Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Memoriile Cetății 2020: Câștigătorii concursului de picturi murale pe cădirile căminelor studențești

Publicat

pe

Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, prin programul Memoriile Cetății, a desemnat câștigătorii concursului de picturi murale cu tema Istoria, specificul și spiritul Timișoarei.

Deoarece numărul lucrărilor înscrise a depășit așteptările, fiind transmise 48 de propuneri, juriul format din Ana Mihaela Adam, Rebecca Bedelean, Melinda Terek, Andreea Simici și Daniela Constantin a avut o misiune destul de dificilă. Astfel, membri juriului au decis acordarea a 8 premii, în loc de 7.

Cei care au convins juriul prin inspirație și creativitate sunt:

  • Lucian Sandu Milea – lucrarea Fortificații – Căminul G24
  • Ionuț Popescu – lucrarea Together – Căminul G24
  • Cristian Scutaru – lucrarea Freedom – Căminul G25
  • Robert Obert – lucrarea Alive TM – Căminul G25
  • Kitra – lucrarea now and then – Căminul G4
  • Horațiu-Christian Pavelescu@Nava C2 – lucrarea N.A.A.P NeoAtariArcadePacloud – Căminul C8
  • KSELEQOQYNQYSHY – lucrarea Benjamin în Timișoara – Căminul C10
  • Lux – lucrarea Easy life – Căminul G23

Cele 8 picturi murale câștigătoare vor fi realizate pe pereții căminelor studențești până în 15 noiembrie.

Știrea inițială

Complexul Studențesc prinde o nouă viață prin artă: 11 picturi murale vor fi realizate pe clădirile căminelor în următoarele săptămâni, în cadrul programului Memoriile Cetății, realizat de Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Complexul Studențesc este zona orașului care se remarcă prin tinerețe, inovație, creativitate, diversitate. Construit ca un spațiu cu posibilități multiple – locuire, cercetare, agrement –  campusul universitar reprezintă și un nod de legătură prin care artiștii își pot aduce aportul vizavi de felul în care Timișoara ni se înfățișează. Atenția direcționată către această zonă reprezintă înțelegerea și integrarea modului în care comunitatea deja stabilită și cea în proces de tranziție se raportează la dimensiunile orașului.

Tema din acest an a programului Memoriile Cetății este Istoricul, specificul și spiritul Timișoarei, iar toate evenimentele vor fi derulate în jurul acestor trei concepte.

7 dintre picturile murale ce vor fi realizate în complex au fost scoase la concurs, artiștii au putut să își transmită propunerile până duminică, 25 octombrie. Deoarece numărul acestora a depășit așteptările, fiind înscrise 48 de idei creative, juriul format din Ana Mihaela Adam, Rebecca Bedelean, Melinda Terek, Andreea Simici și Daniela Constantin, deliberează în aceste zile. Rezultatele concursului vor fi anunțate în 28 octombrie, iar în perioada 5-15 noiembrie, artiștii selectați vor putea să își pună în practică ideile.

În paralel, artiștii invitați încep deja de săptămâna aceasta să lucreze la alte picturi murale, pe căminele studențești.

Formațiile, echipele, grupurile de artiști merită toată atenția fiindcă efortul lor de a se desfășura conform principiilor creative și de a însufleți spațiile, fie ele și virtuale, reprezintă dovada vie a felului în care creația ne poate aduce și ține împreună.

Cele 3 grupuri de artiști invitați sunt NOM (Novus Ordo Muralis), Sweet Damage Crew și Kaps Crew. Ei vor interveni la intrările căminelor 19, 20-21 și 22.

NOM sau Novus Ordo Muralis este unul dintre cele mai ambițioase proiecte de street art, conceput de Kero, Obie Platon și IRLO. În spatele acestei dezordini colorate sau aflându-ne față în față cu sinergia celor trei, descoperim o forță creativă care împinge societatea înspre alte orizonturi.  Prin exercițiile lor de imaginație și stil, putem valorifica și altfel lucrurile care ne înconjoară, așa că abia așteptăm să descoperim, cărămidă cu cărămidă, lucrarea pe care Kero împreună cu Ocu o vor picta la intrarea căminului 22.

Sweet Damage Crew a devenit oficial o echipă în 2010, formată din Cage, Biex, Recis și Lost Optics. Ulterior s-au alăturat Boeme, Șatran, Pandele. Ei au început să picteze de când erau adolescenți, iar acum Sweet Damage Crew este probabil cea mai cunoscută echipă de artiști stradali din România, înfrumusețând pereții gri și goi din orașe, tramvaiele fără personalitate sau aducând speranță în curtea spitalelor. Lucrarea realizată de Sweet Damage Crew va putea fi admirată la intrarea căminelor 20-21.

Kaput și Pulsar Sinapsis formează împreună Kaps Crew și sunt una dintre cele trei echipe care anul acesta vor participa la consolidarea percepției noastre despre 𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑎, 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑓𝑖𝑐𝑢𝑙 𝑠̦𝑖 𝑠𝑝𝑖𝑟𝑖𝑡𝑢𝑙 𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦𝑜𝑎𝑟𝑒𝑖. Cu o experiență de peste 10 ani în graffiti, fundamentată pe studiul în domeniul artelor și cam 3 ani petrecuți împreună ca reprezentanți ai aceleiași cauze, Kaps Crew revitalizează și participă la dezvoltarea zonelor urbane într-un mod activ. Intrarea căminului 19 de pe Aleea Studenților va fi 𝑙𝑢𝑚𝑖𝑛𝑎𝑡𝑎̆ de o lucrare semnată Kaps Crew.

În cadrul programului Memoriile Cetății va avea loc proiectul Poezia de Stradă: 10 poezii se vor regăsi în 40 de intersecții din Timișoara, astfel încât aceste zone vor deveni adevărate spații culturale, pietonii care se opresc vor avea ocazia să citească versurile amplasate pe trotuare.

Programul Memoriile Cetății se află la a III-a ediție, iar în acest an, Complexul Studențesc din Timișoara va deveni gazdă pentru o serie de intervenții care vor fi produse în spațiul public, în locuri de adunare a studenților și a comunității, pentru a facilita și încuraja interacțiunea oamenilor cu spațiul public în care trăiesc, fie temporar ori permanent.

Ideea programului Memoriile Cetății este crearea, în anul deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii, a unui traseu de artă murală prin care localnicii și vizitatorii să redescopere  spiritul Timișoarei, istoria și momentele importante din viața comunității.

Proiectul este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2020.”

Locale

O nouă pizzerie deschisă în sudul Timișoarei promite să cucerească iubitorii de arome italiene: Pizza-ColosseumTimisoara

Publicat

pe

Sudul Timișoarei are un nou motiv de bucurie culinară: recent s-a deschis Pizza-ColosseumTimisoara, un loc care îmbină tradiția italiană autentică cu ingrediente proaspete și servicii rapide.

Situată într-o zonă accesibilă pentru locuitorii din Giroc, Chișoda, Calea Șagului, Calea Girocului și Bălcescu-Braitim, pizzeria promite să devină rapid una dintre favoritele din oraș.

La cârma bucătăriei se află nimeni altul decât Giuseppe Tizzani, cunoscut sub numele de „Pipo”, un bucătar italian cu renume, care aduce cu el pasiunea și măiestria tradițională din inima Italiei.

Sub semnătura sa, fiecare pizza este o experiență – de la clasicul Margherita (29 de lei) până la specialitatea casei, Pizza Colosseum, un deliciu care pornește de la 36 de lei și promite o explozie de gusturi.

Pizza-ColosseumTimisoara oferă momentan doar livrare sau ridicare de la locație, între orele 12:00 și 21:45, de luni până sâmbătă. Clienții pot comanda pizza medie începând cu 29 de lei, iar gama variată acoperă atât preferințele clasice, cât și combinații inovative.

Și veștile bune nu se opresc aici: în curând, meniul se va extinde cu paste proaspete, preparate cu rețete tradiționale italiene, dar și cu specialități românești reinterpretate în stilul unic al lui Pipo.

Dacă ești în căutarea unei pizza autentice, cu blat perfect rumenit, sos de roșii aromat și toppinguri de calitate, Pizza-ColosseumTimisoara e locul de unde trebuie să comanzi.

Gustul Italiei e acum mai aproape ca niciodată – la doar un telefon distanță (0775.11.28.11)

Pentru comenzi rapide și delicioase, sudul Timișoarei are un nou reper: Pizza-ColosseumTimisoara.

Meniul poate fi vazut pe www.pizza-colosseumtimisoara.ro

Citeste mai mult

Locale

Tramvaiele, troleibuzele și autobuzele vor circula în noaptea de Înviere, la Timișoara

Publicat

pe

Municipiul Timișoara, prin Societatea de Transport Public Timișoara, asigură transportul în comun cu program extins în noaptea zilei de 19 aprilie 2025, cu ocazia oficierii slujbelor religioase de Paști.

Astfel, transportul public va fi prelungit până la ora 03:30, pentru a putea deservi numărul mare de credincioși, care vor participa la slujbele de Înviere.

Singura pauză va fi pe perioada slujbei religioase, în intervalul orar 24:00 – 01:30.

Drept urmare, graficele de transport vor fi prelungite pentru liniile de tramvai Tv 1, Tv 2, Tv 4, Tv 5, Tv 6, pentru liniile de troleibuz Tb 11, Tb 14, Tb 16, Tb 18, pentru liniile de expres E3 și E7 și pentru linia de autobuz 33.

Citeste mai mult

Locale

Biserica de lemn de la Topla, mistuită de flăcări, va fi restaurată

Publicat

pe

Biserica de lemn de la Topla, care a ars în curtea Muzeul Satului Bămăţean din Timişoara, va fi restaurată cu bani de la Consiliul Judeţean Timiş.

Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a anunțat că mai multe persoane s-au arătat dispuse să doneze bani pentru acest monument istoric, însă a făcut un apel public pentru sprijinirea cazurilor sociale.

„Biserica de la Topla, din incinta Muzeului Satului Bănăţean, a fost distrusă de flăcări şi mulţi timişeni s-au arătat dispuşi să contribuie la restaurarea monumentului istoric, ceea ce reprezintă un gest de mare nobleţe, unul firesc în zona noastră. Astfel de iniţiative ne arată cum comunitatea se uneşte în momente importante. Am fost contactat de o mulţime de oameni care şi-au manifestat dorinţa să participe cu bani la efortul de a readuce în lumină biserica. Nu vreau să sune a aroganţă, pentru că apreciez mult astfel de gesturi, dar, în cazul de faţă, nu este nevoie de sprijin financiar, pentru că bugetul Consiliului Judeţean Timiş poate suporta această cheltuială, indiferent de suma necesară”, a declarat, joi, Alfred Simonis.

Acesta a mai adăugat că cei care au intenţionat să doneze bani pentru restaurarea lăcaşului de cult ar trebui să îşi îndrepte atenţia și spre cazurile sociale.

„Îi îndemn pe toţi să ni se alăture să sprijinim cazuri sociale care sunt în nevoie, să identificăm oameni sau instituţii pentru care un ajutor financiar ar însemna enorm. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi dorit să ne ajutaţi să restaurăm biserica. Aţi arătat că vă pasă cu adevărat!”, a mai transmis Simonis.

Biserica de lemn de la Topla, din incinta Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara a fost mistuită de flăcări în noaptea de 25 spre 26 martie după ce un incendiu a izbucnit din cauză că un cablu de la instalaţia electrică s-a supraîncălzit.

Biserica din Topla a fost edificată în anul 1746, la Remetea Luncă, fiind apoi donată în 1807 credincioșilor din satul Topla. Lăcașul de cult a fost transportat pe tăvălugi, tras de 24 de perechi de boi și reasamblat și consolidat cu ajutorul credincioșilor.

Considerat cel mai valoros lăcaș de lemn din Banat, biserica se remarcă prin detalii arhitecturale unice, cum ar fi brâul median torsadat, brâul prelungit care înconjoară biserica și portalul apusean, acoperișul din șindrilă și clopotnița separată.

Foto: basilica.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite