Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Oxigen pentru Timișoara. 900.000 lei adunați din donații, în câteva săptămâni

Publicat

pe

Primăria Timișoara și numeroase ONG-uri timișorene active în comunitate, voluntari și antreprenori și-au unit forțele și au lansat în urmă cu câteva săptămâni proiectul Oxigen Pentru Timișoara. Solidari în fața pandemiei, timișorenii și companiile locale s-au mobilizat exemplar și au donat deja peste 900.000 lei, iar suma este în creștere, pentru a răspunde nevoilor din comunitate, în timpul crizei sanitare.

În acest moment, din cauza aglomerării spitalelor, mulți pacienți cu COVID-19 trebuie îngrijiți la domiciliu, monitorizați cu ajutorul medicilor de familie, iar pentru cazurile medii este nevoie de concentratoare de oxigen și pulsoximetre. În cursul lunii noiembrie, partenerii proiectului “Oxigen Pentru Timișoara” și-au propus să achiziționeze în prima etapă 250 de concentratoare de oxigen, 500 de pulsoximetre și echipamente consumabile pentru minim 1500 de beneficiari din Timișoara și zona metropolitană (Dumbrăvița, Ghiroda, Chișoda, Giroc, Moșnița etc.). 

Din acestea, 75 concentratoare, 500 pulsoximetre și două instalații de oxigen profesionale și accesoriile necesare pentru a tratamentul cu oxigen al pacienților COVID-19 tocmai au fost achiziționate de către Fundația Comunitară Timișoara, parteneră strategică în proiect, din donațiile primite în cadrul campaniei Oxigen pentru Timișoara. Până acum au donat 11 companii și 173 persoane fizice, adunându-se 934.411 lei în numai 2 săptămâni de la inițierea proiectului. Urmează ca în următoarele 2 săptămâni să mai fie achiziționate încă 175 concentratoare și consumabilele necesare, mulțumită fondurilor strânse din donații. Pentru mai multe date despre roadele solidarității timișorene vă invităm să consultați site-ul https://oxigen.primariatm.ro.

Zilele acestea se lucrează la definitivarea planului operațional optim pentru distribuirea echipamentelor care vor fi puse la dispoziția Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” și alocate apoi pacienților tratați la domiciliu. Partenerii de proiect rămân în continuare vigilenți la nevoile care ar mai putea apărea de acum încolo în comunitate, în context pandemic.

Cum funcționează proiectul “Oxigen pentru Timișoara”

Programul se adresează persoanelor infectate cu COVID-19 care au trecut pe la triajul de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara, iar medicii au decis monitorizarea la domiciliu cu ajutorul unui pulsoximetru sau/și concentrator de oxigen. Pot beneficia de sprijinul Oxigen Pentru Timișoara, de asemenea, și pacienții COVID-19 care se externează în momentul îmbunătățirii stării lor de sănătate, dar au nevoie în continuare de oxigenoterapie la domiciliu, pentru facilitarea recuperării. În urma deciziei de externare, pacientul va primi echipamentul (pulsoximetru și/sau concentrator de oxigen) și va fi instruit cum să le folosească. Simultan este anunțat medicul de familie care va continua monitorizarea la domiciliu a stării de sănătate a pacientului

Toți importanți, toți o comunitate ce donează Oxigen pentru Timișoara

„Am inițiat Proiectul Oxigen pentru Timișoara pentru a mobiliza comunitatea în jurul unui obiectiv major, de a salva vieți, în condițiile în care secțiile ATI sunt pline. Sunt bucuros să văd că  Timișoara a arătat încă o dată că implicarea comunității locale poate fi incredibilă atunci când crede în cauza pentru care luptă și că, în momentele grele, timișorenii arată că sunt o forță care se mobilizează pentru a ajuta. Mulțumesc cu toată căldura comunității locale pentru implicarea incredibilă și pentru donațiile strânse într-un timp atât de scurt!”, a declarat Dominic Fritz, Primarul Timișoarei.

