Cascada Bigăr este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume, care impresionează prin forma sa inedită, și cu toate acestea nu mulți turiști ajung la ea. Asta deoarece indicatoarele rutiere spre obiectivul turistic sunt aproape inexistente până în imediata apropiere a zonei.
Fără GPS sau o hartă, turistul care vrea să ajungă la Cascada Bigăr trebuie să fie extrem de norocos pentru că indicatoarele rutiere lipsesc.
„Nu am întâlnit niciun indicator până în față la cascada Bigăr, unde am văzut un indicator de hârtie”, a spus un șofer.
„Foarte greu, indicatoarele lipsesc cu desăvârșire. Nu sunt marcate punctele turistice din zonă, sunt și mănăstiri am văzut, sunt și peșteri dar nu sunt indicatoare”, a adăugat un alt turist.
Alexandru a venit tocmai din județul Cluj pentru a vedea faimoasa cascadă. În ciuda peisajului spectaculos, bărbatul este nemulțumit de cum este organizat obiectivul touristic, relatează DIGI24.ro.
„Ce credeți că lipsește locului? În primul rând curățenie, amenajare, acces din toate pozițiile ca să poți poza. Că dacă vii de la 500 de kilometri și nu poți poza decât din spatele cuiva, eu zic că îi puțin”, a spus Alexandru Campan.
Cascada Bigăr este situată pe drumul naţional 57B. Indicatoarele spre obiectivul turistic ar trebui amplasate de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, după solicitarea prealabilă a Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița, în administrarea căruia este cascada Bigăr.
„Am primit un proiect de amenajare turistică a zonei care este în curs de analize, de completare, dar nu am primit o solicitare pentru semnalizare suplimentară”, a spus directorul Direcțieie Regionale de Drumuri Timișoasa, Horațiu Simion.
Reprezentanţii Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa nu au putut fi contactaţi pentru a spune dacă au solicitat sau nu amplasarea de indicatoare.
O explicaţie privind lipsa indicatoarelor a venit de la paznicul cascadei Bigăr.
„Ei au indicatoarele lor, noi am făcut cerere la dânșii, doar ne-au pus un indicator la Bozovici și unul la Anina. Și unul în european, atât. Și anul trecut, și anul ăsta, am făcut cerere”, a spus paznicul cascadei.
Cascada Bigăr este situată la jumătatea distanţei dintre localitaţile Anina şi Bozovici, în drum spre Țara Almăjului. Cele mai apropiate unități de cazare sunt la aproximativ 15 de kilometri distanță, în Bozovici. În luna iulie, în apropierea cascadei Bigăr, a fost deschis un popas turistic.
În Banat, localnicii numesc izbuc un izvor din care apa iese la lumină de sub stâncă, scrie Agerpres. Izbucul Bigăr, a cărui apă este de o puritate rară, este alimentat de un curs de apă subteran ce iese de sub o stâncă înaltă de peste 50 metri. Acesta străbate peștera cu același nume din Munții Aninei și după o distanță de circa 200 metri, se varsă în râul Miniș formând Cascada Bigăr.
Cascada Bigăr a devenit foarte cunoscută după ce, în 2013, a fost declarată drept cea mai frumoasă cascadă din lume, de către site-ul „The World Geography” care a plasat-o pe primul loc într-un top al celor mai impresionante cascade din lume. Anterior, în 2010, „National Geographic Traveler”, un ghid turistic internațional, a făcut pentru prima dată prezentarea acestei cascade în presa turistică de specialitate. Alături de Cascada Beușnița și Lacul Ochiul Beiului, Cascada Bigăr, se numără printre cele mai frumoase căderi de apă din România.
Sursa: DIGI24.ro