Oraşele care au cei mai mulțumiți locuitori sunt Cluj-Napoca, Oradea, Alba Iulia, Braşov, Drobeta-Turnu Severin, Timişoara, Sighişoara, Slatina şi Iaşi, cele mai multe fiind din regiunea Centru.
Oradea se clasează pe locul întâi pe ţară la gradul de satisfacţie al locuitorilor faţă de spaţiile publice, starea străzilor, investiţiile administraţiei, atragerea de investiţii private şi serviciile administrative, arată sondajul Barometru urban – Calitatea vieţii în oraşele din România, realizat în perioada 1 iulie – 15 august, în 41 de oraşe reprezentative.
La capitolul investiţii realizate de către primării, 55% din populaţia urbană este mulţumită de proiectele înfăptuite în orașul în care locuiesc, pe primul loc clasându-se Oradea cu un grad de mulţumire al cetăţenilor de 88%.
Potrivit răspunsurilor celor 13.000 de locuitori care au participat la sondaj, serviciile de sănătate, poluarea aerului şi infrastructura rutieră sunt cele mai importante trei probleme urbane identificate.
„Cel mai ridicat nivel de satisfacţie generală faţă de oraşul în care locuiesc respondenţii este înregistrat în centrele urbane din regiunea Centru (87%), iar cel mai scăzut, în oraşele din Sud-Muntenia (74%). În 9 oraşe, nivelul de satisfacţie depăşeşte 90%: Cluj- Napoca (97%), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), Braşov, Drobeta-Turnu Severin (94%), Timişoara, Sighişoara (92%), Slatina şi Iaşi (90%). Infrastructura educaţională şi de siguranţă publică, precum şi disponibilitatea magazinelor sunt aspectele care înregistrează nivelurile cele mai ridicate de satisfacţie în mediul urban. Pe ultimele locuri în ierarhia aprecierii facilităţilor şi infrastructurii urbane se situează serviciile de sănătate şi starea străzilor, urmate de activitatea administraţiei publice în domeniul urbanismului”, arată Barometrul urban.
Cele trei mari probleme ale locuitorilor din mediul urban sunt serviciile de sănătate, poluarea aerului şi infrastructura rutieră.
În cadrul aceluiaşi proiect, a mai fost derulat un sondaj la care au răspuns autoritățile locale a 259 orașe din România.
Astfel, din perspectiva acestora, „principalele trei probleme urbane sunt infrastructura rutieră (cu majoritatea nevoilor reprezentate de drumuri intraurbane), infrastructura de utilităţi (cele mai frecvente nevoi fiind legate de infrastructura de apă şi canalizare, urmată de cea de distribuţie a gazelor naturale) şi infrastructura educaţională”, menţionează sursa citată.
Sondajul, care se găsește pe platforma on-line citadini.ro, face parte din proiectul de elaborare a Politicii Urbane a României, derulat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Banca Mondială.
Foto: Răzvan Vitionescu