Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Turism

TOP zece destinaţii de vacanţă, în Europa

Publicat

pe

Ca în fiecare an, Lonely Planet a ales, urmând sfaturile şi comentariile experţilor săi, a ales cele mai bune destinaţii din Europa în 2016. Un top 10 – „Best in Europe” – în care nu figurează neapărat cele mai vizitate destinaţii.
Din Peloponezul grec până în oraşul danez Aarhus şi din Veneţia până pe coasta de est a insulei spaniole Tenerife, au fost alese destinaţii din ce în ce mai apreciate de turişti, semnalează site-ul elviajero.elpais.com.

1 PELOPONEZ, Grecia
Turiștii trebuie să-și rezerve câteva zile și pentru a descoperi în profunzime Peloponezul, una dintre cele mai interesante regiuni ale țării, leagăn al culturii.
Această peninsulă unită de continent prin Istmul Corint este gazda unor orașe din Grecia antică precum Olympia, unde se desfășurau Jocurile Olimpice și al cărei sit arheologic a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial; Micene, unul dintre cele mai importante centre ale civilizației grecești; vechiul oraș Epidaur, considerat locul de naștere al zeului medicinei, Asclepios, și înscris pe lista Patrimoniului Mondial; Mystras, al cărui sit istoric a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial; Sparta și multe alte situri.
Printre noile atracții se numără ruta Menalo, degustări în regiunea viticolă Nemeea, scufundări în largul coastei Pylos (Navarino), vechile turnuri de piatră din Peninsula Mani transformate în luxoase locuri de cazare, propunerea de artă contemporană și arhitectură din Nauplion (Nafplio), oraș cunoscut pentru fortărețele sale și pentru străduțele cu aer venețian.

2. AARHUS, Danemarca
Al doilea oraș ca mărime al Danemarcei va fi în 2017 Capitală Europeană a Culturii și Regiune Gastronomică Europeană și deja se pregătește pentru acest rol. Este momentul de a-l vizita înainte de a fi descoperit și invadat de circuitele turistice.
Aarhus este minunat pentru o excursie de câteva zile sau cel puțin pentru o escapadă pentru a-i cunoaște excelentele restaurante și animata viață nocturnă. Orașul oferă însă mult mai mult: plaje, poteci prin pădurile din împrejurimi și un mare muzeu de artă, ARoS, ușor de recunoscut datorită originalei și translucidei pasarele colorate.
Sunt mai multe exemple de arhitectură interesante, printre care clădirea Iceberg, proiect internațional al mai multor studiouri de arhitectură, sau marea noutate din zona portului, Dokk1, cea mai mare bibliotecă din Scandinavia, amplasată într-un fotogenic edificiu.
Dedicat mai ales artei moderne și contemporane daneze, muzeul ARoS este ușor de recunoscut prin pasarela circulară de 150 metri care se află pe acoperișul clădirii și care a devenit un simbol al orașului. Acoperită cu panouri de sticlă multicolore, oferă o panoramă completă a orașului Aarhus în diversele culori ale arcului iris.
Muzeul Moesgaard, specializat în arheologie și etnografie, are în colecția sa o mumie milenară.
Aarhus este și un oraș în care au loc serbări ce recreează istoria vikingilor și festivaluri de muzică în timpul verii. Una dintre cele mai cunoscute fațete ale acestui oraș danez este gastronomia: sunt mai multe restaurante cu stele Michelin.

3 VENEŢIA, Italia
Oraşul Veneţia se menţine prin¬¬tre cele mai renumite des¬¬ti¬naţii. Nici problemele ecolo¬¬gice cu care se confruntă, nici saturaţia de turişti din anumite momente ale anului nu au răpit din farmecul acestui grup de 124 de insule unde veneţienii au reuşit să ridice un imperiu naval care a dominat Mediterana. Veneţia, cu edificiile sale din marmură şi romanticele canale şi poduri, continuă să fie unul dintre cele mai frumoase oraşe de pe planetă.
Anul 2016 marchează al cincilea centenar al „Ghetto-ului din Veneţia“, cartier în care s-a dezvoltat cultura evreiască. Expoziţia organizată cu acest prilej la Palatul Dogilor poate fi o bună ocazie pentru a cunoaşte Muzeul Evreiesc şi sinagogile, recent restaurate, sau pentru a vedea piesa de teatru „Neguţătorul din Veneţia“, de Shakespeare.

4 DORDOGNE, Franţa
În regiunea Dordogne, situată în centrul Franţei, oamenii cunosc arta de a trăi. Regiunea are păduri şi câmpii verzi, dar şi o gastronomie fantastică. Are castele şi aşezări medievale, cu restaurante bune şi pieţe care la sfârşitul săptămânii sunt pline de trufe, nuci şi vinuri alese. Francezii îi spun Périgord şi, de mai mulţi ani, numeroşi străini, mai ales britanici, îşi petrec vacanţele acolo.
Dordogne este celebră pentru fascinantele picturi rupestre care decorează peşterile din Valea Vézere. Bijuteria zonei este Peştera Lascaux, aflată la 2 kilometri sud-est de Montignac, cunoscută drept Capela Sixtină preistorică franceză: pe pereţii săi sunt reprezentate peste 600 de figuri de animale în tonuri de roşu, negru, galben şi maro. Pentru a completa vizita, complexul Le Thot-Espace Cro-Magnon invită la descoperirea animalelor preistorice şi, în curând, a proiectului internaţional Lascaux 4, a cărui inaugurare este prevăzută pentru sfârşitul anului 2016.

5 LVOV, Ucraina
Oraşul Lvov, situat în vestul Ucrainei, foarte aproape de frontiera cu Polonia, înregistrează un turism prosper. Acest oraş primitor cu aer centro-european are progra¬mate în 2016 peste o sută de evenimente culturale, dintre care unele sunt dedicate cafelei, independenţei ucrainene, jazz-ului. Lvov este centrul cultural al Ucrainei, iar Piaţa Rynok, centrul oraşului. În mijloc se înalţă Primăria, iar aroma de cafea proaspăt măcinată, provenită de la legendarele cafenele din Lvov, inundă piaţa. Turistul trebuie doar să se aşeze, să ceară o cafea şi să se îmbibe cu atmosfera.
Lvov a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar, de unde şi interesantul său amestec cultural şi strălucitoarea moştenire arhitectonică, pornind de stilul gotic al unora dintre bisericile sale şi până la fantasticul baroc al palatelor sau aerul renascentist al unor case impunătoare. Lvov este comparat de obicei cu Praga şi Cracovia şi merită cu prisosinţă să fie vizitat.

6 WARWICKSHIRE, Marea Britanie
În centrul Angliei încă se mai pot găsi peisaje rurale liniștite, chiar și în jurul unui mare oraș cum este Birmingham. Este cazul comitatului Warwickshire, cu bucolice dealuri și castele, care în acest an este în centrul atenției datorită uneia dintre localitățile sale istorice, Stratford-upon-Avon, leagănul lui William Shakespeare, de la a cărui moarte se împlinesc 400 de ani. Acolo, totul gravitează în jurul figurii celebrului dramaturg englez: muzee, expoziții, case istorice și, desigur, Shakespeare Memorial Theatre, al cărui program include numeroase reprezentații ale Royal Shakespeare Company.
Sunt multe locuri de văzut în împrejurimi, printre care Castelul din Warwick, Ragley Hall și Coughton Court, Catedrala din orașul Coventry, ruinele castelului medieval din Kenilworth.
Deși orașul Warwick nu este deosebit de spectaculos, castelul său deține o catapultă de 22 de tone, cea mai mare mașină de asediu istorică din lume, expusă din nou publicului, după restaurare. Sunt interesante și parcurile sale și sălile „Royal Pump Rooms” din apropiatul Leamington Spa.

7. EXTREMADURA, Spania (FOTO)
Europenii încep să se intereseze de o Spanie care nu înseamnă exclusiv soare și plajă. În peninsulă există regiuni foarte puțin cunoscute de turiștii internaționali, precum Comunitatea autonomă spaniolă Extremadura, unde aceștia merg pentru a se bucura de o Spanie fără stereotipuri. O recunoaște prestigiosul ranking „Best in Europe” al Lonely Planet, având în vedere bijuterii medievale ca Trujillo și Cáceres, locuri unice precum Mérida și chiar o natură cu spații originale precum Parcul Național Monfragüe, care primește tot mai mulți vizitatori străini.
Alte atracții sunt brânzeturile și jamboanele, precum și noile locuri de cazare instalate în vechi palate și castele restaurate. Anul trecut, Cáceres a fost numită Capitală Spaniolă a Gastronomiei, ceea ce a favorizat apariția unui număr mare de baruri și restaurante.

8 Tenerife, Insulele Canare, Spania
Tenerife, cea mai mare insulă din arhipelagul Canare din Oceanul Atlantic, este una dintre cele mai populare destinaţii din lume şi s-ar putea crede că nu mai are multe aspecte necunoscute. Dar nu este aşa: are formidabile peisaje vulcanice, sate pescăreşti care îi duc cu gândul pe turişti în altă epocă şi, mai ales, impresionante ţărmuri abrupte.
Multe dintre aceste bijuterii naturale se află pe coasta de est a insulei, ca în El Médano, unde se află cea mai bună plajă naturală de pe insulă, împărţită în două de un con vulcanic.
Pentru a fugi însă cu adevărat de zgomot, turiştii trebuie să urce pe masivul Anaga, în nord-est, ai cărui localnici încă se mai miră când văd turişti. Acest parc rural, declarat Rezervă a Biosferei, îşi păstrează valorile naturale într-un mod excepţional, cu floră şi faună endemică. Se pot face drumeţii datorită traseelor bine semnalizate.

9 Texel, Olanda
Waddenzee (Marea Wadden), unde Europa fuzionează aproape imperceptibil cu Marea Nordului, se află pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial. Insula Texel a devenit o agreabilă destinaţie ecoturistică pentru olandezi şi germani. Cei 25 de kilometri lungime ai săi (şi 9 kilometri lăţime) invită la plimbări prin nisipuri frumoase şi solitare, la activităţi de tot felul în aer liber – are o uimitoare reţea de piste pentru biciclete – şi la observarea faunei pe uscat sau de la bordul unei ambarcaţiuni. Există locuri de cazare foarte atractive şi mâncare pe măsură: peştele afumat este incredibil de bun.
La Texel se ajunge cu feribotul de la Den Helder pentru a cunoaşte, de exemplu, Parcul Naţional Duinen van Texel, care include dunele de pe coasta de vest, rezervaţii de faună, plaje de nisip alb şi păduri de pin. Emblema uşor de recunoscut a insulei, pe lângă numeroasele oi, este farul roşu care se înalţă în partea de nord.
Texel are o fabrică artizanală de bere şi mai multe ferme care oferă produse lactate.

10 Dalmaţia, Croaţia
Mulţi dintre cei care călătoresc în Croaţia descoperă că Dubrovnik şi Split sunt adorabile, dar şi oarecum saturate de turişti. Frumoasa Coastă Dalmată are, totuşi, multe alte oraşe încântătoare şi mai puţin tranzitate. De exemplu, Zadar, oraş de pe malul Mării Adriatice, cu istorie şi viaţă culturală foarte interesante, printre ale cărui atracţii se numără Orga Marină a arhitectului Nikola Basic.
Străbătând această frumoasă fâşie de litoral spre nord, turiştii găsesc Velebit, una dintre zonele incluse în reţeaua europeană Rewilding Europe, interesant proiect de restaurare a naturii. O destinaţie perfectă care trebuie să fie descoperită cât mai repede, mai ales de iubitorii naturii.

AGERPRES

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Turism

Vânătoare de comori arhitecturale în cartierul Elisabetin din Timișoara. Cum puteți să participați

Publicat

pe

Sâmbătă, 10 septembrie, are loc o nouă vânătoarea de comori arhitecturale în Timișoara, ceea ce înseamnă că, timp de 2 ore, pasionații de turism sunt invitați să admire, fotografieze mici și mari comori arhitecturale din cartierul Elisabetin printr-un joc urban, pe echipe, în aer liber.

Ce sunt „comorile arhitecturale”?

În primul rând, comorile arhitecturale nu sunt neapărat monumente de arhitectură sau clădiri impozante. Pot fi și mici detalii arhitecturale, care se găsesc pe case aparent banale și care vorbesc de alte vremuri, altă estetică. Sunt mici detalii dau farmec unei case, unui cartier, unui oraș.

Pratic, la vânătoare va trebui să cauți – și să găseșți! – uși, portaluri, ferestre, bovindouri, ancadramente, decorațiuni și multe altele.

Dacă nu aveți cunoștințe de arhitectură, aflați că nu sunt necesare!

Organizatorii vor ajuta participanții cu un kit de vânătoare: hartă, indicii, dicționar de termeni necunoscuți, etc), dar e bine să fiți pregătiți cu:

– 1-2 coechipieri (maximum 4 coechipieri)

– un aparat foto/un smartphone cu baterie încărcată

– atenție

– spirit de observație (la fel de important ca aparatul foto)

– spirit de aventură

– încălțări comode

Cum anume se desfășoară Vânătoarea de comori arhitecturale?

După ce ați cumpărat biletele o să întâmple următoarele lucruri:

  1. Primiți un mail de confirmare
  2. Cu o zi înainte de eveniment primiți mailul cu locul de întâlnire. Mailul este trimis manual, în jur de ora 18.00
  3. În ziua Vânătorii are loc întâlnirea la locul transmis în mail
  4. Faceți cunoștință cu echipele – aflați dacă o să vânați singur, în cuplu, sau împreună cu alți 4 prieteni. O echipă are maximum 5 persoane.
  5. Aflați cum se desfășoară totul, inclusiv partea de final.
  6. Fiecare echipă primește un kit de vânător
  7. Fiecare echipă are 5 minute pentru a face o strategie
  8. Se dă startul și se stă maximum 1 oră si 30 minute pe teren.
  9. Pe masură ce se găsesc comori, se face o fotografie fiecăreia.
  10. Reîntâlnire și discuții despre comori.

Cât costă?

Preț adult: 40 lei

Preț elev/student (până în 22 ani): 20 lei

Copii până în 12 ani au gratuitate dacă vin însoțiți de un părinte – organizatorii  au însă rugămintea să se păstreze raportul „1 părinte – 1 copil sub 12 ani”.

Evenimentul se va ține cu minimum 10 participanți adulți înscriși.

Cât durează? (Cu totul?)

Între orele 16.00 – 19.00

Partea de teren – de vânat! – o să dureze 2 ore, maximum.

Cum puteți să participați?

Luând bilete prin eventbook.ro: https://eventbook.ro/…/bilete-vanatoare-arhitecturala…
Pureți să achiziționați un bilet sau mai multe.

Scopul Vânătorii arhitecturale?

În general, obiectivele vânătorii arhitecturale e să te facă să fii turist în orașul tău, să descoperi o zonă relativ necunoscută din oraș, să te familiarizeze cu 2-3 termeni arhitecturali

Și să te simți bine, căci e o activitate distractivă!

Citeste mai mult

Turism

Secretarul general Corps Touristique Austria, director interimar la Asociația pentru Promovarea Timișoarei

Publicat

pe

Simion Giurcă, un profesionist cu o experiență de aproape 35 de ani în domeniul turismului, fost șef al Biroului de promovare și informare turistică al României din Viena, actual secretar general Corps Touristique Austria, va conduce Asociația pentru Promovarea Timișoarei.

„Simion Giurcă este un profesionist recunoscut atât în România, cât și în afara țării, un iubitor al orașului și un partener de nădejde. El va conduce această asociație care va coagula energiile creative ale municipiului, pentru a promova imaginea Timișoarei din toate punctele de vedere: turistic, investițional, cultural și educațional. Urez succes în continuare, atât lui cât și partenerilor cu care am fondat această asociație”, a declarat primarul Timișoarei și președintele asociației, Dominic Fritz.

Simion Giurcă ocupă în prezent și funcția de secretar general Corps Touristique Austria, iar în trecut a fost șeful Biroului de promovare și informare turistică al României la Viena, dar și directorul unei agenții locale mari de turism.

„În următoarea perioadă, vom supune aprobării Adunării Generale un Plan de măsuri pentru dezvoltarea și promovarea destinației Timișoara cu niște ținte ambițioase: dezvoltarea unei campanii de marketing online și offline pentru a crește numărul de vizitatori, implementarea unui sistem de contorizare și evaluare calitativă a numărului de vizitatori în Timișoara, stabilirea de relații cu diferite instituții relevante cum ar fi: Institutul Cultural Român, ambasade, dezvoltarea unui website de promovare a destinației și prezență în rețele de socializare și bineînțeles atragerea de noi surse de finanțare pentru activitățile Asociației. Pasul imediat următor este atragerea de profesioniști care să lucreze în cadrul Asociației pentru atingerea acestor ținte”, a declarat Simion Giurcă.

Asociația pentru Promovarea Timișoarei are ca principal scop conturarea și consolidarea unei imagini unice și atractive a municipiului, atât în plan național, cât și internațional, ca destinație turistică atractivă, centrul regional dinamic și pol de dezvoltare economico-socială, care oferă oportunități multiple pentru investiții, centru de tradiție renumit pentru studii, cercetare și încurajarea inițiativelor studențești, poartă aeriană internațională, centru cultural și artistic creativ, oraș deschis, multicultural, cosmopolit și primitor, care oferă condiții și șanse pentru locuit, muncă și trai.

Dezvoltarea destinaţiei Timişoara se bazează pe un parteneriat deschis, cu actori din sectorul social economic, dezvoltare urbană şi arhitectură, artă, cultură şi religie, politică şi administraţie, logistică şi mobilitate , mediul academic, ştiinţă şi educaţie, etc.

Din Consiliul director al asociației fac parte Corina Macri (Asociația Patronala Ho-Re – hoteluri și restaurante), Ioan Băla (Attrius Developments Srl – Iulius Town), Ludovic Satmari (Asociația Breasla Ghizilor) și Dominic Fritz (primarul Municipiului Timișoara și președintele Consiliului Director).

Citeste mai mult

Turism

New York Times recomandă vacanțele în munții României

Publicat

pe

Pădurile primare ale României, în special cele din Carpații Meridionali, numiți și Alpii Transilvaniei, au fost incluse în topul experienţelor de călătorie recomandate de New York Times pentru anul 2020.

Jurnaliştii de la NYT recomandă această zonă a ţării noastre pentru turiştii care doresc să experimenteze zone de sălbăticie fără a fi nevoie să meargă până la „capătul lumii”.

Pădurile transilvănene impresionează prin floră şi pentru faptul că sunt „casă” pentru urşi, lupi şi alte animale sălbatice.

În articol se aminteşte de Parcul Național Domogled – Valea Cernei (foto) sau zona montană Făgăraş care se evidenţiază prin Drumul Național 7C, supranumit Transfăgărăşan.

Publicaţia subliniază că în pofida eforturilor de conservare a acestor păduri, depuse inclusiv de Prinţul Charles, aceste bijuterii ale naturii au de suferit în continuare din cauza exploatărilor ilegale.

sursa foto: uvisitromania.com

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite