Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Administrație

Alin Nica, președintele CJ Timiș, prezintă problemele reprezentantiților HORECA primului ministru

Publicat

pe

HORECA este unul dintre cele mai afectate sectoare economice în această nefericită perioadă dată de pandemie. O analiză realizată la nivelul județului Timiș ne arată că scăderea numărului de înnoptări în 2020 este mai accentuată decât evoluțiile de la nivelul național, respectiv 59,9% (scădere de la 396.000 înnoptări în 2019, la 158.000 în 2020). Mai mult, scăderea s-a accentuat în luna ianuarie a anului curent, cu un minus de 61,3% față de aceeași lună a lui 2020.

În acest context, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a organizat o întâlnire online cu reprezentanții HORECA, pentru a identifica împreună cele mai bune măsuri de sprijin. Liderul CJ le-a solicitat propuneri de măsuri concrete de ordin fiscal, din domeniul protecției locurilor de muncă sau de reducere a birocrației, pentru a le putea promova și transmite la nivelul Guvernului României.

Reprezentanți ai industriei hoteliere au subliniat faptul că situația este mult mai gravă decât se percepe la nivel public, ajungând la pragul de disperare și al mesajelor de nesupunere în fața restricțiilor. S-a subliniat, printre altele, nevoia de continuitate în măsurile privind kurzarbeit-ul, a șomajului tehnic, cu atât mai mult în zonele afectate de carantină.

O altă propunere a celor din domeniu a fost dezvoltarea de noi clase de învățământ dual în domeniul industriei ospitalității, subliniindu-se faptul că după repornirea activității HORECA, următoarea criză în domeniu va fi dată de lipsa personalului specializat. Închiderile repetate i-a forțat pe mulți dintre angajați să se reprofileze, lăsând un gol pe piața forței de muncă care va fi vizibil pe termen mediu și lung.

O soluție la problema din turism propusă de reprezentanții industriei ar fi și eliminarea restricțiilor de deplasare și de adunare în grupuri pentru persoanele vaccinate. Aceștia susțin că o astfel de măsură ar permite câtorva milioane de români să acceseze pachete turistice încă din această primăvară.

De cealaltă parte, președintele CJ, Alin Nica, a abordat, printre altele, necesitatea implementării reducerii TVA de la 9% la 5% pentru activitățile de livrare a mâncării la domiciliu, propunere preluată de către premierul Florin Cîțu în urma întâlnirii pe care a avut-o cu reprezentanții HORECA la Consiliul Județean Timiș, dar care încă nu s-a concretizat.

Șeful CJ i-a asigurat pe cei prezenți de deschidere și de eforturile sale în a face cunoscute problemele și soluțiile abordate la nivel decizional.

Acestea vor fi prezentare încă de astăzi prim-ministrului României, în cadrul unei discuții care va avea loc în această seară: „Consiliul Județean este un partener loial și corect care sprijină toate ramurile și sectoarele socio-economice ale comunității noastre. Rolul HORECA este cu atât mai important, cu cât va juca un rol major în succesul programului Capitală Europeană a Culturii în 2023. Întreaga economie a județului are de suferit de pe urma restricțiilor din domeniu. Va trebui să facem tot posibilul ca această carantină să nu se prelungească dincolo de cele două săptămâni deja stabilite. Am preluat toate problemele și soluțiile ridicate și le voi discuta chiar astăzi cu dl prim-ministru.”

Consiliul Județean Timiș va continua dialogul cu toți cei afectați de contextul epidemiologic, mijlocind relația dintre aceștia și autoritățile locale și centrale, dar și intervenind prompt acolo unde cadrul legal îi permite.

Administrație

Amenzi usturătoare pentru șantierele care nu respectă regulile de colectare a deșeurilor, la Timișoara

Publicat

pe

Din păcate, unii dezvoltatori imobiliari nu respectă regulile de colectare a deșeurilor din șantiere, punând în pericol atât mediul înconjurător, cât și sănătatea locuitorilor orașului nostru.

În ultimele săptămâni, colegii noștri de la Poliția Locală au aplicat amenzi serioase unor șantiere care au încălcat legea:

Pe strada Augustin Coman, un dezvoltator imobiliar a fost sancționat cu 60.000 lei pentru nerespectarea colectării pe fracții a deșeurilor din șantier. Aceeași societate a mai fost amendată cu 60.000 lei pentru aceeași faptă pe data de 28 martie 2024.

Pe strada Circumvalațiunii, un dezvoltator imobiliar a fost sancționat cu 60.000 lei pentru predarea fracției reciclabile din lucrări unui operator neautorizat. Societatea a mai fost amendată cu 60.000 lei pentru nerespectarea colectării pe fracții a deșeurilor din șantier pe data de 09.04.2024.

Pe șantierul de la FC Ripensia a fost aplicată o sancțiune de 60.000 lei pentru nerealizarea în totalitate și la termen a măsurilor dispuse cu privire la predarea deșeurilor unui operator neautorizat, conform prevederilor OUG 195/2005 privind protecția mediului.

Primăria Timișoara va continua să verifice șantierele și va aplica sancțiuni severe celor care nu respectă regulile.

Citeste mai mult

Administrație

Parcarea multietajată din zona Gării de Nord va avea 200 de locuri

Publicat

pe

Conceptul de arhitectură pentru parcarea multietajată pe care Primăria Timișoara o va construi în zona Gării de Nord a fost finalizat.

Conform documentației, viitoarea parcare, cu demisol, două etaje și terasă circulabilă, va avea 197 de locuri de parcare, zone pentru încărcarea vehiculelor electrice și rastele de biciclete.

„Zona Gării de Nord este extrem de aglomerată, iar numărul locurilor de parcare este limitat, astfel că vom demola garajele dintr-un cvartal de blocuri, pentru a construi o parcare cu aproape 200 de locuri. Conceptul de arhitectură este gata și urmează obținerea avizelor necesare pentru etapa de proiectare. Această parcare multietajată rezolvă aglomerația de mașini parcate peste tot vis-a-vis de gară, iar un alt proiect este gândit pentru a schimba fața acestei zone care a fost neglijată ani de zile. Vom amenaja piațeta, vom repara trotuarele și vom amenaja locuri de parcare la nivel în spatele blocurilor, astfel încât să nu mai avem mașini pe trotuare”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Viitoarea parcare va fi construită în spatele blocurilor de pe bulevardul General Ion Dragalina și de pe strada Splaiul Nicolae Titulescu, unde se află mai multe garaje dezafectate.

Investiția include și amenajări care să permită accesul la parcare, locuri de joacă pentru copii, spații verzi, accese facile către blocuri, rastele pentru biciclete și iluminat public.

Valoarea contractului de proiectare a parcării multietajate este de 192.547,95 lei (TVA inclus), iar finanțarea este asigurată din banii obținuți de Timpark din taxa de parcare. Serviciile de proiectare sunt realizate de ARCADIA AEN ARCHITECTURE & PM SRL.

Citeste mai mult

Administrație

Parcare cu 86 de locuri în zona Girocului

Publicat

pe

Primăria Timișoara a finalizat parcarea cu 86 locuri, de la intersecția străzii Martir Ioan Stanciu cu strada Cosminului.

Parcarea a fost amenajată pe un teren dezafectat, din zona Girocului, ocupat de ruine.

Parcarea este realizată cu dale înierbate, permeabile, de beton pe o suprafață de peste 1.000 de metri pătrați și este prevăzută cu sistem de iluminat. Căile de acces în parcare și în interiorul parcării sunt din mixtură asfaltică.

În perioada următoare, vor fi plantați în zonă 27 de arbori mari care vor asigura umbră pentru zona de parcare.

Pentru plantarea arborilor – stejar, acer, frasin și liquidambar – accesul în parcare va fi restricționat temporar.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite