În acest an, Învierea Domnului se sărbătorește în 24 aprilie, iar Postul Mare are loc în perioada 7 martie – 23 aprilie. Duminică, în 28 februaarie, s-a lăsat sec de carne, iar duminică, 6 martie, este lasatul secului pentru Postul Sfintelor Paşti.
Tinand seama ca Postul Mare aduce aminte de postul celor 40 de zile tinute de Mantuitor inainte de inceperea activitatii Sale mesianice (Luca IV, 1-2) a fost numit si Paresimi. In primele secole se obisnuia sa se posteasca doar in Vinerea Patimilor, sau doar doua zile inainte de Pasti sau o saptamana.
La sfarsitul celui de-al treilea secol, Postul Mare a fost impartit in doua: Postul prepascal, cunoscut sub numele de Postul Paresimilor care tinea pana in Duminica Floriilor si Postul Pastilor (Postul pascal) care tinea o saptamana, incepand cu Duminica Floriilor si incheindu-se cu Duminica Invierii Domnului.
In urma Sinodului I ecumenic de la Niceea din anul 325, Biserica de Rasarit s stabilit ca durata postului sa fie de sapte saptamani, durata care a ramas valabila pana in zilele noastre.
De multe ori ne este dat sa auzim ca nu postul alimentar este important, ci cel spiritual. Insa, nu este asa. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfintii Parinti au randuit sa ne infranam de la anumite bucate pentru o vreme, au facut-o cu buna stiinta. Credinciosul nu trebuie sa se multumeasca cu jumatati de masura. Nu cu o parte din el trebuie sa-L intampine pe Hristos, ci cu intreaga sa natura: trup si suflet.
In Postul Mare crestinii trebuie sa dea dovada de o grija spirituala sporita, prin renuntarea la alimentele de provenienta animalice. Mai mult, acestia trebuie sa se inalte sufleteste prin rugaciune alaturi de fapte bune.
Asa cum bine se stie, postul reprezinta retinerea totala de la anumite alimente si bauturi in scop religios si moral. Mai mult, crestinii trebuie sa se retina de la anumite ganduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru inseamna ca postul trupesc trebuie insotit de postul sufletesc.
Ce nu trebuie să faci timp de 40 de zile:
Să nu mănânci carne sau produse din carne. Dacă eşti vegetarian nu înseamnă că ţii post. De aceea vegetarienii dacă vor să ţină post ar fi bine să renunţe la unele vegetale preferate, de exemplu ciupercile şi bananele;
Să nu gândeşti de rău pe alţii, să ne păstrăm mintea la Dumneze prin rugăciune;
Să nu minţi;
Să nu bârfeşti;
Să nu vorbeşti dacă nu ai nimic de spus;
Să nu te enervezi;
Să nu te mândreşti;
Să nu faci rău;
Să nu vorbeşti de rău;
Să nu gândeşti de rău.
RUGĂCIUNI puternice în post
Rugăciunea specifică Postului Mare Este cea pe care ne-a lăsat-o Sfântul Efrem Sirul. „Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie! Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-l mie, slugii Tale. Așa Doamne-Împărate ajută-mă să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin“.
La fiecare cerere din această rugăciune se face câte o metanie, apoi se rostesc aceste patru stihuri de câte 3 ori, făcând câte 12 închinăciuni: „Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului!“, „Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul!“, „Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-m㔓, „Fără de număr am greșit, Doamne, iartă-mă“.
Pe lângă rugăciunea specifică Postului Paștelui, este bine să rostim și rugăciunea care se spune în toate zilele de post din an.
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”
sursa: crestinortodox.ro