„Ca medici din prima linie, luptăm „la baionetă” cu virusul. Oxigenoterapia la pacienții cu COVID-19 în forme medii poate face diferența dintre viață și moarte. Această terapie administrată la timp, la domiciliu, poate preîntâmpina evoluția spre forme severe de boală și ajută la degrevarea  spitalelor, astfel încât în spital să ne putem concentra eficient pe cazurile grave. Comunitatea susține medicii, medicii luptă pentru fiecare pacient din comunitate. Numai împreună vom reuși!”, a adăugat dr. Virgil Musta, Șeful Secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalul Victor Babeș, Timișoara.

Daniela Chesaru, de la Fundația Comunitară Timișoara, coordonatoarea strângerii de fonduri pentru campania „Oxigen pentru Timișoara” a completat: „Această criză sanitară testează la maxim capacitatea de adaptare și reziliența comunității noastre. Între a sta deoparte, a lăsa pe alții să își bată capul, și a acționa împreună, fiecare cu talentul, cu expertiza și cu resursele de care dispune, noi am decis să ne solidarizăm, să acționăm încă de la începutul crizei și să fim pregătiți pentru problemele pe care le poate întâmpina comunitatea noastră.”

Locale

Biserica de lemn de la Topla, mistuită de flăcări, va fi restaurată

Publicat

pe

Biserica de lemn de la Topla, care a ars în curtea Muzeul Satului Bămăţean din Timişoara, va fi restaurată cu bani de la Consiliul Judeţean Timiş.

Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a anunțat că mai multe persoane s-au arătat dispuse să doneze bani pentru acest monument istoric, însă a făcut un apel public pentru sprijinirea cazurilor sociale.

„Biserica de la Topla, din incinta Muzeului Satului Bănăţean, a fost distrusă de flăcări şi mulţi timişeni s-au arătat dispuşi să contribuie la restaurarea monumentului istoric, ceea ce reprezintă un gest de mare nobleţe, unul firesc în zona noastră. Astfel de iniţiative ne arată cum comunitatea se uneşte în momente importante. Am fost contactat de o mulţime de oameni care şi-au manifestat dorinţa să participe cu bani la efortul de a readuce în lumină biserica. Nu vreau să sune a aroganţă, pentru că apreciez mult astfel de gesturi, dar, în cazul de faţă, nu este nevoie de sprijin financiar, pentru că bugetul Consiliului Judeţean Timiş poate suporta această cheltuială, indiferent de suma necesară”, a declarat, joi, Alfred Simonis.

Acesta a mai adăugat că cei care au intenţionat să doneze bani pentru restaurarea lăcaşului de cult ar trebui să îşi îndrepte atenţia și spre cazurile sociale.

„Îi îndemn pe toţi să ni se alăture să sprijinim cazuri sociale care sunt în nevoie, să identificăm oameni sau instituţii pentru care un ajutor financiar ar însemna enorm. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi dorit să ne ajutaţi să restaurăm biserica. Aţi arătat că vă pasă cu adevărat!”, a mai transmis Simonis.

Biserica de lemn de la Topla, din incinta Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara a fost mistuită de flăcări în noaptea de 25 spre 26 martie după ce un incendiu a izbucnit din cauză că un cablu de la instalaţia electrică s-a supraîncălzit.

Biserica din Topla a fost edificată în anul 1746, la Remetea Luncă, fiind apoi donată în 1807 credincioșilor din satul Topla. Lăcașul de cult a fost transportat pe tăvălugi, tras de 24 de perechi de boi și reasamblat și consolidat cu ajutorul credincioșilor.

Considerat cel mai valoros lăcaș de lemn din Banat, biserica se remarcă prin detalii arhitecturale unice, cum ar fi brâul median torsadat, brâul prelungit care înconjoară biserica și portalul apusean, acoperișul din șindrilă și clopotnița separată.

Foto: basilica.ro

Citeste mai mult

Locale

Grădiniță nouă – un proiect european de succes la Peciu Nou

Publicat

pe

Într-o perioadă în care educația timpurie devine tot mai importantă, comuna Peciu Nou din județul Timiș oferă un exemplu de dezvoltare durabilă și investiție inteligentă în viitorul copiilor.

O nouă grădiniță, realizată la cele mai înalte standarde europene, a fost finalizată în această localitate prin accesarea fondurilor europene – un proiect de suflet dus la bun sfârșit de către Primăria Peciu Nou.

Noua unitate de învățământ preșcolar nu este doar o clădire modernă, ci o expresie clară a seriozității cu care echipa Primăriei Peciu Nou tratează educația și dezvoltarea comunității. De la inițierea proiectului și până la finalizarea lucrărilor, primarul Gabriel DRĂGAN s-a implicat activ, asigurând o coordonare eficientă între toate părțile implicate: echipa de implementare din primărie, consultantul de proiect, executantul lucrărilor și, nu în ultimul rând, dirigintele de șantier titular – inginerul Daniel RUSU, alături de partenerii săi.

Dotări la standarde europene pentru un viitor mai bun

După finalizarea tuturor procedurilor de recepție și autorizare, grădinița își va deschide porțile în decursul acestui an pentru copiii din Peciu Nou. Noua instituție este dotată cu toate facilitățile necesare pentru desfășurarea unui act educațional de calitate: sisteme moderne de supraveghere video, instalații anti-incendiu de ultimă generație, încălzire în pardoseală, săli de clasă spațioase și luminoase, grupuri sanitare moderne și un spațiu de joacă generos.

„Este o unitate de învățământ la cele mai înalte standarde, începând de la supraveghere video, anti-incendiu, până la încălzire în pardoseală şi toate facilitățile necesare”, a declarat primarul Gabriel DRĂGAN, subliniind grija față de condițiile oferite micilor locuitori ai comunei.

Un viitor construit cu viziune și muncă

Succesul acestui proiect reflectă nu doar o bună capacitate de atragere și gestionare a fondurilor europene, ci și o mentalitate modernă în administrația locală – o abordare care pune accent pe sustenabilitate, calitate și binele comunității.

Această grădiniță nu este doar o clădire, ci o investiție în viitorul comunei Peciu Nou. Un exemplu elocvent că, prin seriozitate și muncă susținută, se pot realiza lucruri deosebite chiar și în mediul rural din România.

Citeste mai mult

Locale

Campanie terestră de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor și căpușelor, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara demarează campania de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor, căpușelor și a larvelor acestora.

Operațiunile terestre sunt programate în perioada 4 – 15 aprilie, în intervalul orar 21:00 – 06:00.

Pe durata campaniei, municipalitatea recomandă cetățenilor, în special copiilor, persoanelor vârstnice, cardiace, astmatice sau alergice la diverși compuși chimici să evite zonele unde se desfășoară acțiunea și să nu stea în apropierea utilajelor ce pulverizează soluțiile, pentru a preveni eventualele incidente.

De asemenea, proprietarii locuințelor cu ferestre situate la o distanță de maxim 20 de metri față de aliniamentul stradal sunt rugați să țină ferestrele închise în perioada 4 – 15 aprilie, în intervalul orar 21:00 – 06:00.

În plus, recomandăm apicultorilor să ia toate măsurile necesare pentru protejarea albinelor, inclusiv mutarea stupilor în afara zonei de stropire, pe parcursul perioadei menționate.

Substanțele folosite, Cymina și VECTOBAC WG, fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor). Acestea sunt avizate Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii și sigure pentru utilizare în mediul urban. Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător.

În cazul în care condițiile meteorologice vor fi nefavorabile, campania de dezinsecție va fi reprogramată.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite