padel, atât profesioniști cât și începători, o comunitate aflată în permanentă expansiune.

Deopotrivă, clubul timișorean este deja un reper important pe harta padelului românesc și balcanic, găzduind competiții oficiale naționale și europene. În plus, este primul club din România cu terenuri omologate de către furnizorul oficial FIP.

„Găzduirea unui prim turneu oficial al Federației Internaționale de Padel – FIP SILVER – în România, și mai ales la Timișoara, marchează un moment istoric. Este un pas important pentru recunoașterea internațională a padelului românesc și pentru integrarea țării noastre într-un circuit sportiv de elită. Suntem mândri că acest lucru se întâmplă la Padel Center”, a declarat Lucian Perescu, reprezentantul clubului.

Așa cum se știe, padelul este sportul cu cea mai mare dinamică la nivel mondial, cu peste 30 de milioane de practicanți în întreaga lume. 70% din totalul terenurilor de padel se află în Europa.

Calendar FIP SILVER ROMANIA

Federația Internațională de Padel a anunțat calendarul oficial al competiției. Au fost deschise înscrierile pentru turneul FIP SILVER ROMANIA, sportivii putând accesa linkul dedicat de pe site-ul oficial – AICI.

Înscrierile sunt deschise până la data de 14 mai (ora 17:00 CET). Categoriile de joc sunt: masculin și feminin.
Meciurile de calificare încep pe 26 mai, iar cele din tabloul principal pe 30 mai.
Valoarea totală a premiilor este de 20.000 €.

Ce înseamnă un turneu Silver?

Un turneu Silver din cadrul Federației Internaționale de Padel (FIP) face parte din seria de turnee ale circuitului oficial internațional care se desfășoară sub brandul FIP Tour.

Aceste turnee sunt organizate în mai multe categorii (Star, Rise, Promotion, Gold, Platinum, Silver etc.), fiecare având un anumit nivel de puncte și premii oferite sportivilor.

Un turneu FIP Silver este considerat un turneu de nivel mediu, situat între categoriile inferioare (ex: Rise, Promotion) și cele superioare (ex: Gold, Platinum). Este conceput pentru a le oferi jucătorilor care nu sunt încă în topul mondial o platformă competitivă prin care să acumuleze puncte în clasamentul oficial FIP și să progreseze către turneele de elită.

Astfel, la turneul FIP SILVER ROMANIA, organizat la Padel Center, vor fi prezenți arbitri oficiali FIP, care vor superviza desfășurarea competiției și vor ține evidența punctajului oficial.

Pe parcursul turneului, sportivii vor acumula puncte în clasamentul internațional și vor concura pentru premii în bani.

Citeste mai mult

Fotbal

Compania românească AnimaWings va opera curse charter de pe Aeroportul internațional „Traian Vuia“ din Timișoara

Publicat

pe

În perioada sezonului estival 2025, compania 100% românească AnimaWings va opera pentru tour-operatorul Christian Tour multiple curse charter cu plecare de pe aeroportul din Timişoara.

Toate cursele charter vor fi operate cu aeronave de tip Airbus A320, cu o configurație de 180 locuri în clasa economică. AnimaWings urmează să mute, pe sezonul de vară, o aeronavă de tip Airbus A320 la Timişoara, cu care va opera rute charter.

„Prin poziționarea unei aeronave pe Aeroportul din Timișoara, toate orarele curselor noastre charter vor fi îmbunătăţite, creând astfel un avantaj competitiv important pachetelor turistice oferite de Christian Tour”, spune Cristian Pandel, Președinte Christian Tour.

„Practic, aeronava va putea să plece cu primul zbor dimineața devreme către prima destinație de vacanță a zilei, iar astfel turiştii noștri se vor bucura din plin de toate zilele de sejur. Aceasta este o premieră în rândul tour-operatorilor din România”, a mai menționat Cristian Pandel.

Printre destinațiile estivale ale curselor charter operate de AnimaWings pentru Christian Tour se numără Antalya, Creta (Heraklion și Chania), Zakynthos, Corfu, Rodos, Tenerife, Mallorca, Hurghada sau Monastir (Tunisia). Aeronava va rămâne, însă, la baza de pe Aeroportul Timișoara pe termen lung, inclusiv în sezonul de iarnă, când AnimaWings va continua operarea de curse charter pentru Christian Tour şi/sau alți tour-operatori, către alte destinaţii turistice specifice sezonului rece (de ex. Hurghada, Egipt sau Kittila, Laponia).

„AnimaWings va da start operării de curse regulate, de linie, pe ruta Timişoara -Bucureşti – Timişoara începând din luna octombrie 2025, cu 8 frecvențe săptămânale”, spune Marius Pandel, Președintele Consiliului de Administrație AnimaWings.

„De asemenea, analizăm împreună cu Aeroportul Traian Vuia din Timișoara și Consiliul Județean crearea unei baze permanente la Timișoara, de unde să operăm atât curse interne către Otopeni, cât și curse externe directe către destinații căutate de bănățeni. Informaţii concrete cu privire la destinaţii şi orare de zbor vor fi comunicate în scurt timp”, a mai adăugat Marius Pandel, Președintele Consiliului de Administrație AnimaWings.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite