Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Modificări fiscale care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Publicat

pe

Anul 2024 aduce modificări fiscale importante, cu impact atât asupra persoanelor fizice, prin prevederi referitoare la anularea unor facilităţi, creșteri de TVA sau accizarea unor produse, cât şi asupra companiilor, prin impozitarea suplimentară a cifrei de afaceri.

Mediul de afaceri consideră că noul regim fiscal va descuraja investiţiile, în timp ce experţii Fondului Monetar Internaţional spun că măsurile sunt bune pentru creșterea veniturilor la buget, dar insuficiente. 

Câteva dintre modificările fiscale intrate în vigoare la 1 ianuarie sunt:

persoanele fizice care obţin venituri din activităţi de creare de programe pentru calculator sunt scutite de la plata impozitului pe venit, dar numai pentru veniturile realizate în baza unui singur contract de muncă şi pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 de lei, inclusiv. Suplimentar, pot opta pentru plata contribuţiei datorate la fondul de pensii privat.

În construcţii, sectorul agricol şi în industria alimentară, s-a păstrat scutirea de la plata impozitului pe venit numai pentru veniturile dintr-un singur contract de muncă şi pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 de lei, inclusiv. În plus, a fost eliminată exceptarea de la plată a contribuţiilor de asigurări de sănătate și sociale datorate de către angajatori pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite.

Sumele reprezentând valoarea tichetelor de masă şi a celor de vacanţă au fost incluse în baza de calcul a contribuţiei de sănătate, astfel că vor fi impozitate cu 10%. Din februarie 2024, valoarea unui tichet de masă va creşte cu 14%, de la 35 de lei în prezent la 40 de lei, iar voucherul de vacanță va deveni 1.600 de lei.

Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, din una sau mai multe surse, datorează contribuţia de asigurări de sănătate pe fiecare sursă de venit, la o bază anuală de calcul care nu poate fi mai mare decât cea egală cu nivelul de 60 de salarii minime brute.

Livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire au o nouă cotă de TVA de 9%, față de 5% în 2023. La fel centrele de fitness, activităţile recreative, evenimentele sportive, precum şi livrarea de locuinţe sociale (cu păstrarea plafonului de 600.000 de lei) şi livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă. S-a trecut de la TVA 9% la cota standard de TVA, de 19%, pentru livrarea de bere fără alcool şi de alimente cu zahăr adăugat. Laptele praf pentru sugari a rămas la TVA de 9%, pe lângă cozonac şi biscuiţi. Pentru transportul de persoane în scop turistic, TVA a crescut de la 5% la 19%.

De asemenea, de la 1 ianuarie, au intrat în categoria produselor supuse accizării băuturile nealcoolice cu zahăr între 5-8 g/100 ml (acciza este de 0,4 lei/l) şi peste 8 g/100 ml (0,6 lei/l). S-au majorat cu 7,5% accizele la tutun, iar în cazul produselor cu alcool cu 10%.

Din țară

Traficul rutier este deviat pe A1, la Topolovățu Mare, din cauza unor lucrări

Publicat

pe

Traficul rutier este deviat, începând de luni, pe sensul Nădlac – Deva al autostrăzii A1, la Topolovăţu Mare, judeţul Timiş, din cauza unor lucrări de întreţinere a carosabilului.

Devierea se va menţine până în 1 august, anunţă Centrul Infotrafic.

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a informat că, pe autostrada A 1 Deva – Nădlac, circulată rutieră este oprită la kilometrul 474, în zona localităţii Topolovăţu Mare, judeţul Timiş, pe sensul de mers Nădlac – Deva, fiind deviată pe DJ 572 – DN 6 – A 6 – Balinţ.

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara recomandă următoarea rută de ocolire: Timișoara → A1 km 474+636 (nod rutier Topolovățu Mare) → DJ 572 → DN 6 → Belinț → Coșteiu → Varianta de ocolire Lugoj → nod rutier A6 km 10+518 → A6 → nod rutier Balinț → A1 km 458+510 → Deva.

Rutele alternative sugerate de aplicațiile GPS pot redirecționa traficul pe drumuri locale care nu sunt adecvate pentru volume mari de vehicule sau trafic greu.

Restricţia de trafic este impusă pentru realizarea lucrărilor de întreţinere a părţii carosabile, pe tronsonul kilometric 474 – 458.

Această deviere va fi menţinută până în 1 august.

Citeste mai mult

Din țară

Mihai Leu, campion mondial la box și campion la raliuri, a murit la spital

Publicat

pe

Mihai Leu, campionul mondial la box şi campion la raliuri a murit, marţi seară, la Spitalul Fundeni, la vârsta de 56 de ani.

El era internat în stare gravă, la terapie intensivă, cu insuficiență pulmonară și metastaze.

„Cu profundă durere, anunțăm trecerea în neființă a lui Mihai, în această seară. Un adevărat campion, atât în ringul de box, cât și pe circuitele de motorsport, Mihai a fost mult mai mult decât un sportiv excepțional, a fost un simbol de voință, curaj și pasiune.

Pentru fani, Mihai a fost și va rămâne un model. Un om care a inspirat prin fiecare luptă, prin fiecare cursă și prin demnitatea cu care și-a trăit viața. Pentru noi, pentru familie, un prieten, un soț și un tată minunat.

Moștenirea lui merge mai departe prin toți cei care l-am iubit, l-am susținut și am fost martori la parcursul său unic.

Nu te vom uita niciodată!“ – este mesajul transmis de familia lui Mihai Leu, marți seara, pe rețelele de socializare.

În 2014, Mihai Leu a fost diagnosticat cu cancer la colon.

Mihai Leu este campion absolut la raliuri şi deţine trei titluri naţionale la Viteză în Coastă.

De asemenea, Mihai Leu a cucerit titlul de campion mondial la box, versiunea WBO, în 1997.

ACTUALIZARE

Familia anunță: „Trupul lui Mihai va ajunge în această seară (miercuri) la Hunedoara, orașul pe care l-a iubit nespus, și va fi depus în Sala Teatrului din Piața Ferdinand. Astăzi și mâine vom fi alături de el la priveghi, iar înmormântarea va avea loc vineri la ora 12:00. Vă mulțumim tuturor care ne sunteți alături în această grea încercare!”

Citeste mai mult

Din țară

Plafonarea prețurilor la energia electrică, eliminată de la 1 iulie

Publicat

pe

Plafonarea preţurilor la energiei electrică se oprește de la 1 iulie, ceea ce înseamnă că preţul plătit pentru energia electrică va fi cel stabilit de consumator împreună cu furnizorul.

„Odată cu încheierea schemei de sprijin, începând cu 1 iulie 2025, veţi plăti preţul stabilit în contractul dumneavoastră cu furnizorul. Preţul nu mai este plafonat prin reglementare – el este cel agreat între părţi, la semnare sau prin actualizări contractuale”, explică ANRE.

Instituţia recomandă ca, pentru a afla exact ce tarif li se va aplica, consumatorii să: analizeze contractul semnat, să contacteze furnizorul pentru clarificări.

„Informaţia corectă vă permite să evaluaţi dacă actuala ofertă este în continuare avantajoasă sau dacă este cazul să căutaţi alternative”, precizează ANRE.

În POSF – https://posf.ro, după înregistrrea locului de consum, poate fi vizualizat contractul activ şi poate fi iniţiat, eventual, procesul de schimbare a furnizorului.

Persoanele vulnerabile vor primi vouchere de ajutor.

Voucherele se vor acorda pentru persoanele singure cu un venit net lunar de maximum 1.940 de lei şi pentru familiile cu un venit net lunar/membru de familie de maximum 1.784 de lei. Tichetele se folosesc doar pentru plata facturilor la energia electrică.

Voucherele se vor acorda la cererea beneficiarului.

Solicitarea beneficiarului poate fi depusă:

– online, prin aplicaţia EPIDS, care va fi dezvoltată şi administrată tehnic de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS);

– prin intermediul reprezentanţilor oficiului poştal sau ai primăriilor corespunzătoare locului de consum declarat de beneficiar.

Mecanismul de sprijin se va aplică în perioada 1 iulie 2025 – 31 martie 2026.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite