Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Administrație

Patru personalități, printre care Adrian Orza, fost vice-primar al Timișoarei, propuse pentru titlul de „Cetățean de Onoare“

Publicat

pe

Titlul de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara” reprezintă cea mai înaltă distincţie acordată de către Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi se decernează categoriilor de personalităţi care au făcut cunoscut numele municipiului Timişoara, în ţară și străinătate.

Pentru ceremonia de Ziua Timișoarei sunt propuse patru personalități.

„Îi onorăm pe cei care ne-au arătat ce înseamnă să fii timișorean, modele pentru comunitate. Sunt personalități care în activitatea lor au fost consecvente valorilor Timișoarei de libertate, curaj și inovare. Le acordăm acest titlu în semn de mulțumire, pentru tot ce au făcut pentru a ne face comunitatea mai puternică și pentru a promova spiritul timișorean oriunde au pășit”, transmite primarul Dominic Fritz.

Petru Ilieșu este scriitor, poet și publicist și editor român, iar numele său evocă spiritul dizident al unei părți a intelectualității române ȋn timpul regimului totalitar comunist. Apreciat ca redactor la ziarul „Timișoara” și ca publicist, a contribuit la revistele Orizont”, „Forum studenţesc”, „Luceafărul”, „Vatra”, neobosit în lupta anti-comunistă, Petru Iileșu este cunoscut ca fondator și președinte al Fundației Timișoara ’89, prima fundație umanitară ȋnființată după Revoluție. Această organizație a jucat un rol emblematic ȋn viața Timișoarei, ea fiind, nu doar o promisiune de ȋnsănătoșire morală a societății post-decembriste, ci și un hub umanitar, unde oameni din toate straturile sociale și preferințele politice și-au dat mâna, fără a căuta vreun avantaj, altul decât sentimentul solidarității.

Adrian Orza a fost, din anul 2000, pentru 12 ani, viceprimar ales al municipiului Timișoara, numele lui fiind legat de multe realizări ȋn administrația Timișoarei. În domeniul social, economic, cultural și de mediu, Adrian Orza a implementat modele de bună practică ce și-au dovedit eficiența ȋn diverse părți ale lumii. Personalitate importantă a Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, Adrian Orza a fost, după 2012, singurul independent din istoria post-decembristă a orașului care a exercitat două mandate ȋn cadrul Consiliului Local Timișoara.

Alexandra Guțu s-a născut la Timișoara, ȋn 1946 și a început studiul violoncelului la vârsta de 8 ani. Educația și apoi cariera sa poartă, cronologic, amprenta unor profesori ca Zimmer Simion, Serafim Antropov, Joseph Calvet și Antonio Janigro. Alexandra Guțu a desfășurat o activitate concertistică neobișnuit de bogată, ca solist concertist la Filarmonica “Banatul” din Timișoara, oferind concerte și turnee ȋn America de Sud, Canada, Japonia, China, SUA și multe țări europene. Nume greu în muzica camerală, cu un repertoriu ce cuprinde muzică barocă și contemporană, Alexandra Guțu este un artist de renume pe scena interpretării compozițiilor clasice și ȋși continuă activitatea solistică și acum, atât ȋn plan național, cât și internațional (Italia).

Aurel Mogoșeanu este o figură emblematică a școlii românești de medicină și a jucat un rol providențial ȋn dezvoltarea sistemului medical timișorean. Acesta a fondat disciplina de Anestezie și Terapie Intensivă ATI din cadrul UMF „Victor Babeș” din Timișoara, a fost primul șef de Secție de ATI din cadrul Spitalului Județean Timișoara (1972-2002) și a creat, practic, Școala timișoreană de Anestezie și Terapie Intensivă. După cinci decenii de prestigioasă activitate ca medic, profesor și om de știință, asigurând cu distincție președinția Societății Române de ATI (S.R.A.T.I.), a devenit membru de onoare al Academiei de Științe Medicale din România și i s-a înmânat Diploma de Excelență din partea Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. Acestea toate se adaugă Ordinului „Meritul sanitar”, cu care a fost decorat prin decretul nr. 316/1973, Diplomei Uniunii Medicale Balcanice (acordată ȋn 1976), precum și altor premii și distincții.

Propunerea celor patru personalități va fi supusă aprobării Consiliului Local Timișoara în ședința din 25 iulie 2023.

 

Administrație

Consiliul Județean Timiș dă undă verde pentru construcția noului Pod al Turcului în Parța

Publicat

pe

În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Județean Timiș, a fost aprobată documentația tehnico-economică aferentă investiției publice privind execuția unui nou pod pe DJ 593B, în dreptul localității Parța, la kilometrul 5+000. Proiectul vizează înlocuirea actualului „Pod al Turcului”, o construcție istorică realizată din zidărie de piatră în anul 1955, care se află într-o stare avansată de degradare.

Podul existent, construit pe piloni de lemn, a fost grav afectat de trecerea timpului și de condițiile climatice extreme, fiind considerat în prezent impropriu pentru circulația rutieră. De altfel, traficul pe pod a fost suspendat încă din luna octombrie 2022, din motive de siguranță, măsura fiind una necesară pentru prevenirea oricăror incidente. În trecut, podul a fost închis temporar doar în situații excepționale, precum creșterea nivelului râului Timiș, care ajungea să acopere în totalitate structura.

Studiul de fezabilitate pentru noul pod a fost elaborat de societatea S.C. IRICONSTRUCT S.R.L., iar investiția se ridică la valoarea de 31,2 milioane de lei – echivalentul a peste 6 milioane de euro. Noua construcție va înlocui definitiv vechiul pod și va asigura reluarea în condiții optime a circulației pe DJ 593B, arteră importantă pentru locuitorii din zona Parța și pentru traficul regional.

Durata estimată pentru realizarea lucrărilor este de șase luni de la momentul demarării execuției, ceea ce înseamnă că, în cel mai optimist scenariu, locuitorii ar putea beneficia de noul pod înainte de finalul acestui an.

„Este un proiect vital pentru comunitatea noastră. Închiderea Podului Turcului a creat un disconfort major pentru locuitori și a afectat mobilitatea în zonă. Ne bucurăm că, în sfârșit, acest obiectiv intră în linie dreaptă”, a declarat primarul comunei Parța, Daniel Drăgan.

Prin această investiție, Consiliul Județean Timiș își reafirmă angajamentul față de modernizarea infrastructurii rutiere și față de siguranța cetățenilor. Noul pod de la Parța promite nu doar o circulație fluidizată, ci și un standard crescut de durabilitate și securitate pentru următoarele decenii.

Citeste mai mult

Administrație

Bugetul municipiului Timișoara pe anul 2025, aprobat

Publicat

pe

Bugetul orașului propus de primarul Dominic Fritz pentru anul 2025 a fost aprobat astăzi de Consiliul Local, cu o singură abținere. Bugetul are o valoare totală de 2,65 de miliarde de lei, cu o majorare de peste 100 milioane lei față de 2024 – o ajustare realistă, menită să asigure stabilitatea financiară și continuitatea investițiilor.

“Este un buget echilibrat și onest, care reflectă atât dinamica economică pozitivă a Timișoarei, cât și stabilitatea financiară pe care am reușit să o construim. Prioritizăm investițiile în mobilitate, educație și sănătate și canalizăm banii spre îmbunătățirea calității vieții în cartiere. Timișoara are un buget realist, bine fundamentat, cu care valorificăm eficient resursele reale și prioritizăm proiectele cu adevărat relevante pentru comunitate”, spune primarul Dominic Fritz.

Municipalitatea își menține angajamentul de a accelera dezvoltarea orașului, astfel că secțiunea de dezvoltare are prevăzută suma de 1,35 miliarde lei, din care 35% reprezintă fonduri pentru infrastructura de mobilitate.

Printre altele, pentru a stimula dezvoltarea unor zone și a atrage investiții private, Primăria Timișoara va continua și va demara investiții precum: construcție pasaj Solventul, construcție podul Solventul, refacere pasajul Slavici Polonă, reconstrucție Pasarela Îndrăgostiților, reconstrucție podul Iuliu Maniu.

Totodată, pentru a continua procesul de eficientizare a transportului public, secțiunea dezvoltare include achiziția a 33 de troleibuze noi și a 30 de autobuze electrice. Alte investiții incluse în programul de dezvoltare sunt: retehnologizarea magistralei care pleacă de la CET Sud și care distribuie agent termic în tot orașul, stadionul Arena Eroii Timișoarei, reabilitarea termică a Școlii Gimnaziale 1, clădirii de gimnazială a Liceului J.L Calderon, a Liceului Ana Aslan, a Colegiului Tehnic Henri Coandă, a Liceului Alimentar, amenajarea Traseului Revoluției, Regenerarea Urbană a zonei Traian, dotarea noilor spitale de ORL și Balneologie.

Secțiunea de funcționare pentru 2025 are alocată suma de 1,3 miliarde de lei și acoperă finanțarea serviciilor publice esențiale, precum transportul și iluminatul public, termoficarea, curățenia, întreținerea spațiilor verzi, ordinea publică, asistența socială, cultura și sportul.

În programul de reparații străzi și trotuare, în valoare de 90 de milioane de lei, sunt incluse amenajări de parcări pe locul fostelor garaje, lucrări de modernizare a zonei Gara de Nord, precum și reparații pe artere majore – Rebreanu, Ana Ipătescu sau Alexandrescu. De asemenea, bugetul pentru întreținerea și reparațiile din școli și grădinițe crește cu 35%, ajungând la 85 de milioane de lei.

Citeste mai mult

Administrație

PROPUNERE. Bugetul municipiului Timișoara pe anul 2025, în creștere

Publicat

pe

Primarul Dominic Fritz a transmis Consiliului Local propunerea de buget pentru anul 2025.

Valoarea totală este de 2,65 miliarde de lei, în creștere față de anul trecut. Bugetul asigură fondurile necesare pentru toate investițiile aflate în derulare, precum și pentru demararea unor lucrări majore noi. În ciuda contextului național incert, municipalitatea a echilibrat alocările astfel încât să nu existe riscul sistării investițiilor din motive financiare.

În același timp, în contextul scăderilor impozitelor pentru clădiri nerezidențiale votate deja la sfârșitul anului trecut, sunt prevăzute reduceri la capitolul cheltuieli cu personalul în valoare de 42 de milioane de lei.

„Este un buget ambițios în aceste vremuri economice dificile, și tocmai de aceea, accentul îl punem pe dezvoltarea Timișoarei și pe o mai eficientă funcționare a orașului. Cele trei mari priorități ale acestui an sunt clare: investim în infrastructura de mobilitate a orașului cu patru poduri, noi mijloace de transport public și finalizarea pasajului Solventul. În educație, reabilităm complet mai multe școli, asigurând condiții mai bune pentru elevi. În paralel, dezvoltăm infrastructura sportivă cu stadionul nou de pe Buziașului, finalizarea bazei sportive de pe Mircea cel Bătrân și repornirea șantierului sălii polivalente de pe Podeanu. Avem multă treabă și sunt încrezător că Timișoara e pe drumul cel bun”, spune primarul Dominic Fritz.

Secțiunea de dezvoltare, cu o valoare de 1,35 miliarde lei, include proiecte majore dar și investiții mai mici în toate cartierele susținute din banii timișorenilor, finanțări nerambursabile câștigate prin PNRR și din finanțări rambursabile. Din această sumă, aproape 35% reprezintă alocări pentru mobilitate: achiziția de noi mijloace de transport și investiții în derulare, precum pasajul Solventul, și care vor intra în execuție, precum podurile Solventul și Iuliu Maniu, pasajul Slavici–Polonă și Pasarela Îndrăgostiților. Tot la capitolul dezvoltare sunt prevăzute sume pentru alte obiective aflate în execuție – campusul Lenau, Clinica de Balneologie, blocurile în reabilitare termică sau amenajarea bazei sportive de pe strada Mircea cel Bătrân. Totodată, sunt asigurate fonduri investițiile care vor intra în execuție, printre care regenerarea urbană a zonei Traian, Traseul Revoluției, retehnologizarea rețelei de termoficare, skatepark-ul, precum și Sala Polivalentă de pe strada Podeanu (împreună cu Universitatea Politehnică și Consiliul Județean) și mai multe unități de învățământ – Ana Aslan, Gimnazială 1, Henri Coandă, Alimentar, Louis Calderon (școala gimnazială). Pentru sănătate, municipalitatea susține dotarea spitalelor cu aproape 26 de milioane de lei, mai mult decât dublu față de anul trecut.

Secțiunea de funcționare are prevăzută suma de 1,3 miliarde lei. Sunt incluse fonduri care vor susține transportul public, iluminatul public, termoficarea, curățenie, spațiile verzi, ordinea publică, asistența socială, cultura și sportul. Printre altele, sunt prevăzute 90 de milioane de lei pentru reparații străzi și trotuare, în creștere cu 20 de milioane de lei față de anul 2024. Totodată, bugetul propus pentru lucrările de reparații și întreținere școli și grădinițe este de 85 de milioane de lei, în creștere cu 35% față de 2024.

În ceea ce privește cheltuielile cu personalul, acestea vor scădea de la 276 milioane lei în 2024 la 234 milioane lei în 2025.

Cetățenii care vor să dezbată propunerea de buget sunt invitați joi, 27.03.2025, de la ora 17, în Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara. Înscrierea se face online la adresele consultare@primariatm.ro și primariatm@primariatm.ro, sau fizic la Camera 12 până la data de 26.03.2025, ora 12:00.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat aici:  https://www.primariatm.ro/proiecte-hcl/4a133479-d262-418a-9dd8-591218e68c3f

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite