Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Administrație

PROIECT. Tren-tramvai între Timișoara și Reșița, cu bani europeni

Publicat

pe

Cinci proiecte mari de infrastructură vor fi realizate de judeţele Timiş şi Caraş- Severin, pentru Regiunea Banat, cu bani europeni, un parteneriat în acest sens fiind semnat la sediul Consiliului Judeţean Timiş, între cele două judeţe, chiar de Ziua Naţională a României.

Din partea judeţului Timiş au semnat Alin Nica – preşedintele Consiliului Judeţean şi Dominic Fritz, primarul Timişoarei. Din partea judeţului Caraş – Severin, au semnat protocolul Romeo Dunca, preşedintele Consiliului Judeţean şi Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa.

„Este vorba de o legătură pe care dorim să o creăm între judeţul Caraş Severin şi Judeţul Timiş, între municipiul Reşiţa şi municipiul Timişoara, pentru proiecte de anvergură cu impact major în dezvoltarea întregii zone. Fie că vorbim de calea ferată care va lega Timişoara de Reşiţa sau de lărgirea la 4 benzi a drumului judeţean care leagă Timişoara de Buziaş sau de legătura dintre Reşiţa şi AutostradaA1 prin Buziaş şi Topolovăţ, de fiecare dată discutăm de proiecte care au un impact major şi vor lega cele 2 judeţe pe o infrastructură feroviară şi rutieră modernă. Judeţul Caraş Severin este pentru judeţul Timiş locul în care timişorenii şi timişenii aleg să îşi petreacă timpul liber şi de aceea, legăturile feroviare şi rutiere asigură o mobilitate a persoanelor astfel încât staţiunile de ski şi zonele frumoase din judeţul nostru vecin să fie accesibile publicului larg”, a declarat Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca, a vorbit despre oportunitatea de a transfroma Banatul de munte în destinaţie turistică.

„Este cunoscut că Banatul de munte reprezintă o parte deosebit de importantă de frumuseţe, biodiversitate şi culoare. Având itenţia de a-l tranforma în destinaţie turistică, recreativă, avem nevoie de infrastructură. Dacă pe relaţia Arad- Timişoara- Caransebeş deja există un proiect naţional important de reabilitare a căii ferate, accesul înspre Reşiţa şi Clisura Dunării, înspre zona turistică va deveni uşor de realizat prin infrastructura ferovoara care va aduce Timişoara aproape de Reşiţa. E nevoie de proiecte serioase, de investiţii serioase”, a declarat Romeo Dunca.

Administraţiile partenere îşi propun să modernizeze infrastructura feroviară pentru implementarea soluţiei de transport de tip „train-tram” (tren-tramvai) pe ruta Reşiţa Sud – Bocşa – Timişoara Nord şi asigurarea legăturii cu Aeroportul „Traian Vuia” din Timişoara. În plus, se are în vedere o asemenea soluţie tehnică şi pe ruta Berzovia – Oraviţa – Anina.

Parteneriatul are în vedere şi infrastructura rutieră. Se doreşte astfel construirea unui nou drum, expres, cu trei benzi, între Berzovia – Buziaş – Topolovaţu Mare – Autostrada A1. Este avută în vedere şi extinderea la patru benzi de circulaţie a drumului Moşniţa Nouă – Buziaş (DJ 592), cât şi modernizarea drumului interjudeţean DJ 684 pe traseul DN 68A (Coşava) – Tomeşti – Luncanii de Sus – limita de judeţ CS – DN 68 (Voislova).

Toate aceste proiecte de infrastructură ar urmă să se realizeze cu bani europeni din exerciţiul bugetar 2021 – 2027.

Administrație

Amenzi usturătoare pentru șantierele care nu respectă regulile de colectare a deșeurilor, la Timișoara

Publicat

pe

Din păcate, unii dezvoltatori imobiliari nu respectă regulile de colectare a deșeurilor din șantiere, punând în pericol atât mediul înconjurător, cât și sănătatea locuitorilor orașului nostru.

În ultimele săptămâni, colegii noștri de la Poliția Locală au aplicat amenzi serioase unor șantiere care au încălcat legea:

Pe strada Augustin Coman, un dezvoltator imobiliar a fost sancționat cu 60.000 lei pentru nerespectarea colectării pe fracții a deșeurilor din șantier. Aceeași societate a mai fost amendată cu 60.000 lei pentru aceeași faptă pe data de 28 martie 2024.

Pe strada Circumvalațiunii, un dezvoltator imobiliar a fost sancționat cu 60.000 lei pentru predarea fracției reciclabile din lucrări unui operator neautorizat. Societatea a mai fost amendată cu 60.000 lei pentru nerespectarea colectării pe fracții a deșeurilor din șantier pe data de 09.04.2024.

Pe șantierul de la FC Ripensia a fost aplicată o sancțiune de 60.000 lei pentru nerealizarea în totalitate și la termen a măsurilor dispuse cu privire la predarea deșeurilor unui operator neautorizat, conform prevederilor OUG 195/2005 privind protecția mediului.

Primăria Timișoara va continua să verifice șantierele și va aplica sancțiuni severe celor care nu respectă regulile.

Citeste mai mult

Administrație

Parcarea multietajată din zona Gării de Nord va avea 200 de locuri

Publicat

pe

Conceptul de arhitectură pentru parcarea multietajată pe care Primăria Timișoara o va construi în zona Gării de Nord a fost finalizat.

Conform documentației, viitoarea parcare, cu demisol, două etaje și terasă circulabilă, va avea 197 de locuri de parcare, zone pentru încărcarea vehiculelor electrice și rastele de biciclete.

„Zona Gării de Nord este extrem de aglomerată, iar numărul locurilor de parcare este limitat, astfel că vom demola garajele dintr-un cvartal de blocuri, pentru a construi o parcare cu aproape 200 de locuri. Conceptul de arhitectură este gata și urmează obținerea avizelor necesare pentru etapa de proiectare. Această parcare multietajată rezolvă aglomerația de mașini parcate peste tot vis-a-vis de gară, iar un alt proiect este gândit pentru a schimba fața acestei zone care a fost neglijată ani de zile. Vom amenaja piațeta, vom repara trotuarele și vom amenaja locuri de parcare la nivel în spatele blocurilor, astfel încât să nu mai avem mașini pe trotuare”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Viitoarea parcare va fi construită în spatele blocurilor de pe bulevardul General Ion Dragalina și de pe strada Splaiul Nicolae Titulescu, unde se află mai multe garaje dezafectate.

Investiția include și amenajări care să permită accesul la parcare, locuri de joacă pentru copii, spații verzi, accese facile către blocuri, rastele pentru biciclete și iluminat public.

Valoarea contractului de proiectare a parcării multietajate este de 192.547,95 lei (TVA inclus), iar finanțarea este asigurată din banii obținuți de Timpark din taxa de parcare. Serviciile de proiectare sunt realizate de ARCADIA AEN ARCHITECTURE & PM SRL.

Citeste mai mult

Administrație

Parcare cu 86 de locuri în zona Girocului

Publicat

pe

Primăria Timișoara a finalizat parcarea cu 86 locuri, de la intersecția străzii Martir Ioan Stanciu cu strada Cosminului.

Parcarea a fost amenajată pe un teren dezafectat, din zona Girocului, ocupat de ruine.

Parcarea este realizată cu dale înierbate, permeabile, de beton pe o suprafață de peste 1.000 de metri pătrați și este prevăzută cu sistem de iluminat. Căile de acces în parcare și în interiorul parcării sunt din mixtură asfaltică.

În perioada următoare, vor fi plantați în zonă 27 de arbori mari care vor asigura umbră pentru zona de parcare.

Pentru plantarea arborilor – stejar, acer, frasin și liquidambar – accesul în parcare va fi restricționat temporar.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite