Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Turism

Loc unic în lume la Salina Praid, închis pentru turiști

Publicat

pe

Parcul de aventură din Salina Praid, unicul de acest fel din lume, a fost închis, după ce conducerea Salrom nu a mai prelungit contractul, problema fiind generată de un vid legislativ care urmează să afecteze și alți operatori care desfășoară activități în subteran.

Gabriel Neculoiu, administratorul Club Aventura Brașov, care a amenajat parcul din salina Praid, a explicat, pentru AGERPRES, că s-a primit o notificare, în urmă cu câteva zile, din partea conducerii Salrom, prin care au fost anunțați că s-a încheiat contractul și spațiul trebuie eliberat. Parcul de aventură a fost închis și ar trebui demontat în maxim 30 de zile, dar administratorii lor speră că situația se va schimba și că se va găsi o soluție de rezolvare a problemei.

Gabriel Neculoiu a punctat faptul că parcul a fost deschis în 2012, a existat un contract de închiriere până în 2015, care a fost prelungit „cu mare greutate” până în 2016, iar acum conducerea Salrom a hotărât ca spațiul să fie eliberat, fără să invoce nici un motiv.

Potrivit sursei citate, a existat tot timpul o colaborare foarte bună cu conducerea salinei Praid, dar decizia e luată la București și afectează, deopotrivă, pe toată lumea.

„Cu conducerea Salinei Praid am avut tot timpul o colaborare foarte bună, nu există un conflict comercial, nu există nici un fel de problemă. Problema e că Bucureștiul, sediul central, nu dorește să semneze, să prelungească contractele de închiriere, pe motive cunoscute de dânșii, pentru că noi nu le cunoaștem. Noi ne-am achitat de toate datoriile, turiștii au fost tot timpul foarte mulțumiți. (…) Nu e vorba de un conflict între noi și dânșii, ci este pur și simplu o struțo-cămilă venită de la București, care ne afectează pe toți: pe turiști, pe noi și pe cei de la salină”, a spus Gabriel Neculoiu.

Acesta a ținut să adauge că numărul direct al turiștilor care au mers în parcul de a aventuri se ridică la aproximativ 30.000 pe an, la care se adaugă și cei care vin să privească sau să fie alături de temerarii care se cațără pe trasee.

„Turiști direcți, cei care se cațără, sunt aproximativ 30.000 pe an, la care se adaugă și părinții care vin cu copii i, care stau și se uită, iar numărul oamenilor mulțumiți este mult mai mare. (…)Părinții erau încântați că veneau cu copiii la tratament, trebuiau să stea câteva zile și se bucurau că are copilul ce face, se cățărau (…) Avem copii care au crescut în parc. De la 3-4 ani, când au urcat pe primul traseu și acum au ajuns la nivelul trei. Sunt care vin și de 2 ori pe an la tratament, pentru că, din ceea ce spun părinții, tratamentul chiar are efecte pentru problemele respiratorii”, a precizat Gabriel Neculoiu.

Acesta susține că parcul de aventură de la Praid este singurul din lume construit într-o salină și că a fost primul realizat în subteran și că în spatele său se află multă muncă. Totodată, Gabriel Neculoiu a precizat că în aceeași situație se află și alți operatori care desfășoară activități în salină, cum ar fi locul de joacă sau cinematograful 3D, cărora urmează să le expire contractele și care vor fi nevoiți să părăsească spațiile, sens în care salina Praid se va transforma „într-o peșteră goală”.

Directorul general al salinei Praid, Seprodi Zoltan, a declarat pentru AGERPRES că această situație este generată de un vid legislativ, care nu reglementează situația spațiilor rămase după exploatarea sării. În plus, Seprodi susține că s-a ales cu plângere penală din partea conducerii Salrom pentru că a închiriat până acum spațiile respective, chiar dacă acestea au adus bani în bugetul societății.

 

„Conform noului statut al Salrom nicio închiriere nu pot să semnez, doar pe bază de împuternicire. Salrom nu vrea să îmi dea împuternicire, fiindcă mi-au făcut și un dosar penal că am închiriat fără drept aceste terenuri. Vă spun, e foarte complicat. Juridic privind e foarte complicat. (…) Golurile subterane nu sunt reglementate prin lege, ceea ce rămâne după exploatare. În cazul petrolului și gazelor este reglementat, în minerit nu e”, a explicat Seprodi Zoltan, care a spus că încearcă să găsească o soluție de rezolvare a acestei situații delicate și că va solicita și sprijinul ministrului Economiei.

 

Decizia de închidere a parcului de aventuri, dar și a altor puncte de atracție din salina Praid a nemulțumit turiștii, pe pagina de Facebook a Club Aventura Parc fiind postate zeci de mesaje în care clienții susțineau că vor renunța să viziteze acest important obiectiv turistic din Harghita.

 

În ultimii 4-5 ani, conducerea salinei Praid a făcut eforturi pentru ca în subteran să fie amenajate diferite puncte de atracție pentru turiști și pe pacienți, majoritatea fiind realizate în parteneriat cu firme private. În salină mai funcționează un cinema 3D, un magazin de suveniruri, loc de joacă pentru copii, toate având rolul de a face mai plăcută șederea celor care trebuie să petreacă în subteran câteva ore, la tratament.

 

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Turism

Vânătoare de comori arhitecturale în cartierul Elisabetin din Timișoara. Cum puteți să participați

Publicat

pe

Sâmbătă, 10 septembrie, are loc o nouă vânătoarea de comori arhitecturale în Timișoara, ceea ce înseamnă că, timp de 2 ore, pasionații de turism sunt invitați să admire, fotografieze mici și mari comori arhitecturale din cartierul Elisabetin printr-un joc urban, pe echipe, în aer liber.

Ce sunt „comorile arhitecturale”?

În primul rând, comorile arhitecturale nu sunt neapărat monumente de arhitectură sau clădiri impozante. Pot fi și mici detalii arhitecturale, care se găsesc pe case aparent banale și care vorbesc de alte vremuri, altă estetică. Sunt mici detalii dau farmec unei case, unui cartier, unui oraș.

Pratic, la vânătoare va trebui să cauți – și să găseșți! – uși, portaluri, ferestre, bovindouri, ancadramente, decorațiuni și multe altele.

Dacă nu aveți cunoștințe de arhitectură, aflați că nu sunt necesare!

Organizatorii vor ajuta participanții cu un kit de vânătoare: hartă, indicii, dicționar de termeni necunoscuți, etc), dar e bine să fiți pregătiți cu:

– 1-2 coechipieri (maximum 4 coechipieri)

– un aparat foto/un smartphone cu baterie încărcată

– atenție

– spirit de observație (la fel de important ca aparatul foto)

– spirit de aventură

– încălțări comode

Cum anume se desfășoară Vânătoarea de comori arhitecturale?

După ce ați cumpărat biletele o să întâmple următoarele lucruri:

  1. Primiți un mail de confirmare
  2. Cu o zi înainte de eveniment primiți mailul cu locul de întâlnire. Mailul este trimis manual, în jur de ora 18.00
  3. În ziua Vânătorii are loc întâlnirea la locul transmis în mail
  4. Faceți cunoștință cu echipele – aflați dacă o să vânați singur, în cuplu, sau împreună cu alți 4 prieteni. O echipă are maximum 5 persoane.
  5. Aflați cum se desfășoară totul, inclusiv partea de final.
  6. Fiecare echipă primește un kit de vânător
  7. Fiecare echipă are 5 minute pentru a face o strategie
  8. Se dă startul și se stă maximum 1 oră si 30 minute pe teren.
  9. Pe masură ce se găsesc comori, se face o fotografie fiecăreia.
  10. Reîntâlnire și discuții despre comori.

Cât costă?

Preț adult: 40 lei

Preț elev/student (până în 22 ani): 20 lei

Copii până în 12 ani au gratuitate dacă vin însoțiți de un părinte – organizatorii  au însă rugămintea să se păstreze raportul „1 părinte – 1 copil sub 12 ani”.

Evenimentul se va ține cu minimum 10 participanți adulți înscriși.

Cât durează? (Cu totul?)

Între orele 16.00 – 19.00

Partea de teren – de vânat! – o să dureze 2 ore, maximum.

Cum puteți să participați?

Luând bilete prin eventbook.ro: https://eventbook.ro/…/bilete-vanatoare-arhitecturala…
Pureți să achiziționați un bilet sau mai multe.

Scopul Vânătorii arhitecturale?

În general, obiectivele vânătorii arhitecturale e să te facă să fii turist în orașul tău, să descoperi o zonă relativ necunoscută din oraș, să te familiarizeze cu 2-3 termeni arhitecturali

Și să te simți bine, căci e o activitate distractivă!

Citeste mai mult

Turism

Secretarul general Corps Touristique Austria, director interimar la Asociația pentru Promovarea Timișoarei

Publicat

pe

Simion Giurcă, un profesionist cu o experiență de aproape 35 de ani în domeniul turismului, fost șef al Biroului de promovare și informare turistică al României din Viena, actual secretar general Corps Touristique Austria, va conduce Asociația pentru Promovarea Timișoarei.

„Simion Giurcă este un profesionist recunoscut atât în România, cât și în afara țării, un iubitor al orașului și un partener de nădejde. El va conduce această asociație care va coagula energiile creative ale municipiului, pentru a promova imaginea Timișoarei din toate punctele de vedere: turistic, investițional, cultural și educațional. Urez succes în continuare, atât lui cât și partenerilor cu care am fondat această asociație”, a declarat primarul Timișoarei și președintele asociației, Dominic Fritz.

Simion Giurcă ocupă în prezent și funcția de secretar general Corps Touristique Austria, iar în trecut a fost șeful Biroului de promovare și informare turistică al României la Viena, dar și directorul unei agenții locale mari de turism.

„În următoarea perioadă, vom supune aprobării Adunării Generale un Plan de măsuri pentru dezvoltarea și promovarea destinației Timișoara cu niște ținte ambițioase: dezvoltarea unei campanii de marketing online și offline pentru a crește numărul de vizitatori, implementarea unui sistem de contorizare și evaluare calitativă a numărului de vizitatori în Timișoara, stabilirea de relații cu diferite instituții relevante cum ar fi: Institutul Cultural Român, ambasade, dezvoltarea unui website de promovare a destinației și prezență în rețele de socializare și bineînțeles atragerea de noi surse de finanțare pentru activitățile Asociației. Pasul imediat următor este atragerea de profesioniști care să lucreze în cadrul Asociației pentru atingerea acestor ținte”, a declarat Simion Giurcă.

Asociația pentru Promovarea Timișoarei are ca principal scop conturarea și consolidarea unei imagini unice și atractive a municipiului, atât în plan național, cât și internațional, ca destinație turistică atractivă, centrul regional dinamic și pol de dezvoltare economico-socială, care oferă oportunități multiple pentru investiții, centru de tradiție renumit pentru studii, cercetare și încurajarea inițiativelor studențești, poartă aeriană internațională, centru cultural și artistic creativ, oraș deschis, multicultural, cosmopolit și primitor, care oferă condiții și șanse pentru locuit, muncă și trai.

Dezvoltarea destinaţiei Timişoara se bazează pe un parteneriat deschis, cu actori din sectorul social economic, dezvoltare urbană şi arhitectură, artă, cultură şi religie, politică şi administraţie, logistică şi mobilitate , mediul academic, ştiinţă şi educaţie, etc.

Din Consiliul director al asociației fac parte Corina Macri (Asociația Patronala Ho-Re – hoteluri și restaurante), Ioan Băla (Attrius Developments Srl – Iulius Town), Ludovic Satmari (Asociația Breasla Ghizilor) și Dominic Fritz (primarul Municipiului Timișoara și președintele Consiliului Director).

Citeste mai mult

Turism

New York Times recomandă vacanțele în munții României

Publicat

pe

Pădurile primare ale României, în special cele din Carpații Meridionali, numiți și Alpii Transilvaniei, au fost incluse în topul experienţelor de călătorie recomandate de New York Times pentru anul 2020.

Jurnaliştii de la NYT recomandă această zonă a ţării noastre pentru turiştii care doresc să experimenteze zone de sălbăticie fără a fi nevoie să meargă până la „capătul lumii”.

Pădurile transilvănene impresionează prin floră şi pentru faptul că sunt „casă” pentru urşi, lupi şi alte animale sălbatice.

În articol se aminteşte de Parcul Național Domogled – Valea Cernei (foto) sau zona montană Făgăraş care se evidenţiază prin Drumul Național 7C, supranumit Transfăgărăşan.

Publicaţia subliniază că în pofida eforturilor de conservare a acestor păduri, depuse inclusiv de Prinţul Charles, aceste bijuterii ale naturii au de suferit în continuare din cauza exploatărilor ilegale.

sursa foto: uvisitromania.com

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite